Как работи крипто извънборсовата търговия: Статистика от най-добрите доставчици на ликвидност

Как работи крипто извънборсовата търговия: Статистика от най-добрите доставчици на ликвидност

За повечето участници на пазара на криптовалути – и по-специално търговците на дребно – пазарите без рецепта обикновено са непрозрачно и дори загадъчно явление. Използвано както на традиционните финансови, така и на крипто пазарите, извънборсовата търговия е свързана с големи сделки между две страни директно, без размяна.

По-специално за криптовалутната извънборсова търговия, вътрешното функциониране на тези сделки оставя мнозина с въпроси относно ликвидността, подхлъзването на цените, как действително работят сделките, как дилърите хеджират риска и потенциалните ефекти на извънборсовите сделки върху цената на биткойн.

В опит да осветли тази криеща страна на радара, OKEx Insights интервюира някои от най-известните OTC търговски бюра в индустрията, за да разбере как те наистина работят.

Какво представлява търговията с криптовалути без рецепта?

Търговията без рецепта е сделка, направена директно между две страни и се извършва без посредничеството на борсата. Той е организиран сред групи дилъри на пазар без централно място. За извънборсови криптовалути двете страни търгуват както крипто-към-крипто, така и крипто-към-фиат. По принцип една от страните е фирма, известна като извънборсово бюро.

Най-популярният извънборсов пазар сред всички класове активи е валутата или валутата, където валутите се търгуват чрез мрежа от банки вместо борси.

Как се получава ликвидността

Според доставчиците на ликвидност, с които сме разговаряли, извънборсовата търговия с криптовалута е подобна на форекс аналога. Ценообразуването е относително просто и прозрачно. Освен това ликвидността е лесно достъпна, но тази ликвидност също е фрагментирана на множество места.

Всяко извънборсово крипто бюро има своя обобщена книга с поръчки, която съчетава ликвидност между дилъри, книги с поръчки на множество борси и поръчки от други клиенти. Тези бюра са създадени да свързват множество доставчици на ликвидност, за да търгуват големи количества активи, без впоследствие да движат пазарите.

В допълнение към избягването на приплъзване – разликата между очакваната и действителната изпълнена цена на сделка – извънборсовите бюра могат да осигурят и „заключена цена“ за определен период от време. Съосновател на фирма за крипто финансиране Amber Group Тони Той каза пред OKEx Insights, че периодът на блокиране на ценовите котировки обикновено е една минута – само достатъчно време, за да се попълни или убие, от индустриална гледна точка.

Като допълнителен бонус, извънборсовите бюра могат потенциално да спестят пари на клиентите, като осигурят по-добра цена от смесената средна налична в книгите за поръчки на борсите.

Кои криптовалути се търгуват извънборсово?

По отношение на двойките за търговия с криптовалута, достъпни за търговия без рецепта, Камерън Дики, – ръководител на Европа, Близкия изток и Африка Продажби при доставчик на крипто ликвидност B2C2 – каза пред OKEx Insights, че неговите извънборсови бюра се фокусират върху най-ликвидните двойки за търговия. Те включват:

  • BTC
  • Етер (ETH)
  • Bitcoin Cash (BCH)
  • EOS
  • Litecoin (LTC)
  • Тетър (USDT)
  • Звезден (XLM)
  • XRP

Освен това B2C2 поддържа много фиатни валути, включително USD, GBP, EUR, JPY, SGD, CAD, CHF и AUD.

Доверието е необходимо при изпълнение на поръчки

Тъмната страна на извънборсовата търговия е по-висок риск от неизпълнение на контрагента – което означава, че доверието е ключов фактор.

Той обясни пред OKEx Insights, че поръчките без рецепта могат да бъдат изпълнени по различни начини. Обикновено контрагентите комуникират помежду си, за да намерят офсетни поръчки. Някои извънборсови дилъри осигуряват ликвидност, която е събрана от няколко борси. По-малките поръчки обикновено преминават през борси. Всъщност около 20% от общия обем на извънборсова търговия всъщност се търгува чрез борси, според съоснователя на Amber Group.

Осветени басейни и тъмни басейни

Криптираният пазар без рецепта има два различни вида басейни: осветени басейни и тъмни басейни. Осветените пулове са по-често срещани и те показват различни оферти и оферти в различни активи на дилърската мрежа. Тези пулове формират по-голямата част от ликвидността, достъпна за извънборсовите бюра.

Като алтернатива има тъмни пулове – т.е. частни борси, които позволяват на институционалните инвеститори да купуват или продават голям брой финансови продукти без видима книга с поръчки. Ед Хинди, партньор в хедж фонд и доставчик на крипто ликвидност TYR Capital, каза на OKEx Insights, че тъмните басейни в крипто остават недоразвити и относително малки.

По същия начин Ричард Астъл, търговец на продажби в криптовалутен брокер Коварио, каза пред OKEx Insights, че институциите не се интересуват особено от тъмните басейни. Той обясни:

„Чувал съм за борси, предлагащи тъмни пулове, но според мен вече има достатъчно конфликти с някои борси, работещи със собствени бюра за търговия, преди да говорят тъмни пулове. От технологична страна на търговията с тъмни пулове атомните суапове имат потенциален пазар, както и намаляват риска от сетълмент. Засега институциите предпочитат да познават контрагента си. “

Как хеджират извънборсовите дилъри

Дилърите, които се продават без рецепта, могат да разделят своята търговия между клиенти и междудилърския пазар. Това им позволява да купуват и продават с други дилъри, за да хеджират рисковете, които могат да възникнат от приемането на поръчки на клиенти.

Тони Хе от Amber Group добави по време на разговора си с OKEx Insights, че не всяка поръчка трябва да бъде хеджирана. Практиката до голяма степен е свързана с пазарните условия, като нестабилността. В същото време фирмата винаги ще обмисля други направления на дейност в компанията и ще се хеджира срещу цялостната експозиция на компанията. Хеджирането може да се извърши както чрез крипто фючърси, така и чрез опции и това е до голяма степен практика за управление на риска и управление на запасите.

Някои извънборсови бюра може да поемат по-голям риск, тъй като оценяват активите в зависимост от това къде според тях се движи пазарът. Например, ако едно бюро е уверено в краткосрочно увеличение на цената, това може да даде на клиентите по-ниска цена от обичайното, като същевременно продължава да купува, залагайки, че пазарът ще се повиши.

Какво представлява процесът на извънборсова търговия?

Търговията с крипто на гише е по-лесна, отколкото някои биха си помислили.

Според източниците на OKEx Insights клиентите обикновено идват до извънборсовите бюра чрез приложения за чат и отправят заявка за оферта.

След това OTC бюрото проверява наличната ликвидност от обобщената книга за поръчки за обмен и от нейната мрежа, преди да даде цена за покупка или продажба за исканата сума на актива. Ако клиентът потвърди сделката, бюрото ще изпълни поръчката.

Трябва обаче да се спомене, че преди да търгуват, клиентите трябва да завършат KYC процес и да депозират средствата или монетите.

Колко голям е пазарът на извънборсови крипто?

Криптопотоците без рецепта са трудни за измерване.

В доклад за 2018 г. фирмата за изследване на капиталовите пазари TABB Group твърдеше че пазарът на извънборсови криптовалути е поне два до три пъти по-голям от пазара на крипто обмен. По това време обменният пазар на биткойн само се обработва около 4 милиарда долара в сделки на ден. Според изчисленията на TABB, това би означавало, че $ 8 млрд. – $ 12 млрд. Се търгуват извън борсата на ден. Една по-скорошна оценка от март тази година показва, че обемът на биткойн, търгуван чрез OTC, е около 20 милиарда долара на ден. (Според CoinGecko текущият дневен спот за BTC е над 26 милиарда долара.)

Astle на Covario се спря на темата за обемите на извънборсова търговия, като каза на OKEx Insights:

„2-3 пъти спот пазарът е справедлива оценка, тъй като рискът може да бъде хеджиран на борсата и следователно да се отрази в обемите на борсата.“

Хинди от TYR Capital обаче смята, че пазарът на криптовалути без рецепта е много по-малък от обявения – оценява се на месечен обем от 50 до 70 млрд. Долара. Хинди също така добави, че фиксираният щатски долар USDT играе важна роля и съставлява много по-голяма част от общия извънборсов обем, отколкото повечето хора вярват.

Amber Group’s добави, че по отношение на закупуването на биткойн USDT може да съставлява половината от общия обем на извънборсовата търговия. Водещата стабилна валута обикновено се използва в арбитраж, тъй като много борси нямат ефективен фиат онтрамп.

Има ли извънборсовата търговия влияние върху спот пазарната цена?

Хинди вярва, че растежът на пазара на крипто деривати е поел основната роля, която пазарът без рецепта преди това е имал по отношение на влиянието на спот цената на биткойн. Извънборсовите сделки – особено ако маркетмейкърът е от едната страна на търговията – все още имат краткосрочно въздействие върху пазара, но нарастването на дневните обеми както на спот, така и на деривативни борси смекчава този ефект.

BTC фючърси – обобщени дневни обеми. Източник: Косо

Астъл обясни:

„По отношение на търговията с ценово действие, извънборсовото не трябва да има забележимо пряко въздействие. Ако това се случи, участниците на извънборсовия пазар ще започнат да се саморегулират с линии, прекъснати до търговци, които имат лошо управление на риска. OTC трябва да позволи ценова стабилност и намалено приплъзване при изпълнение на поръчки за институционален размер. “

Как изглежда бъдещето на извънборсовата крипто търговия?

Търговията без рецепта е абсолютна необходимост за крипто играчи с голям обем като фондове и големи майнери, тъй като извънборсовите бюра могат да им помогнат да купуват и продават на едро, без да привличат внимание.

Освен това видяхме, че извънборсовите бюра са изиграли жизненоважна роля за установяването на крипто като нов клас активи, което в крайна сметка може да увеличи институционалното приемане. Astle от Covario каза пред OKEx Insights, че смята, че извънборсовата търговия ще продължи да расте, докато повече институционални играчи навлизат на крипто пазарите:

„Според мен обемите на извънборсовите пазари ще нараснат много поради размерите на институционалните билети, които са твърде големи, за да бъдат усвоени от борсите на дребно, както и нуждите от услуги на белите ръкавици на сложни мениджъри, търгуващи с множество контрагенти чрез главен брокер.

Отказ от отговорност: Този материал не трябва да се приема като основа за вземане на инвестиционни решения, нито да се тълкува като препоръка за участие в инвестиционни сделки. Търгуването с цифрови активи включва значителен риск и може да доведе до загуба на инвестирания ви капитал. Трябва да сте сигурни, че напълно разбирате свързания риск и да вземете предвид нивото си на опит, инвестиционни цели и да потърсите независим финансов съвет, ако е необходимо.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции и подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner