Filecoin получава DeFi интеграция, но все още е далеч от масовото приемане

DeFi Digest на OKEx Insights е седмичен преглед на децентрализираната финансова индустрия.

Снимка на DeFi Market

Децентрализираният финансов пазар отбеляза умерен ръст през миналата седмица, тъй като общата стойност, заключена в продуктите на DeFi, се увеличи от 11,2 млрд. Долара на 12,38 млрд. Долара.

Uniswap запази позицията си на пазарен лидер с 22% пазарен дял от общата заключена стойност в щатски долари. Децентрализираната борса също имаше най-големия ликвиден пул и запази доминирането си в обема на търговията от 54%.

В сферата на децентрализираното кредитиране Compound продължи да води с пазарен дял от 52%.

Както заключената обща стойност, така и обемът на заемите се увеличиха, докато седмичният обем на DEX намаля. Източници: DeFi Pulse и DeBank

Основната мрежа на Filecoin най-накрая стартира

Filecoin, децентрализиран доставчик на хранилище, известен със своята забележителна ICO на стойност 200 милиона долара през 2017 г., стартира своята мрежа на 15 октомври след множество закъснения. Основната мрежа се активира, когато Filecoin достигне височина на блока от 148 888.

Построен на върха на междупланетната файлова система, Filecoin има за цел да се превърне в децентрализиран пазар за потребителите да купуват и продават неизползвано хранилище. Потребителите плащат на миньори за съхранение, за да съхраняват своите файлове в мрежата на Filecoin. Миньорите за съхранение използват софтуер и хардуер, за да съхраняват файлове за своите клиенти и се компенсират с местната монета на Filecoin, FIL.

Filecoin и DeFi

С нарастването на популярността на децентрализираните финанси през 2020 г., екипът на Filecoin планира да интегрира DeFi в своята екосистема преди стартирането на mainnet.

В началото на октомври Codefi, водещият продукт на DeFi на ConsenSys, съобщи подкрепата му за стартирането на основната мрежа на Filecoin, като предлага две свързани с DeFi услуги на своята платформа Codefi Activate: Filecoin Storage и Filecoin DeFi Bridge. 

Filecoin Storage има за цел да подобри откриването на цените за съхранение в мрежата на Filecoin. Както е посочено в Filecoin’s Бяла хартия, пазарът се състои както от пазара за съхранение, така и от пазара за извличане. Има ограничения в процеса на откриване на цената на тези пазари. Например потребителите могат да отправят заявки за съхранение на извличане към извличащи миньори на пазара за извличане. За да постигне бързи заявки за извличане, екипът на Filecoin не пуска книга с поръчки в блокчейна. Това прави откриването на цените по-малко прозрачно, тъй като потребителите не могат да видят пълната книга за поръчки в блокчейна. Освен това липсата на прозрачност на цените забавя процеса на съвпадение между потребители и извличащи миньори.

Filecoin Storage от Codefi се опитва да подобри откриването на цената на пазара на Filecoin. Налично както в уеб приложението, така и в API, Filecoin Storage се състои от търсещ пазар, който позволява на потребителите да задават филтри и да намират подходящи майнери за техните нужди. Майньорите в Filecoin могат да обявят своите цени и наличност на платформата.

За да осигури по-голяма прозрачност за потребителите, Filecoin Storage също така записва ключовата информация на активните миньори, като идентификатор на акаунта на миньора, техния капацитет за съхранение, местоположение, оценка на репутацията и месечна цена на гибибайт.


Снимка на пазара за съхранение на Filecoin. Източник: ConsenSys Codefi

Свързване на екосистемата DeFi

Мостът Filecoin DeFi, предлаган от Codefi, е най-забележителната връзка между Filecoin и децентрализираното финансиране.

DeFi Bridge използва протокола Ren, за да позволи преобразуването между FIL и ERC-20 токенизиран FIL. Очаква се да се обърне внимание на проблема с ниската ликвидност, наличен при първоначалното стартиране на Filecoin. За да осигури пълната ангажираност на миньорите, Filecoin изисква от миньорите да залагат голям брой FIL токени като първоначален залог за започване на минни операции. Filecoin също така задава период на заключване от 20 дни за новодобити FIL, който след това ще бъде освобождаван линейно всеки ден след 180 дни. Това направи някои миньори неспособни да заложат и да започнат своите операции. Например един от най-добрите миньори, Zhihu Cloud, само опериран 256 от 8000 минни машини на 17 октомври. Докато голяма част от FIL е заложена от миньори по време на първоначалното пускане, циркулиращото предлагане и ликвидността на FIL са ниски.

Мостът Filecoin DeFi свързва Filecoin с огромен пул на ликвидност от протоколите DeFi. С повече предлагане на FIL в мрежата на Ethereum, притежателите на FIL могат да депозират своя токенизиран FIL като обезпечение на пазарите за кредитиране на DeFi, като Maker и Compound, за да спечелят лихва. Миньорите, от друга страна, могат да заемат повече FIL в протоколите за кредитиране.

Този мост към DeFi също привлича потребителите да участват в екосистемата Filecoin. Потребителите на DeFi могат първо да депозират активи, базирани на Ethereum, като обезпечение и да вземат заеми в опаковани FIL. След това те могат да го преобразуват в роден FIL, за да съхраняват данни в мрежата на Filecoin.

Дълъг път към масовото осиновяване

Filecoin демонстрира потенциала си да революционизира индустрията за съхранение на данни с ниските си разходи за съхранение. Според екипа на Filecoin средната цена на FIL на гибибайт е 0,000043 FIL (0,001328 $), което е много по-ниско от 0,023 $ / GB на месец за базовия слой на Amazon Web Service S3.

Filecoin обаче все още е в ранното си развитие и все още не е в състояние да се конкурира с облачните гиганти. Общата мощност на мрежовото съхранение на Filecoin е 619 пебибайта (0.61 екзабайти), в сравнение с над 1 екзабайт данни, съхранявани в облака. The пазарен размер на Filecoin, $ 495 милиона, е далеч по-малко от публичния пазар на облак от 233,4 милиарда долара през 2019 г. – така че Filecoin все още има дълъг път пред себе си.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map