Кредит и лихвен процент – следваща граница за крипто

Ключови продукти за внос

  • Лихвените проценти и кредитните пазари могат да бъдат последното парче от пъзела за завършване на цялата екосистема на криптовалутите.
  • Лихвените деривати могат да бъдат следващата граница за крипто индустрията, особено за борсите.
  • Доходността от залагане може да бъде един от показателите за измерване на риска и нестабилността на конкретен токен.

Общ преглед

Крипто кредитирането и залагането привличат повече пазарно внимание в наши дни. Благодарение на бързия растеж на DeFi и продукта иновация от крипто борси и портфейли, повече участници на крипто пазара вече могат да диверсифицират портфолиото си с такива продукти или печелете пасивни доходи чрез залагане, спестяване и кредитиране.

Този сегмент от криптопространството все още може да е зелен и в ранния си етап на по-широко приемане. И все пак в крайна сметка този сектор може да се превърне в една от най-критичните части на по-широкото крипто пространство и да предостави важна информация за пазарите, а именно лихвените проценти.

Участниците на пазара могат да дадат по-точна оценка и оценка на монети и жетони въз основа на лихвените си проценти, подобно на това, което правим на традиционните пазари. Лихвените проценти на дадена компания или държава са жизненоважен показател за нейното финансово здраве.

Разработчиците на продукти могат също така да могат да създават нови производни продукти въз основа на лихвените проценти, като опции на EOSЛихвения процент или суап на лихвен процент като това, което често се търгува на пазарите с фиксиран доход.

Тази статия ще изследва началния етап на криптопространството и какво може да ни каже този подсектор на по-широкото криптовалутно пространство. Също така ще си представим как зрелите лихвени пазари в крипто могат да оформят бъдещето на търговията.

Доходността от крипто залагане

Концепцията за печелене на лихви с криптовалута се разраства едва през последните години, а залагането е един от начините за натрупване на лихва и може да генерира допълнителни доходи за инвеститорите. 2019 г. беше стабилна година за залагане и тази тенденция се запази и преди срива на пазара през март. Сега виждаме, че пазарът на залагане постепенно се възстановява.

Фигура 1: Залагане на пазарна капитализация спрямо глобална крипто пазарна капитализация спрямо щатски долари, заключени в залагане

Източник: Залагане на награди

Въпреки че инвеститорите могат да намерят привлекателна възвръщаемост, като допринесат за PoS мрежата на актив, увеличавайки ефективността на блокчейна, доходността тук може да бъде различна.

Фигура 2: Годишните награди за залагане се сравняват с техните съотношения на Шарп


Източник: Залагане на награди; Месари

Интересното е, че можем да видим, че активите с по-висока доходност, обикновено с относително слаби коефициенти на Шарп, което означава, че самият актив има по-ниска коригирана възвръщаемост на риска. Например доходността от залагане на IOST достигна 10,41%, което може да бъде привлекателно за много инвеститори. Въпреки това, както 30-дневното, така и 1-годишното съотношение на Шарп от IOST бяха отрицателни. В учебника коефициентът на Шарп е отрицателен, когато възвръщаемостта на инвестицията е по-ниска от безрисковия процент. Сравнително, XTZ предлага много по-нисък процент на възнаграждение (5,72%) от IOST, но и двете XTZКоефициентите на Шарп бяха поне положителни.

Разбира се, други фактори могат да повлияят на доходността и възвръщаемостта, като нивото на инфлация, нестабилността на цените на този токен. Инвеститорите може също да искат да обмислят пазарните условия.

Кредитните пазари

Крипто заемът е друга област, която привлече доста внимание. Отново инвеститорите могат да открият, че доходността може да бъде значително различна при различните доставчици на услуги и по-долу е само един от многото примери.

Фигура 3: Годишният лихвен процент на ETH и BTC на различни платформи

Източник: Loanscan

На всичкото отгоре тези лихвени проценти се носеха. Това означава, че те се променят от време на време според пазарните условия. Тези промени понякога могат да бъдат колебателни, дори нестабилни.

Фигура 4: Годишният лихвен процент на ETH и DAI на различни платформи (от началото на годината към 22 април 2020 г.)

Източник: Loanscan

Ние вярваме, че пазарът може да продължи да наблюдава тези колебания на лихвите в бъдеще, като се има предвид, че криптовалутата остава относително нестабилен клас активи в сравнение с конвенционалните активи (въпреки че масло достигна щатски долар 0 преди BTC). Въпреки това, от по-дългосрочна перспектива, пазарът може да очаква тези колебания да се забавят постепенно, тъй като пазарът на заеми продължава да узрява и да увеличава участниците в крипто инвестирането.

Гледам напред

Пазарът на крипто кредити е една от най-бързо развиващите се области в криптовалутното пространство. Доклади от Credmark показва, че цялата индустрия за крипто кредитиране се е увеличила с 52% през 4Q19, а активният дълг е нараснал с 474% през 2019 г..

В същото време анализатори вярвам че силното представяне на пазара на залагане може да се пренесе към 2020 г., тъй като се очаква широка гама от PoS блокчейн проекти да излезе на пазара и процъфтяващото разширяване на свързаната инфраструктура.

Предвиждаме, че лихвеният процент и кредитните пазари могат да се превърнат в играч за по-широкото криптовалутно пространство; въздействието му може да бъде в няколко слоя.

  • По-добро откриване на цената – В традиционния финансов свят дълговите и кредитните пазари са едни от ключовите микро фактори, които влияят върху откриването на цените на ценните книжа. Фирма с по-нисък кредитен рейтинг обикновено може да издава само облигации с висока доходност, поради по-високия си риск от неизпълнение. Инвеститорите биха могли да разгледат този фактор, когато става въпрос за оценка на компанията. С други думи, тази допълнителна информация може допълнително да подобри откриването на цените на компанията. Същата идея може да бъде закупена и в крипто пространството. Ако сме настъпили зрели пазари на кредити и лихвени проценти в крипто, лихвените проценти могат да предоставят на инвеститорите пълна картина, когато става въпрос за ценообразуване на монета / жетон.
  • Лихвени деривати – Борсовите къщи могат да разработят нови видове деривативни продукти въз основа на лихвените проценти на крипто. Такива продукти позволяват на търговците да хеджират или да се излагат на риск в рамките на PoS протокола и могат да помогнат на спестителите да се хеджират срещу промени в лихвените проценти.
  • Попълнете крипто пространството – Кредитният пазар е един от най-важните елементи на съвременната финансова система и все още е днес. Изисканият кредитен пазар на крипто може да е последното парче от пъзела, за да завършите крипто картината, което може да гарантира бъдещия растеж на криптовалутата, независимо от класа на активите или цялата екосистема.
Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map