3 причини, поради които цената на ETH достига газта – и какво е заложено за бъдещето на Ethereum

Ethereum има най-малкото силна 2020 година. Към момента на писане на цената на естествената монета на проекта, Ether (ETH), е нараснала с приблизително 200% до момента на писане – с 90% от общото количество на обращение в печеливши позиции.

Какво стимулира забележимото търсене на първия и най-важен алткойн? OKEx Insights задълбочено се впуска в основните фактори, влияещи върху цената на етер, като същевременно прави технически анализ, за ​​да проучи къде може да отиде оттук.

График на цените на OKEx за етер (ETH). Източник: OKExГрафик на цените на OKEx за етер (ETH). Източник: OKEx

Ethereum 2.0 стимулира търсенето на залагане

Най-очевидният фактор, движещ цената на Ether нагоре, е очакваното стартиране на Ethereum 2.0, чиято тестова мрежа отиде на живо на 4 август.

Следващата еволюция на втората по големина платформа за криптовалута най-вече ще прехвърли консенсусния алгоритъм на мрежата от енергоемък механизъм за доказателство за работа към по-екологичен модел за доказателство за залог. Вместо да разчита на миньори за проверка на транзакции в блокчейна Ethereum, входящият PoS модел разчита на вложителите – тези потребители, залагащи суми от Ether – за поддържане на сигурността на мрежата.

Заинтересованите страни от Ethereum 2.0 ще бъдат тези, които ще получат блокови награди в новата система, което някои може да видят като възможност за печелене на пасивни доходи. Въпреки това, за да участва като валидатор, потребителят ще трябва 32 ETH – стойността на която към момента на писане е приблизително 12 400 долара.

С нарастващото търсене да станете валидатор, когато стартирането на Ethereum 2.0 се приближава все по-близо, очевидно е, че търсенето на натрупване на 32 Ether на желана цена е частично отговорно за увеличението на цената на ETH.

Обемите на дериватите на Ethereum достигат нови върхове

Нарастването на цените на Ether може също да се дължи – поне отчасти – на увеличаването на обема на търговия с деривати ETH.

Въпреки че биткойн фючърсите доминират на пазара на деривати за криптовалута, обемът на търговия с фючърси на етер се увеличава – и бързо се увеличава. През септември 2019 г. съотношението между фючърсите на ETH и BTC беше приблизително 8%. Както бе отбелязано от Блокът, този брой вече е нараснал до 29%.

Събраните дневни обеми за фючърси на ETH също са се увеличили драстично през последните месеци – близо до около 14 милиарда долара, според данни, получени от изкривяване. Компанията за анализ на данни също отбеляза тази неделя, 2 август, се наблюдаваха рекордни обеми за всички времена.

Диаграма, илюстрираща обобщените дневни обеми за фючърси на ETH. Източник: skewДиаграма, илюстрираща обобщените дневни обеми за фючърси на ETH. Източник: skew


По-специално за OKEx, също така наблюдаваме значителен ръст на дневните обеми за фючърси на ETH, като наскоро достигнахме около 3,5 милиарда щатски долара – значително по-високо от мартския максимум от около 2 милиарда долара.

Диаграма, илюстрираща дневните обеми за фючърси на ETH на OKEx. Източник: skewДиаграма, илюстрираща дневните обеми за фючърси на ETH на OKEx. Източник: skew

Откритият интерес към OKEx продължи да поставя нови рекорди през последната седмица и достигна рекорд от 352 милиона долара в ранната сутрин на 2 август – което беше почти двойно повече от предходния максимум през февруари.

ETH фючърси отворен интерес. Източник: OKExETH фючърси отворен интерес. Източник: OKEx

Освен това нарастващият ентусиазъм за търговия с ETH бързо увеличава разходите за задържане на дълги позиции. Ставките за финансиране на ETH се увеличават до над 0,2% на всеки осем часа. Това е очевиден знак, че пазарът е прегрял, тъй като процентът на финансиране от 0,2% означава, че търговец с 20-кратен ливъридж плаща 4% на всеки осем часа.

ETH постоянен процент на суап финансиране. Източник: OKExETH постоянен процент на суап финансиране. Източник: OKEx

DeFi манията заключва ETH

Докато Ethereum 2.0 е на хоризонта, децентрализираното финансиране вече е тук – и манията около него несъмнено повишава цената на Ether.

Децентрализираното финансиране включва разнообразни нестопански предложения, но най-забележителните и свръхнадеждни са тези, които предлагат небесни лихвени проценти. В опит да спечелят пари от лудостта на DeFi, потребителите масово депозираха ETH. Според DeFi Pulse, в момента в DeFi има заключени 4,282 милиона Ether – почти 20% увеличение от 3,426, заключени само месец преди това. По отношение на щатските долари, размерът на заключения ETH струва приблизително 1,66 млрд. Долара.

Диаграма, илюстрираща количеството етер, заключен в DeFi. Източник: DeFi Pulse

Освен това цените на природния газ Ethereum са се повишили близо 20 пъти от началото на годината, според данни от Etherscan – и растежът на DeFi и използването на газ показва положителна връзка.

График на средната цена на природния газ на Ethereum. Източник: EtherscanГрафик на средната цена на природния газ на Ethereum. Източник: Etherscan

ICO лудостта изчезна (но не и забравена)

Огромният шум около децентрализираното финансиране, ориентирано към Ethereum, напомня на лудостта за набиране на средства за altcoin през 2017 г. и началото на 2018 г..

Известни като първоначални предложения за монети или ICO, усилията за набиране на средства, задвижвани от Ethereum, са по същество версията на криптовалутната индустрия на традиционното първоначално публично предлагане или IPO – минус регламента. Фирми или лица, които искат да наберат пари за създаване на нов проект за криптовалута, могат да издават базирани на Ethereum токени на инвеститори в замяна на Ether.

В повечето случаи новоиздадените токени могат да бъдат продадени за големи печалби, след като бъдат издадени и включени в борсите за криптовалута. Това от своя страна стимулира търсенето на ETH, тъй като инвеститорите, търсещи печалба, се стремят да влеят ETH във всички налични продажби на символи. В пика на балона ICO един етер струваше малко под 1500 долара.

Графика, илюстрираща ценовия връх на ETH в началото на 2018 г. Източник: CoinGecko

Технически анализ на ETH: Прегрява ли се етер?

Ценовото рали на Ethereum, което започна в средата на юли, вече доведе до печалби за 90% от притежателите на ETH. Когато разглеждаме историческите движения на цените, забелязваме, че активът е изправен пред корекция последния път, когато толкова висок процент от предлагането на етер е бил в печалба.

Етер: Процент предлагане в печалба. Източник: GlassnodeЕтер: Процент предлагане в печалба. Източник: Glassnode

Както можете да видите в диаграмата за корекция на Фибоначи, съставена от минимума от средата на юли до максимума от миналата неделя, бързият срив не успя да накара цената да докосне нивото на корекция от 0,5 на Фибоначи. Също така, цената се поддържа от едночасовия MA60. Това показва, че втората по големина криптовалута по пазарна капитализация все още е в силно възходяща фаза.

Можем да продължим да наблюдаваме и да видим дали едночасовият MA60 продължава да действа като подкрепа. Ако тази плъзгаща се средна се провали, следващото ниво на поддръжка ще бъде около $ 353. Докато цената на ETH не падне под това ниво, междинната му тенденция остава възходяща – но това също така означава, че е възможно още 10% отстъпление.

OKEx ETH Perpetual Swap 1h диаграма - 8/5. Източник: OKEx, TradingViewOKEx ETH Perpetual Swap 1h диаграма – 8/5. Източник: OKEx, TradingView

Разглеждайки седмичната графика, ще открием още по-бичи признаци, че ETH току-що се е измъкнал от едногодишната си дънна зона и пренасочва своя максимум от $ 830 миналия април. Това би било възможна висока възвръщаемост от 127%.

OKEx ETH Perpetual Swap 1W диаграма - 8/5. Източник: OKEx, TradingViewOKEx ETH Perpetual Swap 1W диаграма – 8/5. Източник: OKEx, TradingView

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map