Хакнати KuCoin средства, изпрани до голяма степен в Uniswap и Kyber Network

DeFi Digest на OKEx Insights е седмичен преглед на децентрализирания финансов свят.

Снимка на пазара на DeFi

Децентрализираният финансов пазар продължи положителния си инерция тази седмица, тъй като общата стойност, заключена в продуктите на DeFi, нарасна от 9,4 млрд. Долара на 11,1 млрд. Долара. Uniswap запази позицията си на пазарен лидер тази седмица с 20% пазарен дял според заключената стойност в щатски долари. Децентрализираната борса също имаше най-големия пул на ликвидност и доминираше 54% от обема на търговията във всички DEX.

В сферата на децентрализираното отпускане на заеми, Compound замени Aave като топ заемодател, като увеличи пазарния си дял до 48%.

Ключовите показатели в света на DeFi продължиха да наблюдават положителен ръст през тази седмица, с изключение на средния седмичен обем на търговия за DEX. Източници: DeFi Pulse и DeBank

Децентрализираният обмен на обмен е най-висок през септември

Септември беше експлозивен месец за децентрализирани борси, като DEX регистрираха огромни 22,57 милиарда долара в обем на търговия. Тази цифра се е увеличила с почти 14 пъти в сравнение с обема за юни.

Треската за добив на ликвидност доведе до нарастване на потребителското търсене на Uniswap, Curve и Balancer. В комбинация тези платформи имат пазарно господство от близо 90% през септември, в сравнение с едва 40% преди четири месеца.

Пазарното господство на Uniswap сред децентрализираните борси нарасна от май до септември. Източник: Dune Analytics, OKEx Insights

Откраднатите KuCoin средства трудно се изпират на централизирани борси

Липсата на регулация, присъща на децентрализираните борси, зае централно място след хакването на централизиран обмен на цифрови активи KuCoin, които загубиха около 279 милиона долара в криптовалути. Хакерите откраднаха голямо разнообразие от различни криптовалути – 150 от които бяха ERC-20 токени, като SNX и базиран на Ethereum USDT. 

Изпирането на откраднати криптовалути се оказва трудно при опит за използване на централизирани борси, като редица CEX имат замразени тегления и адреси в черния списък.

Освен това, в сравнение с наистина децентрализираните криптовалути като BTC, много токени ERC-20 не са устойчиви на цензура. Това означава, че токенът може да бъде замразен от издателя по всяко време. В случая с хакването на KuCoin, Tether имаше замразени 20 милиона USDT като предпазна мярка. Различни други проекти също поставят на пауза или връщат своите интелигентни договори – помагайки на KuCoin да извлече част от откраднатите си активи.

Хакерите се обръщат към DEX за пране на откраднати жетони


Тъй като прането на средства чрез централизирани борси е трудно постижимо, оттогава хакерите KuCoin се опитват да изпират откраднатите си активи чрез децентрализирани борси, където продават откраднатите токени в замяна на ETH. Според Whale Alert, хакерите са прехвърлили SNX токени на стойност $ 1,2 милиона на Uniswap чрез поредица от четири транзакции.

Хакерите прехвърлиха откраднатите токени SNX на Uniswap. Източник: Whale Alert

Хакерите размениха откраднатите си средства за ETH по две причини: Ether е устойчив на цензура и лесно конвертируем във фиатни валути. Като устойчива на цензура криптовалута, ETH няма риск да бъде замразен и може да се търгува чрез хиляди търговски двойки в множество борси за криптовалута.

DEX попадат под червените знамена на FATF

Децентрализираните борси са податливи на дейности по пране на пари, определени от Работната група за финансови действия. FATF наскоро публикува a доклад относно индикаторите за червено знаме за пране на пари и финансиране на тероризма. В доклада се посочва, че получаването на средства от адреси, свързани с откраднати средства, е предупредителен знак за пране на пари.

Докато транзакциите, извършвани с DEX, са публично видими в блокчейна, хакерите намират DEX за привлекателни за пране на откраднатите им средства поради липсата на проверка на самоличността. Към 30 септември 17 милиона долара откраднати токени от хакването на KuCoin са продадени на DEX и DEX агрегатори. Откраднатите средства бяха предимно изпирани чрез Uniswap (9,4 милиона долара) и Kyber Network (4,1 милиона долара).

Както посочва FATF, извършването на множество транзакции с висока стойност в бърза последователност, например в рамките на 24-часов период, е друг червен флаг за пране на пари. Данни в Etherscan показва, че хакерите изпирани откраднатите средства чрез Uniswap на 28 септември. След това те прехвърлиха почти 2000 ETH.

Хакерите изпират откраднати средства на Uniswap и прехвърлят огромни суми ETH на 28 септември. Източник: Whale Alert, Etherscan, OKEx Insights

Въпреки забележителното решение EtherDelta през 2018 г. – което установи, че децентрализираната платформа функционира като нерегистрирана национална борса за ценни книжа – има забележима липса на регулация, що се отнася до DEX. Масовото пране на средства чрез Uniswap и Kyber Network несъмнено ще привлече вниманието на регулаторите по целия свят. Какви ще бъдат действията със задна дата, предстои да разберем.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map