Големите транзакции с биткойни предполагат, че институциите се натрупват

Оригинален доклад за изследване, анализиращ данните за транзакциите на BTC за оценка на пазарното поведение и тенденции през 2020 г..

Написано от OKEx Insights | Осъществено от Catallact

В долната част на тази страница е включен PDF на следния отчет, така че читателите да могат да го преглеждат, изтеглят и споделят, когато им е удобно.

От поне 2013 г. в пространството на биткойни и криптовалути се наблюдава нарастващ брой институционални инвеститори и големи "умни пари" играчите натрупват BTC. Този феномен се ускори през последните няколко години – като индустрията отбелязва нарастването на институционалните инвестиции всеки път, когато друг добре известен фонд се присъедини – нараства ръка за ръка с издигането на пазара на биткойн деривати.

През май 2020 г. "институциите са тук" разказът беше подсилен отново, когато известният макроинвеститор Пол Тудор Джоунс обяви, че неговият фонд ще инвестира във фючърси на BTC като хедж срещу инфлацията. Историята беше допълнително подсилена от новината, че в списъка на Nasdaq, 1,2 млрд. Долара компания за бизнес разузнаване MicroStrategy е придобила 21 454 BTC – на стойност над 250 млн. Долара по това време – в опит да защити своята резервна хазна срещу инфлацията.

С истории като тези, които удрят заглавията, е лесно да се съгласите с общия разказ, че BTC става все по-привлекателна за институционални инвеститори и големи играчи – особено, може би, през 2020 г. Но за какво ни казват данните от веригата на биткойн поведение на мащабен инвеститор тази година?

За да отговорят на този въпрос, OKEx Insights и фирмата за данни за блокчейн Catallact отново се обединиха, за да разгледат данните за транзакциите, които се извършват в блокчейн Bitcoin. В този доклад ние изследваме дали можем да направим аргумент, че институционалните инвеститори и играчите на големи пари всъщност натрупват BTC тази година.

Бележка за това как интерпретираме данните от веригата

Но първо, няколко предупредителни думи. Въпреки че този доклад е базиран на изследвания, данните от веригата не могат да ни кажат всичко и анализаторите трябва да бъдат внимателни, когато се опитват да направят изводи от него.

Например можем да изследваме големи BTC транзакции, но не можем ясно да разграничим колко от тях са покупки, продажби, движения на агрегирани транзакции от борси за криптовалути или големи движения от институции и фондове. И все пак, разглеждайки тези големи BTC транзакции, можем да направим внимателни наблюдения и да представим възможни заключения.

Освен това данните, които се разглеждат в този доклад, започват през януари 2020 г. и приключват в началото на август 2020 г. Като такива, те не вземат предвид BTC транзакциите през по-голямата част от август и началото на септември, когато цената отчете спад от най-скорошният си връх през юли.

Големите BTC транзакции са необичайни

Преди да се задълбочим в данните по веригата, нека започнем с основите.

Когато изследваме броя транзакции, извършващи се в блокчейна на Биткойн, и ги начертаваме по броя на транзактираните монети, виждаме резултати, които по никакъв начин не са неочаквани – но е важно да ги отбележим, въпреки това.

Най-малките транзакции – тези между 0 и 1 BTC – съставляват лъвския дял от адресите за промяна на стойността на щатския долар в блокчейн Bitcoin. Броят на тези по-малки транзакции с течение на времето обикновено проследява цената на BTC. Междувременно с увеличаването на размера на транзакцията BTC броят на транзакциите намалява.

Броят на транзакциите намалява, тъй като количеството BTC, което се сключва, се увеличава. Източник: Catallact

Накратко, колкото по-голямо е движението на монети в блокчейн Bitcoin, толкова по-рядко е това.

Въпреки че това може да не изглежда като точка, която си струва да се спомене, важно е да се разбере, че броят на транзакциите, пренасящи малки количества BTC, значително надвишава броя на транзакциите, пренасящи средни до масивни количества монети. Като такива, ако и когато видим, че се случват необичайно висок или малък брой големи BTC транзакции, ние сме свободни да правим хипотези и да правим някои заключения.

Преди да стигнем до тези заключения обаче, нека първо си проправим път през по-специфични данни по веригата, свързани с броя транзакции по размер (в BTC), в опит да открием забележителните несъответствия.

Търговията на дребно възприе изчакване и вижте $ 10 000 през май

Нека започнем от най-често срещания тип BTC транзакции – тези с по-малко от една десета от монета. За всички намерения и цели можем да се чувстваме комфортно при извикване на тези транзакции "на дребно," като се има предвид, че институциите и големите играчи са много по-малко склонни да извършват транзакции с толкова малки BTC, отколкото средният ви индивид.

Не е изненадващо, че броят на ежедневните транзакции по-малко от 0,1 BTC много точно проследява движението на цените на цифровата валута. Това предполага, че инвеститорите на дребно купуват и продават относително малки количества BTC, тъй като цената на криптовалутата варира и че те могат да бъдат по-лесни "разклатен" на пазара по време на висока нестабилност и драматичен спад на цените.

Броят на ежедневните малки BTC транзакции намалява и използва подход на изчакване, след като цената на BTC достигне 10 000 долара през май. Източник: Catallact

Най-интересното отклонение, което можем да видим от диаграмата по-горе, е това, което се е случило през май 2020 г., тъй като BTC се приближава наполовина към третия си награден блок Цената на BTC се върна на психологическото ниво от 10 000 долара, което последно беше достигнало преди голямата ценова катастрофа в средата на март. През целия месец ежедневният брой на дребните транзакции на дребно намаляваше и се отклоняваше от тенденцията на цената – което предполага, че инвеститорите на дребно възприемат изчаквателен подход, когато BTC започва сезонен период на натрупване след срив.

Активността на средните транзакции намаля след срива през март

Преминавайки към средни транзакции – които са по-склонни да идват от миньори и / или по-големи играчи на дребно – виждаме, че се появява различен модел.

Когато изследваме броя на транзакциите между 10 и 100 BTC на ден, виждаме две неща, които си струва да се отбележат:

  1. Средният брой транзакции намалява веднага след срива на пазара, свързан с COVID през март, и остава по-нисък от предшестващия го.
  2. Средният брой транзакции се е увеличил от края на юни.

Броят на транзакциите между 10 и 100 BTC намаля след срива на цените през март, но започна да се увеличава през последните месеци. Източник: Catallact

Предложението тук е, че сривът през март разтърси някои по-големи играчи на дребно, докато активността на транзакциите от биткойн миньори намаля след наполовина на наградата на водещата криптовалута. Броят на транзакциите с такъв размер обаче непрекъснато се увеличава от края на юни.

Преминавайки към следващото ниво в това групиране, веднага забелязваме, че броят на ежедневните транзакции между 100 и 1000 BTC преди срива през март е по-малък от тези между 10 и 100 BTC. Това е в съответствие с това, което отбелязахме по-рано, че общият брой транзакции намалява с увеличаване на стойността на транзакциите.

През март обаче броят на транзакциите между 100 и 1000 BTC забележимо се отклонява от тенденцията, която са формирали, когато пазарът на биткойни и криптовалути се срине в период на паника, свързана с COVID.

Броят на транзакциите между 100 и 1000 BTC нарасна, когато цената на биткойн се срина през март. Източник: Catallact

След това той незабавно възобнови нормалната си тенденция – предполагайки, че скокът на транзакциите от събитието черен лебед не е предизвикал фундаментална промяна между големите китове и / или миньори на дребно.

Китовете закупиха дъното и се натрупаха през лятото

И накрая, когато започнем да разглеждаме добросъвестните транзакции с китове – т.е. мащабни транзакции от над 1000 BTC – забелязваме едно особено интересно изнасяне.

Освен скока на транзакциите през март и последващия скок, когато BTC отново се приближи до психологическото ниво от 10 000 долара през май, можем ясно да видим в таблицата по-долу тенденция към нарастване на броя на транзакциите между 1000 и 5000 BTC от края на Юни. Броят на транзакциите на ден постепенно се увеличава от юни, дори когато цената на най-важната криптовалута се консолидира.

Средният брой транзакции между 1000 и 5000 BTC се увеличава през последните месеци. Източник: Catallact

Тази възходяща тенденция предполага възможността институциите и / или големите играчи да са заети с натрупване на BTC като икономически стимулиращи мерки от централните банки, стимулирани за закупуване на твърди активи. Тъй като обаче не можем ясно да разграничим каква действителна дейност е била извършена само от броя на транзакциите, това остава само спекулативна възможност.

Интересното е, че тази тенденция не продължава с транзакции в диапазона от 5000 до 10 000 BTC – най-големият диапазон, който сме проследявали.

Тук обаче забелязваме, може би, най-интересната аномалия в набора от данни по веригата. Броят на транзакциите между 5000 и 10 000 BTC отбеляза многократни скокове през целия сезон на консолидация на цените на BTC, от средата на май до края на средата на юли тази година.

Броят на транзакциите между 5000 и 10 000 BTC отбеляза драстично нарастване през лятото на консолидацията на цените на Биткойн. Източник: Catallact

Скоковете в ежедневните транзакции между 5000 и 10 000 BTC ни водят до два потенциални заключения:

  1. Тъй като не можем да правим разлика между борсовите транзакции и необменните транзакции, възможно е една или повече борси за криптовалути – които държат изключително големи количества BTC – да размесват монети в различни портфейли по множество причини, най-вероятно свързани със сигурността.
  2. Като алтернатива има възможност големите институционални играчи и китове с големи пари да натрупат или разпределят големи суми BTC през този период на консолидация в очакване, че цената на водещата криптовалута ще се увеличи допълнително или ще намалее.

Вторият вариант, по-специално по отношение на възможността за натрупване, би паснал на повествованието, което съществува от пандемията на COVID-19 до хаос на световните пазари – а именно, че институционални инвеститори като Пол Тудор Джоунс и милиардни компании като MicroStrategy са били разпределяне на богатството в BTC като хедж срещу инфлацията на фиатните пари.

Възможността играчите и институциите с големи пари да са натрупали BTC през лятото също може да се види, когато изследваме процента от общите транзакции на BTC, които са от 100 BTC или повече. Тези данни ясно показват не само отклонението от катастрофата, свързана с COVID през март, но и отклонение от средата на юни до август – подчертавайки възможността китовете да отнемат това време да се натрупат в очакване, че цените ще се увеличат.

Процентът от общата стойност на транзакциите над 100 BTC се отклонява от цената на биткойните както през март, така и от средата на юни до август. Източник: Catallact

Процентът от общите транзакции, които са от 100 BTC или повече, включва и това, което бихме считали за средни играчи, като например биткойн майнери. За да се опитаме да разгледаме по-специално институционалните инвеститори, можем да стесним данните, за да разгледаме процента от общите транзакции от над 1000 BTC.

Когато изследваме тези верижни данни, можем да направим подобни заключения.

Процентът от общата стойност на транзакцията над 1000 BTC се е увеличил веднага след дъното на цената на BTC след срив и е достигнал нов връх от началото на годината в момента. Източник: Catallact

Процентът на тези големи транзакции се е увеличил веднага след дъното на ценовия срив през март и отново се е увеличил от средата на юни до момента. Това може да е най-интересната бележка от всички, тъй като в началото на август можем да видим нова досегашна година в дела на тези големи транзакции.

Заключения

След като анализираме данните от веригата за BTC транзакции през 2020 г., можем да направим някои спекулативни заключения.

Първо, изглежда, че са били малките инвеститори на дребно "разклатен," донякъде, по време на паниката, свързана с COVID през март и впоследствие предприе изчаквателен подход, след като цената на BTC се върна до нивата си преди срива през май.

На второ място, средните BTC транзакции намаляха веднага след катастрофата през март и в тандем с третия блок-награда на Биткойн наполовина. Въпреки това, броят на тези транзакции – които вероятно са от по-големи играчи на дребно и миньори – непрекъснато се увеличаваше през лятото, докато цената на BTC остава равна. Това предполага, че през този период на консолидация е настъпило известно натрупване от средни участници на пазара.

Големите играчи в биткойн пространството станаха много активни, когато цената на BTC се срина. Това предполага, че китовете и / или институционалните инвеститори "купи дипа." Освен това големите транзакции непрекъснато се увеличават през лятото, тъй като цената на BTC се консолидира – подчертавайки възможността да е натрупване.

И накрая, най-големите играчи в BTC пространството станаха най-активни по време на консолидацията на цените на BTC това лято. Данните също така подчертават възможността те да са се натрупали силно с очакването, че BTC ще се увеличи в дългосрочен план.

Ако сте намерили този анализ за проницателен, можете да видите, изтеглите и споделите PDF версията на този отчет по-долу:

Преглед на цял екран

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner