Какво стимулира търсенето на Tether в периода до наполовина биткойн?

Докато биткойнът (BTC) се приближава до половината от наградата си за трети блок, принтерът Tether (USDT) изковава милиарди долари на своите стабилни монети, поддържани от щатски долари.

Докато компанията и други хора приписват печатащата вълна на нарастване на търсенето по време на изключителна икономическа нестабилност, остава несигурността относно законността и слабата позиция на стабилната монета като наистина безопасна криптовалута. Мнозина също се чудят защо въжетата са толкова желани на първо място.

Обясни Тетър

Tether е стабилна валута, обвързана с цената на щатския долар. По-конкретно, това е цифрова валута, която се създава от конвертирането на парични валути, като например щатски долар, евро и офшорни китайски юани.

Като такава, издателската компания на Tether, iFinex, твърди, че монетата е такава 100% обезпечени от резервите на компанията за традиционна валута, „парични еквиваленти“ или „други активи и вземания от заеми, предоставени от Tether на трети страни“.

USDT е, с голяма разлика, доминиращата стабилна валута на пазара на криптовалути. Всъщност е така четвъртата по големина криптовалута по пазарна капитализация, към момента на писане, според водещия тракер за криптовалута CoinMarketCap. 

доминиране на биткойнTether е четвъртата най-доминираща криптовалута по пазарна капитализация. Източник: CoinMarketCap

Продължаващите и неумолими кования на USDT допълнително го затвърдиха като цар на фиат-обезпечените цифрови валути. Пазарната капитализация на Tether в момента е 8,28 милиарда щатски долара – значително по-висока от монетите USD на конкурентите (707,3 милиона долара), Paxos (244,67 милиона долара) и TrueUSD (137,24 милиона долара).

доминиране на връзкатаТърсенето на Tether далеч е надминало конкуренцията си за стабилни монети. Източник: Индексът на Stablecoin

Доминирането на USDT на пазара на криптовалути обаче дава повод за безпокойство на някои от бранша – тъй като Tether, неговата сестра Bitfinex и компанията-майка iFinex често са се заплитали в противоречия.

Tether беше обвинен в манипулиране на пазара на биткойни през 2017 г. и в момента е въвлечен във високопоставени правни битки, които се водят между iFinex и американските финансови власти.

Тъй като наполовина биткойнът се приближава и количеството USDT в обращение се увеличава, въпросът какво движи търсенето на Tether е още по-належащ от обикновено. Един от основните фактори, които трябва да се вземат предвид при разследването на това търсене, е очевидната връзка между пазарната капитализация на спорната стабилна монета и цената на BTC.

Tether е обвинен в манипулиране на пазара на биткойни

Откакто биткойнът навлезе в масовото съзнание – чрез епичен многогодишен бик, който завърши с това, че монетата достигна най-високата си цена – мнозина бяха скептични към Tether и неговата роля на пазара на криптовалути.


През юни 2018 г., приблизително шест месеца след като цената на BTC достигна върха си около 20 000 долара за монета, Ню Йорк Таймс публикува статия, озаглавена „Цената на биткойна беше изкуствено завишена, подхранваща скочища стойност, казват изследователите“ – в която Tether беше отбелязан в масовите медии за потенциално неприятната му роля в подсилването на пазара на биткойни. 

Статията на “Ню Йорк Таймс” произвежда статия, написана от Джон М. Грифин от Тексаския университет към финансовия департамент на Остин и Амин Шамс от Бизнес колежа “Фишър” на държавния университет в Охайо, наречена “Наистина ли биткойнът е необвързан?” Резюмето на статията стана ясно Съмнителната роля на Tether в балона за криптовалути от 2017 г., заявява:

„Използвайки алгоритми за анализ на данните от блокчейн, ние откриваме, че покупките с Tether се отчитат след спадове на пазара и водят до значително увеличение на цените на биткойн. Потокът се дължи на едно лице, клъстери под кръгли цени, предизвиква асиметрични автокорелации в биткойн и предполага недостатъчни Tether резерви преди края на месеца. Вместо търсенето от парични инвеститори, тези модели са най-съвместими с хипотезата, основана на предлагането, за необвързани дигитални пари, надуващи цените на криптовалутата. “

„Ню Йорк Таймс“ не беше единственият мейнстрийм и известен периодичен печат, който взе спорните констатации. Newsweek, CNBC, The Wall Street Journal, Bloomberg и други публикуват статии, произтичащи от проучването. Основното покритие постави легитимността на целия пазар на биткойни и криптовалути под съмнение в момент, когато мнозина вече гледаха на 80-процентния спад на BTC от своя връх като силно подозрителен.

Изправени пред лошата преса, Tether и Bitfinex имат редовно и многократно отрече всякакви неправомерни действия или манипулация на цените. Архивирането на защитата на Tether е скорошна рубрика от UC Berkeley Chief Innovation & Служител по предприемачество Ричард К. Лайънс и асистент по финанси в бизнес училище „Уоруик“ Ганеш Вишванат-Натрадж. Проучването озаглавено „Стабилните монети не надуват крипто пазарите“ противоречи на изследването на Грифин / Шамс които привлякоха основното внимание, като заключиха:

„Не намираме систематични доказателства, че стабилното издаване на монети влияе върху цените на криптовалутата. По-скоро нашите доказателства подкрепят алтернативни възгледи, а именно, че емитирането на стабилни монети ендогенно реагира на отклоненията на лихвения процент на вторичния пазар от фиксирания курс и стабилните монети постоянно изпълняват безопасна роля в цифровата икономика. “

Независимо от това, скептицизмът около цялата ситуация с Tether не се подобри, след като стана правен въпрос в щата Ню Йорк.

iFinex все още е изправен пред такси за измами с ценни книжа и стоки

Tether беше подложен на допълнителен обстрел през 2019 г., когато прокурорът на Ню Йорк Летиция Джеймс го въвлече в някаква юридическа война. NYAG твърди, че iFinex Inc. е действала в нарушение на закона за прикриване на предполагаемо и неправилно прехвърляне на 625 милиона щатски долара – средства, които трябваше да подкрепят USDT – в опит да прикрие проблеми с ликвидността. Ако е вярно, това вероятно би представлявало измама с ценни книжа и стоки, кратките аргументи на NYAG. 

Адвокати за Bitfinex и Tether обаче отхвърли тези твърдения, твърдейки, че „връзките не са ценни книжа или стоки“ – изявления, които Джеймс е намерил „особено перверзни“. Tether също е записан в официален отговор до NYAG, като пише:

„В края на деня главният прокурор не е идентифицирал жертва в цялото това производство, тъй като няма такава. Притежателите на връзки имат право да ги изкупуват за точно това, което са платили за тях – нито повече, нито по-малко – и Tether не е имал проблем да удовлетворява исканията за обратно изкупуване на никого, дори след зажигателното дело на прокурора на Ню Йорк. “

Въпреки че протестира срещу някакви минали проблеми с ликвидността, високопоставен служител в Bitfinex записва, че „BTC може да се запази под 1k, ако не действаме бързо“ в комуникация с външен платежен партньор. Според съдебните документи съобщенията се съобщават, докато Bitfinex изпитва големи проблеми с изпълнението на тегленията на клиенти през октомври 2018 г..

Напоследък самият iFinex предприе собствена юридическа офанзива в опит да си върне не по-малко от 800 милиона долара в конфискувани потребителски средства, държани в четири различни държави, след замразяване на банковите сметки на процесора за плащане на компанията. Компанията майка на Tether е подала молба за призовки за сваляне SunTrust Bank служители в Грузия, Банка на Колорадо и ABT & Доверете се в Аризона.

Защо принтерът на Tether работи извънредно?

С биткойн на по-малко от 800 блока от наградата за трети блок наполовина, скоростта, с която са изсечени нови тетъри, е най-малкото драматична. Както бе отбелязано от директора на изследването на The Block, Лари Чермак, общото предлагане на стабилни монети се е увеличило до 9,62 милиарда долара – от 5,68 млрд. Долара само преди два месеца. 

Не е изненадващо, че Tether представлява лъвския дял от засиления пазар на стабилни монети, като 84% от предлагането е в USDT. 

доминиране на стабилна валута 2020Нови връзки наводниха пазара на стабилни монети през последните три месеца. Източник: Индексът на Stablecoin

През април сам, Tether Ltd сече над $ 1 милиард USDT. Печалбата не остана незабелязана както в масовите финансови, така и в криптовалутните медии. 

Пазарната капитализация на Tether нарасна значително през последните три месеца. Източник: Coingecko

Както беше съобщено по-рано, почти безпрецедентно търсене на USDT може да произтича и от инвеститорите, търсещи доходност във време на безпрецедентна пазарна нестабилност и нестабилност. Излагането на цифрови валути, подкрепено от fiat, улеснява по-голямата експозиция към нестабилните пазари на криптовалути, където печалбите могат – може би – да бъдат постигнати по-лесно. 

Самият Bitfinex обяснява скорошния скок на USDT и по този начин. В изявление до OKEx Insights днес, 7 май, главният съветник на фирмата Стюарт Хьогнер отбеляза:

„Възможните причини за това търсене могат да включват потребители, които желаят да закупят други цифрови активи и да използват стабилни монети като рампа с ниско триене.“

Въпреки това, не всички са убедени, че Tether всъщност е отсекъл тази сума USDT. Коментаторът на крипто индустрията, известен като CasPiancey в Twitter, откровен критик на Tether, обясни пред OKEx Insights, че тези числа са резултат от неработещи API-та от подобни на CoinMarketCap, Coingecko и други подобни услуги за крипто данни. Според CasPiancey проблемът произтича от усложнения, произтичащи от факта, че USDT се издава на множество блокчейн, включително Omni, Ethereum, TRON и EOS.

Влияе ли Tether върху цената на биткойн?

Въпреки въпросите, свързани с реалния брой връзки в обращение, анализаторите твърдят, че съществуването на връзка между цената на биткойн и пазарната капитализация на Tether е неоспоримо.

Популярен пазарен анализатор и Децентрадер основател FilbFilb има проведе собствено проучване илюстрираща връзката между издаването на стабилни монети и цената на биткойн. През 2019 г. имаше корелация от приблизително 0,8 между пазарната капитализация на Tether и цената на водещата криптовалута. Ако се вземе предвид закъснението от 30 дни, корелацията се увеличава до приблизително 0,9. 

корелация между цената и цената на btcИма силна връзка между пазарната капитализация на Tether и цената на биткойн. Източник: FilbFilb в Twitter

В разговор с OKEx Insights FilbFilb подчерта, че Tether обаче не се използва само за излагане на Bitcoin. Според него USDT явно се използва и като полет за безопасност на фона на изключителна глобална икономическа несигурност в разгара на мерките за блокиране за борба с разпространението на COVID-19.

Очевидно е също така, че търсенето на връзки през 2020 г. също се дължи главно на китайския капитал. През юни 2019 г. компанията за анализ на блокчейн Chainalysis предостави на Diar данни, които илюстрира огромното търсене на връзки от Китай, с 10 милиарда долара, които вече са получени от борси, обслужващи китайския пазар. През предходната година фирмата отчете $ 16 милиарда в USDT, получени.

Тази аргументация се подкрепя от високите премии, които наблюдаваме на китайските пазари без рецепта. През март 2020 г. Chainext USDT OTC Trading Premium Index показа, че премията за връзки е достигнала до 6% през март 2020 г.. 

И накрая, заслужава да се отбележи също, че приблизително 65% от общия хешрейт на добива на биткойни идва от Китай – факт, който не трябва да се разграничава от разговор за китайското търсене на връзки.

добив на биткойни в КитайПо-голямата част от хешрейта на Bitcoin идва от Китай. Източник: Университет в Кеймбридж

Безопасно ли е да държите връзки?

Tether все още остава в слаба позиция днес в очите на много хора.

Известният търговец Питър Бранд оприличи стабилния монета на „нигерийска дрънкулка“ през скорошен туит, писане:

– Тетър. Сега това е интересна история. Задържането на връзката е почти толкова безопасно, колкото и държането на нигерийската дрънкулка. Мисля, че хората са глупаци, които държат богатство – дори и за една нощ – във връзки. Шега е, когато [хората] осъждат USD като фиат, но държат връзката. “

Бранд също пише, че притежаването на връзки е подобно на съхраняването на богатство в това, което по същество се равнява на „смесена работа на борси, които не са предмет на регулаторните органи и за чиято финансова сила знаете малко“. Той също така напомни на аудиторията си, че USDT и други криптовалути не са извън полезрението на Службата за вътрешни приходи.

Укрепването на убеждението на Бранд е фактът, че Tether е имал проблеми с поддържането на едно към едно обвързване с щатски долари в миналото. Цената на един връз падна до приблизително 92 цента през октомври 2018 г., според CoinDesk. Тази нестабилност провокира главния директор по спазване на изискванията Леонардо Реал да заяви, че „всички USDT в обращение са достатъчно обезпечени с щатски долари (USD) и че активите винаги са надвишавали пасивите“. 

Независимо от това пазарът на криптовалути исторически показва, че връзките могат да се търгуват под един долар. Този факт се използва като възможност за арбитраж, особено когато е доказано, че връзките се търгуват без рецепта на китайските пазари с високи премии. 

тетър usdt ценаСтойността на Tether на борсите не винаги е оставала фиксирана към щатския долар. Източник: CoinMarketCap

Бранд не е единственият, който остава скептичен към Tether. Кайл С. Гибсън, открит критик на конюнктурата, каза на OKEx Insights, че „всеки, който чете оригиналния документ на NYAG от април, знае, че Bitfinex и Tether е измамник.“ Той също така потвърди убеждението си, че „те все още са измамници, днес“.

Междувременно CasPiancey каза на OKEx Insights, че „би искал любезно да поиска подходящо атестиране на книгите на Tether между януари 2017 г. и представяне от професионална одиторска фирма“. Коментарът илюстрира съмненията на анализатора – споделени от мнозина в криптоиндустрията – относно съществуващите „Tether“доказателство за средства”Изявление. 

Документът от 2018 г. свидетелства, че американска адвокатска кантора е прегледала и проверила резервите, подкрепящи Tether.

В изявлението си за OKEx Insights Bitfinex подчерта, че фирмата „е публикувала различни документи, утвърждаващи нашите резерви през годините, и нашият ангажимент за подобни мерки продължава“.

Многократните претенции на Tether през годините и неговата документация за „доказателство за средства“ от 2018 г. оставят мнозина в света на криптовалутите скептични, особено тъй като текстът съдържа следното разкритие:

„Посоченото по-горе потвърждение на салда по банкови и връзки не следва да се тълкува като резултат от одит и не е било проведено в съответствие с общоприетите одиторски стандарти.“

Tether остава доминиращ, но слаб

Докато водещият стабилен валут в света се доближава до пазарна капитализация в диапазона от 11 цифри, компанията, която стои зад него, продължава да участва в правен спор на високо ниво с прокурора на Ню Йорк и различни банкови власти.

В същото време корелацията между цената на биткойн и пазарната капитализация на USDT изглежда очевидна. Дали тази корелация представлява манипулация е въпрос на дебат сред академичните среди и професионалистите в бранша.

Също така за дебат е мотивиращият фактор, който очевидно насочва средствата към щатския долар, фиксиран в щатски долари. Очевидно е, че капиталът от Китай движи издаването на връзки, както в миналото. За разлика от миналото обаче, настоящата икономическа несигурност, свързана с блокирането, свързано с COVID-19, може да играе по-голяма роля – като много хора по света са потенциално готови да получат експозиция с ниско триене на обвързана с долари цифрова валута.

Това се случва в момент, когато фокусът на индустрията е твърдо върху намаляването на наполовина на наградата за третия блок на Биткойн – събитие, което ще засегне биткойн индустрията за добив, която е доминирана от китайски миньори.

И накрая, видяхме исторически доказателства, че Tether може временно да загуби своето едно към едно обвързване на борсите за криптовалути – илюстриращо, че потенциално може да бъде опасно място за съхранение на стойност.

Въпреки всички тези противоречия, USDT остава най-популярната стабилна валута на пазара на криптовалути.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map