Класирането на данъците за крипто в Хонконг и пилотните успехи на DCEP

Седмичен преглед на блокчейн и криптовалутни новини от Китай и Хонконг

По време на празника на Златната седмица заместник-губернаторът на Китайската народна банка обяви, че китайската цифрова валута, известна като Електронно плащане с цифрова валута, е обработила транзакции на стойност 1,1 милиарда юани по време на процеса. Междувременно данъчното третиране на дигитални активи в Хонконг влезе в дискусия в общността след последния годишен доклад на PwC в Хонг Конг за крипто данък. В сферата на обмена на криптовалути статистиката на Cryptowisser показва, че през 2020 г. са затворени 75 крипто борси, 10 от които са базирани в Хонконг или Китай.

Ето всичко, което може да сте пропуснали по отношение на тези истории (и не само) в изданието на OKEx Insights „China Market Watch тази седмица.

PBoC: DCEP обработва 1,1 милиарда RMB в пилотни транзакции

Фан Ифей, заместник-управител на Китайската народна банка, заяви че DCEP е обработил транзакции на стойност 1,1 милиарда RMB (приблизително 162 милиона щатски долара) по текущата си пилотна програма.

Според Fan, DCEP е тестван в различни случаи на употреба в рамките на пилотната програма – вариращи от плащания на сметки до държавни услуги. Към края на август имаше повече от 6700 случая на използване на китайската цифрова валута.

Ключови продукти за внос

  • Освен случаи на употреба в различни индустрии, DCEP се използва и за различни методи на плащане – като плащания за разпознаване на лица и транзакции с докосване и движение.
  • DCEP също ускори разработването на цифрови портфейли в Китай. Според Фан по време на пилотната програма на DCEP са отворени над 113 300 лични дигитални портфейла и около 8 800 корпоративни дигитални портфейла.

Хонконг се класира на шесто място в PwC Crypto Tax Index

PwC Hong Kong, голяма счетоводна къща, наскоро публикувано първата си годишна Глобален крипто данъчен доклад. Докладът представя класацията на Crypto Tax Index и изследва най-новите крипто разработки от данъчните регулатори в различни юрисдикции.

Според доклада на PwC Hong Kong собствеността е най-честото третиране на крипто активи от данъчните регулатори. Лихтенщайн оглави Crypto Tax Index, а Хонконг се класира на шесто място.

PwC Хонг Конг съобщи за това как се облагат крипто активите в Хонконг. Източник: Годишният глобален данък за крипто данъци на PwC Хонконг

Ключови продукти за внос

  • PwC Hong Kong Crypto Tax Index подрежда юрисдикциите въз основа на изчерпателността на техните крипто данъчни насоки. Хонконг е на второ място по класиране сред азиатските юрисдикции след Сингапур.
  • Според Анри Арсланян, лидерът на PwC Global Crypto, наличието на специфични крипто данъчни насоки е съществен градивен елемент за непрекъснатата институционализация на криптосистемата.
  • Докато повечето юрисдикции предоставят данъчни насоки за изчисляване на капиталовите печалби и загуби за физически лица и предприятия, липсват насоки по теми като криптозаемане и кредитиране, децентрализирано финансиране, немунгируеми токени, токенизирани активи и залагане на доходи.

10 крипто борси затвориха в Хонконг и Китай през 2020 г.

Cryptowisser, сайт за сравнение на крипто обмен, съобщи страницата си на Crypto Exchange Graveyard и заяви, че 75 крипто борси са затворени през 2020 г. Повечето борси в списъка са централизирани борси.

В списъка на страниците се посочва, че 10 от затворените 75 борси за криптовалути са базирани в Хонконг или Китай. По-специално Hotbit, FEX и FinexBox бяха затворени, тъй като бяха идентифицирани като измами.

Ключови продукти за внос

  • Според Cryptowisser през септември са били затворени 15 борси за криптовалути. Това до голяма степен се дължи на ожесточената конкуренция от децентрализираните борси, през което време DEX регистрираха най-високия обем на търговия за всички времена от 22,57 млрд. Долара през септември.
  • Cryptowisser идентифицира четири причини за спирането на борсите с криптовалути – а именно, доброволни изключвания, измами, държавни мандати и изчезвания.

Запасите в Хонконг нараснаха, въпреки че САЩ спряха преговорите за стимулиране

Китайските фондови пазари бяха затворени тази седмица поради празника на Златната седмица. Стойността на индекса на Shanghai SE Composite, CSI 300 и SZSE Blockchain 50 остана непроменена. За Хонконг индексът Hang Seng се повиши с 3.36% тази седмица и в момента възлиза на 24 248.

Фондовият пазар в Хонконг се повиши след съобщеното от Тръмп възстановяване от COVID-19. Източник: Икономика на търговията, Investing.com

Индексът Hang Seng удължи ралито си, което отчасти се дължи на съобщеното възстановяване на президента на САЩ Доналд Тръмп от COVID-19. Индексът Hang Seng възлезе на 23 980 във вторник след съобщението на Тръмп.

Въпреки че президентът Тръмп спря преговорите за икономически стимули в САЩ чак след изборите през ноември, Hang Seng пазени неговото рали и ръбове 0,5%.

Ключови продукти за внос

  • Въпреки че има ограничено въздействие върху фондовия пазар в Хонконг, съобщението на Тръмп да спре преговорите за стимулиране доведе до спад на американския фондов пазар. Индустриалната средна стойност на Dow Jones подхлъзна се 1,34% и S&Индексът P 500 спадна с 1,4%.
  • Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл Наречен за повече фискални стимули само часове преди съобщението на Тръмп. Той призова правителството да инжектира повече средства за стимула, въпреки безпрецедентния дефицит на федералния бюджет на САЩ, очакван за тази година.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner