Фалшивите разкази и дезинформацията проникват в дискусията за Биткойн, докато институциите правят ходове

Новини от седмицата – Най-големите истории за седмицата в криптовалутата

Преобладаващият оптимизъм, обхващащ пазара на цифрови активи през последните месеци, беше задържан през тази седмица, след като номинираният за министър на финансите на САЩ Джанет Йелен заяви, че транзакциите с криптовалута се използват предимно за незаконна дейност, а погрешните доклади за несъществуващи двойни разходи на Биткойн предизвикаха нарастване на основния негатив. В същото време институционалната страна е заета зад кулисите с планове, свързани с крипто.

Ето всичко, което трябва да знаете за тези истории и много други, в изданието на седмицата на OKEx Insight News of the Week.

Номинираният за министър на финансите на САЩ твърди, че крипто се използва главно за "незаконни финанси"

Кандидатът на министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън доминираше в заглавията, свързани с биткойни, в началото на тази седмица с първоначално негативните си изявления относно случаите на използване на криптовалута. Бившият шеф на Федералния резерв каза в нея Изслушване на сената за потвърждение на 19 януари, че тя вярва "много [криптовалути] се използват поне в смисъл на транзакции главно за незаконно финансиране."

Йелен промени позицията си чрез писмени показания вчера, обяснявайки:

"Биткойн и други цифрови и криптовалути предоставят финансови транзакции по целия свят. Подобно на много технологични разработки, това предлага потенциални ползи за САЩ и нашите съюзници. […] Мисля, че е важно да вземем предвид предимствата на криптовалутите и други цифрови активи и потенциала, който те имат за подобряване на ефективността на финансовата система. В същото време знаем, че те могат да се използват за финансиране на тероризъм, улесняване на прането на пари и подпомагане на злокачествени дейности, които застрашават интересите на националната сигурност на САЩ и целостта на американските и международните финансови системи. Мисля, че трябва да разгледаме отблизо как да насърчим използването им за законни дейности, като същевременно ограничим употребата им за злокачествени и незаконни дейности."

Ключови продукти за внос

  • Изявленията на Йелен в началото на седмицата до голяма степен бяха разглеждани от хората в криптовалутната индустрия и общността като FUD – съкращение от "страх, несигурност и съмнение" – като се има предвид това нови данни от водещата компания за анализ на блокчейн Chainalysis илюстрира, че криминалната криптовалутна активност е спаднала до 0,34% през миналата година.
  • Изявленията на Йелен също ясно показват факта, че създаването на регулаторни рамки за финтех и криптовалути са приоритет за Съвета на Федералния резерв и финансовите регулатори на САЩ.

Количеството криптовалута, сключено за престъпни дейности, намаля през миналата година. Кредит за изображение: Чайнализ

Крейг Райт твърди, че е собственик на белия документ за биткойни чрез искания за сваляне

Адвокати, представляващи ищеца на Сатоши Накамото Крейг Райт, главен учен на nChain, изпрати правни съобщения до Bitcoin.org и Bitcoincore.org в сряда с искане от уебсайтовете да премахнат белия документ за Bitcoin. Райт твърди, че притежава авторските права върху основополагащия документ на Биткойн, а също така твърди, че е първоначалният собственик на Биткойн.org.

Bitcoin.org отказа да премахне бялата книга. Bitcoincore.org, от друга страна, го свали.

Ключови продукти за внос

  • Райт има дълга история на правни заплахи и е широко харесван сред биткойн общността. В отговор на последните правни действия, множество компании, свързани с крипто – включително Square, Chaincode Labs, Paradigm, Coin Center, дъщерното дружество на Facebook Novi, Casa и други – започнаха да хостват биткойн книгата в акт на непокорство срещу създателя на Bitcoin SV.
  • Райт все още не е потвърдил окончателно, че е псевдонимът Сатоши Накамото, въпреки дългогодишните твърдения. Този факт продължава да кара широката общност на Биткойн да се уморява от постоянните му правни заплахи.

BlackRock показва интерес към фючърсите на BTC към двойни декларации

BlackRock, управляващ трилиони долари активи, очевидно е готов да разпредели капитал във фючърси на BTC чрез Фондове BlackRock V и Фонд за глобално разпределение на BlackRock, Inc., както се предполага от неотдавнашни заявки в Американската комисия по ценни книжа и борси.

В документите се чете, наред с други споменавания на фючърсите на BTC, че "единствените биткойн фючърси, в които фондовете могат да инвестират, са биткойн фючърси, уредени в брой, търгувани на стокови борси, регистрирани в CFTC."

Ключови продукти за внос

  • Въпреки че в заявките не се посочва изрично, че BlackRock ще участва в фючърсите на BTC в близко бъдеще, те предполагат, че гигантът за управление на активи се стреми да го направи, ако реши.
  • Влизането на BlackRock в фючърсното пространство на BTC ще бъде важна глава в нарастващата история на институционалните инвестиции в биткойн.

Цената на акциите на BlackRock, Inc. се увеличи значително с течение на времето. Източник: Google

Фалшиви съобщения за биткойн "двойно харчене" гневна индустрия

Някои фалшиви новини се разпространиха късно тази седмица, след като блокчейнът на Биткойн претърпя блокова реорганизация, която беше погрешно интерпретирана като "двойно харчене," което е терминът, когато една и съща BTC се обработва в две транзакции.

BitMEX Research беше първият, който посочвам на "сценарий, подобен на двойно изразходване," което предизвика (понякога неправилни) репортажи както от индустрията, така и от основните финансови медии.

Ключови продукти за внос

  • Двойно харчене не се е случило на блокчейн Bitcoin. Това, което се случи, от гледна точка на неспециалисти, всъщност беше доста пешеходно и нямаше какво да се тревожи.
  • Много хора в бранша ламбастиран BitMEX Research, Cointelegraph и основните финансови медии за разпространение на дезинформация чрез заглавия на клик и неинформирани отчети.

VanEck регистрира ETF за проследяване на крипто компании

Американският мениджър на активи VanEck подаде нов фонд, търгуван на борса – който ще проследява представянето на индустрията на цифровите активи чрез Global Index Assets Equity Index от дъщерното дружество MV Index Solutions – в SEC.

По-конкретно, ETF до голяма степен ще проследява представянето на компании, участващи в индустрията на цифровите активи – като борси, компании за копаене на криптовалута, платежни шлюзове и т.н..

Ключови продукти за внос

  • VanEck е най-известен в криптовалутната индустрия с многото си неуспешни заявления за BTC ETF в САЩ. Последното му заявление беше подадено в последния ден на 2020 г., въпреки че бившият партньор SolidX съди VanEck за предполагаемото му плагиатство.
  • Ако ETF на VanEck получи одобрение, това ще бъде много необходима победа за компанията, обезсърчена от отказа от SEC.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции и подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner