Изследване на безкасово бъдеще: Цифрови валути и биткойни на Централната банка

На 8 ноември 2019 г. Visa подал патент със Службата за патенти и търговски марки на САЩ (USPTO) – която бе публикувана миналата седмица – за създаване на цифрова фиатна валута. Решението предлага използването на централизирана книга, която прилага блокчейн технология. Системата може да се прилага за всяка цифрова валута на централната банка (CBDC) – като долари, лири, йени и евро – и ефективно да дигитализира физическите валути, като същевременно тласка света по-нататък към безкасова система.

По-конкретно, патентът на Visa описва как централизиран компютър може да провери чрез блокчейн система премахването на физическата валута от обращение. Резюмето на патента гласи:

„Разкриват се техники, които включват получаване от компютър от централен орган на заявка за цифрова валута. Искането включва сериен номер и деноминация на физическа валута. Централният компютър създава цифровата валута за деноминацията и се свързва със серийния номер. Генерирането включва запис на цифровата валута върху блокчейн. Централният компютър предава известие за генерирането на цифровата валута. Компютърът на централния субект причинява премахване на физическата валута от обращение във фиатна валутна система. “

Патентната заявка на Visa също описва цифров портфейл, който включва двойка публичен и частен ключ – понятия, които не са чужди на Bitcoin (BTC) и ентусиасти на криптовалутите.

Въпреки че предложеното решение на Visa сигнализира за промяна на приливите и отливите, когато става въпрос за това как хората могат да взаимодействат със своите пари в не толкова далечното бъдеще, както централните банки, така и населението, което използва валутите им, може да не са готови за безкасово общество. Фокусът върху печеленето на пари като дигитален като цяло и по-специално използването на блокчейн също налага сравнение с Биткойн и поставя въпроса къде водещата криптовалута ще се побере в едно изцяло цифрово бъдеще.

Дигитални валути на централната банка в САЩ, Китай и Европа

Централните банки по света отдавна вървят към по-широката дигитализация на парите и безкасовите общества. Напоследък тази тенденция се ускори. Тази година Банката за международни разплащания наскоро установи това 80 процента от 66-те изследвани централни банки в момента работят върху цифровите валути на централните банки.

Въпреки че безкасовите общества от години са на дневен ред на правителствата по целия свят, натискът за ограничаване на физическата валута се ускори през 2020 г. – след опасенията, че банкнотите в обращение играят роля в разпространението на глобалната пандемия COVID-19.

В САЩ конгресът наскоро обсъдени създаването на цифров долар в отношение за разпространение на пакети за облекчение на коронавируса. Обсъжданият законопроект ще позволи на Федералния резерв на САЩ да създава цифрови долари, а на Министерството на финансите на САЩ да създава цифрови портфейли.

Интересът на САЩ към цифровите долари също се ускори след обявяването миналата година на централизираната криптовалута на Facebook, Libra – проект, към който се обърнаха американските правителствени служители както с критика, така и със скептицизъм. Регулаторите обърнаха специално внимание на незаинтересоваността на компанията както да кандидатства за банков хартат, така и да спазва разпоредбите на know-your-client (KYC) срещу пране на пари и финансови измами, както и миналите неуспехи да защити поверителността на потребителите. Освен това, както правят анализаторите посочен, всякакви опити за подкопаване на господството на американския долар с частна валута вероятно никога няма да бъдат добре приети от тези в Конгреса.

Интересът на Китай да доминира в регулираното блокчейн пространство междувременно е бил добре документирани – особено след като китайският президент Си Дзинпин официално обяви определянето на приоритетите на блокчейн инициативите.

Най-забележителното е, че Китай се стреми да създаде нова платежна инфраструктура, наречена Digital Currency Electronic Payment (DCEP) – дигитална валута на централната банка, водена от Китайската народна банка (PBoC) и големи предприятия – в опит да „защити паричния суверенитет на [Китай] и легален валутен статус “- което мнозина виждат като опит за подкопаване на щатския долар като доминираща валута в световната търговия. Както беше обяснено от заместник-директора на отдела за плащания на PBoC Му Чангчун, „Трябва да планираме един дъждовен ден.“

DCEP по същество е централизирана разпределена книга – или, както се изрази HashKey Hub, „Деградирал“ блокчейн само с един възел “- и мобилните портфейли, които го поддържат, са в напреднали фази на тестване в Шенжен, Xiong’an, Chengu и Suzhou. Освен това Starbucks и McDonald’s са според съобщенията вече на борда с проекта.

В Европа Европейската централна банка (ЕЦБ) потвърди, че работи върху цифрова валута на централна банка в реч публикувано на 11 май 2020 г..

Според ЕЦБ развитието на CBDC е стимулирано от потенциални промени в поведението на европейците при плащанията. „Бихме искали да запазим пряката им връзка с крайния собственик на нашата валута, като поддържаме техния достъп до пасивите на централната банка в евро“, обясни централната банка.

ЕЦБ обаче отбелязва също, че не вижда сигнали, че европейската общественост, най-общо казано, е готова да изостави пари – което означава, че търсенето на безкасово общество не произтича от населението.

Има ли търсене да отидете без пари?

Убеждението на Европейската централна банка, че понастоящем населението не се интересува от цифровите валути на централната банка, се повтаря от изпълнителен директор на Visa. Само дни след официалното публикуване на заявлението за патенти на мултинационалната корпорация за финансови услуги, шефът на криптовалутата на Visa, Кюи Шефилд, написа в Туитър убеждението си, че потребителите вероятно ще бъдат объркани относно това как CBDC всъщност ще работят в безкасово общество.

Като цяло подходът към CBDC е разделен на два различни модела. В един сценарий потребителите биха могли осъществимо да взаимодействат директно с централни банки чрез някакво приложение, подобно на вашето стандартно приложение за уеб банкиране за търговска банка или между банки, като Venmo. Този модел вероятно ще ограничи проблемите, присъщи на банкирането с частични резерви, но също така ще ограничи допълнително финансовата неприкосновеност.

Във втория сценарий централните банки биха взаимодействали само с търговски банки – по този начин функционира настоящата банкова система в момента. От това следва, че потребителите ще продължат да взаимодействат директно само с търговската си банка – само без пари в брой.

Идеята, че повечето хора нямат фундаментално разбиране за това как търговските банки и централните банки взаимодействат в момента, е това, което затруднява прилагането на CBDC – особено ако гражданите имат за цел да взаимодействат директно с тях. Visa ’Sheffield обясни в чуруликане:

„Очаквам, че повечето потребители просто знаят, че паричните средства идват от„ банката “, без да разбират разликата между централна банка и търговска банка и че когато отидат до банкомат за теглене на пари в брой, конвертират обещание от своята банка в едно от централната банка […] Следователно, ако централната банка издава „дигитални парични средства“, как те обясняват на основните потребители как CBDC се различава от цифровите депозити, които те държат в търговските банки днес? “

Тази обща липса на разбиране за това как всъщност работят фиатните валути, смята Шефилд, това, което пречи на централните банки да предлагат CBDC, ориентирани към потребителите. По същество централните банки ще трябва да създадат „приложение-убиец“, с което потребителите лесно и удобно да си взаимодействат – което очевидно не е нещо, което те биха искали да разработят на този етап. Шефилд обясни по-нататък:

„Ако централна банка реши да предложи дигитален портфейл директно на потребителите, тогава по подразбиране CBDC и централната банка ще трябва да се превърнат в марка на домакинствата, но изглежда, че този подход няма да бъде възприет сериозно от повечето големи централни банки поради оперативни предизвикателства [.] ”

OKEx Insights се обърна към Шефилд за коментар, но не получи отговор по време на пресата.

Нишката на Twitter на Sheffield е архивирана от скорошен доклад от корпоративна блокчейн фирма R3, която твърди, че в момента никоя централна банка не разработва CBDC, насочена към потребителите. По-скоро цифровите валути, по които се работи, са изцяло на едро – което означава, че са за търговски банки. В доклада се посочва, че „За разлика от CBDC на едро, CBDC на дребно понастоящем не съществува в производството.“

Всичко това обаче не означава непременно, че безкасовите общества няма да бъдат постепенно поетапни през следващите години или десетилетия. Ако и кога са, как ще Bitcoin – криптовалутата, която е довела до традиционните финанси преосмислете нейните модели – се вписват в безкасов свят?

Биткойн в безкасово бъдеще

Вътрешната стойност на биткойните в днешния свят все още е въпрос на дебат. Още повече за обсъждане е стойността, която водещата криптовалута би осигурила в безкасово бъдеще.

Парите на първо място са прости и успешни, въпреки спорните неудобства, свързани с физическата им същност. На този етап от историята хората по целия свят разбират, че физическите банкноти и монети носят някаква форма на държавна подкрепа и личните плащания могат да се извършват бързо и с лекота.

На второ място, парите са относително частни – нещо, което много хора, които извършват сделки с тях, приемат за даденост. Физически банкноти и монети могат да бъдат транзактирани равнопоставено, просто чрез акта на предаването им от едно лице на друго. Паричните средства могат да бъдат без разрешение – което означава, че всеки двама души, на теория, могат да участват в парична транзакция – устойчиви на цензура (паричните транзакции не могат да бъдат замразени или обърнати по начина, по който може цифровата) и частни (в смисъл че касовите транзакции не са лесно проследими и не оставят цифров, неизменен запис).

Биткойнът също е без разрешение и устойчив на цензура. В най-добрия случай обаче е само псевдо-частен. Биткойните се обменят в разпределена публична книга в a полу-частна мода – което означава, че всеки и всеки може независимо да провери дали е извършена транзакция.

Разпределената публична книга на Биткойн показва неизменно използваните адреси на публичния портфейл и транзактираните суми, но самоличността на участниците не е толкова лесна за определяне – това е, което кара мнозина да погрешно вярват, че транзакциите в Биткойн са напълно частни и анонимни.

Действителните възможности за поверителност на Биткойн обаче зависят от много фактори – включително какъв портфейл за Биткойн използвате (и информация за самоличността, която сте му предоставили) и как сте свързани с интернет. Чрез анализиране на данни в и около транзакции, правителства, фирми за анализ на блокчейн или дори способни лица могат на теория да идентифицират и проследят запис на вашите BTC транзакции с неизменна точност. Това доведе до създаването на различни монети, фокусирани върху неприкосновеността на личния живот, като Monero (XMR) и Zcash (ZEC), които замъгляват идентификационните детайли на транзакцията.

Проблемите с истинската анонимност при използването на биткойн са до голяма степен развенчан идеята, че BTC е предпочитаната валута за престъпниците – макар и това мнение все още се запазва в общественото въображение и масовите медии.

По-скоро парите – с присъщите им качества на поверителност – остават опция за незаконни транзакции. Поради тази и други причини, различни правителства по света имат интерес да извадят пари от обществото. Това обективно би увеличило размера на финансовия надзор и контрол от страна на правителствата.

Тъй като биткойнът не осигурява по-голямо ниво на поверителност, стойността му в безкасово бъдеще може да бъде изцяло извлечена от неговия безразрешен и устойчив на цензура характер. При условие, че все още е законно да се извършват транзакции с BTC в това хипотетично бъдеще, физическите лица все още могат да прехвърлят с достоверност стойност през границите, без да е необходим посредник – и никой не би могъл да цензурира тази транзакция.

Освен това, разбира се, биткойн все още ще се разглежда като нарастващ запас от стойност и хеджиране срещу инфлационните парични политики – настроение, напоследък отразено от известния макроинвеститор Пол Тудор Джоунс – и от мнозина като спекулативна инвестиция.

Биткойн се възползва от не-биткойн

Други обаче гледат на ролята на биткойн в бъдещо безкасово общество от различен ъгъл.

Според независим крипто изследовател Хасу, въпросът не е за това къде BTC се вписва в споменатия сценарий, а по-скоро как влияе върху други пари – и обратно. В разговор с OKEx Insights Хасу отбеляза, че има „обратна връзка между биткойн и други парични системи на пазара“, отбелязвайки:

„Биткойн съществува на пазара и съществуването на конкуренти може да насочи развитието в една или друга посока. Зависи какво оценяват хората за парите си. Други пари съществуват на пазар с биткойн, което влияе върху тяхната посока. ”

Според Хасу може би не биткойнърите са тези, които се възползват най-много от съществуването на криптовалутата. По-скоро тези, които дори не взаимодействат с BTC, може да са тези, които ще спечелят от присъствието му. Хасу обясни:

„Една теза, която имам, е, че най-голяма полза от биткойн в този свят няма да има за притежателите на биткойн, а за притежателите, които не са биткойн – защото само чрез съществуването си, биткойн принуждава други системи да станат по-добри. Същото важи и за CBDC. CBDC, разработен в свят, където хората могат да използват биткойн като алтернатива, ще трябва да бъде по-конкурентен. Например ще трябва да предложи по-добри гаранции за поверителност на потребителите. ”

Хасу каза пред OKEx Insights, че биткойнът е направил хората, най-общо казано, по-наясно с рамките, в които дадена валута може да работи. Преди криптовалутите хората не са обмисляли толкова много неща като поверителност, предвидимост, цена и скорост на транзакциите по отношение на фиатната валута, която са използвали. „Биткойнът действа като проверка на дизайна и управлението на CBDC“, обясни Хасу, преди да заключи:

„Може да се каже, че биткойнът е направил хората по-отворени за парите.“

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции и подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner