Ethereum 2.0: Въздействие върху потребители, DApps, DeFi и пазари

Ethereum (ETH), втората по големина криптовалута от пазарна капитализация, се очаква да пусне дългоочаквания си Надстройка на ETH 2.0 през втората половина на 2020 г. Надстройката бележи голяма промяна за блокчейн мрежата, тъй като превключва механизма си за консенсус от Доказателство за-Работа (PoW) да се Proof-of-Stake (PoS) в опит да подобри мащабируемостта и да въведе нови функции.

Също известен като Спокойствие, надстройката на ETH 2.0 беше обявена за първи път по време на съоснователя на Ethereum Реч на Виталик Бутерин за 2018 г. Devcon. Според първоначалния план има 4 фази на надстройката (фаза 0-3). Докато Фаза 0 беше планирана за 2019 г. и Фаза 3 се очакваше да приключи до 2022 г., стартирането беше забавено многократно поради промени в структурата на управление на основния екип за разработка.

С Бутерин обаче наскоро сочещ към Q3 2020 като възможна времева рамка за стартиране, OKEx Insights изследва значението на прехода към PoS и нови функции, като залагане, и въздействието на надстройката върху съществуващите екосистеми като Децентрализирани финанси (DeFi) и Децентрализирани приложения (DApps).

PoW срещу PoS – енергийните спестявания са заложени

Решението на Ethereum да промени своя консенсусен механизъм възобнови дебата между привържениците на PoW и PoS. PoW е ​​оригиналният консенсусен механизъм за блокчейн, очертан от Сатоши Накамото в Бяла книга за биткойни. Той изисква т. Нар. „Миньори“ за проверка на транзакции и създаване на нови блокове с помощта на изчислителна мощ.

Въпреки това, тъй като конкуренцията се увеличава и трудност на копаенето нови биткойни се покачва, изискванията за изчислителна мощност също се увеличават, което води до голямо потребление на енергия и опасения за околната среда. Според Индекс на потребление на биткойн енергия, прогнозното годишно потребление на биткойн енергия е 58,6 TWh годишно. Ако биткойнът беше държава, той би се класирал на 48 място по енергопотребление, надминавайки страни като Бангладеш и Румъния.

Консумация на енергия от биткойнПотребление на енергия по държави. Източник: bitcoinenergyconsumption.com

Опасенията около енергийното потребление на Биткойн през годините доведоха до появата на алтернативни механизми за консенсус, един от които е PoS. Този протокол премахва необходимостта от изчислителна мощност (спестява енергия) и заменя майньорите с „валидатори“, които проверяват транзакциите и създават нови блокове.

В коментари за OKEx Insights Джехан Чу, основателят на общността Ethereum Hong Kong и съосновател на Kenetic Capital, посочи икономията на енергия като едно от предимствата на предстоящото надграждане за Ethereum:

„С надстройката до Proof of Stake, притежателите на ethereum ще могат по-пряко да участват и да се възползват от поддържането на мрежата чрез залагане (минимум 32 ет), вместо да пускат сложен хардуер и да изгарят електричество.“

Чу добави, че не вярва, че Биткойн би могъл да направи такъв пробив, въпреки потенциалните ползи за околната среда:

„Докато преминаването на Ethereum към POS е силен сигнал за индустрията, е малко вероятно Биткойн някога да премине към POS поради огромния си размер, стойност и модел на управление. Това прави успеха на Биткойн горчиво сладък, тъй като въздействието върху околната среда само ще се влоши, тъй като Биткойн придобива стойност. “

Въпреки че положителното му въздействие върху околната среда вероятно ще бъде добре дошло, подобрението на PoS на Ethereum ще бъде придружено от няколко промени и нови въпроси за потребителите и разработчиците в екосистемата.

ETH 1.0 към 2.0 миграция: Какво ще се случи с вашия ETH?

За тези, които се чудят, миграцията от текущия блокчейн Ethereum към веригата ETH 2.0 включва два етапа: прехвърляне на ETH на потребителите и преход на състоянието на блокчейн Ethereum.

Миграцията започва на първия етап от надстройката на ETH 2.0, който се нарича Фаза 0, и започва с пускането на Beacon Chain – новият PoS блокчейн за Ethereum.

Ефирна миграция се планира чрез a "еднопосочен мост" механизъм, при който потребителите ще могат да заключат своите етери на текущия блокчейн Ethereum в договор и да получат същото количество етери на веригата Beacon.

След това потребителите могат да заложат кредитирания етер (ако имат повече от 32 етера) и да започнат да печелят награди по веригата ETH 2.0. Транзакцията за прехвърляне към ETH 2.0 е еднопосочна, тъй като етерите на потребителя в оригиналната блокчейн верига Ethereum се изгарят.

Въпреки че това е прост и сигурен механизъм за прехвърляне на ETH към новата верига, необратимият характер на транзакцията добавя "заключване на риска." Този риск се отнася до факта, че потребителите залагат своя ETH на новата PoS блокчейн "заключете" че ETH (което означава, че не може да се продава) за определен период, рискувайки цената на ETH да падне и те да не могат да го продадат.

Докато водещият разработчик на ETH 2.0 Дани Райън споделени че има интерес на общността от създаването на двупосочен мост, той смята, че подобно предложение може да бъде оценено на по-късна дата. Райън също така посочи, че за потребители или притежатели на ETH разработчиците се опитват да направят преход към нов блокчейн "възможно най-безпроблемно."

Преход на държавата – мигриране на данните от ETH 1.0 към 2.0

Преходът на държавата се отнася до преместването на съществуващите блокчейн данни към новата архитектура. Първоначално се планираше текущата верига ETH 1.0 да бъде прехвърлена на a "късче" (част от мрежата) по веригата ETH 2.0. Въпреки това имаше различни предизвикателства пред такъв преход, които сега се разглеждат в нов предложение от Бутерин.

Според Райън новото предложение на Buterin е подкрепено от основните разработчици и вероятно ще бъде приложено скоро.

Освен проблемите с миграцията, надстройката на ETH 2.0 предоставя предимно поддръжка за залагане и мащабируемост, което може да повлияе на някои от съществуващите екосистеми, които разчитат на мрежата, като децентрализирано финансиране и приложения.

Подкрепа за притежателите на ETH

Залагането замества добива в PoS мрежи и валидаторите, които заключват своите монети, печелят награди за залагане за поддържане на блокчейн книгата. Тези награди са подобни на лихвите, спечелени по парични депозити, което прави залога един от възможности за пасивни доходи налични в крипто пространството.

The Отчет за екосистемата за залагане на Ethereum 2.0 от ConsenSys показва, че участниците могат да заложат своите ETH, като стартират свои собствени валидаторни възли или използват доставчик на залагане на трета страна. Докладът също така обобщава резултатите от проучването на 287 респонденти, 32,8% от които планират да използват свои собствени валидаторни възли и 33,1% планират да използват доставчик на залагане на трета страна.

Според доклада участниците, които възнамеряват да заложат своите ETH и да изпълняват валидационни възли, се стимулират със средна очаквана възвръщаемост от 5,8%, докато тези, които възнамеряват да заложат чрез доставчик на трета страна, могат да очакват по-висока средна награда от 7,6%.

Настоящият брой адреси на Ethereum, които съдържат най-малко 32 ETH (минимумът, изискван от мрежата, за да бъде валидатор и да печели награди), може да ни даде представа за броя на потенциалните валидатори на ETH 2.0. Към 5 май 2020 г. данни на Glassnode разкрива че има 114 550 адреси на Ethereum с 32 ETH или повече.

ETH адрес над 32Ethereum се обръща с баланс от поне 32 ETH. Източник: Glassnode

В крайна сметка се очаква подкрепата на Ethereum за залагане да привлече по-широко мрежово участие в сравнение с добива на по-старата версия. Чарлз д’Хаси от ConsenSys хвърли светлина върху тези стимули в коментарите си към OKEx Insights:

„За хората, които притежават ETH, Proof of Stake бележи по-приобщаващ начин за поддържане на сигурността на мрежата ETH 2.0, заедно със сравнително високи награди за принос към разходите за сигурност … платформи като борси, фондове и портфейли, предлагащи залагане бъде чудесен начин да допринесете и да се възползвате от ETH 2.0. ”

В коментари за OKEx Insights, Chu от Kenetic Capital подчерта достъпността на решения на трети страни, които могат да направят залагане "толкова лесно, колкото да се регистрирате за имейл адрес":

„Високата техническа лента попречи на много потребители да участват в мрежата, но компаниите, поддържащи ETH 2.0 с решения до ключ като Alchemy или Blockdaemon (и в крайна сметка любимите ви борси), правят залагането толкова бързо и лесно, колкото регистрацията за имейл адрес. Това е от решаващо значение за осигуряването на мрежата с масивна, разнообразна и децентрализирана група за валидация, за да се гарантира сигурност и устойчивост през следващите 100 години и повече! “

DeFi решенията да станат по-конкурентни

Децентрализираното финансиране има видно място в екосистемата Ethereum, счетоводство за 60 процента от общата стойност на Ethereum DApps към май 2020 г. По време на писането над 2,5 милиона ETH (над 600 милиона долара) са заключена в DeFi DApps и може да се очаква броят им да нараства, докато потребителите търсят алтернативи на традиционните финансови услуги.

Мащабируемостта обаче остава препъни камък, когато децентрализираните финансови приложения се сравняват с традиционните им аналози, като мрежата Visa, която може да обработва хиляди транзакции в секунда (tps). Понастоящем мрежата Ethereum е ограничена до по-малко от 50 tps в най-добрия случай.

Надстройката на ETH 2.0 позволява на разработчиците да постигнат печалба от мащабируемост с технологични внедрения като рязкост, които се очаква да драстично се увеличи броя транзакции в секунда в мрежата. Това може да приведе приложенията на DeFi в съответствие с традиционните решения.

DApps да се възползват от мащабируемостта и новите възможности

Разглеждайки цялата екосистема на DApps, данни от Dapp.com показва, че Ethereum все още е доминиращата платформа по отношение на дневните обеми на търговия. Понастоящем Ethereum има 71 процента пазарен дял, докато основният му конкурент EOS представлява само 24 процента.

обем на транзакции на dappЕжедневен обем транзакции на DApps от основни блокчейн платформи. Източник: Dapp.com

Джон Джордън, директор на комуникациите в DappRadar, вярва, че ETH 2.0 е важен етап за разработчиците в екосистемата DApp. Той каза на OKEx Insights:

„В някои отношения потребителите не трябва да се интересуват от ETH 2.0. Например, не трябва да правят нещо различно. Мащабируемостта, която идва с Eth 2.0, ще даде възможност на разработчиците да създават много по-интересни и плавни DAppsapps [sic], което е нещо, което трябва да бъде развълнувано. “

Въпреки че Йордания вярва, че всички категории DApps ще бъдат бенефициенти на актуализацията ETH 2.0, той добави, че мащабируемостта трябва да позволява нови типове DApps:

„Всяко DApp, което изисква по-бързи транзакции, ще се възползва; игрите определено са на високо място в списъка. Но това, което мисля, че е най-вълнуващо, е възможността за нови типове DApps, които все още не сме виждали в Ethereum, но виждаме в нормалния свят на Web 2.0 като социалните DApps. “

Друга голяма промяна в ETH 2.0 е премахването на "газ" такса от мрежата Ethereum, което може допълнително да увеличи използването на DApp. Бензинът е цената за извършване на транзакция в мрежата Ethereum. Тъй като мрежата придоби популярност, има случаи, в които се използва DApps отпадна заради нарастващата такса за газ. По-специално, нарастващото използване на базираната на Ethereum версия на stablecoin Tether (USDT) рутинно води до задръствания в мрежата на Ethereum.

eth dapp цени на газаВлияние на нарастващата цена на газа върху ежедневната активност на топ 5 игри на Ethereum. Източник: DappRadar

При изследването на въздействието на таксите за газ върху игралните DApps на Ethereum, Джордън от DappRadar каза пред OKEx Insights:

„По-високите цени на газа обикновено намаляват активността на потребителите, тъй като струва повече, за да бъде потвърдена транзакцията. Това обаче влияе различно на различните категории DApps. За потребителите, които се движат около големи стойности – да речем + $ 1000 – в DeFi или обменят dapps, фактът, че цената на газа се е увеличила с няколко долара, не е голям фактор.

За игри и други приложения, където стойността на транзакцията е много по-малка, цената на бензина може да е по-висока. Няма смисъл да харчите $ 5 за транзакция от $ 2, така че използването намалява. В ETH 2.0 няма такса за газ, тъй като се използва доказателство за консенсус на залога. “

Пазарите се подготвят за ETH 2.0

С ETH 2.0, който се очаква скоро, пазарният интерес към Опции за етер се забелязва нарастващо. Опциите са a вид производно продукт, който дава на притежателите право, но не и задължение, да купуват или продават актив (в случая ETH) на дадена цена преди определена дата в бъдеще.

Според Косо, отвореният интерес на опциите ETH наскоро достигна нов рекорд от 151 милиона долара, отразяващ притока на нов капитал.

Deribit и OKEx са основните борси за криптовалути, които предлагат търговия с опции ETH, а нарастващият отворен интерес е потенциално бичи сигнал за Ethereum.

ет отворен интересОбщо ETH опции отварят интерес. Източник: Косо

Експертите очакват надстройката на ETH да доведе до многобройни ползи

Надстройката 2.0 има за цел да донесе така необходимата мащабируемост на мрежата Ethereum и обещава да подобри мрежовата сигурност, без да компрометира предишната история – мнения, споделени с OKEx Insights от d’Haussy, директор в ConsenSys:

„ETH 2.0 ще се възползва предимно от мащабируемостта, производителността и сигурността на публичната мрежа на Ethereum. ETH 2.0 няма да премахне нито една от историята на данните, записите на транзакциите или собствеността върху активите на веригата ETH 1.0. “

D’Haussy също подчерта потенциала на ETH 2.0 за разширяване на децентрализираното пространство на приложения:

„Ethereum остава най-добрият кандидат, който да изпълнява функцията да бъде най-ниската обща референтна рамка за разпределени системи. Eth2 допълнително ще разшири обхвата на приложенията, които могат да бъдат обслужвани. “

Междувременно Chu от Kenetic Capital вярва, че предложеният икономически модел на ETH 2.0 може да доведе до "добродетелен цикъл на стойност и растеж на екосистемата":

„ETH 2.0 променя икономическия модел, като създава по-лесен достъп за участие в мрежата, намалява въздействието върху околната среда и директно стимулира дългосрочното залагане на маркера в подкрепа на мрежата.

Това заключване, комбинирано с увеличаване на полезността на етера за генериране на енергия от dapps, създава силни предложения за натрупване на стойност в самия токен и се надяваме да доведе до добродетелен цикъл на стойност и растеж на екосистемата. ”

Коментирайки въздействието на ETH 2.0 върху настроенията на пазара, Lennix Lai, директор на финансовия пазар в OKEx, заяви:

„Предстоящият ETH 2.0 [надстройка] ще насърчи повече хора да залагат ETH и в крайна сметка ще се възползват от настроенията на крипто пазара като цяло.“

Като се има предвид господстващото положение на Ethereum в криптопространството, всякакви промени или надстройки, които претърпява, имат потенциала да променят тенденциите в развитието и настроенията на пазара.

Освен това, със скоростта, с която се движи технологичната индустрия (и по-специално крипто), редовните ъпгрейди са необходимост за оцеляване, дори за лидер на пазара. Въпреки че има много очаквания около стартирането на ETH 2.0, неговото въздействие през следващите няколко години ще направи много по-интересни дискусии, при условие че това всъщност се случи, както е планирано този път.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции и подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner