Крипто управление: Подходът стартиране срещу нация-държава

Въведение

Оригинален автор: Джак Пърди

Хората обичат да спорят. Това е в нашата природа.

Вземете всеки аспект от човешкия опит и можете да намерите двама души, които не са съгласни с него. Никъде това не е по-разпространено, отколкото в сферата на управлението, където спорим кой трябва да има власт, кой да прави промени в системата и как в крайна сметка се вземат решения. Като се има предвид мащабът на въздействието на управлението, е лесно да се види как това се превърна в силно противоречива тема.

Сега си представете зараждаща се индустрия, пълна с високо интелигентни хора със силни мнения (и его), където по-голямата част от дебатите се случват на глобално достъпни платформи. Както можете да си представите, не липсват дебати, особено що се отнася до управлението на тази индустрия. Добре дошли в крипто.

Крипто управлението обхваща дебатите около това как се координираме да вземаме решения за промяна на правилата на протокола. Това може да включва всичко – от прости надстройки до промяна на консенсусния механизъм до разпределяне на блокови награди. Той включва много групи от заинтересовани страни като оператори на възли, доставчици на мрежи (майнери), основни разработчици, потребители, спекуланти, борси и изследователи на блокове, за да назовем само няколко. Това са различни групи с различни стимули, които често противоречат помежду си. Например, операторите на възли искат да поддържат размера на блока нисък, за да намалят разходите за пускане на пълен възел, докато майньорите имат стимули да увеличат размера на блока, така че всеки блок включва повече транзакции и по този начин повече такси за транзакции.

Именно взаимодействията между тези групи от заинтересовани страни определят какво е блокчейн, неговите ценности и принципи и как той се развива с течение на времето. Този процес на управление оформя въображаемата реалност, която създаваме около мрежата, и стойността на криптоактивите се крие в това социален слой.

Не е изненадващо, че имаше значителни дебати за правилния начин за управление на крипто мрежите, което създаде различни теории, провокиращи мисълта. Вярвам, че голяма част от дебатите са заблудени, тъй като „крипто“ е твърде общ термин, за да се прилагат всеобхватни идеи. Джил Карлсън обяснява го добре:

Често инвеститорите се опитват да прилагат едни и същи приоритети и евристики, независимо дали говорят за биткойн, петрокойн или файлкойн, защото всички те са „крипто“. Това би приличало на прилагането на същия фундаментален анализ на пазарите на злато, санкционираните венецуелски дългови пазари и оценката на Dropbox преди 2008 г. преди IPO около 2008 г..

По същия начин не трябва да прилагаме същия фундаментален анализ за тези активи, не трябва да анализираме управлението на всички криптоактиви по един и същи начин. Трябва да опишем по-точно какво се управлява, за да мислим как трябва да се управлява. В този анализ ще разгранича протоколите на базовия слой от тези по-нагоре технологичен стек. Първият трябва да се управлява като утвърдена нация, докато вторият стартира на ранен етап.

Подходът за стартиране

„Бързото движение ни позволява да изграждаме повече неща и да учим по-бързо. Въпреки това, тъй като повечето компании растат, те забавят твърде много, защото се страхуват повече от грешки, отколкото от загуба на възможности, като се движат твърде бавно. Имаме поговорка: „Движете се бързо и чупете нещата. Идеята е, че ако никога не счупите нищо, вероятно не се движите достатъчно бързо“ – Марк Зукърбърг, IPO проспект 2012

Цук капсулира тази теория за управление в известната сега мантра за „бързо движение и разбиване на нещата“. Когато разглеждате приложения на ранен етап, насочени към потребителите, трябва да откликвате на нуждите на клиентите. Това изисква способността за бързо повторение, за да се отговори на тези променящи се нужди. Ако се движите твърде бързо и има грешка, това не е краят на света, тъй като няма огромна стойност в мрежата. Оправяш го и продължаваш напред. Ключът е, че залогът е нисък, така че няма сериозни последици, ако нещо се обърка. Неуспехът няма да доведе до големи лични загуби или пълна загуба на вяра в идеята, която някога ще работи отново.

Сега как ще изглежда това управление в крипто? Вероятно ще работи като добре смазана автономна организация. Добър пример за крипто мрежа, която обслужва този стил на управление е Decred. (Забележка: Като се има предвид, че Decred има за цел да бъде използван като пари, донякъде съм скептичен дали този модел има смисъл за тях, но независимо, че това е общ модел, който според мен може да бъде ефективен за по-итеративно управление). Decred използва гласуване по веригата, за да позволи на притежателите на DCR да участват в процеса на управление, като залагат токени, за да получат билети. Това позволява на заинтересованите страни да гласуват по въпроси като например как се изразходват касовите средства за подпомагане на развитието или дали консенсусните промени трябва да бъдат приложени чрез хард форк. Placeholder обобщи го най-добре – „Убийствената функция на Decred е добро управление и с добро управление можете да имате всяка функция, която искате.“ Това мислене дава възможност за необходимата иновация, необходима, за да се отговори на нуждите на потребителите и да се избегне бавно слизане в ирелевантност.


„Движи се бързо и разбивай нещата“ успя да превърне Facebook от оскъден стартъп в еднорог, но щом достигнат мащаб и разполагат с данни за 2 милиарда души, тази мантра вече не е подходяща. С толкова много хора в риск, разбиването на нещата вече не е целта или дори приемливо за този въпрос. По-скоро целта трябва да бъде поддържането на системата в безопасност и за съжаление Facebook не успя в това излагане на данните на милиони.

Това ни води до следващия ни подход, който е в ярък контраст с този на ранното стартиране.

Подходът на националната държава

„Трябва да преоткрием социализма. Това не може да бъде видът на социализма, който видяхме в Съветския съюз, но той ще се появи, когато разработваме нови системи, изградени върху сътрудничество, а не върху конкуренция. ” – Уго Чавес за Световния социален форум 2005 г.

През януари 2005 г. Уго Чавес предприема мисия да преформулира Венецуела. Този месец той приет поземлена реформа което позволява на правителството да конфискува над 6 милиона акра частна собственост. Две години по-късно правителството пое последното частно петролно находище, с банки след малко след това. Взетите драстични мерки в никакъв случай не спират дотук и продължават и до днес.

Този пример няма за цел да направи политическо изявление, а просто да демонстрира какво може да се случи, когато правителството се опита да направи бързи промени, които са недоказани и до голяма степен експериментални. Това е силно опростена илюстрация и има множество фактори, които играят, но това не трябва да отвлича вниманието от показване на рисковете от този тип управление. Резултатите от тези действия са широко известни и се доказват от графиката по-долу.

Източник: МВФ

Когато има високи залози по линията на основните хора, корпорации, протоколи и т.н., които се управляват, тогава начинът, по който се вземат решения и промени, трябва да се оптимизира за безопасността и сигурността на управляваните. Вече не е мотив за иновации, за да надминат конкурентите, защото оцеляването е единственият начин да спечелите.

Прилагайки това към крипто, протоколите на базовия слой като Bitcoin не могат да си позволят да се движат бързо в ущърб на сигурността. Когато се позовавам на сигурността тук, говоря за поддържане на благосъстоянието на притежателите на биткойни. Това означава не само да се гарантира, че протоколът не се нарушава, но да се поддържа цензурна съпротива, минимизирани функции, които поддържат тези притежатели в безопасност. 10-кратно подобрение на скоростта на транзакциите или таксите не струва 1% спад в сигурността. Ако се използва критична грешка или се конфискуват средства на потребителите, ще бъде невероятно трудно да се възвърне доверието на хората не само в биткойн, но и в цялата история, която те си казват около децентрализирани пари. Това е така, защото технология като биткойн е склонна към Линди Ефекt, където бъдещата продължителност на живота е пропорционална на настоящата му възраст. Следователно, колкото по-дълго оцелява, толкова по-дълго се очаква да оцелее. Ако се провали, той не само започва от мястото, където е започнал, но и назад, тъй като неговите конкуренти (а именно fiat) вече са още по-Lindy.

Въпреки че може да бъде лесно да се разочаровате от бавния процес за надграждане на биткойн, трябва да се отбележи, че трябва да се внимава изключително много при промяна на протоколите на базовия слой, където значителна стойност е на върха. Ценни мрежи като Биткойн трябва да се управляват като националните правителства, където е по-важно да се отхвърлят несправедливите закони, а след това да се приемат само закони. Колкото по-активно е управлението в една крипто мрежа, толкова повече човек изисква доверие за взаимодействие с нея и цялото raison d’être на децентрализирана валута е да се сведе до минимум доверието в другите. Биткойн разработчик Мат Корало гласи:

От многото свойства на Биткойн, недоверието или възможността да използвате Биткойн, без да се доверявате на нищо друго освен на софтуера с отворен код, който работите, е далеч крал. По-конкретно, интересът към биткойн изглежда почти изцяло произтича от желанието да се избегне необходимостта от доверие на трета страна или комбинация от трети страни.

Това се отнася за други протоколи на базовия слой, където се очаква да има ценни dapps, изградени върху него. По същия начин човек би се колебал да се включи в държава, в която законите, регулиращи нейния бизнес, са склонни да се променят по всяко време, трябва да бъдете предпазливи да изградите dapps върху протокол, който изисква доверие, че правилата няма да се променят по вреден начин. Въпреки че това не е сравнение между ябълки и ябълки, вярвам, че е полезно да се подчертае фактът, че ситуациите с високи залози, при които има значителна стойност на линията, изискват по-закостеняла управленска структура, която да смекчи риска за управляваните.

Заключение

Често пъти в крипто, ние обичаме да вярваме, че са преоткривали колелото. Съответно измисляме уникална евристика и терминология, за да опишем нещата. Въпреки че в някои случаи това е вярно, често пъти ние просто пренасочваме вековни идеи, за да се поберат в тази нова парадигма. Вярвам, че управлението е една от тези области, където можем да се поучим от много неща от миналото. В продължение на хиляди години хората се организират в различни групи, за да се координират около общи цели под формата на национални държави, корпорации и други социални групи. С течение на времето подобрихме стандарта си на живот в резултат на това да се организираме в тези групи и да развием нови начини за тяхното управление. Иновациите в този фронт обаче са бавни поради трудностите при изпробването на алтернативни подходи (с право) поради високите залози на линията.

Това е голяма част от причината, поради която съм толкова очарована от крипто мрежите. Те ни предоставят пясъчник, за да изпробваме изобретателни нови начини за организиране на човешкото поведение, като променим начина, по който стимулираме участниците. Чрез внимателно изучаване на неуспехите и успехите на различни криптопроекти, вярвам, че можем да научим повече за управлението и с по-бързи темпове, отколкото някога е било възможно. Страхотна аналогия е сравняването им петриеви чинии, където можем да тестваме различни идеи за по-малки вериги и въз основа на резултатите да започнем да прилагаме битове и парчета в по-утвърдени вериги.

Това не трябва да е черно-бял подход, а по-скоро спектър, основан на количеството стойност в мрежата и изискването за минимизиране на доверието. В единия край имате биткойн, който трябва да се повтаря бавно, запазвайки сигурността на всяка цена, а на другия имате експериментални петриеви блюда, които могат да тестват ефективността на новите модели и да се стремят да ги включват постепенно надолу по технологичния стек, докато те стават по-силни чрез Ефект на Линди.

В заключение, вярвам, че вместо да създавам всеобхватни „закони“ за управлението на крипто Законът на Сабо, трябва да възприемем по-нюансиран подход. Надявам се тук да започна да отделя управлението на критичния за мисията базов слой от протоколите от по-специфичните за приложението крипто проекти. Очаквам с нетърпение да разширя мислите си по темата, за да очертая допълнително начините, по които крипто мрежите трябва да се управляват.

Препечатано от: https://medium.com/messaricrypto/crypto-governance-the-startup-vs-nation-state- Approach-d36df341878a?

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map