Блокчейн оракули и използване на DeFi: Хайп или вещество движат пазара?

Възходът на жетоните на oracle и тяхната роля на пазара на DeFi

Заедно с взрива на интерес към децентрализираните финанси или DeFi, една от най-големите, макар и по-тихи, крипто успешни истории от 2020 г. е тази на блокчейн оракула. Като цяло блокчейн оракул е услуга, която позволява на интелигентни договори – т.е. програмируеми договори, базирани на блокчейн, да имат достъп до данни, които не се съхраняват в блокчейн. Тези данни могат да бъдат цена на актива, резултати от избори, информация за веригата на доставки или дори кой отбор е спечелил футболен мач.

Въпреки че има значителен оптимизъм относно това как интелигентните договори ще трансформират много индустрии, без надежден източник на данни извън веригата, тяхната полезност е силно ограничена. В криптографските кръгове този проблем едва ли е нов. Успешното му разрешаване обаче е от решаващо значение, за да могат технологиите на блокчейн и интелигентни договори да имат такъв ефект, какъвто има много вярвам те са способни.

В тази статия OKEx Insights разглежда възхода на blockchain oracle услугите и бързо нарастващата пазарна капитализация на платформите, които ги предоставят. Въпреки че със сигурност има търсене на децентрализирани услуги на oracle, ние обмисляме дали действителното използване или просто спекулациите са движещи скока на цените на жетоните на платформите на Oracle – а именно LINK на Chainlink, BandChain’s BAND, NEST на Nest Protocol и TRB на Tellor.

Годината на оракула?

С комбинирана пазарна капитализация сега наближава 6 милиарда долара, криптовалутите, присъщи на приложенията за услуги на oracle, са сред най-обсъжданите в индустрията днес. След като изпомпва над 600% през последните 12 месеца, маркерът LINK на маркетинговия линк Chainlink в момента заема петото място по пазарна капитализация на сайта за сравнение на крипто CoinGecko.

Конкурентите на Oracle протокол, пуснати наскоро, са изпитали подобен шум. NEST, BAND и TRB са се увеличили съответно с около 90%, 170% и 240% само през последните 30 дни. С това, което изглежда като почти всеки проект, който твърди, че е решил проблема с блокчейн оракула, виждайки покачване на цените на метеорита, е ясно, че идеята за блокчейн оракули се харесва на публиката за криптоинвестиране.

Кратка история на проблема с оракула

Много преди раждането на криптовалутата, полезността на интелигентните договори беше ясна за някои. Писане през 1996 г., визионер криптограф и юрист Ник Сабо измисли термина. Той определи интелигентните договори като "набор от обещания, посочени в цифрова форма, включително протоколи, в рамките на които страните изпълняват тези обещания."

Подобно на Szabo, създателят на Bitcoin (BTC) признава ролята, която интелигентните договори могат да играят в бъдеща децентрализирана икономика. През 2010 г. криптографът и ранният разработчик на биткойни Гавин Андресен забеляза функции, кодирани в биткойн, които тогава бяха неактивни. Когато Андресен – попита Сатоши Накамото за споменатите функции, те отговориха:

„Дизайнът поддържа огромно разнообразие от възможни видове транзакции, които проектирах преди години. Ескроу транзакции, облигационни договори, арбитраж на трета страна, многостранен подпис и др. Ако Биткойн се хване в голяма степен, това са неща, които ще искаме да проучим в бъдеще, но всички те трябва да бъдат проектирани в началото, за да уверете се, че те ще бъдат възможни по-късно. “

Няколко години по-късно друг ранен разработчик на биткойни подчерта бъдещото значение на интелигентните договори. Говорейки в Биткойн 2012 Лондон, Майк Хърн даде няколко примера, в които програмируемите пари могат да увеличат ефективността и да намалят риска при различни процеси. Те включват автоматично уреждане на завещание, продажба на превозно средство, без посредник или продавач дори физически да присъстват, и, за радост на тълпата, бъдеща финансова система, в която интелигентните договори заменят доверени трети страни – а именно банки.

Докато примерът за наследяване на Хърн със сигурност използва оракул от рода си (в случай на смърт на дядото, интелигентен договор ще се позовава на национален регистър на смъртните случаи), много от нюансите, които ще доминират по-късно в дискусията, са оставени без адреси. Те обаче ще излязат на преден план около старта на Ethereum през 2015 г..

The Бяла хартия на Ethereum признава необходимостта от оракули при предоставянето на не-блокчейн данни до блокчейн приложения. Въпреки това той отстъпи, че „все още е необходим надежден източник“, за да предостави информация, която не е собствена на никоя блокчейн.

Както е изложено в статиите на видни разработчици по това време – както и съоснователят на Ethereum, Виталик Бутерин – разчитането на такъв източник на информация би било изпълнено с проблеми със сигурността. Сред опасенията бяха възможността един-единствен оракул да действа злонамерено с цел финансова печалба или фактът, че децентрализираните приложения ще спрат да функционират, ако източникът на данни откаже услугата си.

Дискусията породи няколко ранни усилия за решаване на проблема с оракула. Reality.eth, Orisi и Counterparty бяха сред тях – както и ранната итерация на Chainlink, въпреки че предложеното решение на компанията майка SmartContract.com разчиташе на централизирани източници на данни за предоставяне на данни на blockchain приложения до няколко години по-късно.

През 2017 г. SmartContract.com започна работа по децентрализирана услуга oracle, за да действа като мост между блокчейн и света извън тях. Компанията събра 32 милиона долара в първоначалното си предлагане на монети през септември 2017 г., за да финансира развитието на това, което ще стане Chainlink. Построен в мрежата Ethereum, основната мрежа на Chainlink стартира през юни 2019 г. Следващият му успех вдъхнови други проекти на oracle, включително гореспоменатите BandChain, Nest Protocol и Tellor.

Решаването на проблема с оракула е голяма работа

Голяма част от потенциала на платформите за интелигентни договори като Ethereum разчита на наличието на надеждни данни от външния свят. Пазарът за прогнози на цените, например, е малко полезен, ако ценовите данни не отразяват реалността.

Ethereum и целта му да поддържа редица децентрализирани приложения привлякоха огромни спекулации през 2017 г. Инвеститорите се натрупаха на пазара, вдъхновени от обещания за бъдеще, в които интелигентните договори ще позволят безплатни услуги за споделяне на пътувания, автоматизирани застрахователни продукти и неизменни доставки -верижни данни. Цената на Ether (ETH) на 14 януари 2017 г. беше само $ 9,70. Точно една година по-късно той достигна своя връх от около 1470 долара за монета.

Добавянето на гориво към това покачване на цените и поне отчасти свързано с вярата на инвеститорите в бъдещата полезност на Ethereum беше бумът в набирането на средства чрез първоначални предложения за монети – обикновено наричани балон от ICO за 2017 г. Ако Ethereum щеше да бъде дом на децентрализираните приложения на бъдещето, разработването на такива платформи се нуждаеше от финансиране. В замяна на финансиране на дадена платформа – често с ETH, което допълнително повишава търсенето на монетата – инвеститорите получават токените на тази платформа. Много ICO могат да бъдат движени главно от спекулациите на инвеститорите относно цената на символа, която се покачва, тъй като въпросната платформа се развива с течение на времето.

Тъй като интересът към ICO достигна своя връх през 2017 г., инвеститорите вляха пари в почти всеки проект с тежка бяла книга и голяма децентрализирана визия за утрешния ден. Както се оказа, много от тях проектите се бяха провалили до още на следващата година.

Както Джон Адлер, бивш разработчик в софтуерната компания ConsenSys, фокусирана върху Ethereum, подчерта през септември 2018 г., необходима е адекватна технология за мащабиране, за да направи блокчейн с активиран интелигентен договор – такава платформа ще намери само с надеждни услуги на oracle истинска полезност. Без надежден източник на данни извън веригата, използването на интелигентен договор ще бъде ограничено до приложения, изискващи само информация, налична в конкретната блокчейн, на която е изградено приложението.

Тъй като Ethereum се бори да функционира в мащаб, предоставя решение на проблема с оракула и беше силно надут от спекулациите на ICO, цената на Ether се срина с 94% през 11-те месеца след достигнатия си връх през януари 2017 г. Ясно е, че основната стойност на платформата не съответства на завишената пазарна цена на ETH. Самото покачване обаче показа, че пазарът вижда голяма стойност в това, което Ethereum се стреми да постигне, дори ако не беше готов да го достави през 2017 г..

