Списък на проекти на борси – каква е реалната цена?

Крипто светът предоставя различни възможности за популяризиране на вашия проект; изброяването обаче се оказва една от основните ключови точки, които трябва да се търсят от гледна точка на инвеститора.

Реалността на пазарната игра обаче далеч не е тази лъскава информация, че големите борси предоставят услугите си безплатно.

Говорейки за символ, участниците на пазара губят възможност да придобият криптовалутата на проекта, след като ICO официално приключи. Тук борсите идват на помощ. Поради различни данни, изброяването на токен на борса може да увеличи стойността му с до 20%. Именно това е причината списъкът да е една от най-критичните задачи за една компания след провеждане на ICO. Друга причина да изброите токена на борсата – заявки на общността на проекта (някои от хората искат да се отърват от жетони, закупени в ICO, някои от тях са твърде закъснели и искат да купят някои точно сега, за да станат потребителите на проект).

Маркетингът и медиите правят всичко различно в нашия свят. Ето защо листването на борса с прилична репутация понякога може да има истинско значение. За ICO проекти, които съхраняват значителна част от своите символи, нарастването на стойността може да означава възможността за по-нататъшно функциониране на проекта като цяло.

Въпреки многобройните изявления, много хора все още не са наясно, че котирането на токени на борсата за криптовалути не е съвсем безплатна процедура и най-вероятно доста обременяващо.

Проверката на реалността – включване в списъка за „безплатно“

Винаги, когато питат за действителните разходи, платформите са склонни да заявят за своята вечна любов и подкрепа за стартиращи компании и липса на каквито и да било разходи от клиента в този случай. Вярно ли е това всъщност?

Според последното проучване, проведено от изследването на Business Insider, което интервюира няколко представители на тази индустрия, „неофициалната“ цена на включването на токен в списъка на платформата за търговия понякога може да бъде шокираща. Източници отказаха да посочат конкретни имена, а самите борси, с които се свърза изданието, включително GDAX, Bitfinex и Kraken, или не дадоха отговор, или съобщиха, че не вземат пари от стартиращи компании за криптовалута. Нищо ново.

За бизнеса ICO все още е най-бързият и евтин начин за получаване на финансиране в сравнение с рисковия капитал или IPO. За инвеститорите токените осигуряват достъп до бърз и лесен обмен на проектни дялове, които преди това не са били налични. За да осигурят ликвидност обаче, компаниите трябва да поставят издадените токени на поне една крипто-борса.

По-рано борсата Binance съобщи, че отхвърля 97% от заявленията за изброяване на токени, тъй като те не отговарят на вътрешните й правила. Но всеки ден много проекти след ICO все още се стремят да бъдат включени в списъци на всяка борса. И те са много щастливи, когато най-накрая виждат, че няма „такса за регистрация“.

Въпреки това, въпреки факта, че листингът е безплатен, крипто борсите заявяват, че за популяризирането на токените се нуждаят от определена сума пари. Тази сума започва от $ 50 000 и достига до $ 1 милион … в зависимост от размера на борсата. Много други респонденти от анкетата потвърдиха тези цифри. Наистина щедрост за подобно усилие за промоция, нали?

Тук е забележително да се спомене, че цената от 1 милион долара надвишава разходите за пускане на маркер за сигурност на повечето крипто борси.

Един от факторите за успех на криптовалутните проекти след етапа на ICO е способността им да привличат нови инвеститори, което е трудно да се постигне, без да се влезе в обширна борса.

Много големи проекти се опитват да достигнат до множество борси, които в крайна сметка увеличават разходите си за листинг.

Не всички крипто борси са еднакви. Доста забавно, в тази пазарна ситуация има и крипто борси, които не вземат пари за изброяване на монети. Някои борси предлагат проекти, които да бъдат поставени въз основа на конкурс за проекти, или да помолят потребителите да гласуват за добавяне на монета. В края на ноември 2018 г. обаче цената на Ripple скочи с 5% поради слухове за пускане в Coinbase, показващи въздействието на листинга върху възприемането на проекта и токена.


От една страна, като се има предвид, че до този момент проектите са събрали почти 29 милиарда долара чрез ICO. Освен това бързият растеж на средствата се дължи главно на такива големи проекти като EOS (4,2 милиарда долара, 06.2017 – 06.2018), Telegram (1,7 милиарда долара, 02.2018 – 03.2018) и Tatatu (575 милиона долара, 06.2018). Ако изключим тези три проекта от общата картина, ситуацията ще се окаже доста стабилна, въпреки въпреки дълбоката рецесия на пазара:

Както и да е, от друга страна, самите крипто борси също печелят много. Според Bloomberg топ 10 на крипто борсите печелят 3 милиона долара на ден от комисионни.

Борсите са склонни да се покажат с нереална ликвидност

Ликвидността е критичен фактор за прогнозиране на устойчивостта на борсата към шокове и благоприятността на курсовете, които борсата може да предложи. По-големият обем означава повече ликвидност и по-относителна ценова стабилност, която има тенденция да изравнява обменните курсове. И обратно, по-малко количество означава по-малко ликвидност, по-малко ценова стабилност и по-нестабилни валутни курсове.

Достатъчно просто, ако извършвате сделките си на борса с по-голям обем, вие сте по-малко изложени на тези колебания.

„Познавам много сенчести проекти, осигуряващи ликвидност на борсите“, – казва Камиля Арсланова, Изпълнителен директор Arbidex крипто арбитражна платформа. „Разбира се, те са в сивата зона. Какво правят – правят много фалшиви поръчки на борсата, за да увеличат обема на операциите и транзакциите. Борсите обикновено плащат много за такива проекти.

Има и други услуги като нашата. Увеличаваме ликвидността на борсите, като довеждаме до тези наши търговци. Всички борси, интегрирани с Arbidex от API. Борсите обаче не ни плащат, а напротив, те намаляват комисионната за нашите потребители. Това е двупосочен път: ние увеличаваме обема им, те привличат нови клиенти ”.

Тъй като много търговци натрупаха определен опит, взаимодействайки с многобройни борси, разбирането и възгледите за произведенията се промениха. Несъмнено дори най-големите борси са склонни да привличат своите реални обеми почти.

Много двойки с обем на търговия от почти 7 милиона долара ще получат „приплъзване“ над 10% при продажба за 70 хиляди долара. Къде е намекът? Ако продажбата на монета с обем на търговия от 7 милиона щатски долара в размер на 70 000 долара кара цената да се „изплъзне“ с повече от 10%, тогава вече можете да започнете да мислите за възможността тези обеми от 7 милиона долара да не са съвсем реални? Нещо повече, изследваните валутни двойки очевидно не са сред нисколиквидните лайна. Само тези данни биха били достатъчни, за да се каже, че много борси фалшифицират своите обеми.

Контра аргументите могат да бъдат следните, тъй като пазарът не е регулиран, няма нищо незаконно и т.н. Тъй като пазарът не е регулиран, цялата отговорност за резултатите и сигурността е на потребителите. Следователно разпространението на такава информация и бойкотните борси, които го правят, е най-малкото, което можем да направим. Можем да кажем, че „тази практика не вреди на никого“. Фалшифицирането на търговски обеми може да не е престъпление, но е много повече от просто маркетингова стъпка. Тези показатели влияят върху решенията на търговците, влияят на пазара и водят до определени събития в някои моменти. Тъй като решенията на търговците в крайна сметка въз основа на фалшиви обеми могат да доведат до закупуване на умишлено надценени активи.

Независимите оценители по света често казват, че над 3 милиарда долара дневен обем на търговия, декларирани на крипто – фалшив пазар. Освен това тази практика, макар и да не се поддържа, но почти изцяло се игнорира от популярни ресурси като CoinMarketCap и всички техни потребители. Въпреки краткосрочните повишения, криптовалутните активи са в световен мащаб на милостта на мечките през 2018 г. Няма съмнение, че възстановяването на пазара няма да настъпи, докато не създадем здравословна среда за търговия и развитие на активи. Екосистемата трябва да бъде напълно прозрачна и честна. Не можем да си позволим да позволим подобни манипулации, защото ако фалшивите обеми осигуряват растеж вместо реална стойност, може да паднем по-болезнено от всякога.

Заслужава ли листингът да го плати?

Без съмнение, най-радостното събитие за инвеститорите непосредствено до получаването на успешната ICO твърда капачка е изброяването на новите им лъскави монети или жетони на реномираната (или не много) борса. Криптовалутните борси често представляват фрагментирани пулове на ликвидност и всеки иска да разшири портфолиото от търгувани активи чрез нови придобивания. Внезапното включване на актива в листването на борсата всъщност води до рязко покачване на цената му.

Не е тайна, че разработчиците и търговците плащат (това означава: дават подкупи) на крипто борсите за включване в списъка на техните проекти. Много от проектите включват такса за включване в списъка в плана им за бюджетни разходи.

Както и да е, как човек може да бъде сигурен, че плащането на големи пари на конкретна крипто-борса за списъка е нещо, за което трябва да се умре?

Необходимо е да се избере популярна крипто борса, която няма проблеми с ликвидността. В крайна сметка самите емитенти обикновено са най-големите притежатели на собствените си монети и те също се интересуват от растеж, след като бъдат добавени към списъка. Често се случва списъкът на голяма крипто-борса като Binance да стане отлична възможност за вътрешен екип да нулира своите монети и да излезе успешно от проекта. Ето защо разработчиците и популяризаторите на алткойни са жизнено заинтересовани да плащат за списъка (обикновено говорим за плащания в биткойни в размер на стотици хиляди долари). Освен това борсите, особено за играчи от второ ниво, се интересуват от създаването на имидж, който няма проблеми с ликвидността, за да може да начисли комисионна.

Просто казано, повечето борси с двойки криптовалути нямат нищо общо с истински солидни борси като NASDAQ. Умните и опитни инвеститори разбират с кого имат работа, но повечето новобранци са склонни да им се доверяват твърде много, което води до дългосрочно държане на монети в портфейлите им. Също така, крипто борсите от своя страна се рекламират и не се колебаят да надценят обемите си на търговия, използвайки фиктивни транзакции.

Алтернативни начини за изброяване на вашите токени?

Представете си, че вашият екип не е получил ръцете ви от тези милиони по време на ICO и далеч не е в състояние да плати толкова много за съмнителни маркетингови цели. Има ли начин да постигнете целите си и да не ограбвате джобовете си от надценените любими борси?

Все още има начин, тъй като някои борси насърчават своите потребители да осигурят гласуване – кой маркер ще бъде включен безплатно. Това обаче не е обичайна практика за това – тъй като Bitfinex е известен с това.

Например, един от най-добрите борси – OKEx, поради новия си режим на листинг, има три различни подхода. Можете да поставите жетон на гласуване (комисията за преглед на листинга първо ще разгледа и прегледа проектите чрез систематичен и строг процес), използва Опция „Сътрудничество“ (директен списък на проекти, инвестирани от OK Blockchain Capital и 5 главни инвеститори OKEx), или използвайте опцията „Изграждане на общността“ – за да насърчи жизнеността на общността, OKEx ще си партнира с екипи по проекти, които са в състояние за привличане на по-активни потребители и ще предостави приоритетен преглед на списъка за тях. Проектите обаче трябва да отговарят на специфичните изисквания.

От друга страна, Bitfinex има токен, включен в борсата, свързана с Ethfinex. Човек също може да участва в гласуването там, но за да може да гласува своите EVT токени трябва да бъде закупен.

Изпълнителният директор на Arbidex, Камиля Арсланова, заяви, че е изключително трудно да се включи в борсата понякога, така че подходът на Arbidex не е да се изброят токените, а да се управлява сътрудничеството с борсите, убеждавайки ги, че това е взаимоизгодно сътрудничество. Много проекти на пазара се опитват да направят същото, но понякога изобщо изобщо няма листинги.

Вземайки предвид гореизложеното, предстои да видим повече възможности в бъдеще в противовес на класическия „безплатен“ списък – тъй като все повече потребители не желаят да плащат сенчести парични суми, които изобщо са достатъчни за стартиране на ICO.

Гост Публикация Автор: Мария Лобанова

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map