Биткойн през 2017 г. срещу 2020 г. – Този път е различно

Сравнение на бика на биткойн, провеждан през 2017 до 2020 г. и как се е променил пазарът

Крипто общността стана свидетел на исторически момент миналата седмица, тъй като цената на Биткойн – която беше нарушила рекорда си за 2017 г. на 16 декември 2020 г. – публикува нов рекорд на 34 684 долара на 3 януари 2021 г. Поглеждайки назад към 2020 г., Биткойн превъзхожда основните класове активи и публикува a годишна печалба от 303,5%, като годината започва от $ 7,193 и завършва на $ 29,022.

Докато шумът на крипто пазара през 2017 г. беше обусловен от появата на първоначални предложения за монети и спекулативна търговия, пазарът през 2020 г. показа признаци на зрялост, водени от силни мрежови основи, институционално търсене и нарастващо приемане в сектора на търговията на дребно.

За да подчертае тези промени, OKEx Insights сравнява и оценява настоящия биткойн пазар на бикове спрямо бума през 2017 г. в светлината на следните фактори:

  • Основи на мрежата
  • Институционално търсене на криптовалута
  • Пазари на деривати за криптовалута
  • Приемане на криптовалути на дребно

Основи на мрежата

Анализът на хеш скоростта и адресите са сред ключовите показатели, използвани за оценка на състоянието на биткойн мрежата.

Скоростта на хеширане измерва мощността на обработка на цялата мрежа и се увеличава, когато повече майнери се ангажират с нея. Високата скорост на хеширане ефективно защитава мрежата и предотвратява вектори на атака като 51% атака.

В сравнение с 2017 г., текущата скорост на хеширане на Bitcoin е значително по-висока, отразявайки общото доверие на заинтересованите страни. През 2020 г. видяхме рекордна хешираност за всички времена от 146 милиона, което също доведе до високо ниво на трудност за добив от 19.99 трилиона в началото на ноември. Това е в ярък контраст с 2017 г., когато скоростта на хеширане е само ударена 15,26 милиона в своя връх и трудностите при добива достигнаха до 1,93 трилиона.

Забележително е, че също така видяхме третата награда на Биткойн наполовина да се случи през 2020 г. и въпреки че имаше опасения около миньорите, напускащи мрежата поради намалената рентабилност, вместо това оттогава наблюдаваме повече растеж, отразяващ доверието на заинтересованите страни в дълголетието на Биткойн.

Скоростта на хеширане на биткойните и трудността на копаенето достигнаха рекордни рекорди в края на 2020 г. Източник: Blockchain.com

Ръстът на активните адреси в мрежата на Биткойн също отразява приемането до известна степен, тъй като показва ръст на потребителите. Въпреки че имаше първоначален спад в броя на активните адреси след бума на Биткойн през 2017 г., броят отново набра скорост и достигна 1,19 милиона в края на 2020 г. Въпреки това, той все още не е преминал рекорда от 1,25 милиона от 2017 г. поради относителната липса на нови участници през изминалата година.

Друг полезен показател по веригата е броят на адресите с 1000 BTC или повече. Разглеждайки статистически данни от Glassnode, този брой е нараснал от 1600 в началото на 2018 г. до 2275 през декември 2020 г. Това показва натрупване през този период от китове и институции, което е друг положителен знак и вот на доверие в мрежата и перспективите за стойност на Биткойн.

Брой адреси с баланс от поне 1000 BTC от 2017 до 2020 г. Източник: Glassnode

Боби Онг, съосновател на CoinGecko, каза пред OKEx Insights, че като цяло основите на биткойн мрежата са нараснали неимоверно от 2017 г. насам:


"Бих казал, че всички основни показатели на мрежата са нараснали значително от 2017 г. Мрежата е по-зряла от преди и виждаме по-големи институции, подкрепящи BTC. В наши дни големи публично регистрирани компании като MicroStrategy и Square носят BTC в своята хазна. PayPal също започна да продава BTC на своите клиенти. Големите банки също започнаха [включително] покритие на биткойни в своите изследователски доклади. Всичко това означава зрялост в екосистемата на Биткойн."

