Биткойн рекламите се появяват в Хонг Конг, когато PBoC очертава въздействието на DCEP

Седмичен преглед на блокчейн и криптовалутни новини от Китай и Хонконг.

Беше натоварена седмица в сферите на блокчейн в Китай и Хонконг. Заместник-губернаторът на Народната банка на Китай публикува статия за въздействието на DCEP върху паричното предлагане на Китай. Освен това рекламите на биткойни стават вирусни в Хонг Конг.

Ето всичко, което може би сте пропуснали по отношение на тези истории и още в тази седмица в изданието на OKEx Insights ‘China Market Watch.

Заместник управителят на PBoC очертава пет въздействия на DCEP върху паричното предлагане на Китай

Наскоро Фан Ифей, заместник-управител на Китайската народна банка публикувано статия относно въздействието на китайската цифрова валута, DCEP, върху нейното парично предлагане M0. Петте най-важни неща, които трябва да се отбележат, са:

 1. DCEP е част от китайския M0, което означава, че е част от доставката на хартиени банкноти и монети – т.е. физически пари.
 2. DCEP е централизирана валута и се управлява от PBoC.
 3. Издаването и разпространението на DCEP трябва да отговаря на приложимите закони и разпоредби, свързани с управлението на паричните средства.
 4. DCEP е обществено благо, предоставено от PBoC. Китайската централна банка не начислява лихви или такси за публичното използване на цифровата валута.
 5. Търговските банки в Китай са отговорни за улесняването на конвертирането на DCEP и fiat RMB за широката публика.

Ключови продукти за внос

 • Стартирането на DCEP бележи важен етап в дигитализацията на китайската система за парично предлагане. Според Фан търсенето на такава стъпка произтича от бързото развитие на мобилните и електронните плащания в Китай.
 • Издаването и разпространението на DCEP, както и фиатните валути, също са обект на разпоредби срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Blockchain Service Network приветства официалния език за програмиране

Red Date Technology – разработчикът зад националния блокчейн проект в Китай, Blockchain Service Network – въведени Езикът за моделиране на цифрови активи като унифициран език за програмиране за интелигентни договори за BSN. Езикът за програмиране с отворен код и блок-верига-агностик се разработва от американския блокчейн стартиращ Digital Asset Holdings и ще бъде достъпен за разработчиците на BSN през 2021 г..

Според He Yifan, главен изпълнителен директор на компанията, Digital Asset Modeling Language ще бъде ексклузивният стандарт за разработване на децентрализирани приложения в услугата Blockchain Network. Приемането на унифицирания език за програмиране на интелигентни договори има за цел да подобри оперативната съвместимост на BSN, тъй като разработчиците не трябва да пренаписват своите интелигентни договори всеки път, когато разполагат приложение на него.

Ключови продукти за внос

 • Очаква се езикът за моделиране на цифрови активи да завърши първия си пилотен проект през ноември 2020 г. и да работи както на Hyperledger Fabric на IBM, така и на FISCO BCOS на WeBank..
 • BSN продължава да интегрират още публични блокчейни, с Algorand, ShareRing и Solana се очаква да бъдат свързани скоро.

Биткойн образователни кампании се появяват в Хонг Конг

След публикуването на биткойн реклама в Apple Daily, таблоиден вестник в Хонконг, в Хонконг се появи нова вълна от реклами в трамваи и билбордове.

Пуснати от Биткойн асоциацията на Хонконг, рекламите имат за цел да повишат обществената информираност за криптовалутите като алтернатива на традиционните финанси. Според съобщение, има пет съобщения на билборд, обсъждащи достойнствата и рисковете на Биткойн на фона на бързо променящата се световна икономика.

Ключови продукти за внос

 • Рекламите подчертават икономическите достойнства на биткойните като алтернатива на традиционните финанси. Например ограниченото общо предлагане на BTC избягва проблема с широко разпространената инфлация, причинена от непрекъснатия печат на фиатни валути.
 • Биткойн реклами със слоган "Бъдете собствена банка" са поставени пред централите на големи хонконгски банки, като HSBC и Standard Chartered – повдигайки дискусията за финансовото включване в региона.

# Биткойн рекламите са точно пред #HSBC седалище в #Хонг Конг – предизвикателство ли е това или поредната стъпка напред за финансовото приобщаване? pic.twitter.com/ywPXY3x7wV– Джей Хао @OKEx (@ JayHao8) 11 септември 2020 г.

Продажбите на дребно в Китай нарастват за първи път през 2020 г.

Фондовият пазар както в Китай, така и в Хонконг леко се възстанови тази седмица. Понастоящем Shanghai SE Composite и CSI 300 се търгуват на 3,284 и 4,657 към момента на печата, със седмичен ръст от 0,90% и 1,58%, съответно. В Хонконг индексът Hang Seng нарасна с 0,92% тази седмица и в момента възлиза на 24 694.

Китайските и хонконгските пазарни индекси леко се възстановиха. Източник: Икономика на търговията, Investing.com

Малкият скок на китайския фондов пазар се дължи на ръста на продажбите на дребно през август. Според Националното статистическо бюро продажбите на дребно в Китай нарасна с 0,5% през август – първият ръст в сектора на търговията на дребно, тази година. Ръстът на търговията на дребно е съобразен с икономическото възстановяване на Китай по COVID-19.

Ключово за внос

 • Въпреки неотдавнашния ръст през август продажбите на дребно остават в най-слабата област на икономическото възстановяване на Китай. За сравнение, индустриалният растеж показа по-силни признаци на възстановяване, тъй като той нарасна с 5,6% на годишна база през август – надминавайки прогнозите от 5,1%.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner