Крипто DCEP ли е? Експертите в бранша обсъждат зараждащата се в Китай цифрова валута

През последните няколко седмици така чаканият от Китай дигитален юан – Електронно плащане с цифрови валути (DCEP) – възвърна популярността си в крипто и масовите медии, когато се появиха нови новини за неговото развитие. От януари темата се отразява в основните медии, включително CNBC, Форбс и Кабелен.

Проектът, воден от Китайската централна банка, PBoC, се появи отново на радара на индустрията на 14 април, когато снимка на екрана беше публикувано, което показва, че DCEP се тества в Суджоу, Ченгду, Ксионган и други региони. Още по-скорошни Новини, от 23 април, разкри, че Starbucks и Mcdonalds са сред гиганти на дребно, поканени да участват в тестване на цифровата валута в един регион.

Когато медиите покриват DCEP – или която и да е друга цифрова валута на Централната банка (CBDC), има тенденция да се приема, че а) валутата е базирана на блокчейн и б) нейното съществуване по този начин е от значение за крипто и блокчейн индустрията.

Помолихме блокчейн, технологични и икономически експерти да разгледат по-отблизо DCEP, технологията зад него и какво означава неговото съществуване за индустрията.

Историята на DCEP

DCEP беше първи въведени за обществеността от Джоу Сяочуан, бивш губернатор на PBoC, на пресконференция на 13-ия Национален конгрес на народите на 9 март 2018 г. През януари тази година централната банка на Китай съобщи че дизайнът на „най-високо ниво“ на неговата цифрова валута е завършен, добавяйки "Ще продължим постепенно да напредваме в развитието на законните цифрови валути. ” Този месец беше разкри за пореден път, че китайската цифрова валута се движи по план.

Професорът по технология и бизнес университет в Чунцин Чангьон Лиу, който е доктор по история на икономическата теория от Пекинския университет, каза пред OKEx, че централната банка на Китай работи върху цифрова валута от много години. Той обясни произхода на развитието на DCEP:

„В края на 2013 г. биткойн направи първия си набег в Китай. През 2014 г. Китайската централна банка създаде изследователски институт, посветен на цифровите валути и започна да изучава как да се справи с въздействието на криптовалутите и да подобри китайската юанска система с технологията блокчейн.

Но от 2014 до 2018 г. напредъкът на DCEP е бавен, може би защото децентрализираната архитектура на биткойн или блокчейн е несъвместима със самото естество на законната национална валута като юаня (RMB).

Внезапното ускоряване на DCEP в края на 2019 г. е пряко свързано с подготовката на […] на Facebook за стартиране Везни. Въпреки твърдението си за свръхсуверен и услуга за глобални финанси, основателите на Везни, членове на партньорство и котва валути съзнателно отхвърлят Китай.

Това накара централната банка на Китай да почувства натиска на спешната международна конкуренция в областта на цифровата валута. “

Как китайският DCEP има отношение към блокчейн / крипто индустрията?

„DCEP не използва непременно блокчейн“

Проф. Лю също отбеляза, че „експериментът“ на DCEP досега е бил предпазлив, добавяйки:

„Поради това е трудно да се прецени дали целта му е активно да насърчава паричната реформа, адаптирана към интернет икономиката, или да пасивно защитава традиционната банкова система. Тъй като DCEP все още е основно доминирана от централната банка фиатна валута, тя не може да бъде децентрализирана.

Му Чанчун, директор на проекта DCEP, вече го е направил споменати че DCEP не използва непременно блокчейн технология.


Понастоящем DCEP представлява основно техническа трансформация на механизма за издаване и разпространение на RMB. DCEP не се вписва в глобалната мания за блокчейн. “

Когато говори за това дали DCEP е добър за блокчейн индустрията, проф. Лиу заяви:

„Това е предимно техническа трансформация, тя не променя естеството на RMB и свързаните с тях регулаторни системи, поради което DCEP няма да донесе много удобство на настоящата индустрия на блокчейн или криптовалутата.

Накратко, в момента нямаме RMB към биткойн шлюз и няма да имаме DCEP към биткойн шлюз в близко бъдеще. Въпреки че DCEP не използва непременно блокчейн технология, той използва асиметрична криптография, което е основната причина за ефективността и сигурността на електронните плащания, които DCEP осигурява и е може би най-важната връзка между DCEP и блокчейн / крипто индустрията. ”

DCEP е централизирана крипто

Проф. Лю настоя, че DCEP няма да окаже значително въздействие върху децентрализираната криптовалута, аргументирайки:

„Самият DCEP е криптовалута, но не е децентрализирана криптовалута – тя е централизирана криптовалута.

DCEP обаче оказва огромно влияние върху централизираните криптовалути, тъй като за централизирана криптовалута, колкото по-силен е центърът, толкова по-голямо е конкурентното предимство.

Сега в обращение има редица частно издадени жетони. Тези символи са централизирани и имат много по-ниска надеждност от DCEP. В миналото те са имали някои предимства пред RMB, главно чрез криптография. Това предимство беше загубено, когато RMB също беше трансформиран с помощта на криптография. “

Програмируемият характер на DCEP ще го направи важен в дългосрочен план

Ян Менг, вицепрезидент на Китайската мрежа за разработчици на софтуер (CSDN), който се фокусира върху символни икономически изследвания за най-голямата общност на разработчици в страната, също вярва, че DCEP няма да окаже голямо влияние върху крипто в краткосрочен план. Той заяви:

„DCEP има само въображаемо въздействие върху крипто света в краткосрочен план, тъй като централната банка много вероятно ще регулира стриктно потоците на DCEP в първите дни. Някои хора в крипто света могат да се възползват от тази възможност за създаване на реклама, но тъй като централната банка държи недружелюбно отношение към крипто, не виждам никакъв шанс DCEP да помогне на крипто по някакъв начин. ”

Менг също вярва обаче, че DCEP ще промени крипто света в дългосрочен план:

„Дизайнът на DCEP запазва функционалност за програмиране, която се нарича„ скрипт “, а дизайнерите планират да направят програмируемата цифрова валута в бъдеще. Ако някой ден регулаторите отворят функционалността за програмиране за обществеността, крипто общността може лесно да се възползва от нея и да интегрира DCEP в множество DApps, особено DeFi приложения. Тогава много по-широк кръг от хора ще бъдат включени в крипто икономиката. “

Подобно на Мен, Кен Хуанг – съосновател на Metaverse DNA – също смята, че въздействието на DCEP ще бъде значително, защото може да бъде програмирано:

„Благодарение на програмируемия характер на DCEP, използвайки интелигентни договори, човек може да изгради приложения върху DCEP за различни случаи в реалния свят, като държавна субсидия, проследяване на дарения за благотворителни цели, търговско финансиране, данъчно облагане и плащане в бъдеще. Виждам, че ще има постепенно осиновяване за няколко години и внезапен прилив на случаи на употреба и по-широки осиновявания след около 5 до 10 години."

Хуанг смята, че DCEP има отношение към блокчейна от технологична гледна точка, заявявайки: „Понастоящем пробната версия на DCEP използва ключови блокчейн технологии като криптография с публичен ключ, UTXO, Smart Contract и Digital Wallet.“

„Непосредственото въздействие е споделянето на ума“

Говорейки за значението на DCEP за крипто света, Shuyao Kong, a колумнист фокусирайки се върху китайския пазар в крипто медията Decrypt, каза на OKEx, че „стартирането на DCEP, независимо от неговия архитект, употреба или дори цел, изпраща сигнал към света, че блокчейнът може да се използва от голямо предприятие, макар и централизирано." Тя продължи:

"Мисля, че възниква въпросът какво може да направи блокчейн мрежата, като разтяга въображението ни за това как би изглеждала валута в национален мащаб; Просто погледнете как DCEP приема заглавия. Непосредственото въздействие е споделянето на ума. ”

Общото значение на DCEP

Значението ще бъде видимо чрез итерация

Относно потенциалното въздействие на издадената от правителството цифрова валута, Decrypt’s Kong заяви:

„Третирам DCEP като просто друго софтуерно решение, което означава, че значението може да се види само чрез кръгове от итерации. От краткосрочна перспектива значението може да е риторично, но може незначително да подобри начина, по който функционира китайското общество и как се управляват хората. “

Подобно на Везните, краткосрочното въздействие се надценява

Относно значението на проекта, проф. Лю заяви, че „значението на DCEP в момента е преувеличено, защото DCEP е само техническа трансформация на емисията и обръщението на пари в рамките на традиционната банкова система." Той продължи:

"Настоящият тест и приложение не са директно ориентирани към най-важните предприятия за интернет плащания (WeChat Pay / Alipay).

Текущите надценявания на значението на DCEP са много сходни с миналогодишния случай с Везни: както подценяват трудността на промяната в рамките на традиционната икономика, така и надценяват силата на блокчейн технологията и централизираните институции.

В дългосрочен план вярвам, че точно както най-голямото въздействие на Везните е да повиши осведомеността за криптовалутите сред централните банки и обществеността, така и най-голямото въздействие на DCEP е да провокира конкуренцията между централните банки по света, традиционната парична система трябва да бъде променена пасивно в конкуренция. “

Въздействие върху международния клиринг

Ин Цао, управляващ директор на Фондация „Цифров ренесанс“ – който наскоро участва в беседа за DCEP, модерирана от директора на финансовите пазари на OKEx, Леникс Лай – каза пред OKEx, че DCEP всъщност вече е от значение, аргументирайки:

„DCEP се превърна в националната финансова политика на Китай. От центъра на Комунистическата партия и Китайската централна банка до местните правителства и държавните търговски банки тече подготовка за DCEP.

Предполагам, че външно DCEP може да се използва като клирингова инфраструктура за заместване на клиринга на щатския долар в района на страните от One Belt One Road, като по този начин се установява RMB икономически кръг.

Вътрешно тя може да прилага по-добре различни парични политики или дори да прилага неконвенционални политики с отрицателни лихвени проценти и това би осигурило ценно пространство на паричната политика за справяне с по-интензивни международни финансови и икономически турбуленции в бъдеще. ”

Цао добави:

„За разлика от предишните национални финансови стратегии, китайският DCEP за първи път кани частни компании като Alibaba и Tencent да се присъединят и да участват дълбоко, което показва, че китайското правителство иска да може да интегрира огромната потребителска база на много големите интернет компании в Китай. Технологията на тези интернет компании и ефективният капацитет за стратегическо внедряване могат да служат на националната обща картина. „

По тази тема Huang от Metaverse DNA вярва, че DCEP не е правилният подход за интернационализация на RMB и намаляване на господството на базираната в щатски долари SWIFT система. Той отбеляза, че „Системата за трансгранични междубанкови разплащания на RMB (CIPS) стартира на 8 октомври 2015 г., но RMB представлява само 3% от световната резервна валута (щатски долари надвишават 67%). DCEP като резервна валута е изправена пред същите предизвикателства като тази на CIPS. “

Мненията и мненията, изразени в тази статия, са само тези на цитираните лектори и не представляват непременно вижданията на OKEx.

Коментари от Changyong Liu и Yin Cao бяха преведени от китайски от автора на статията, анализатор на OKEx, Yansong Liu.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map