Институционално търсене на криптовалута

В сравнение с бума на Биткойн през 2017 г., настоящият биткойн бик се управлява главно от силно институционално търсене в криптовалути. Ръстът на това търсене е очевиден в следните сегменти:

  • Значителни биткойн инвестиции от водещи финансови институции
  • Масивен растеж на криптофондове и институционални биткойн китове
  • Конкуренция между гиганти от Wall-Street за стартиране на услуги, свързани с крипто

Значителни биткойн инвестиции от водещи финансови институции

По време на бума на Биткойн през 2017 г. институциите бяха силно скептични към крипто активите и бяха критични по отношение на перспективите си за растеж. Например, изпълнителният директор на JPMorgan Chase Джейми Димън многократно затръшна Биткойн през тази година и се отрази негативно на цената му.

Оттогава видяхме голяма промяна в институционалните настроения, тъй като големите имена започнаха да търсят биткойн и крипто експозиция през последната година. MicroStrategy, например, разкрива покупка на биткойн за 250 милиона долара през юли 2020 г., последвана от още 50 милиона долара покупка в началото на декември. Три месеца след първата инвестиция на MicroStrategy, Square Inc.. инвестирани $ 50 милиона в биткойн, докато застрахователният гигант MassMutual съобщи покупка на биткойн на стойност 100 милиона долара и придобиване на акции на NYDIG на стойност 5 милиона долара.

Тази тенденция, която трябва да продължи, е в ярък контраст с 2017 г. и отразява нарастващото приемане на биткойн като алтернативен актив, като по този начин му придава по-голяма стойност.

Масивен растеж на крипто хедж фондове и институционални китове

Въпреки че през 2017 г. имаше малко институционални инвестиции в биткойн, крипто инвестициите от хедж фондове отбелязаха огромен ръст през последните три години. Общият актив под управлението на глобалните крипто хедж фондове удвоен до над 2 милиарда долара през 2019 г. и е очакван да се утрои до края на 2020 г. Освен това процентът на крипто хедж фондовете с AUM над 20 милиона долара се е увеличил от 19% на 35% през 2019 г..

Натрупването на биткойн от институционални инвеститори може да се види и в притоци и модели на неизразходвани транзакции или UTXO. Както се вижда на графиката по-долу, има значително натрупване на биткойн от институции тази изминала година, особено от ноември нататък.

Масово натрупване на BTC от китове през ноември и декември. Източник: Whalemap, OKEx Insights

Сивата скала е най-ранният и най-големият биткойн кит сред финансовите институции. Като първият инструмент за инвестиция в цифрова валута, придобил статут на компания, отчитаща Комисията за ценни книжа и борси, Grayscale Bitcoin Trust за първи път закупи BTC през 2015 г., а акциите му се държат от повече от 30 институционални инвеститори. Grayscale също увеличи своите BTC притежания по време на неотдавнашния биткойн бик, добавяйки 55 015 BTC през ноември и 72 950 BTC през декември. Към 4 януари 2021 г. GBTC притежава 572 644 BTC или 18,99 млрд. Долара активи под управление.

Акции на Grayscale Investments BTC за последните шест месеца. Източник: bybt.com

Гигантите от Уолстрийт се състезават за стартиране на услуги за крипто-търговия

Докато повечето от големите имена на Уолстрийт бяха силно скептични към Биткойн през 2017 г., видяхме промяна в мнението от същите скептици, които започнаха да стартират услуги, свързани с крипто.

Fidelity Investments е един от пионерите на гиганти на Уолстрийт, които навлязоха в крипто пространството. Компанията за първи път създаде своята цифрова ръка, Fidelity Digital Assets, и пусна услуги за крипто попечителство през 2018 г. За да отговори на нарастващото търсене на биткойни от семейни офиси, Fidelity също стартира Fidelity Digital Funds през август. Фондът се управлява пасивно и се пази от Fidelity Digital Assets. Освен Fidelity, финтех ръката на Standard Chartered, SC Ventures, също партнира с Northern Trust да пусне решения за крипто попечителство за институционални клиенти.

В сравнение с крипто попечителството, крипто търговията е по-нажежено бойно поле сред банковите гиганти поради огромното институционално търсене. Беларусбанк например, стартира първата платформа за търговия с крипто в страната през ноември и това беше последвано от предложено мек старт на DBS Digital Exchange, подкрепена от най-голямата банка в Сингапур през декември. Съобщава се, че и други банкови гиганти пускат свои собствени бюра за крипто-търговия, включително Стандартна чартърна, BBVA, Държавна банка на Индия и на Япония SBI З.остарявания.

Ong от CoinGecko вярва, че конкуренцията в стартирането на свързани с крипто услуги между гиганти на Уолстрийт ще се засили в бъдеще, което ще доведе до сливания и придобивания с висок профил. Той каза на OKEx Insights:

"В крайна сметка Уолстрийт ще иска парче от този крипто пай и ще има активен M&A в пространството, където институциите ще се стремят да придобият съществуващи играчи, за да купуват ноу-хау и връзки с клиентите в индустрията. Все още не го виждаме, но скоро ще се случи."

Пазарът на крипто деривати показва зрялост през 2020 г.

Освен пазарния шум, задвижван от ICO, бумът на биткойн през 2017 г. също бележи началото на процъфтяващия пазар на крипто деривати. Cboe беше първият традиционен доставчик на услуги стартиране масови биткойн фючърсни договори на 10 декември 2017 г. и всеки договор представляваше 1 BTC. CME последва Cboe до стартиране собствени биткойн фючърси седмица по-късно и всеки CME договор представлява 5 BTC.

Докато Cboe спряна изброявайки биткойн фючърси през март 2019 г. поради липса на интерес на дребно, крипто дериватите са нараснали неимоверно оттогава. Воден от силното институционално търсене, съвкупният отворен интерес към фючърсите на биткойн достигна рекорд от над 10 милиарда долара в началото на януари 2021 година.

Агрегирана отворена лихва за биткойн фючърси. Източник: изкривяване

Този нарастващ пазар на крипто деривати е един от основните фактори, подкрепящи биткойн бика през 2020 г. За разлика от това, същият пазар може да се спори изскочи балонът от 2017 г..

Коментирайки състоянието на крипто дериватите, Емануел Гох, съосновател на кривата фирма за анализ на данни, каза пред OKEx Insights:

"От 2017 г. дериватите отбелязват огромен ръст, първо с бързото появяване на фючърси и вечни суапове, а сега и с опции. Вярваме, че това е допринесло за по-добър процес на откриване на цените за биткойн и в крайна сметка помага за намаляване на неговата волатилност."

Приемане на биткойни на дребно

Приемането на биткойни на дребно получи огромен тласък през 2020 г. след решението на PayPal да подкрепя биткойн и други водещи криптовалути. Крипто предложенията на гиганта за обработка на плащания вече са на разположение за американски клиенти, а компанията планира да разшири услугите до Venmo през 2021 година.

За отбелязване е, че имаше много ранни опити за стимулиране на приемането на биткойни на дребно през 2017 г. Например базираната в Обединеното кралство цифрова банка Revolut стартира своите криптовалутни услуги през 2017 г., позволяващи на потребителите да купуват и търгуват BTC, LTC, ETH, BCH, XRP и XLM в поддържаните региони. Докато Revolut е отчел значителен ръст оттогава, предлагането му не е направило Bitcoin по-разходно.

С присъединяването на PayPal към пространството през изминалата година, можем да очакваме масово усилване на приемането през следващата година. В сравнение с Revolut, който има 12 милиона потребители, Paypal има стотици милиони и освен това е в състояние да използва дъщерното си дружество Venmo, което има 52 милиона потребители и доминира пазара на мобилни плащания сред американските хилядолетия.

Както е обобщено от Анри Арсланян, глобалният крипто лидер на PwC, PayPal е голяма печалба за биткойните:

"Докато други разплащателни фирми в САЩ, като Robinhood или Square, вече предлагат достъп до крипто, PayPal е далеч по-голяма и по-международна."

Заключение

Бумът на биткойните през 2017 г. беше до голяма степен обусловен от спекулациите и шума на ICO. Този шум започна да се охлажда в началото на 2018 г. поради регулаторния натиск от американската SEC, чийто председател Джей Клейтън, предупреди инвеститори срещу ICO заради манипулация на цените и проблеми със законността. Това развитие, заедно с наличието на фючърси, доведе до крипто зима през цялата 2018 и по-голямата част от 2019.

В сравнение с бума на Биткойн през 2017 г., скорошният пробег на бикове не е обусловен от ICO шум. Вместо това станахме свидетели на широки промени – било то нарастващ институционален интерес, регулаторна яснота, зрелост на пазара, възприемане на дребно или по-силни основи на мрежата – които потвърдиха Bitcoin и го признаха като валиден клас активи, който си струва да се обмисли. Накратко, този път наистина е различно.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map