Изследване как Fintech Giants и COVID-19 въздействат на крипто разходността

Разходът на криптовалута е под светлините на прожекторите след поредица от партньорства между традиционни финтех гиганти и компании, фокусирани върху крипто през последните седмици.

На 20 юли Mastercard съобщи неговият план да прокара своята програма Master Accelerate, като предостави първия лиценз за основно членство на платформа за плащане с криптовалута без граници Wirex, което прави базираната в Лондон компания първата крипто платформа, която директно издава карти, приети в мрежата на Mastercard. Освен това PayPal – заедно със своята дъщерна компания Venmo – е според съобщенията настроен да предлага директни продажби на крипто чрез Crypto Brokerage на Paxos.

Докато Mastercard и PayPal и двете се навлизат в света на криптовалутите, какво означава това по-специално за приемането на плащания с криптовалута? OKEx Insights изследва текущото състояние на разходването на крипто – и бъдещето му.

Разходване на криптовалута

Плащанията с криптовалута могат да бъдат разгледани по два начина:

  1. Достъпност или колко лесно е да купувате или получавате криптовалути.
  2. Разходност или колко лесно е да се харчат криптовалути за стоки и услуги.

Разходът на криптовалути ще бъде основният фокус на нашия анализ.

Ограничения на борсите за криптовалути

Когато хората искат да похарчат криптовалута, те обикновено преминават през процес на размяна на своите криптовалути за фиат. В много случаи потребителите правят това преобразуване, като използват обмен и след това депозират фиата на банкова сметка. Основният недостатък на този често срещан метод е, че потребителите не могат да получат своевременен достъп до стойността на своите криптовалути, тъй като целият процес отнема продължителен период от време. Например Coinbase може да отнеме до един до два работни дни за завършване на процеса на разпространение на криптовалута за клиенти в САЩ.

Криптовалутни дебитни карти

Дебитните карти за криптовалута са друг метод за оползотворяване на криптовалутите.

Като цяло има два начина, по които потребителите могат да харчат криптовалути с дебитни карти за криптовалута:

  1. Потребителите могат да попълнят своя фиат акаунт, преди да направят покупка.
  2. Потребителите могат да разрешат автоматично преобразуване от крипто към фиат по време на покупка.

Разходният механизъм на съществуващата дебитна карта Wirex Visa е пример за този подход за допълване. Потребителите първо трябва да попълнят сметките си в GBP, EUR или USD чрез банков превод или да обменят криптовалути във фиат чрез Wirex.


Автоматизираното преобразуване на криптовалута е друг подход за изразходване на криптовалути с дебитни карти. По време на покупката плащането автоматично ще се преобразува от баланс на криптовалута във фиат за сетълмент. Coinbase Card е пример за този подход за автоматично преобразуване.

Крипто дебитните карти предлагат повече удобство, отколкото традиционните компенсации, тъй като съкращават продължителния процес на конвертиране от фиат в крипто.

Криптовалутни терминали за продажба

Приемането на терминали за продажба на криптовалути е друг аспект на пазара за плащания на криптовалути, който си заслужава да бъде проучен, тъй като те позволяват на търговците директно да получават плащания за криптовалута – най-често биткойн – от своите клиенти.

За разлика от плащанията, уредени във фиат, обръщането на криптовалутни транзакции, записани в блокчейна, е практически невъзможно. Като такива, терминали за продажба на криптовалута защита търговци от загуби, понесени от нечестни клиенти, които се опитват да обърнат законните сделки.

Липсата на съвместимост с традиционните POS системи е основната пречка за приемането на крипто от търговците. Феликс Маго, съосновател на Dash Next, каза пред OKEx Insights, че търговците не са склонни да интегрират крипто POS системи. Той обясни:

„За да се мащабират POS терминалите за криптовалута, най-добрият начин е да се осигурят на борда доставчици на POS и големи мрежи за придобиване. Понякога обаче е трудно да се качите на борда на тези ключови играчи поради три причини. Първо, криптовалутите не са станали общоприети като средство за плащане. На второ място, за търговците е трудно да събират потребителски данни в децентрализирани мрежи, които показват убедителен случай на бизнес употреба. И накрая, търговците трябва да отговорят на различни въпроси за съответствие, преди да приемат POS терминали за криптовалута. “

В коментари за OKEx Insights, изпълнителният директор на PundiX Зак Чеа също посочи значението на мрежовия ефект на търговците за масовото приемане на POS терминали за криптовалута, като заяви:

„В крайна сметка, за да започне всяко ново решение, се нуждаете от успешен ефект на търговска мрежа. POS терминалите за криптовалута трябва да се фокусират върху два фронта за масово приемане: на борда на толкова много партньори със силна търговска мрежа и да усъвършенстват продукта, за да го направят сигурен и лесен за ползване. “

Дий Дънкан, дистрибуторът на PundiX в Съединените щати, добави коментарите си за това как обучението на търговци остава ключ към масовото приемане на POS терминали за криптовалута, като каза на OKEx Insights:

„Образованието и осведомеността на търговците остават ключови. Ако искаме да стимулираме приемането на търговци при плащания с криптовалута, трябва да дадем на търговците да разберат предимствата на използването на крипто, за разлика от традиционните методи на плащане. Например дали приемането на крипто плащания помага на търговците да намалят разходите и да генерират допълнителни печалби. “

Как COVID-19 е повлиял на разходването на крипто

Глобалната пандемия на COVID-19 доведе до нарастване на търсенето на цифрови плащания – с близо 50% от глобалните купувачи харчене онлайн по-често, отколкото преди пандемията. Това от своя страна повиши интереса към криптовалутите. През април, fintech еднорог Revolut посочено 57% увеличение на стойността при покупката на криптовалути.

Дънкан на PundiX отбеляза в коментарите си за OKEx Insights, че огнището на COVID-19 стимулира растежа на алтернативни решения за разплащане – което от своя страна увеличи перспективата за плащания с криптовалута:

„Виждаме търговци, които търсят алтернативни решения за плащане, за да актуализират POS хардуера за безконтактно плащане. Търговците вече са отворени за приемане на безкасови плащания, включително решения на Apple Pay, Google Pay, Samsung Pay и QR код. Това отвори вратата за криптовалута в разплащателната индустрия. “

От пристигането на COVID-19 приемането на плащания на криптовалута на дребно бавно се увеличава. От 22 юли доставчикът на крипто статистика Coinmap.org посочено че има 19 495 места, които приемат крипто плащания – ръст от 6,8% от началото на 2020 г..

Брой места за плащане на крипто през 2020 г. Източник: Coinmap.orgБрой места за плащане на крипто през 2020 г. Източник: Coinmap.org

Ограниченията на разходите за криптовалута

В сравнение с огромен размер на пазара от пазарите на цифрови разплащания (38 млрд. долара през 2018 г.), настоящият размер на пазара на плащания с криптовалути остава незначителен (754 млн. долара през 2019 г.). Имайки това предвид, има три пречки по пътя към масовото приемане на плащания с криптовалута:

  • Бавно време за обработка
  • Висока волатилност на криптовалутата и цената
  • Загриженост относно регулаторите / спазването

За разлика от традиционните цифрови плащания, обработката на плащанията с криптовалута се възприема като бавна – тъй като всяка транзакция трябва да бъде валидирана в блокчейн. Биткойн обработва приблизително четири транзакции в секунда, като има предвид, че Visa искове за обработка на 24 000.

Високата волатилност на криптовалутите е друга бариера пред масовото приемане на плащания с криптовалута. Много търговци се колебаят да приемат платежно средство, което може да намалее с 10% в стойност само за един час – нещо, за което се знае, че се случва внезапно дори на пазара на BTC / USD. Поради това някои доставчици на POS терминали за криптовалута позволяват незабавно конвертиране от крипто във фиат, след като бъде направена покупката.

Неяснотата на регулирането на криптовалутите, като например данъчното третиране, също възпрепятства потенциала на цифровите активи като средство за плащане. Един пример е как криптовалутите се облагат в САЩ. Според Службата за вътрешни приходи преобразуването на криптовалути във фиат валути е облагаемо като потенциална печалба от капитала. IRS също показва че използването на криптовалути за закупуване на стоки и услуги и дори държането на крипто, „като цяло има данъчни последици“. Това може да бъде проблематично за данъкоплатците в САЩ и други страни със сходна данъчна политика.

Блокчейн, а не крипто

Повишеният интерес от страна на глобалните издатели на карти към света на криптовалутите наскоро привлече вниманието. Техният интерес произтича преди всичко от две причини:

  1. Разширяване на тяхната бизнес мрежа до крипто компании.
  2. Приемане на блокчейн технология за оптимизиране на техните централизирани мрежови операции.

Глобалните издатели на карти са изправени пред конкуренция в ключови области като трансграничните транзакции. За да изпреварят конкуренцията, те имат за цел да намалят таксите за трансгранични транзакции, начислявани на клиентите. За транзакции, уредени в чуждестранна валута, Mastercard таксува 1% от сумата на транзакцията. Visa, от друга страна, начислява такса за оценка на международна услуга (0,8% –1,2%) и такса за международен приобретател (0,45%) за трансгранични транзакции.

Потенциалът за намаляване на разходите, присъщ на блокчейн технологията, ускори състезанието между Visa и Mastercard. Последното партнира с R3 през септември 2019 г., за да разработи платформа за трансгранични плащания, задвижвана от блокчейн, която има за цел да улесни плащанията в реално време без триене в мрежата на Mastercard. Виза стартира неговата Connect мрежа през юни 2020 г., която използва технология за разпределен регистър, за да улесни директните транзакции между банките.

Въпреки че последните ходове на Visa и Mastercard са забележителни, гигантите за плащания постоянно подават патенти, фокусирани върху технологията на блокчейн. Според 2019г класиране на патенти на блокчейн от IPR daily и incoPat Innovation Index Research Center, Mastercard и Visa подадоха съответно 101 и 51 заявки за патенти през 2019 г., съответно.

Гигантите на Fintech не правят крипто по-разходни

Въпреки че Mastercard и PayPal са в последните новини, свързани с крипто, fintech еднорози навлизат в криптовалутната индустрия от 2017 г. Например, предизвикателната банка Revolut наскоро започна да предлага продажби на криптовалута в САЩ чрез партньорството с Paxos. Междувременно приложението за търговия с акции, което Robinhood има предлагани търговия с криптовалута от февруари 2018 г..

Въпреки че навлизането на финтех гиганти улеснява продажбата на криптовалути, това не означава непременно, че криптовалутата ще стане по-харчеща. В случая на Revolut потребителите не могат плати в криптовалута с помощта на картата Revolut. Вместо това те могат да използват картата само за плащане във фиатни валути. Освен това потребителите не могат да прехвърлят криптовалута от приложението Revolut или да депозират в нея съществуващи криптовалути. Същият е случаят с Robinhood, където потребителите могат да купуват и продават само криптовалути в приложението – депозитите и тегленията са Не се поддържа

Бъдещето на плащанията с криптовалута

Счита се, че Wirex става част от Mastercard Accelerate и отчетеното партньорство на PayPal с Paxos подобрява достъпността на криптовалутите. Има обаче ограничена дискусия за това дали криптовалутите са по-харчими в резултат на това.

Въпреки че възможността за харчене на криптовалути остава ограничена, Chaeh от PundiX каза пред OKEx Insights, че ключовият резултат от традиционните платежни гиганти, влизащи в криптовалутното пространство, е информираността:

„Тъй като все повече традиционни компании навлизат в криптопространството, това само ще спомогне за повишаване на осведомеността относно използването на крипто в плащанията и ползите, които носи. Определението за крипто се разшири отвъд обикновените алткойни, с които сме запознати. Стабилните монети и дигиталните валути на централната банка стават все по-видни. Много централни банки по целия свят започнаха да търсят създаването на собствена цифрова валута върху блокчейна, т.е.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map