Ясно е, че надеждни оракули, способни да предоставят източник на надеждни данни без намеса, ще бъдат част от еволюцията на криптовалутата. С поредица от проекти, които сега се стремят да осигурят точно това, технологията за интелигентни договори изглежда е направила още една стъпка към реалните приложения, които вдъхновяват голяма част от спекулациите от 2017 г..

Oracles бързо да намерите случай на употреба

Криптовалутите, свързани с Oracle, не са единствените проекти, които са получили огромен приток на капитал през последните месеци. Нараства и използването на приложенията DeFi, изградени върху блокчейни с активиран интелигентен договор. В началото на 2020 г. имаше само 681 милиона долара, заключени в така наречените приложения DeFi. Бързо превъртане напред осем месеца и общата сума, според DeFi Pulse, достигна рекорд за всички времена от около 6,8 милиарда долара.

Възходът на жетоните на Oracle и използването на DeFi, разбира се, са свързани. DeFi разчита на данни за цените от различни пазари. Тъй като данните за цените не са достъпни в самите блокчейни, тези данни за цените трябва да бъдат получени от други места. Някои децентрализирани финансови приложения сами са се заели с проблема с оракула, а други са възложили задачата на специализирани доставчици на оракул „мидълуер“ като Chainlink и други.

Това ранно прилагане на децентрализирани оракули със сигурност допринася за скорошното представяне на цените на така наречените оракул-жетони, като LINK, BAND, TRB и други. ВРЪЗКА, например, се използва както да плащат емисии за данни извън веригата, така и да служат като обезпечение на тези, които предоставят данни, за да се гарантира качеството на информацията и надеждността на емисиите. Ако даден проект иска да използва оракулите на Chainlink, той се нуждае от достъп до токени LINK.

По същия начин BandChain използва своите собствен роден маркер, BAND, като обезпечение, като платежно средство и като част от неговия модел на управление. Tellor’s Tribute Token, TRB, също се използва за плащане на доставчици на данни и се залага от майньори, осигурявайки основата за собствения му модел на сигурност. Следователно по-голямото използване на такива услуги трябва да доведе до покачване на цените на родните токени на протоколите.

Съответства ли полезността на пазарните капачки?

Докато DeFi предлага доминиращ случай на използване на blockchain oracle услуги днес, пазарната капитализация на двете ниши предполага, че цените не се основават само на текущата употреба. Chainlink, например, е видял собствената си пазарна капитализация да се покачи до над 7,4 млрд. Долара за относително краткото си съществуване, достигайки връх по-рано този месец – цифра, по-голяма от почти 7 млрд. Долара, заключени в интелигентните договори на DeFi днес.

По-внимателният поглед върху мрежата Chainlink показва, че има ясно търсене на нейните услуги oracle. Репутация на Oracle на Chainlink детайлизира скорошната активност на възела в мрежата, като подчертава кои емисии с данни са активни, както и заданията, които са завършили.

Докато някои възли на Chainlink със сигурност са активни, наличните емисии с данни от тези възли, които са завършили задачи през последните седем дни, предоставят изключително цени на активите. Това предполага, че понастоящем използването извън DeFi почти не съществува и че действителното използване на токени LINK за ​​неспекулативни цели все още много разчита на използването на приложения DeFi.

Междувременно анализът на BandChain мрежа предполага, че действителното използване на мрежата е още по-малко важен фактор за скорошното проследяване на цената на собствения си токен. От общо 79 в момента източници на данни, почти всички се занимават с цените на активите. Въпреки че изглежда има емисии и за двамата метеорологично време и полет данни, има много малко мрежова активност, свързана с източници на данни, включително ценови емисии, в тази ранна фаза на проекта. Очевидно спекулациите относно бъдещото използване – или цената – на BAND изпреварват действителната полезност в момента.

Графиката по-долу, показваща цената на LINK във времето, зловещо напомня на много криптовалути от края на 2017 г. Докато фундаменталните разработки и използване със сигурност имаха роля в предишния бик, бързото поскъпване на цените в края на 2017 г. беше плод на чиста спекулация.

Цената на LINK, 9 ноември 2017 г. до 24 август 2020 г. Източник: CoinGecko

Днес услугите на oracle отбелязват подобен ръст. Точно както бумът на ICO даде реалния случай на използване на ETH, DeFi предоставя полезност за услугите на oracle. Въпреки това, тъй като пазарната капитализация на проектите на oracle удобно надхвърля комбинираната стойност, заключена в интелигентните договори на DeFi, изглежда спекулациите са надминали действителната употреба.

DeFi рисковете са рискове от оракул

Привлечени от сложни заеми и заеми стратегии, които генерират печалби за тези разумни и достатъчно богати, за да ги разгърнат ефективно, броят на потребителите на DeFi продължава да расте. Голяма част от неотдавнашното разрастване на сектора може да се отдаде на така нареченото „земеделско производство“.

Както споменахме, DeFi понастоящем предоставя доминиращ случай на използване на услуги на oracle като Chainlink. Докато друго приложение на технологията за интелигентни договори не получи същото ниво на интерес, продължаващото използване на услугите на oracle изисква непрекъснато използване на DeFi.

Това не означава, че няма да има бъдещо търсене от други индустрии. Когато основателят на Chainlink, Сергей Назаров, говори в ETH Денвър тази година той спомена приложения като децентрализирана застраховка, за които един ден ще се предоставят данни. Въпреки това, тъй като по-голямата част от презентацията е съсредоточена върху DeFi – и почти всички текущи емисии с данни, предоставящи цените на различни активи – е ясно къде е доминиращият пазар на Chainlink днес.

Въпреки че растежът на средствата, заключени в приложенията DeFi, със сигурност е добра новина за услугите на oracle, секторът не е без риск. Отхвърляйки факта, че е възможно неопитните потребители да понесат големи загуби, самите интелигентни договори осигуряват доходоносна цел за хакерите. Потенциално заключвайки милиони долари всеки, има ясен стимул за намиране на уязвимости в кода.

Това не е просто теоретичен вектор на атака. Интелигентните договори на DeFi са били експлоатирани преди, и рисковете са достатъчно значителни, за да може съоснователят на Ethereum да предупреди потребителите. Говорейки за Laura Shin’s Без верига подкаст през юли Бутерин препоръча на потребителите да подценяват опасностите. Той продължи да коментира бъдещето на реколтата:

„Това е краткосрочно нещо. И след като примамките изчезнат, лесно можете да видите, че нивата на доходност ще спаднат много близо до нула процента. “

Съвсем наскоро Buterin публикува в Туитър подобни опасения:

Заедно с потенциално намаляващата възвръщаемост и риска от експлоатация на интелигентни договори, DeFi може да се превърне в обект на регулаторите. Тъй като DeFi все още е в зародиш и представлява радикално нов набор от рискове, финансовите регулатори със сигурност ще обмислят начини за защита на инвеститорите. Прекомерно ограничаване на сектора може да доведе до значителен спад на лихвите – какъвто беше случаят с ICO след това регулаторен контрол. Това също временно би навредило на стойностното предложение на тези оракули, намиращи помощна програма, обслужващи приложения DeFi.

Повторение от 2017 г.? Партньорства, листинги, свръх

Голяма част от настоящото вълнение около услугите на oracle изглежда се дължи на високопоставени съобщения. По време на писането, Chainlink съобщава партнира с 258 различни организации, които работят в редица индустрии – от видеоигри до недвижими имоти. В списъка са имена на домакинства като Google Cloud, SWIFT и Intel, заедно с няколко корейски банки и ИТ дъщерното дружество на Deutsche Telekom, T-Systems.

Може би най-забележителната сред тези, за които се съобщава, че се интересуват от Chainlink, е наскоро стартиралата в Китай мрежа за услуги на блокчейн или BSN. Обявен чрез прессъобщение в края на юни, сделката може да види оракулите на Chainlink да предоставят данни на членовете на BSN. Основателите на услугата са Китайският държавен информационен център, China Mobile, China UnionPay и Red Date Technologies.

В исторически план новините относно отношенията на Китай с блокчейн са породили както несигурност, така и оптимизъм в криптовалутната индустрия. Неотдавнашен пример идва от 2019 г. Китайският президент Си Дзинпин обявяване на поддръжка на блокчейн технология предизвика комбинираната капитализация на крипто пазара да се увеличи с повече от 23% за броени дни. Новината, че китайската индустрия за блокчейн вече се интересува от Chainlink, изглежда вероятно допринася за покачването на цените на blockchain oracle.

Макар и по-малко впечатляващи, развитието на други блокчейн услуги за оракул също изглежда води до спекулации. Банковият протокол, подкрепен от Sequoia Capital – компанията, стояща зад BandChain – видя цената на своята BAND токен помпа, след като обяви като първоначално предлагане на размяна на Binance през 2019 г. и неговите допълнение към Coinbase Pro през август 2020 г. Coinbase също добави данни за ценообразуване за NEST през юли, придавайки допълнителна вяра на убеждението, че услугите на Oracle са или ще бъдат жизненоважни за блокчейн екосистемата.

Подхранвана отчасти от нарастващ списък с високопоставени партньорства, не само ценовата диаграма LINK има прилики с пробега на Ether за 2017 г. Стартирането на Enterprise Ethereum Alliance от февруари 2017 г. и последващи съобщения за членство като че ли предизвика вълна от спекулации относно бъдещото му използване, което в комбинация с използването на актива при финансиране от ICO помогна да се достигне ETH до рекорда.

Собствената цена на LINK е постигнала подобни печалби около съобщенията. На 13 юни 2019 г. – денят, в който Chainlink публикува в Туитър добавянето на Google Cloud като екосистемен партньор – цената на LINK се е увеличила с повече от 65%, нараствайки от $ 1,13 на $ 1,87 за няколко часа.

Проблеми с мащабирането и оракули на Ethereum

Проблемите с мащабирането, които ограничиха използването на Ethereum през 2017 г., са актуални и днес. Понастоящем цените на газа – т.е. таксите за транзакции в мрежата на Ethereum – нарастват. Според Ethgasstation.info, Самата Chainlink сега е осмият по големина потребител на газ в Ethereum. Според съобщенията потребителите на услугите за оракул на Chainlink са похарчили почти 1 милион долара за такси за транзакции само през август.

Ако високопоставените партньорства на Chainlink доведат до по-широко използване на мрежата, повишеното търсене на газ ще доведе до още по-високи такси за Ethereum. Докато не бъде приложено решение на проблема с мащабирането, получаването на данни от базирани на Ethereum децентрализирани оракули може да стане прекалено скъпо и в крайна сметка може да ограничи приемането.

Мащабирането е една от най-належащите теми в криптовалутната индустрия. Дългоочакваното надграждане на Ethereum до Ethereum 2.0 ще реши проблема. Както спомена Бутерин в Unchained, шардингът – пробив, който има за цел да увеличи радикално общия капацитет на транзакциите на мрежата Ethereum – не е част от Фаза 0 на надстройката. Вместо това се очаква в по-късна фаза от ремонта на мрежата.

Въпреки това има и други усилия за мащабиране на мрежата. Втори слой или така наречения Layer 2, технологии като Оптимистични сборове и ZK-Rollups преместете някои данни за транзакции извън веригата. При обяснението на концепциите по-рано тази година Бутерин оптимистично заяви, че тези подобрения трябва да позволят на Ethereum да обработва над 1000 транзакции в секунда, дори преди да започне рязкото стартиране. Сериозно увеличение от 15 транзакции в секунда понастоящем е възможно такива внедрения трябва да позволят на мрежата да поддържа по-голям брой интелигентни договори, без да води до скокове на таксите за транзакции. Това също ще увеличи основната стойност на оракулите, които им служат.

Състезание в пространството на блокчейн оракул

Експлозията на интереса към DeFi тази година не само предостави случай за използване на Chainlink, но и вдъхнови създаването на други услуги на oracle. Все по-често разработчиците търсят свои собствени решения на проблема с блокчейн оракула.

Водещото приложение DeFi Compound работи върху него Отворете Feed Feed вече повече от година. OPF стартира през август 2020 г., като Coinbase Pro и Uniswap бързо предоставят отчитане на цените.

През същия месец OKEx също стартира свой собствен оракул. Въз основа на стандарта OPF, услугата има за цел да добави друг източник на надеждни данни за цените за използване от Compound и други приложения на DeFi.

По отношение на това дали консенсусните оракулни системи като Chainlink, BandChain и други могат да се конкурират с индустриалните тежести, предоставящи подобни данни, екипът зад оракула на OKEx коментира:

"Различните типове данни ще идват от различни източници на данни и като такива ще се появи голямо разнообразие от типове оракул и доставчици. Тези оракули ще се различават по отношение на надеждността – измерител на тяхната точност на данните, както и на тяхното време на работа.

„Оракулът на OKEx ще бъде най-надеждният за пазарните данни на OKEx. Това означава, че никой друг оракул не може да гарантира, че знае цените на много наши пазари по-добре от нас. Услуги като Chainlink може да продължат да съществуват като метод за обединяване на по-малко надеждни оракули на данни, както и за осигуряване на архивиране в случай на прекъсвания на услугите. Освен това типовете данни с неясни източници на истината могат да се обслужват и от консенсусни оракул системи като Chainlink (например колко кучета живеят в Ню Йорк днес?)."

Блокчейн оракули: Много реклама, но огромен потенциал

Ясно е, че blockchain oracle услугите, под някаква форма или форма, имат бъдеще. Без външни данни полезността на интелигентните договори е ограничена до онези приложения, които разчитат само на данни от веригата. Нарастващият сектор DeFi вече даде пример за използване на съществуващите платформи на Oracle. Бъдещото приемане на технология за интелигентни договори в крайна сметка би трябвало да създаде огромно търсене на услуги на oracle и от други индустрии.

В размяна на имейли с OKEx Insights, съоснователят на Tellor, Майкъл Земроуз, разсъждава, че пазарът едва сега започва да разбира ролята, която оракулите ще играят в разпространението на технологията за интелигентни договори:

„Мисля, че 2020 беше годината, в която повечето хора за първи път научиха за оракулите и тяхното значение в сигурността на интелигентните договори като ключова част от крипто инфраструктурата. Логично е пазарът да разбере тази стойност. “

Очевидно обаче има проблеми с настоящите решения. Повишаването на цените на природния газ Ethereum и присъщите рискове на самия DeFi могат да оставят оракули да се борят за случай на употреба, докато не се постигне мащабиране или допълнителни приложения за услугите на oracle наберат скорост. Разбира се, Band Protocol наскоро пусна своя BandChain на Космос блокчейн, специално за "странични проблеми задръствания" на Ethereum, според изпълнителен директор на проекта. Това ще го предпази от увеличаване на цените на газа, но не и от внезапно свиващия се пазар на DeFi.

Най-големите проекти на DeFi, като Compound и Maker, също разработват свои собствени решения на проблема с оракула. Междувременно огромни индустриални имена като OKEx и Coinbase вече предоставят своите данни директно на децентрализирани приложения чрез Compound’s Open Price Feed. Като се има предвид значително по-ниската цена за данни, тези проекти, които понастоящем предоставят фундаментална стойност на доставчиците на „среден софтуер“ на блокчейн, могат просто да изберат да изберат по-евтина опция.

Както се споменава от цитирания по-горе екип на OKEx Oracle, има ограничения за вида на криптообмена на данни, който може да предостави. Докато техните ценови емисии повишават сигурността и надеждността на приложенията DeFi, нефинансовите данни не са им достъпни. Усилията като Chainlink, които имат за цел да опростят използването на нефинансови данни с блокчейн системи, може да имат предимство, когато използването на интелигентни договори се разшири в други отрасли.

Чрез намаляване на техническата бариера за влизане за използване на технология за интелигентни договори, такива проекти улесняват разработчиците да създават иновативни приложения, които не са DeFi, без сами да поемат проблема с оракула. Това може да доведе до вълна от приемане на интелигентни договори в безброй индустрии, осигурявайки нов пазар за услуги на oracle, които намаляват разчитането на централизирани референтни точки за данни.

Оракулите под някаква форма или форма със сигурност ще дадат възможност за разширяване на криптовалутната индустрия в нови вълнуващи области. Бързият ръст на цените на жетоните за протоколи на Oracle като LINK, BAND и TRB обаче предполага, че това е очакване за бъдеща полезност, а не за настояща употреба, което в момента вдъхновява инвестицията.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner