Hindsight 2020: Сравнение на най-добрите годишни инвестиции, от гибел до бум

По-подробен поглед върху някои от най-добре представящите се крипто и традиционни активи тази година

Като оставим настрана идеалистичните концепции за финансовата свобода, крипто е безспорно вълнуващо пространство със своите диви колебания в цените и безпрецедентни печалби – в резултат на неистови спекулации и понякога овърнайт богатства.

След като се повиши до шеметни висоти през 2017 г., цената на биткойн (BTC) претърпя продължително мечи заклинание, търгувайки под $ 4000 между декември 2018 г. и март 2019 г. Въпреки това, цените на криптовалутите се възстановиха през втората половина на 2019 г., а BTC се търгуваше над $ 10 000 при началото на 2020 г. – тоест, докато през март тази година отново не падна под 4000 долара.

По-конкретно, беше наречен на 12 март "Черен четвъртък" (въпреки че катастрофата продължи 12–13 март в Европа и Азия), че както традиционните, така и крипто пазарите изведнъж се сринаха поради предизвиканата от паниката разпродажба, предизвикана от нарастващия брой случаи на COVID-19. Тъй като мащабът на пандемията внезапно се фокусира в САЩ, американските фондови пазари претърпяха най-големия си еднодневен спад от около 30 години.

Докато традиционните пазари се възстановиха донякъде на следващия ден, биткойнът и криптопространството продължиха да падат, като цената на водещата дигитална валута загуби около 50% до 13 март. Тези, които може би са имали късмета да инвестират на пазара в дъното на катастрофата през март имаше потенциал да реализира значителни печалби през ноември, когато цената на биткойн достигна близо 19 400 долара.

Като се има предвид това, реалността на непредсказуемостта на Биткойн е очевидна в ценовите действия от 25 ноември, когато концепцията за тази статия беше представена за първи път. По това време биткойнът беше близо до рекордния си рекорд, но оттогава той претърпя сериозна корекция и се търгува над 17 000 долара по време на писането. Този последен спад изглежда е подхранван от опасения, свързани с потенциален регулаторен контрол върху криптовалутите в САЩ. Въпреки че не е ясно колко скоро ще се възстанови водещият дигитален актив, изглежда, че краткосрочен до средносрочен връх е наблюдаван на 24 ноември – 25.

Тази настояща корекция ни дава и пълен цикъл за анализ, затова решихме да направим сравнение на потенциалната възвръщаемост, която биха донесли $ 1000, инвестирани в различни традиционни и крипто активи на 13 март, ако бяха продадени на 24 ноември.

За този доклад разгледахме топ 10 на крипто активите, класирани по отношение на пазарната им капитализация на OKEx, както и нашия токен на платформата, OKB. Междувременно от традиционната страна включихме злато, акции на Tesla (TSLA) и глобални индекси като Nasdaq 100 (изброени в САЩ), Nikkei 225 (изброени в Япония) и FTSE 100 (изброени в Обединеното кралство) . Първо обсъждаме представянето на BTC, след това алткойни и завършваме с традиционните активи.

Въпреки че закупуването отдолу и продажбата отгоре е начинът да се реализират максимални печалби, за това сравнение ще приемем, че участниците на пазара са закупили на стойност 1000 щатски долара от изброените активи на най-ниските си цени на 13 март и са ги продали на най-ниските цените на 24 ноември (за разлика от най-високите, цените на отваряне или затваряне). Този ретроспективен метод води до изчисляване на печалби, които биха били относително по-реалистични за постигане, за разлика от тези, които биха изисквали невероятността за перфектно определяне на времето на пазара.

Биткойн (BTC / USDT) отчита приблизително 374% възвръщаемост на инвестициите

Дневна диаграма на пазара на OKEx BTC / USDT от 13 март до 24 ноември 2020 г. Източник: TradingView

Тази година биткойнът се завърна на фона на институционалния интерес, приемането на дребно и мащабните покупки от компании като Square, MicroStrategy и наскоро PayPal. Докато водещата цифрова валута претърпява корекция по време на писането, тя публикува най-новата си най-висока зелена свещ на 24 ноември, с максимум от около $ 19,380 и минимум от $ 17,990, според пазара на OKEx BTC / USDT.

Инвестиция от $ 1000 в биткойн, когато се търгуваше на около $ 3,792 на 13 март, щеше да ви донесе около 0,2637 BTC, което струваше около $ 4444 в най-ниската си точка на 24 ноември – добавяйки печалба от 374,43%.

Въпреки че тези цифри все още са сравнително нечувани на традиционните пазари, Биткойн далеч не е най-ефективният сред крипто и традиционните пазари, както ще видим по-долу.

Най-добрите алткойни отчитат до 967% възвръщаемост на инвестициите

Дневна графика на OKEx BTC / USDT и различни алткойни от 13 март до 24 ноември 2020 г. Източник: TradingView

Въпреки че Bitcoin е лидер на пазара и е бил рекламирано като най-добре представящата се инвестиция през предходното десетилетие, тя беше лесно превъзходена от топ алткойни през периода 13 март – ноември. 24 обхват. Това се дължи на няколко причини, включително достъпността на алткойните по отношение на цената на монета и произтичащата от това пригодност за спекулации. Въпреки това, за да се изключат изключително нестабилни и лесно управляеми монети, ние разглеждаме само най-добрите криптовалути по отношение на пазарната капитализация.

Chainlink (LINK), Ada (ADA), Ether (ETH) водят пакета

LINK беше лидерът на altcoin с огромен 967% ръст, но беше плътно следван от Cardano’s Ada (ADA) и Ethereum’s Ether (ETH) – с увеличение от съответно 734% и 566%. Звездните резултати на LINK се дължат отчасти на бума на децентрализираното финансиране и шумотевицата около блокчейн оракулите – и отчасти на силната общност и нарастващата потребителска база.

1000 долара, инвестирани в LINK в най-ниската точка на катастрофата в Черния четвъртък, достигнаха колосалните 10 670 долара при най-ниската цена, видяна на 24 ноември – близо 6000 долара повече от печалбата от еднаква инвестиция в BTC.

Същата сума щатски долари, вложени в ADA или ETH още през март, струваше съответно $ 8,340 и $ 6,660 на 24 ноември, съответно.

ADA, въпреки че е бавен проект, е подкрепен от екип, който предизвиква уважение в пространството. Тъй като инвеститорите обикновено се стремят да държат пълни монети – за разлика от част от монети – относително "евтини" монетите са по-атрактивни и се купуват в по-големи обеми, което често се превръща в значителни печалби по време на общи крипто митинги. Като такъв, ADA се възползва много от това, че е най-евтината от най-добрите монети. 

ETH също се възползва от свръх DeFi, но наскоро оцени поради приближаващото надграждане до Ethereum 2.0. Основното надграждане на мрежата ще въведе механизъм за консенсус за доказателство за участие, който изисква минимум 32 ETH за участие и печелене на награди. Това естествено насърчава инвеститорите, желаещи да участват в новата екосистема, да натрупват ETH.

OKB и останалите топ алтове виждат до 397% печалби

Останалите 10 топ криптовалути отбелязаха следните печалби по отношение на стойността в щатски долари между 13 март и 24 ноември: XRP (397%), XLM (327%), LTC (254%), OKB (192%), BSV (128% ) и BCH (125%).

XRP също беше един от най-големите печалби през 2017 г., най-вече поради шума около банковите си партньорства, както и от общото спекулативно инвестиране на времето. XLM, който по принцип е клонинг на XRP – тъй като и двата проекта споделят основател Джед Маккалеб – обикновено следва ценовото действие на своя предшественик, докато Litecoin (LTC) често прави същото със своя архетип, Bitcoin.

OKB, платформеният токен на OKEx, се възползва от програмата за обратно изкупуване и изгаряне на борсата. Инвестиция от 1000 щатски долара в OKB, когато достигне дневния си минимум на 13 март, можеше да бъде продадена за минимум 2920 долара на 24 ноември – увеличение от 192%.

И накрая, двете биткойн вилици в този списък, Bitcoin Cash (BCH) и Bitcoin SV (BSV), се представиха сравнително слабо, едва удвоявайки хипотетичната първоначална инвестиция през този период от време.

Акциите бяха водени от Tesla (TSLA), с ~ 424%

OKEx BTC / USDT, различни борсови индекси и дневна диаграма на пазара TSLA от 13 март до 24 ноември 2020 г. Източник: TradingView

Пазарите на акции по света са се справили сравнително добре тази година поради множество икономически стимулиращи пакети и други държавни мерки за подпомагане на бизнеса – включително заеми за заплати и намалени лихвени проценти – в отговор на глобалната пандемия COVID-19.

В резултат на това глобалните индекси на фондовия пазар, като Nasdaq 100, Nikkei 225 и FTSE 100, отчитат двуцифрени печалби по време на нашия предварително определен цикъл. FTSE 100 отчете ръст от 20,93% от март до ноември, като се представи само незначително по-добре от златото (виж по-долу). Ръстът му обаче беше значително по-малък от представянето на Nikkei 225 и Nasdaq 100, които се увеличиха съответно с 55,19% и 62,67%.

Звездата обаче беше Тесла, която оцени повече от 420% за същия период от време – надминавайки 374% изкачването на Биткойн. Въпреки че подобни цифри не са често срещани за акциите, ценовите показатели на TSLA са малко по-странни. Експлозивният му растеж помогна на Илон Мъск изпреварвам Бил Гейтс ще стане вторият най-богат човек в света, считано от 24 ноември.

Когато инвестицията от 1000 щатски долара в индексите на фондовия пазар Nikkei 225 и Nasdaq 100 до края на нашия цикъл би била около 1,550 и 1620 долара, същата инвестиция в Tesla би струвала 5241 долара.

Златото (XAU / USD) донесе у дома си безопасни 19,65%

XAU / USD и OKEx BTC / USDT дневна графика от 13 март до 24 ноември 2020 г. Източник: TradingView

Златото, считано за сигурно убежище, се справи добре тази година на фона на паниката от COVID-19, особено след като прогнозите за глобалната икономика станаха по-мрачни през юли-август.

XAU, представляваща тройунция злато, се търгуваше за 1 504 долара в най-ниската си точка на 13 март, но на 24 ноември тя достигна 1800 долара – печалба от 19,65%. Инвестиция от 1000 долара в злато през този цикъл би довела до възвръщаемост от около 1196 долара.

Най-високата точка за златото обаче беше на 6 август, когато се търгуваше за 2 063 долара (най-високата точка за деня), а инвестиция от 1000 долара от 13 март щеше да върне 1350 долара.

Въпреки добре укрепената позиция на златото като популярен актив, към който инвеститорите се стичат по време на криза, представянето му срещу биткойн през този период беше доста слабо.

Купуване на пица с BTC на 13 март срещу 24 ноември срещу 10 години

Всъщност започнах да пиша тази статия заради пица. Тъй като тези в крипто индустрията знаят добре, цената на пай за пица в BTC е станала донякъде мем още от митичния "Ден на биткойн пица" още през 2010 г. На 22 май 2010 г. някакъв Ласло Ханиец плати 10 000 BTC за две пити от Papa John’s – това са 5000 BTC за пай, или приблизително 86,5 милиона долара по текущи цени.

Екипът ни в OKEx планираше пица парти само миналата седмица, за което щяхме да получим възстановяване в BTC. Това ме накара да се замисля колко бихме спечелили, ако бяхме на пица партито около катастрофата на 12-13 март.

Предполагайки, че ще похарча около 25 долара за пица, изчислих, че 25 долара в BTC по време на "Черен четвъртък" катастрофата ще струва най-много около 127 долара, или най-малко 118 долара, считано от 24 ноември 2020 г. (според най-високите и най-ниските стойности на BTC този ден). Не е зле.

В крайна сметка обаче, въпреки че Биткойн е лидер в това пространство, печалбите му през последните осем месеца са бледи в сравнение с печалбите на някои от алткойните и дори традиционните акции, както видяхме по-горе. Като се има предвид това, почти всички тези алткойни все още са на километри от рекордно високите си цени от бика през 2017 г. – цената на ETH е все още с 60% по-ниска от ATH, а ADA и XRP са с повече от 85% по-ниски На 24 ноември BTC, от друга страна, се търгуваше само с 3% по-ниско от ATH от 20 000 долара.

Това подчертава сценария с висок риск и възнаграждение, който се оказа типичен за цифровите активи, но е склонен да бъде забравен по време на бичи пазарни заклинания. Въпреки големите бикове, провеждани от март насам, инвеститорите, които са закупили тези алткойни на или в близост до техните рекордни високи цени, все още търпят нереализирани загуби към върховете, публикувани на 24 ноември.

Докато се замислях колко щях да спечеля на хипотетично пица парти през март, осъзнах колко малко е сравнено с BTC стойността на същата тази пица през 2010 г. Разбира се, прясна пица има по-добър вкус от 10-годишна баница но не 773 999 900% по-добре.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner