5 проекта, които не могат да се възприемат с токени, водещи в челните случаи на използване на NFT

Въведение в най-добрите проекти, водещи в NFT колекционерството, игрите, пазарите, изкуството и дори имената на домейни

Нефунгируемите токени са цифрови изображения на активи, които не са взаимозаменяеми в реалния свят. Докато те са били наоколо от средата на 2017г, NFT получиха нова сила сред крипто общността тази година след бума на DeFi. През първата половина на 2020 г. сумата в щатски долари, прехвърлена в екосистемата NFT достигна $ 232 милиона – с 52% повече от цялост от 2019г.

NFT често се рекламират за техния потенциал да революционизират игрите, колекционерството, дигиталното изкуство и други сектори и докато тяхната полезност все още се проучва, OKEx Insights изследва петте най-добри NFT протокола по обем в различни категории, включително игри, виртуални светове, колекционерски предмети, изкуство и домейни.

1. CryptoKitties: Водещата NFT на всички времена

CryptoKitties е игра, базирана на Ethereum, която позволява на потребителите да събират и размножават виртуални котки. Жетоните на играта са негодни, тъй като всеки от тях представлява уникална цифрова котка в блокчейна. Тези дигитални котки се разграничават по отношение на външния си вид и черти – своите "катрибути." Предвид естеството на тези символи, всяка цифрова котка, представена от NFT, не може да бъде репликирана, унищожена или отнета.

За да започнат да отглеждат цифрови котки, потребителите трябва да депозират Ether (ETH) в официалния портфейл на играта, Dapper. Има два начина да порода нови котенца – отглеждане на две ваши собствени котенца или разплод с публичен родител (бащата). Потребителите могат да получат първото си коте, като направят покупка на пазара или наддават за коте в играта Система за оферти.

Опитните играчи на CryptoKitties имат за цел да съберат колкото се може повече ценни цифрови котки. Стойността на всяко коте се определя от неговото поколение и рядкост. За поколенията общо правило е, че котенцата с по-малко поколения са по-ценни от тези с по-голям брой. Това е така, защото котетата с по-малко поколения имат по-бързи скорости на охлаждане, за да могат да се размножават по-често. 

"Gen 0" е най-рядкото поколение котенца, като предлагането е фиксирано на 50 000. Това направи котетата от Gen 0 оскъдни и стойността им се увеличи с течение на времето. Освен поколения, котенца, които също се разглеждат рядко включват тези с ниски идентификационни номера, както и ексклузивни котки или котки основатели, които всички могат да се търгуват на по-високи цени на пазара CryptoKitties.

CryptoKitties е първият NFT протокол, който привлече вниманието на всички в края на 2017 г. Тъй като потребителите можеха да отглеждат редки котки и да препродават нови котенца с цел печалба, играта привлече значително внимание. Нарастващото търсене на CryptoKitties доведе до това, че броят на ежедневните транзакции в мрежата Ethereum достигна рекорд за всички времена (1.349 милиона) през януари 2018 г. – рекорд, който съвсем наскоро беше надминат през септември 2020 г. на фона на лудостта на DeFi за добив на ликвидност, предизвикана от Разменете.

Ежедневните транзакции в мрежата Ethereum достигат предишния си връх по време на лудостта на CrypoKittiesЕжедневните транзакции в мрежата Ethereum достигат предишния си връх по време на лудостта на CrypoKitties. Източник: Etherscan, OKEx Insights

Докато "най-гледаното време" на CryptoKitties отмина, играта запазва емблематичния си статут на водещ протокол в NFT пространството. Общият обем на търговия за всички времена на CryptoKitties в момента е на над 64 000 ETH – или около 29 милиона долара по време на писането – с общо създадени близо 2 милиона NFT активи.

2. Decentraland: Децентрализиран виртуален свят

Осъществено от блокчейна Ethereum, Decentraland е децентрализиран виртуален свят, който позволява на потребителите да използват персонализирани аватари, да търгуват колекционерски предмети и да участват в процеса на управление на виртуалния свят. 

За да започнат да изследват Decentraland, потребителите трябва първо да се свържат с уеб браузър със своя крипто портфейл. След това потребителите могат да избират и персонализират своите аватар, и на всеки аватар се дава виртуален паспорт, представящ самоличността му в Decentraland. След като потребителите завършат първоначалната настройка на своя аватар, те могат да започнат да изграждат свои квартали и да купуват редки цифрови активи. 

Участието в Decentraland изисква както заменими, така и неголеми символи. MANA е цифровата валута, използвана на пазара Decentraland. Всеки MANA маркер е взаимозаменяем с друг MANA маркер и следователно е заменим.

MANA може да бъде закупен от всяка крипто борса, която изброява своите търговски двойки, като MANA / BTC или MANA / ETH на OKEx.

След това потребителите могат да похарчат MANA за колети или имоти на LAND, носими устройства и дори уникални имена на Пазар на Decentraland. Освен на пазара Decentraland, потребителите могат да закупят поддържани артикули на NFT пазари, като например OpenSea.

Decentraland също използва LAND, NFT, за да представлява собствеността върху парцелите и имотите. LAND е негодлив дигитален актив, поддържан от интелигентен договор на Ethereum, който представлява парцелите виртуална земя в Decentraland. Всеки токен LAND представлява уникален парцел земя и може да се търгува на пазара Decentraland.

Decentraland DAO отиде на живо през септември и насърчава участието на потребителите в процеса на управление. Потребителите могат да гласуват за предложения за управление и техните правомощия за гласуване идват от три източника:

  • Опакована MANA: MANA превърната в WMANA. Всяка WMANA се равнява на една единица за гласуване.
  • ЗЕМЕЛНИ парцели: Всеки парцел се равнява на 2000 единици с право на глас.
  • Имоти: Всяко имение се равнява на 2000 единици с право на глас.

Потребителите могат да гласуват различни теми за управление, включително:

  • Характеристики и надстройки на ЗЕМЯТА и колетите.
  • Такси на пазара.
  • Разпределение на MANA за усилия за развитие.
  • Добавяне на нови носими към света на Decentraland, строител и пазар.

Страницата с предложения за управление на DecentralandСтраницата с предложения за управление на Decentraland. Източник: Decentraland

Decentraland е втори по големина NFT протокол от гледна точка на обем на търговия за всички времена (49 780 ETH, или 22,6 милиона долара) и в момента има повече от 96 000 активи по време на игра.

3. Rarible: Пазар за цифрови колекционерски предмети

Rarible е NFT пазар, основан от Александър Салников и Алексей Фалин през януари 2020 г. Базираната в Москва платформа позволява на потребителите да секат, купуват и продават своите редки цифрови колекционерски предмети. Rarible поддържа различни цифрови колекционерски предмети и продукти, включително цифрово изкуство, имена на домейни, застрахователни полици DeFi, мемове и метаверси.

Rarible изброява широка гама от колекционерски предмети за дигитално изкуствоRarible изброява широка гама от колекционерски предмети за дигитално изкуство. Източник: Rarible

Сеченето на дигитални колекционерски предмети в Rarible е относително лесно. Потребителите могат да започнат с качване на колекционерски предмети във всяка от поддържаните цифрови форми (графични, аудио и др.), Последвано от добавяне на описания и подробности за цените. След това потребителите трябва да се свържат с портфейла си Ethereum, за да одобрят транзакции за сечене.

Функцията за коване на NFT е привлекателна за създателите на съдържание и изпълнителите, които могат да пускат тийзъри за тяхното съдържание и да дават пълни версии на потребителите само след закупуването на съответния NFT.

Rarible придоби широка популярност сред крипто общността благодарение на своя управляващ знак RARI. Докато скорошният шум около маркерите за управление произтича от сферата DeFi, Rarible беше първият протокол за NFT стартира свой собствен токен за управление.

Стартирането на RARI е първата стъпка към крайната цел на Rarible: създаването на децентрализирана автономна организация Rarible. Като притежатели на RARI, потребителите могат да подават и гласуват предложения за надграждане на системата, включително решения относно таксите за търговия на Rarible и добавянето на нови функции.

Занапред Rarible продължава да изследва интеграцията на NFT и DeFi, а отскоро партнира с yearn.finance и базирана на блокчейн застрахователна платформа Nexus Mutual за стартиране на NFT за застрахователно покритие.

По време на писането на статията, Rarible регистрира за всички времена обеми от над 31 500 ETH, или 14,3 милиона долара.

4. SuperRare: Пазар за дигитални произведения на едно издание

Основана през 2017 г. от Джон Крейн, SuperRare е пазар за дигитално изкуство, където художниците могат да токенизират и монетизират своите автентични произведения на изкуството от едно издание като колекционерски дигитални артикули. Всяко произведение на изкуството на SuperRare е представено от токен ERC-721, защитен с криптография и проследим на блокчейна.

Когато художниците издават удостоверени цифрови произведения на изкуството на SuperRare, техните произведения на изкуството са сертифицирани в блокчейн Ethereum, за да се предотврати фалшифициране и да се предостави историческо произход. Освен това художниците могат да показват своите произведения на изкуството в SuperRare, като използват галерии за виртуална реалност и цифрови дисплеи. Колекционерите на изкуство, от друга страна, могат да купуват произведения на изкуството на SuperRare и да препродават NFT на вторични пазари, като OpenSea. Всички транзакции на SuperRare се извършват с Ether и купувачите трябва да платят такса за транзакция от 3% за всички покупки.

Подобно на традиционните художествени галерии, SuperRare също начислява комисионна от художници. За първични продажби художниците получават 85% от приходите, докато SuperRare запазва 15%. За вторични продажби художниците получават 10% като роялти.

SuperRare се описва като комбинация от Instagram и Christie’s и нейните "Дейност" tab има интерфейс, подобен на първия, докато неговият пазар е като последния – и двата маршрута водят колекционери на изкуство до страница, където те могат да правят онлайн оферти за цифрови произведения на изкуството.

Потребителите на SuperRare могат да проследяват популярни произведения на изкуствотоПотребителите на SuperRare могат да проследяват популярни произведения на изкуството. Източник: SuperRare

Към днешна дата обемът на SuperRare за всички времена надхвърли 16 500 ETH – еквивалентно на приблизително 7,5 милиона щатски долара, при текущата цена на ETH – най-високата сред NFT-арт пазарите. Платформата е продала над 12 000 произведения на дигиталното изкуство, а продажбите на вторичния пазар са достигнали почти 1 милион долара.

5. Ethereum Name Services: Водещата NFT в имената на домейни

Основана от фондация Ethereum през май 2017 г., Ethereum Name Services е отворена, разпределена и разширяема система за именуване, базирана на блокчейн Ethereum. Протоколът има повече от 190 000 регистрирани имена и към момента е интегрирал над 100 портфейла и децентрализирани приложения.

Родният TLD – т.е. домейнът от най-високо ниво – е ".ETH" на ENS. Тези ".ETH" имената на домейни са уникални и негодни за употреба, представени от NFT, съвместими с ERC-721, и са достъпни за покупка и търговия на NFT пазари като OpenSea и Rarible.

.ETH имена на домейни, изброени за продажба в OpenSea.ETH имена на домейни, посочени за продажба в OpenSea. Източник: OpenSea

Тъй като тези имена на домейни се придържат към стандарта ERC-721 NFT, те могат също така безпроблемно да се включат в пазарите на NFT и интерфейсите на портфейла, подобрявайки интеграциите на NFT и DeFi.

Ethereum Name Services е водещата NFT в своя сектор, с обем на търговия за всички времена от над 6 600 ETH (или $ 3 милиона) и повече от 20 000 собственици, според OpenSea.

Топ пет NFT в имена на домейни с ENS класиране на първо мястоТоп пет NFT в имена на домейни с ENS класиране на първо място. Източник: OpenSea

Пътят напред за NFT

Освен споменатите тук протоколи, 2020 г. обикновено беше добра година за NFT и DeFi. Придвижвайки се напред, можем да очакваме по-дълбоки интеграции между двете пространства. Например Rarible вече си партнира с yearn.finance, за да пусне застрахователни NFT за протоколи DeFi, а предстоящото надграждане на Ethereum 2.0 вероятно ще насърчи нови случаи на употреба и ще стимулира растежа в тези екосистеми.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner