BTC китове и миньори, продадени на институционални купувачи през Q4 2020, онлайн вериги данни

Поглед върху данните от веригата от изминалата година, за да се проучи участието на институциите на пазара на BTC

Написано от OKEx Insights | Осъществено от Catallact 

През май 2020 г. известният макроинвеститор Пол Тудор Джоунс разкри, че купува BTC като хедж срещу индуцираната от централната банка инфлация. Той също така каза, че най-голямата криптовалута му напомня за златото през 70-те години.

По това време коментарите на Джоунс предизвикаха вълна от спекулации от анализаторите в индустрията, че институционалните инвеститори ще започнат да се стичат на пазара на BTC. OKEx Insights установи, че това е така през септември 2020 г., когато използваме данни от веригата от Catallact, за да открием, че институциите наистина са следвали ръководството на Джоунс. Оттогава браншът научи, че фирмата за бизнес разузнаване MicroStrategy закупува големи суми BTC заедно с институционални покупки от застрахователната компания за взаимен живот в Масачузетс.

Започвайки 2021 г. с очевиден скок в институционалния интерес, OKEx Insights отново използва данни от веригата от Catallact, за да се задълбочи в разказа, че институциите купуват BTC. По-конкретно обаче искахме да разберем кой е продавал най-новия бик през 2020 г..

Ето какво разбрахме.

Бележка за това как интерпретираме данните от веригата

Преди да започнем, нека първо изясним как тълкуваме данните от веригата.

Този доклад се основава на изследвания, но данните от веригата не могат да ни кажат всичко. Като такива, анализаторите трябва винаги да бъдат внимателни при правенето на заключения – и трябва да съществува известна доза спекулации, за да бъдат направени тези заключения.

Например, докато нашата цел е да проучим институционалните инвестиции в BTC, не можем да използваме големи транзакции на BTC, за да разграничим чисто покупките и продажбите. Също така не можем да премахнем обобщените транзакции от основните борси за криптовалути, както не винаги можем да отбележим кои движения са от институции или хедж фондове. Въпреки това все още сме в състояние да правим внимателни наблюдения и да представяме хипотетични заключения.

Освен това данните, които изследваме, приключват през декември 2020 г. Като такива, те не отчитат никаква активност през 2021 г. – въпреки че може да се задълбочим в новата година с напредването на повече време.

За да прочетете предишното онлайн проучване на OKEx Insights с Catallact – което обхваща първата половина на 2020 г., катастрофата на COVID и водещата до последното параболично рали на BTC – следвайте тази връзка.

BTC стана параболичен, тъй като транзакциите с институционален размер се увеличиха


За начало нека първо разгледаме процента от общата стойност на транзакцията над 1000 BTC по веригата – който можем категорично да класифицираме като извън обхвата на инвеститорите и търговците на дребно. По този начин веднага стават очевидни две точки:

  1. Процентът на транзакциите по веригата над 1000 BTC скочи от малко над 5% в края на юни 2020 г. до максимум от над 45% през септември 2020 г..
  2. Процентът на транзакциите по веригата над 1000 BTC никога не е гледал назад от края на юни 2020 г. – остава в общ диапазон между 30% и 40%, откакто достигна 45% през септември 2020 г..

Изводът, който можем да направим от тези данни по веригата, е, че институционалните инвеститори наистина са се натрупали в пространството на BTC, след като Пол Тюдор Джоунс обяви влизането си – и те не спряха, когато 2020 г. приключи.

Освен това можем да предположим, че институциите са наддавали в края на спектъра и са купували големи количества BTC – за разлика от продажбата – тъй като цената на водещата криптовалута нараства параболично през Q4 2020.

Процентът на големите верижни транзакции с BTC нарасна значително през втората половина на 2020 г. и остана висок до края на годината. Източник: Catallact

Топлинната карта на честотата на транзакциите на BTC също подсилва заключението, че големите институционални инвеститори повишиха цената на BTC по-високо, като увеличиха търсенето на най-важния дигитален актив.

Топлинната карта на честотата на транзакцията на BTC също илюстрира, че броят на големите движения се е увеличил през последната част на 2020 г. Източник: Catallact

Проверените институционални покупки съвпадат с данните по веригата

Въпреки че човек трябва да бъде внимателен, когато прави изводи от този тип от верижни данни, ние имаме щастието да имаме публично достъпни, проверени институционални покупки, които да проверяват данните в кръст.

Като начало със сигурност знаем, че компанията за бизнес разузнаване, мобилен софтуер и базирани на облак услуги MicroStrategy е инвестирала големи суми в BTC миналата година. През август 2020 г. фирмата закупи 21 000 монети за 250 милиона долара. Това съвпада с увеличаването на големите транзакции на гореспоменатите диаграми.

Още няколко покупки от MicroStrategy се състояха през 2020 г. На 5 декември компанията закупи 2574 BTC за 50 милиона долара при средна цена от 19 427 долара за монета. По-късно същия месец, на 22 декември, той закупи още 29 646 монети за 650 милиона долара на средна цена от приблизително 21 925 долара всяка.

Освен това застрахователната компания за взаимен живот в Масачузетс инвестира 100 милиона долара в BTC през декември – знак, че по това време все повече институционални инвеститори продължават да навлизат на пазара.

С този фон на новини можем спокойно да заключим, че заключенията, до които стигнахме по-горе – а именно, че големите играчи навлизат на пазара на BTC от май 2020 г. и че големите транзакции, видими във веригата, са покупки, а не продажби – са до голяма степен правилни.

Обемите на веригата BTC нараснаха през втората половина на 2020 г.

Разглеждайки дневния обем на транзакциите на BTC по различни вериги през различни часови зони, ние също виждаме голям ръст през есента. Открояват се по-специално две констатации:

  1. Обемните вериги в Съединените щати, Европа и Азия се увеличиха в края на август 2020 г., преди да се покачат до максимуми през септември 2020 г. и октомври 2020 г..
  2. Обемите на веригата останаха постоянно високи, след като първоначално се увеличиха през август 2020 г..

Тъй като обемите на веригата на BTC скочиха и останаха постоянно високи, можем да заключим, че институционалният интерес наистина набра сериозен тласък през есента на миналата година – като доведе цената на водещата криптовалута до нови върхове.

Обемът на BTC в мрежата нарасна през Q3 и Q4 2020 в световен мащаб. Източник: Catallact

Дългосрочните притежатели, продавани като BTC, поставиха нови рекорди за всички времена

Когато изследваме възрастта на монетите, които се транзират в блокчейн Bitcoin от началото на септември 2020 г. до края на декември 2020 г., виждаме, че средната възраст на монетите, включени в блокове, се увеличава през октомври 2020 г. и остава по-висока през края на годината.

Най-интересното е, че цената на BTC скочи по-високо в средата на декември, но средната възраст на транзактираните монети в блокчейн Bitcoin остана относително постоянна. Това ни позволява да направим три основни извода:

  1. Дългосрочни притежатели на BTC – на които някои може да се обадят "OG китове" – продадени в тираж на BTC до нови рекорди за всички времена.
  2. Можем да заключим, че материалните запаси на дългосрочните притежатели започнаха да се изчерпват – поне донякъде – с нарастването на цената на BTC.
  3. Тъй като вярваме, че институционалните инвеститори са участвали в наддаването на книгите за поръчки, можем да заключим, че дългосрочните притежатели на BTC са продадени в институционални покупки.

Тези изводи също са подкрепени от предишни изследвания, проведени от OKEx Insights в сътрудничество с блокчейн компанията за данни Kaiko. Нашият предишен доклад установи, че големите търговци и китове започнаха да печелят около предишния рекорд на BTC близо 20 000 долара тази есен и че институционалните купувачи погълнаха монети в края на ноември.

Средната възраст на монетите, преместени в блокчейн Bitcoin, се увеличава с увеличаването на цената на BTC. Източник: Catallact

Това засилва един от настоящите разкази в криптовалутната индустрия, докато отговаря на въпроса за "който продаваше" в края на 2020 г. – а именно, че беше "OG китове" и BTC миньори, които продават на институционални купувачи.

Заключение: Данните от веригата нарисуват картината на BTC 2020

2020 беше безпрецедентна и дива година за водещата криптовалута.

Видяхме BTC да спадне до 3.792 USDT на OKEx през март – което, както знаем от предишното ни проучване с Catallact, разтърси инвеститорите на дребно в свързана с COVID паника. След това тези инвеститори използваха изчаквателен подход през май, когато BTC се бори срещу $ 10 000 на глобалните борси.

Междувременно най-големите играчи на пазара на BTC правеха всичко, но не и чакаха и виждаха. Вместо това данните от веригата заключиха, че се натрупват силно през лятото с очакването, че BTC ще се увеличи в дългосрочен план – което, разбира се, в крайна сметка е печеливш залог.

Тъй като цената на BTC започна параболичното си движение през октомври, заедно с институционалните покупки от MicroStrategy и Grayscale, данните от веригата показват забележително увеличение на транзакциите с институционален размер – което означава, че повече големи играчи започнаха да трупат.

Тъй като страната на предлагането на BTC не успя да отговори на институционалното търсене, тъй като водещата криптовалута влезе в откриването на цените, монетите, които се продават, изглежда са дошли както от дългосрочни притежатели, така и от биткойн майнери. С други думи, биткойнърите от старата школа продадоха някои от старите си чанти на нови институционални купувачи с изключително големи нови чанти, които да запълнят – за добро или лошо.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map