Какво ще се случи с наполовина намаление на цената на биткойн? Бичи и мечи перспективи

Третото блокиране на наградата за биткойн (BTC) наполовина ще се проведе днес, 11 май, само след няколко часа.

В миналото събитията, намаляващи наполовина биткойни, съвпадат с нарастване на общата осведоменост, търговска активност и внимание към крипто пазарите като цяло.

Механизмът за разполовяване – част от Дизайн на биткойн – се провежда приблизително на всеки четири години. От създаването на Биткойн през 2009 г. досега е имало две половинки от награди на блок.

Следвайки ценовите модели след последните две половинки, индустрията обикновено е съгласна, че третото наполовина на Биткойн има потенциала да доведе цените на BTC до нови висоти през дългосрочния период. 

Само за период от една година след предишните половинки, през ноември 2012 г. и юли 2016 г. наполовина, цената на биткойн нарасна x80 и x4, съответно. 

Цената на биткойн краткосрочна

Това, което не е толкова ясно, твърдят много анализатори, е какво ще се случи с биткойн – и следователно други крипто пазари – краткосрочно, в дните, седмиците или дори месеците веднага след като наградата за блока бъде намалена наполовина.

С третото разполовяване само след часове спекулациите относно краткосрочните последици на пазара достигнаха треска. Крипто анализаторите са грубо разделени относно това как ще изглеждат непосредствените пазарни условия след половината – бичи или мечи?

Бичият аргумент предвижда възходящо движение на цените, тъй като наполовина хип-хоп води повече купувачи на пазара, докато мечият търговец очаква краткосрочна разпродажба, която ще тласне цената надолу.

Бичият случай за биткойн

Краткосрочно: миньорите обосновават бичи пазар

Някои от тях по-бичи перспективи за ефектите от намаляването наполовина на краткосрочен план идват от мащабни биткойн миньори. Според задълбочения анализ на OKEx Insight върху миньорите и наполовина:

„Майньорите всъщност са отговорни за голяма част от изтичането на капитал от биткойн мрежата, тъй като продават своите BTC, за да покриват оперативните разходи всеки месец. Това означава, че има постоянен натиск надолу върху цената на биткойн поради това, че миньорите разтоварват печалбите си на пазара. ” 

От гледна точка на по-печелившите и утвърдени миньори в индустрията, постепенното спиране на по-малките им партньори може да облекчи пазара от неефективен натиск върху продажбите и да позволи цената да се повиши.

По-рано този месец, Cointelegraph съобщава относно резултатите от анкета, проведена в Китай от компанията за крипто услуги RockX. Анкетата включва отговори от 42 основни азиатски биткойни. По-голямата част (57 процента) от участниците очакват прилив на нови купувачи на биткойни в „близко бъдеще“.

В дългосрочен план: запасът към потока казва, че BTC ще се повиши след намаляване наполовина


Когато прогнозират дългосрочен бичи пазар след наполовина, много анализатори се опират на количествения модел запас към потока (S2F), както е изложен в неотдавнашен доклад от фирмата за криптоаналитика Messari. Концепцията – която обикновено се прилага за благородни метали като злато и сребро – се използва, за да се говори за недостиг и как цената е свързана с търсенето и предлагането.

В модела запасът е общата сума на актива, който вече съществува в обращение. Потокът е сумата на актива, който се новосече всяка година. Съотношението S2F, по всяко време, е броят години, необходими за достигане на текущото предлагане. Колкото по-голям е броят – т.е. колкото повече време е необходимо, за да се достигне това предлагане – толкова по-оскъден е активът.

Биткойн има недостиг дизайн – ще има само 21 милиона създадени биткойни. Също така, наполовина блокираните награди на Биткойн гарантират, че скоростта, с която се произвеждат нови биткойни стабилно и редовно намалява с течение на времето.

Анализаторите твърдят, че предвид много предвидимото издаване на биткойн, неговият S2F може да бъде точно начертан и показва корелация с цената на BTC. Докладът на Месари гласи:

„Всъщност не само, че двете променливи [S2F и цена] изглежда са свързани, но те са съвместно интегрирани, което е по-строга статистическа връзка между две времеви редове. […] Следователно, съвместяването на цената и S2F предполага, че в дългосрочен план те няма да се отклоняват значително. Ако тази тенденция се изиграе, моделът предполага, че биткойнът ще се повиши поне с порядък, както беше през предишните две половинки. “

Дългосрочна перспектива на търговците

Въпреки че корекцията на цената ще намали цената за известно време, популярният търговец на криптовалути и анализатор Михаел ван де Поп каза пред OKEx Insights, че е категоричен към биткойн в дългосрочен план. Коментирайки пазарите само няколко дни преди последното рали на BTC, той заяви:

„Събитие като наполовина задейства търговците на дребно и хората да влязат в събитието, както току-що беше обсъдено. Най-вероятният ми сценарий би бил тласък на FOMO към 9 500 или 10 500 долара, след което цената се коригира към 6 000 – 7 000 щатски долара. Тази по-висока зона на ниско ниво и подкрепа трябва да бъде потвърждението за бичия пазар през следващите години. ”

Анализатор на крипто пазара, известен в Twitter като Византийски генерал изрази подобна дългосрочна перспектива в коментари на OKEx Insights. Търговецът се позова на аргумент, базиран на запас към поток, за да предскаже, че цената на биткойн вероятно се движи нагоре:

„Аз съм на мнение, че в дългосрочен план биткойнът наполовина е бичи. Това е просто здрав разум. Това е въпрос на търсене и предлагане. Предлагането намалява, така че при предположението, че търсенето остава поне донякъде същото, цената в крайна сметка ще се повиши. “

Мечият случай за биткойн

Краткосрочно: ‘Купете слуховете, продайте новините’

Някои анализатори прогнозират, че пазарите след половината ще видят корекция в краткосрочен план, когато търсенето изсъхне, а потокът от търсене търси купувачи.

Когато е попитан за мислите му относно краткосрочното въздействие, което половината ще окаже върху биткойните, ван де Попе каза пред OKEx Insights, „[t] самото разполовяване на практика е краткосрочно несъбитие, тъй като реалното въздействие на наполовина ще се случват през следващите години. ”

Ван де Попе прогнозира, че след кратко рали преди половината цената на биткойните ще падне в краткосрочен период след събитието. Неговата оценка на пазара отчита историята и хипата: 

„Уполовяването е типично събитие„ купете слуховете, продайте новините “, при което се провежда митинг преди събитието. След като обаче хората започнат да осъзнават, че самото намаляване наполовина няма голямо въздействие и ажиотажът изчезва, най-вероятният случай трябва да бъде корекция. Чрез такава корекция цената на биткойн трябва да се върне към равновесието си. ” 

Този хип-ход модел наистина беше видим през изминалата седмица, тъй като Биткойн скочи над 10 000 долара за първи път от февруари. Следвайки логиката на модела, търговците, които са закупили биткойн преди ралито, водещо до събитието, след това продават позицията си, когато цената достигне връх.

След като цената започне да спада, това разклаща доверието на други инвеститори, които също могат да продадат своите биткойни в паника. Както видяхме през уикенда, обаче, Биткойн вече започна да се коригира, като спадна с 15 процента само за час в неделя, преди да възвърне част от загубената си стойност тази сутрин.

Византийският генерал сподели мнението на ван де Попе за поведението на BTC около наполовина, позовавайки се на същата аналогия, предизвикана от свръх. Анализаторът предвижда помпа, задвижвана от очакване, последвана от краткосрочна корекция на наполовина, като се посочва:

„След като действително се случи половината, очаквам разпродажба в краткосрочен план. Някак като купуват слуховете, продават новините. История, стара колкото времето. Тъй като това също се случи по време на последното халвиране (рали преди, разпродажба краткосрочно, бичи дългосрочно), мисля, че това халвиране ще се развие подобно на предишното. “

В дългосрочен план: крипто критиците винаги са мечи

Макар че малко анализатори в бранша са мечки по отношение на биткойните в дългосрочен план, има критици, които вярват, че по-голямата част от ценовите действия и търговията около биткойн е задвижвана от спекулации.

В неотдавнашен туит, борсов посредник и биткойн критик Питър Шиф спори че цената на биткойн бързо ще достигне таван около наполовина: 

„Търговията с консенсус е претъпкана и обикновено не изпада, както тълпата очаква. Не мога да се сетя за по-консенсусна търговия с # Биткойн, отколкото дълго да преминавам наполовина, събитие, за което се смята, че е изключително бичи. И така, след като настъпи наполовина, кой остава да купува? “

Позовавайки се на спада на цените този уикенд, Шиф добави още един чуруликане че „спекулантите с биткойни“ са „прескочили пистолета“.

Друг известен и откровен криптокритик, икономист Нуриел Рубини, също туитна за катастрофата този уикенд, наричайки скорошните движения на цените „помпа & сметище ”, подпрян от фалшиви обеми на контролиран и манипулиран пазар на китове.

Отстъпване от цената

Някои коментатори в бранша насърчават отдалечаване от фокуса върху цената на биткойните около наполовина и подчертават основите на дизайна на криптовалутата, който представлява събитието.

В неотдавнашен туит Джейк Червински, главен съветник в блокчейн компанията Compound, посочи по-голямата картина, заявявайки:

„Не казвам, че наполовина изобщо няма да повлияе на цената. Просто не мисля, че 900 по-малко биткойни на ден е толкова голяма работа. За мен наполовина трябва да бъде празник на паричната политика на Биткойн, неговата стабилност, свободата му от капризите на централните банкери. Не е купон „wen moon“. “

В скорошното наполовина на Месари доклад, цитиран по-горе, изследователят на фирмата Райън Уоткинс изрази подобно мнение по отношение на явлението:

„В най-добрия случай наполовина е маркетингово събитие веднъж на всеки четири години, при което Биткойн напомня на света за своите превъзходни свойства като парична стока … Доколкото всичко това принуждава новите хора да направят инвестиция в Биткойн, наполовина е бичи катализатор. ”

Биткойнът и криптовалутите са променливо променливи. Как се държи пазарът след половината в следващите дни и седмици е, разбира се, несигурно.

Независимо дали третото биткойн наполовина предизвиква скок на цените или спада в краткосрочен план, преобладаващата мъдрост, споделяна от експертите в индустрията, е, че пазарните условия в моментите след събитието са мимолетни и преувеличени.

Опровержение: Този материал не трябва да се приема като основа за вземане на инвестиционни решения, нито да се тълкува като препоръка за участие в инвестиционни сделки. Търгуването с цифрови активи включва значителен риск и може да доведе до загуба на инвестирания ви капитал. Трябва да сте сигурни, че напълно разбирате свързания риск и да вземете предвид нивото си на опит, инвестиционни цели и да потърсите независим финансов съвет, ако е необходимо.

Следвайте OKEx Insights на:

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map