AMA Recap: Повторно посещение на DeFi с Compound

На 21 май бяхме извънредно развълнувани, че Калвин Лиу от Compound for a Ask-Me-Anything (AMA) дискусия по различни теми, включително основните предимства и основните бариери на DeFi, какво прави един DeFi проект висококачествен и как работи протоколът Compound.

Compound е алгоритмичен, автономен протокол за лихвени проценти, създаден за разработчици, за да отключи вселена от отворени финансови приложения. Калвин, като стратегически лидер в Compound, ръководи всички инициативи за развитие на бизнеса и растеж.

Този AMA е разделен на две части след кратко представяне на Calvin, след което той беше помолен да сподели мнението си за DeFi и неговото бъдеще, последвано от невероятно страстен Q на живо&А в нашата група.

Въведение

Коко @ OKex: Всички, моля, приветствайте Comdound Strategy Lead, Calvin Liu!

Калвин Лиу: Здравейте на всички, удоволствие да бъда тук, благодаря, че ме поканихте.

Коко @ OKEx: Чувстваме се страхотно, че днес сте в AMA. И така, преди да го изритаме с AMA. Бихте ли ни разказали малко повече за себе си? И как се насочихте към крипто индустрията?

Калвин Лиу: Радвам се на вашите въпроси! Да разбира се. Аз съм стратегическият лидер в Compound. Бил съм там от 2,5 години, откакто компанията за първи път стартира. Работя по всичко, свързано с бизнеса: набиране на средства, операции, растеж и осиновяване. Живея в Сан Франциско, Калифорния, където е седалището на нашата компания. За пръв път влязох в крипто в края на 2013 г .; Работих в консултантска фирма, която имаше клиенти, включително Coinbase, Ripple, Kraken, Bitstamp, Gemini в Сан Франциско и те ме запознаха с Bitcoin. Купих малко, но не бях изключително активен в крипто индустрията до края на 2016 г..

Коко @ OKEx: Уау, чудесно е да знаете, че и вие сте ранен осиновител на крипто.

Калвин Лиу: да, и вероятно ще бъда в крипто през останалата част от кариерата си.

Част 1: Twitter Q&A

1. Coco @ OKex: Подготвили сме 10 въпроса и от потребителите на Twitter. Нека започнем с това: "Сега какви са основните предимства на DeFi?" от @ SPADE_1

Калвин Лиу: Благодарим ви, че изпращате въпроси на всички! DeFi има много предимства, но ще се спра на три ключови предимства, които го отличават от традиционните финанси:

1 – DeFi има напълно отворен достъп. Нямате нужда от акаунт, няма нужда да се регистрирате; за повечето от тези продукти на DeFi всеки може да има достъп до тях, стига да има достъп до блокчейна Ethereum. Това е много различно от традиционните банки, където е много трудно да получите достъп до различни видове финансови възможности – например, помислете колко усилия са необходими, за да получите заем от вашата банка!


2 – Транзакциите са прозрачни. Можете да видите дейността, която се случва по проекта, само като разгледате данните от веригата. Това е изключително мощно; в повечето традиционни финансови продукти нямате представа какво се случва с вашите пари.

3 – DeFi е програмируем; може лесно да се интегрира в други системи. Това е просто софтуер, който в идеалния случай не разчита на хората. Това означава, че можете да имате достъп до тях, както до софтуера – по телефона или през лаптопа си по всяко време. Никога не трябва да посещавате банка, да попълвате формуляри, да договаряте договори или да се обаждате на клиентска поддръжка.

Мисля, че това са 3 от най-важните предимства.

2. Коко @ OKex: Чудесно е да се знае, че Defi е по-достъпна в сравнение с традиционната банка. Ето въпроса № 2 от @Yoosinoona: "Вие сте експерт, можете ли да помислите за начинаещ в криптовалутата, какви са бариерите пред достъпа до Defi?"

Калвин Лиу: Днес за съжаление все още не е много лесно да започнете да използвате DeFi, но с всеки ден става все по-лесно! Помислете за състоянието на DeFi преди 1 година – то едва съществуваше! Първо, трябва да намерите борса, която ви позволява да депозирате фиатни пари от банковата си сметка и да ги конвертирате в Ether (Ethereum). След това можете да използвате портфейл на Ethereum като MetaMask или Ledger и да го снабдите с Ether. И накрая, трябва да посетите уебсайта на всеки проект на DeFi (за Compound това е https://compound.finance) и да научите как да използвате това приложение.

Надяваме се, че в бъдеще повече приложения и борси като OKEx ще интегрират проекти като Compound, за да улеснят достъпа на своите потребители до проекти DeFi. За OKEx в крайна сметка би било възможно да депозирате крипто във вашия портфейл OKEx и щракнете върху един бутон, за да спечелите лихва от Compound от вашия портфейл OKEx.

3. Coco @ OKex: Чудесно е да знам това. Впечатляващо е за печелене на пасивни доходи. Въпрос 3 от @ cody123: "С нарастващото търсене на продукти DeFi и проекти на DeFi, така че как да идентифицираме качествени проекти и какво дава предимство на пазара?"

Калвин Лиу: О, да, вълнуващо е. Най-важното нещо, което трябва да запомните, е да се съсредоточите върху качеството на екипа и да разберете колко са ангажирани да пазят вашите средства в безопасност. ТОЛКОВА много нови проекти всеки ден сега! Наистина наистина експлодира с възможност. От Ден 1 на Compound, безопасността на средствата е наш приоритет номер 1, винаги. Имахме 12 одита за сигурност и имаме награда от 150 000 долара за грешка, ако някой открие грешка. НИКОГА не сме имали нито един потребител да губи средства – средствата са в безопасност в Compound 100% от времето. Мисля, че ангажиментът към сигурността е начинът №1 за идентифициране на силен проект. Това означава, че те наистина се грижат за своите потребители и означава, че са се замислили много над това, което изграждат, за да може да бъде безопасно.

4. Coco @ OKex: Страхотно, изглежда Compound наистина положи много усилия за защита на сигурността на своите потребители. "Какво ще попречи на Дефи да се развива и какви бариери могат да бъдат преодолени? Къде виждате бъдещето на Дефи след 20 години?" въпрос 4 от @ SPADE_1

Калвин Лиу: Страхотен въпрос. Наистина току-що започнахме с DeFi. Преди две години той по същество не съществуваше. Преди една година Compound вероятно беше един от 5-те проекта. Сега има около 100 проекта в DeFi. Фантастично е. Най-важните неща, от които се нуждаем, са още ПОВЕЧЕ проекти (и разработчици / инженери), а също така се нуждаем от повече инвеститорски интерес към пространството. До следващата година се надяваме да има 1000 проекта DeFi. Всеки нов проект прави цялата индустрия на DeFi по-интересна и полезна. Освен това, тъй като цената на Ethereum и други крипто активи се покачва, ще има повече интерес към възможностите на DeFi, така че се надявам и пазарът да е силен. След 20 години смятам, че DeFi може да бъде част от всяко финансово приложение на вашия смартфон. Може да бъде част от ежедневието. Говорили сме с огромни световни банки за DeFi. Един ден и те ще го приемат. ще отнеме време!

5. Coco @ OKex: Сега знаем, че Compound е един от пионерите в индустрията на DeFi. Нашият въпрос No. 5 е "Как работи протоколът Compound?" от @ SPADE_1

Калвин Лиу: Спейд зададе добри въпроси. Най-лесното място да разберете как работи Compound ще бъде да посетите нашия блог или нашата документация. Можете да намерите нашия блог на Medium и нашият уебсайт е съединение.финансиране. Но и тук ще обясня. Compound позволява на потребителите да доставят крипто, за да печелят лихва. Можете да печелите лихва за всяко време – 15 секунди, 15 минути, колкото и дълго да искате – и след това можете да изтеглите вашите средства и лихви. Compound също така позволява на потребителите да заемат крипто. Ако кредитополучателят предостави обезпечение на Compound, той може незабавно да вземе назаем крипто от Compound, когато пожелае, за каквото и време да иска. Така че Compound е много гъвкава платформа за печелене на лихви за крипто или заемането й – поддържа ETH, WBTC, DAI, USDC, USDT, REP, ZRX, REP днес и ще поддържа много повече в бъдеще. Доставчиците поставят крипто в "пул на ликвидността" и кредитополучателите заемат от "пул на ликвидността" – не е "peer to peer".

6. Coco @ OKex: Чудесно е да знаете гъвкавостта на приемането на Compound. Въпросът №6 е "Платформата на MakerDao издава DAI. Сега с Compound Finance има "cToken" който издава cUSDC. Как става това?" от @Ferlee

Калвин Лиу: А, да. това става малко по-задълбочено в това как работи Compound. Когато доставяте активи на Compound, Compound ви връща специфичен cToken. Например, ако доставяте Ether, Compound ви дава cEther. CEther е символ, който може да бъде заменен за ефира по всяко време, включително лихвата, която сте спечелили. Можете да мислите за това като за „разписка за иск“, която можете да върнете обратно в Compound по всяко време, за да си върнете етера. Освен, че това е и знак, който можете да прехвърляте или търгувате на определени борси.

7. Коко @ OKex: Това е яко. Въпрос № 7: "Виждате ли повече възможности в заемането на обезпечени щатски долари, отколкото залагането на която и да е монета?" от @ agu3000

Калвин Лиу: Да, в момента това е най-атрактивната опция, ако просто искате да спечелите лихва. Днес основният случай на използване на заеми на пазара на криптовалути е всъщност да се купуват повече крипто! За да получите повече лост и излагане на крипто. Затова повечето хора искат да вземат назаем стабилни монети (обезпечени щатски долари) и след това да ги търгуват за BTC, ETH или друг актив на борси като OKEx. Това означава, че лихвеният процент за доставчици на стабилни монети обикновено е по-висок от лихвения процент за други монети. Всеки иска да вземе назаем стабилни монети; много малко хора искат да заемат други крипто валути. Така че да, в този случай лихвеният процент за вземане на стабилни монети (обезпечени щатски долари) обикновено е по-висок от лихвения процент за други криптовалути.

8. Coco @ OKex: Добре. Много инвеститори в групата може да се интересуват от следния въпрос: "Каква е ролята на Compound token в екосистемата на Compound project?" от @typhucrypto

Калвин Лиу: Да, това е огромна инициатива, която излизаме в близко бъдеще. През следващите седмици / месеци маркерът COMP ще бъде разпространен сред обществеността – главно сред потребителите на Compound. Това е управленски знак и може да се използва за предлагане на промени в протокола Compound, като например какви лихвени проценти трябва да бъдат за всеки пазар или какви пазари трябва да бъдат добавени към протокола. Той може да се използва и за гласуване на тези предложения и за прилагането им в системата на Compound. Повече подробности ще излязат след няколко седмици / месеци. Но в бъдеще всеки, който използва Compound, ще получи COMP!

9. Coco @ OKex: Страхотно е да знаете, че COMP ще бъде използван за целите на децентрализираното управление. "Всички знаем, че DEFI е брилянтно допълнение, но нарушението им в сигурността в миналото повдига вежди. Как планирате да засилите сигурността предвид вашата интеграция с DEFI?" Въпрос от @Papiboulder

Калвин Лиу: Да, както споменахме по-рано, сигурността е в центъра ни # 1 от началото на Compound и винаги ще бъде. Ще продължим да получаваме редовни одити за сигурност на кодовете (ние сме ги правили от Trail of Bits, Certora, Open Zeppllin) и ще продължим да получаваме стрес тестове, направени от изследователи за икономическата сигурност на Compound Мрежи). Едно нещо, което трябва да се отбележи е, че Compound всъщност е доста просто; можете да предоставите крипто, да изтеглите крипто, да заемете крипто или да изплатите крипто. Системата не е сложна. Много от системите, които са имали грешки или пробиви в сигурността, са много по-сложни, с много повече функции, отколкото Compound. Простотата помага за сигурността. Както казах, Compound винаги е бил на 100% в безопасност – никой потребител никога не е губил пари поради грешка в системата. Съединението винаги е работило на 100% по предназначение – безопасно!

10. Coco @ OKex: И накрая, последният ни въпрос в част 1: "Къде другаде мога да получа достъп до протокола Compound?" разпитан от @oidiotso

Калвин Лиу: А, да, моля опитайте Compound! Можете да опитате с $ 1, можете да опитате с $ 10 или $ 10 милиона, отнема само няколко минути, за да го опитате. Нашият уебсайт е https://compound.finance. Можете да използвате нашето приложение на https://app.compound.finance. Можете също да опитате Compound чрез приложения като Dharma или Argent (мобилни приложения). И накрая, можете също да създадете свое собствено приложение – разгледайте документацията ни за разработчици на https://compound.finance/docs и ми изпратете имейл, ако искате да надграждате върху Compound: [email protected] ([email protected])

Част 2: На живо Q&A

Q # 1: В стратегията за токенизация, внедрена в проекта Compount, който използвате "cTokens" които позволяват увеличаване на баланса на всеки вложител! Можете ли да обясните по-подробно как cTokens работят, за да направят това възможно и каква роля играят в потока от интереси?

Калвин Лиу: Когато доставяте крипто, нека кажем USDT на Compound, получавате обратно cUSDT, различен маркер. Compound ви позволява да търгувате обратно cUSDT за USDT по всяко време. Той проследява обменния курс на cUSDT: USDT на всеки 15 секунди. Обменният курс на cUSDT: USDT се увеличава въз основа на това колко лихва печели USDT в Compound. Така че, да предположим, че сте предоставили 100 USDT и сте получили обратно 50 cUSDT. Обменният курс е 2 USDT за 1 cUSDT. Да предположим, че вашият USDT е спечелил 10% лихва и сега струва 110 USDT. Все пак имате само 50 cUSDT. Но сега обменният курс е 2,2 USDT за 1 cUSDT. Compound проследява този обменен курс, така че една година по-късно можете да търгувате 1 cUSDT за 2,2 USDT вместо само 2 – той нараства заедно с лихвения процент.

Q # 2: Какви са разходите, наложени от сложната платформа на кредитополучателите и Flash заемите? Можете ли да обясните структурата на таксите за обслужване?

Калвин Лиу: Събират се 10% от лихвите, които плащат кредитополучателите "Резерви" който действа като застрахователен фонд за всички потребители на Compound. Освен това няма такси – той е безплатен за използване, безплатен за надграждане. Днес нямаме публично обявен бизнес модел. Нашата цел е да направим протокола възможно най-широко използван и популярен. В бъдеще може да планираме да изградим нов бизнес на върха на протокола, но засега сме фокусирани само върху това да направим тази основна технология успешна.

В # 3: Какви ценови емисии / оракули използвате? Доволен ли си от тях? Как могат да бъдат подобрени?

Калвин Лиу: В момента използваме оракул, който се поддържа от нашия екип – той използва цени от топ централизирани борси. В момента обаче сме в процес на създаване на по-децентрализиран оракул – Open Oracle System. В тази система всеки може да подава цени и след това проектите могат да решават чии цени искат да използват. Засега Coinbase допринася за цените на Open Oracle. Съединението също е. Това е нещо, което обсъждаме и с екипа на OK Group :), така че в бъдеще има оракул за ценови вериги с цени, доставени по децентрализиран начин от много водещи борси.

Q # 4: Повечето проекти, дори тези, които са на живо от месеци, години имат само шепа потребители, които купуват токени за полезност, а не за спекулации. Как ще гарантирате, че съединението придобива потребители на комунални услуги, а не просто спекуланти?

Калвин Лиу: Бавно и стабилно. Всичко, което правим, правим внимателно, предпазливо и с подкрепата на общността. Работим по Compound изключително усилено от почти 3 години. Не бързаме. Нашата цел е да изградим система, която да продължи 100 години и това е ключова инфраструктура за нова, децентрализирана, огромна финансова система.

Q # 5: Основен недостатък на DeFi е ниската ликвидност. Каква е вашата гледна точка за това и как мислите, че можем да разрешим това?

Калвин Лиу: Понастоящем Compound има ~ 130 милиона долара крипто в ликвидния пул и 20 милиона долара са заети. Всъщност няма проблем с ликвидността за повечето от нашите потребители! Все още има 110 милиона долара крипто, които можете да вземете – https://compound.finance/markets.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map