Кой наистина ще спечели от следващия хардфорк на Ethereum?

2019 г. започна обещаващо за крипто общността като цяло и защитниците на Ethereum & притежателите по-специално – тъй като дългоочакваният константинополски хардфорк трябваше да започне в средата на януари. Въпреки това, малко преди да дойде първоначалната дата, разработчиците издадоха изявление, че е отменено за неопределен период и дори не са посочили възможната дата. Получихме задълбочен поглед върху ситуацията и причината, поради която този форфор може да бъде много обещаващ за проекта и общността, като същевременно има някои неблагоприятни характеристики.

Какво е Константинопол като цяло?

Широко обявеният Константинопол трябва да се превърне в следващата общосистемна актуализация за мрежата Ethereum. Нарича се още „Ethereum 2.0“ или „New Ethereum“.

Константинополският Ethereum е основно част от трифазен ремонт, вторият етап от амбициозния проект Metropolis, и ще бъде изграден по-специално на блок # 7080000, който може леко да увеличи ефективността и производителността на цялата мрежа. Той също така обединява общо пет предложения за подобряване на Ethereum (EIP).

В рамките на актуализациите се въвежда Casper Protocol, който има за цел да прехвърли Ethereum върху друг консенсусен алгоритъм, от PoW (Proof-of-Work) към PoS (Proof-of-Stake). Всъщност това няма да замени PoW веднага, но хибридната система вероятно ще бъде използвана, изпълнявайки тези две технологии едновременно.

Причини зад друг хардфорк

Повечето крипто ентусиасти знаят, че хардфоркът е актуализация, която елиминира обратната съвместимост. За съжаление достатъчно за вторите топ фенове на криптовалутата, курсът на Ethereum бе спаднал повече от 10 пъти по време на историческия си макс през 2018 г. В последствие многобройни платформи и компании, първоначално стартирани на блокчейн Ethereum, изправени пред натиск от американските ценни книжа и борси Комисия (SEC) за търговия с ценни книжа и нерегистрирани емисии.

Голямо разочарование от представянето на крипто пазара през 2018 г. води до загуба на доверие към ETH сред потребителите и инвеститорите на крипто общността. В началото на 2019 г. обаче ETH преживя неочакван ръст, тъй като цените паднаха от ниските от 83 до 123 долара (към 18 януари 2019 г.). В дългосрочен план обаче повечето анализатори разглеждат предстоящите промени като възходяща тенденция.

Освен това разработчиците осъзнаха, че сложната бомба, първоначално програмирана в Ethereum, прави блоковете много бавни, след като всички те бъдат решени. Разработчиците трябва да пускат хардфоркове от време на време, само за да поправят грешки и да поддържат ETH в крак с най-новите технологични постижения. Бомбата с трудност ще направи невъзможно извличането на ETH след определена точка и замразяване на цялата мрежа, така че тя се нарича още ледниковата ера на Ethereum. Всеки ден ще се създават приблизително 5500 блока, ако на всеки 15 секунди се генерира нов блок, което определено ще намали натиска върху цената на Ethereum и може да предотврати инфлацията.

Ethereum вече веднъж е преживял разделение, което е довело до създаването на ETC или Ethereum Classic. Вилица, наречена Константинопол, ще внесе няколко значителни промени, свързани с подобряване на производителността на блокчейна Ethereum и наградите за добив, споменати в тези EIP.

Какви конкретни въпроси решава Константинопол?

Както споменахме по-рано, Ethereum 2.0 ще включва 5 основни EIP. Нека да направим кратък преглед на всеки от тях:

EIP # 145: решение за по-рентабилен и ефективен подход към обработката на информация, добавяне на оператори на битови смени за EVM (виртуална машина Ethereum). В същото време това ще консумира 10 пъти по-малко газ от преди, което в крайна сметка ще доведе до по-евтино използване на интелигентните договори.

EIP # 1014: предоставя подобрен подход към решенията за мащабиране на мрежата – Vitalik Buterin има този, базиран на транзакции извън държавата и държавни канали, подобно на Bitcoin Lightning Network, което автоматично ще подобри производителността на мрежата.

EIP # 1052: решение, предназначено да подобри обработката на интелигентни договори – приемането на уникален хеш ще направи проверката на друг договор по-лесна и по-ефективна.

EIP # 1234: това решение затруднява процеса на добив, намалява наградата от 3 ETH на 2 ETH за блок. Намаляването на наградата за копаене на блокове също ще забави бомбата с трудност за 12 месеца.

EIP # 1283: последният ще осигури подобрен начин за осигуряване на приходи от промени в съхранените данни и по-добри разходи за интелигентни договори. Това ще бъде постигнато чрез нарушаване на промените в договора, които са записани в паметта на Ethereum. Тъй като това не засяга никакви промени в състоянието на блокчейна, газта не се консумира, което намалява разходите за разработчиците.

Въздействие на общността

Както бе споменато по-горе, блоковата награда ще бъде намалена до 2 ETH и инвеститорите трябва да бъдат доволни от по-ниския процент на инфлация на предлагането на етер. От друга страна обаче промените в EIP 1234 със сигурност ще създадат недоволство сред майньорите, тъй като наградата им за блокове ще намалее – точно както беше преди по време на хардфорка Ethereum Classic.

След като форкът се случи, се очаква известна краткосрочна волатилност на курса. Преходът към PoS е риск, но Виталик Бутерин няма нищо против такъв риск, тъй като изобщо не се интересува от краткосрочното въздействие върху нивото на ETH. Междувременно, тъй като инвеститорите и крипто ентусиастите вече са наясно с предимствата на прехода, повече от тях със сигурност ще дойдат в лагера ETH.

В случая с Константинопол притежателите на ETH няма да получават нови монети само заради хардфорк. Потребителите ще получават нови монети само ако имат ETH в личния си портфейл (Metamask, Ledger Nano S, Trezor), където контролират частни ключове.

Копаенето ще бъде засегнато

Все още не е известно дали Ethash ще бъде заменен с нов алгоритъм на ProgPoW по време на предстоящата разклона или не. Мненията на разработчиците на Ether се различават поради тази причина:

Главният разработчик Martin Canvas Swende вярва, че „опитът да се натъпче [ProgPoW] в Константинопол би бил безразсъден.“ Въпреки че силно поддържа алгоритъма, той също така признава, че досега е имало различни промени в спецификациите и ограничени тестове по отношение на ProgPoW. „Надявам се да бъде приет до няколко месеца“, добави той.

Хъдсън Джеймсън каза, че екипът е близо до консенсус по този въпрос:

„Най-вероятно сме постигнали предварително споразумение за внедряването на алгоритъма ProgPoW, но той няма да бъде приет, докато не бъде тестван и ще работи без никакви грешки.“

Що се отнася до миньорите, мненията също се бяха разделили и недостатъците, които ще дойдат заедно с новия алгоритъм: консумацията на енергия на ProgPoW на графичната карта ще бъде леко увеличена; AMD няма да бъдат толкова полезни, колкото при Ethash, а също така си струва да се отбележи недоволството на миньорите от ACIS, тъй като те вече няма да могат да произвеждат етер.

Съществуват обаче и някои плюсове, които ще повлияят на майнинг общността:

  • ASIC частите ще бъдат остатък от миналото след изстрелването на Константинопол;
  • Сложността на мрежата ще бъде намалена;
  • Призрачен шанс за повишаване на ETH в бъдеще, тъй като има много слухове за участието на Nvidia в създаването на алгоритъма ProgPoW, което означава интерес на производителя на графични карти към помпата на тази криптовалута.

Досега обаче е малко вероятно ProgPow да бъде добавен към предстоящия вилица, поради факта, че Ethereum многократно е отлагал вилиците за повече проучване и усъвършенстване, а новият алгоритъм все още е недостатъчно проучен – твърдят някои представители на Ethereum – и там няма общо споразумение за изпълнението на алгоритъма в мрежата.

Следователно, най-вероятно работата по този алгоритъм ще продължи и на негова основа ще бъде взето решение за въвеждането на ProgPoW в Ether мрежата. Едно е сигурно: повечето разработчици подкрепят прилагането на алгоритъм, който ще спаси мрежата от ASIC.

Hardfork ползите за Ethereum & перспективи на компанията през 2019 г.

Очаква се също така, че времето за потвърждение на блока ще продължи да бъде около 15 секунди. Когато Ethereum премине към PoS алгоритъм в бъдеще в резултат на друг хардфорк, времето за обработка на транзакциите може да се увеличи.

Също така не е ясно дали средната цена на транзакциите в Ethereum ще се промени, но таксите за транзакции, свързани с издаването на интелигентни договори, могат да намалят, тъй като някои от тези EIP са насочени към оптимизиране на такива транзакции.

Константинопол се счита за основна отправна точка на пътната карта за развитие на Ethereum за текущата година.

В момента разработчиците на Ethereum се движат в посока на така наречената „Beacon Chain“ през целия си напредък. Единственото нещо, за което е създадена Beacon Chain, е нова функция за мащабиране – „sharding“, която ще раздели мрежата на независими групи възли, наречени парчета. Това ще разпредели натоварването в мрежата, така че основната мрежа да не носи товара на всички транзакции. Вместо това парчетата ще преразпределят изчислителното натоварване на мрежата Ethereum, за да могат да се мащабират.

Известният недостатък на Beacon Chain е мрежовата сигурност, тъй като това може да доведе до отделни атаки към всяка част от надградената мрежа. Ето защо внедряването на fork е от съществено значение за поддържането на този баланс на сигурност с децентрализация и мащабируемост.

Несигурното бъдеще

Накратко – дългоочакваният хард форк бе забавен до неопределено време във вторник, 15 януари.

Причината, поради която Константинопол беше отложен, беше откриването на критичната уязвимост в една от планираните промени. Компанията ChainSecurity, която се занимава с одит на интелигентни договори, заяви във вторник, че предложението за подобряване на EIP # 1283, тъй като реализацията му може да предостави на атакуващите вратичка в кода за кражба на средства на потребителите.

Обсъждайки уязвимостта, разработчиците на проекта стигнаха до заключението, че коригирането на грешки би отнело твърде много време и не може да се извърши към хардфорк, който е планиран за 04:00 UTC на 17 януари. Уязвимостта, наречена атака за повторно влизане, позволява на атакуващия да се прилага повторно към една и съща функция няколко пъти, без да уведомява потребителя. Както бе отбелязано от Joanes Espanol, технически директор на аналитичната блокчейн компания Amberdata, според този сценарий нападателят всъщност може да „тегли пари завинаги“.

Обобщавайки фактите

Въпреки че закъснението при пускането на хардфорк несъмнено е обяснимо, то въздействието върху общността и майньорите е неясно. Както и да е, компанията явно работи за разработване и актуализиране на технологията на първо ниво, тъй като идващият Константинопол ще добави такива функции като по-евтина и по-добра обработка на интелигентни договори, по-добри възможности за мащабиране на мрежата, закъснение с бомба за още 12 месеца и много други функции. Преминаването към PoS алгоритъм с протокол Casper, въвеждане на парчета и отказ за поддръжка на ASICs показва вектора на напредъка, избран от компанията, която вижда истинската цел в дългосрочното разработване на проекти, вместо да рекламира в кратък период.

Следващият етап от развитието на мрежата за криптовалута – Serenity, трябва да се проведе осем месеца след стартирането на Константинопол.

Автор: Мария Лобанова, ръководител на PR арбитражна платформа за кръстосана размяна Арбидекс

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner