Напълно разредените стойности могат да заблудят инвеститорите и търговците на DeFi

По-внимателният поглед върху три известни проекта DeFi разкрива ограниченията на инфлационното предлагане на цената.

Напълно разредената пазарна стойност е това, каква би била пазарната капитализация на дигиталния актив, ако бяха издадени всички монети или жетони в общото му предлагане.

Например Uniswap в крайна сметка ще издаде общо 1 милиард UNI токени през следващите четири години. Ако хипотетично оценим UNI на дори $ 3,00 за токен, FDV ще бъде $ 3 милиарда. Към 15 октомври токенът за управление на децентрализираната борса има циркулираща доставка от 185 059 564 и всъщност се търгува при $ 3,36 за токен, което дава на UNI пазарна капитализация от $ 623 милиона – което все още е далеч от сегашната напълно разредена стойност от $ 3,364 милиарда. 

Понастоящем добре известните децентрализирани финансови проекти се различават значително по отношение на тяхното съотношение пазарна капитализация спрямо FDV. Например, yearn.finance разпредели общото си предлагане на токени YFI в рамките на една седмица, което означава, че неговото съотношение пазарна капитализация спрямо FDV е равно на 100%. Curve, от друга страна, разпределя 2 милиона CRV токени всеки ден чрез добив на ликвидност, което постепенно ще раздуе предлагането си до максимум 3,03 милиарда CRV – което води до изключително ниско съотношение на пазарна капитализация към FDV от 2,64%. 

За сравнение, SushiSwap с твърдо покритие предлагането му на 250 милиона токена на 20 септември – намалявайки FDV до 99 милиона долара, въз основа на цената на 15 октомври от 0,76 долара за SUSHI. Това прави съотношението пазарна капитализация на FDV на SushiSwap приблизително 76,93%, след намаляването на предлагането. Основният му конкурент, Uniswap, има съотношение приблизително 18,51%.

Повечето напълно разредени пазарни капитализации са по-високи от настоящите пазарни капитализации. Източник: Coingecko, OKEx

Колко важна е напълно разредената стойност на криптовалутата?

Въпросът, който си заслужава да бъде разгледан тук, е дали FDV е критичен показател на криптовалутния пазар. Рационално ли са участниците на пазара да гледат на теоретични оценки, поставени години напред?

За да отговорим на този въпрос, сравняваме цифрите зад Uniswap, SushiSwap и Curve – три децентрализирани борси с доказани парични потоци.

Финансовите данни от Uniswap, SushiSwap и Curve показват някои ключови разлики. Източник: cryptofees.info, CoinGecko, OKEx

Първо, CRV има най-ниското съотношение пазарна капитализация спрямо FDV и по отношение на цената е с най-лошо представяне. Към 15 октомври цената му от 0,54 долара е спаднала 99% от пика си от 54 долара, а цената не е нараснала много от дъното от 0,46 долара.

Сред трите децентрализирани борси Curve има най-доброто съотношение пазарна капитализация / годишни такси, 6,26 – но има и най-високото съотношение FDV / годишни такси, 237. Като се има предвид, че общата му стойност заключена е около 53% от тези на Uniswap и средните такси за седем дни са 19% от тези на Uniswap, бихме могли да заключим, че участниците на пазара са загрижени от огромното текущо разпространение на символи. Също така можем да видим стръмната крива на нарастването на предлагането на CRV. В резултат на това потенциалният натиск за ежедневна продажба увеличава цената си до само 16% от тази на UNI.

Кривата на инфлация за CRV е драматична. Източник: gov.curve.fi

Недостатъците на разглеждането на напълно разредени стойности


В криптовалутното пространство много хора се страхуват от нарастващото предлагане на монети или жетони. Може би по-точно, те се страхуват от агресивни графици за инфлация. Заедно с малкия шанс за значителна промяна в основите на даден проект, която да се осъществи за кратък период от време, начинът на пазара да се справи с продължаващото издаване на нови токени е непрекъснатото понижаване на цената.

Curve е добър случай за това, тъй като е създал странен феномен, при който крипто общността разглежда Curve като една от най-стабилните платформи за отглеждане на ликвидност, но всички избягват да купуват CRV токени на вторичния пазар. С рязък спад на цените и агресивен темп на инфлация, пазарната капитализация на Curve не се е променила много от средата на септември – и дори е спаднала.

Пазарната капитализация на CRV намалява през по-голямата част от септември. Източник: CoinGecko

Наименованието на напълно разредена стойност може да бъде добра метрика за дългосрочните инвеститори, тъй като им позволява да преценят по-добре дали стойността на даден проект е извън нормата. Например FDV на CRV се изкачи до 160 милиарда долара, към 15 октомври – приблизително 65% от тези на BTC – в деня на пускането му. Това улеснява инвеститорите да разберат, че цената на CRV е надценена. Освен това позволява на инвеститорите да избегнат капана на оценката, причинен от малкото количество първоначални токени.

Един недостатък на метриката на напълно разредената стойност е, че тя може да надуе общата стойност на даден проект. Например, да предположим, че проектът в момента има 1 милион токени, които не са изпълнени. По-късно днес ще обяви още 10 милиона токена, издадени през следващите три години. Означава ли това, че "пазарна капитализация" на проекта ще бъде 11 пъти по-висока, отколкото беше вчера? Тъй като управителите на проекти могат да инициират предложения за промяна на кривата на предлагане по всяко време, настоящият FDV може да стане без значение.

Обсъждането на методите за оценка е в крайна сметка за това дали си струва да се купи монета или жетон. Намаляването на FDV чрез намаляване на инфлацията води ли до увеличаване на цената на символа? Тук SushiSwap ни дава добър пример.

Лявият кръг в диаграмата по-долу съвпада с пускането на UNI токена на Uniswap, което накара TVL на конкурента SushiSwap бързо да спадне. Кръгът вдясно съвпада с решението на SushiSwap да ограничи доставките си на 250 милиона токена, което накара фермерите да се откажат, тъй като не видяха достатъчно стимули, за да продължат да отглеждат SUSHI. Това означава, че когато възнагражденията са значително намалени, фермерите за добив просто се стичат към следващия проект.

Общата стойност, заключена в SushiSwap, рязко спадна след две съобщения. Източник: DeFi Pulse

При добива на земеделие устойчивостта е от ключово значение, тъй като периодите на отглеждане не са кратки. Например, наградите на Uniswap се разпределят в продължение на четири години. Намаляването на общото предлагане на жетони може да повиши цената, но няма да промени стойността на проекта. В същото време това няма да направи актива изведнъж по-оскъден.

Когато сравняваме тези три децентрализирани борси, SushiSwap разполага с едни от най-добрите финансови показатели – най-ниската метрика на FDV към годишните такси, към 18:30, и най-високия процент на пазарна капитализация към FDV, 76,93%, веднъж внезапно намали предлагането на символи. Участниците на пазара обаче съжаляват за този подход и това се отразява в цената му. По-лошото е, че цената му се възстанови само с 10,26% от нивото за всички времена.

В друг пример, Cream Finance (CREAM) изгорени 67,5% от предлагането на токени на 20 септември. Цената на символа трябваше да се утрои – ако FDV се запази – но тя се увеличи с по-малко от 50%. Отново, за проект за отглеждане на добив, който ще отнеме години, за да приключи окончателно, недостигът в началото не е основен фактор. Следователно намаляването на добива на ликвидност не влияе драстично на цените. 

Изгарянето на предлагането на токени CREAM в крайна сметка не помогна много за спиране на общия спад на цените. Източник: CoinGecko

Евтините FDV по своята същност не осигуряват ценова поддръжка на символи

В обобщение, случаят с CRV ни показва как агресивният темп на инфлация може да възпира инвеститорите да купуват и държат новоотсечени токени. Случаят със SUSHI, от друга страна, ни показва, че огромното намаляване на предлагането, макар че FDV изглежда по-евтино, е оказало малък ефект върху цената му.

Наградите за доходност и инфлационните доставки играят огромна роля при придобиването на потребители. Още по-критична е обаче способността да се привличат потребители към проект и да се позволи на основната стойност да расте по-бързо, отколкото предлагането на токени се разрежда. 

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map