Les fitxes no fungibles no són noves, però el seu futur es veu més brillant que mai

Un examen del passat, present i futur de les NFT

En l’àmbit de les criptomonedes, el desenvolupament de les finances descentralitzades ha pres el protagonisme el 2020. Tot i que el bombo del mercat que envolta el DeFi i la mineria de liquiditat s’ha refredat des de finals de setembre, els tokens no fungibles (també coneguts com NFT) han recuperat gran part de la popularitat que van veure a l’augment de la popularitat de CryptoKitties el 2017.

Amb els tokens no fungibles en augment, OKEx Insights torna a revisar els seus casos d’ús i examina l’adopció potencial de NFT.

Què són les fitxes no fungibles?

Les diferències entre les fitxes fungibles i les no fungibles no són molt complicades.

Les fitxes fungibles són intercanviables i es poden substituir fàcilment per alguna cosa idèntica. BTC és un bon exemple de testimoni fungible o, en aquest cas, de moneda. Si presteu una moneda a algú de la xarxa Bitcoin, no importaria si no retornés la mateixa. Això es deu al fet que el valor d’un BTC és el mateix que qualsevol altra moneda de la xarxa.

Abans d’examinar els NFT, val la pena comprendre exemples d’actius no fungibles al món real. Utilitzem els bitllets d’avió com a exemple: Tot i que la mida i la forma de cada bitllet són idèntiques, la informació impresa als bitllets, com ara les dades i la destinació d’un passatger, és diferent. No es pot substituir un bitllet als Estats Units per un bitllet al Japó. De manera similar, els tokens no fungibles són representacions digitals d’actius que no són intercanviables al món real.

Per què són importants els NFT basats en blockchain?

Els actius digitals no fungibles existeixen des de l’aparició d’Internet i van des de noms de domini fins a bitllets electrònics fins a gestors de comptes a les xarxes socials. Aquests actius tenen les seves pròpies característiques i no són intercanviables. A més, un usuari normalment no pot transferir fàcilment un element rar d’un joc en línia a un altre usuari i existeix una manca de proves sobre la propietat de l’element en particular..

Aquí és on entren en joc els NFT basats en blockchain.

Quatre avantatges dels NFT

L’ús de la tecnologia blockchain amb NFT aporta les funcions i avantatges següents als actius digitals:

  • Un estàndard de testimoni ERC-721
  • Prova de propietat
  • Increment de transferibilitat i liquiditat
  • La mitigació del risc de falsificació

Estàndard de testimoni ERC-721

Com va ser introduït per primera vegada per CryptoKitties a finals de 2017, ERC-721 és l’estàndard de token més comú per a tokens no fungibles.

Hi ha dues diferències principals entre els estàndards de tokens ERC-721 i ERC-20.

En primer lloc, les fitxes ERC-20 són divisibles, mentre que les fitxes ERC-721 no. Per exemple, els usuaris poden comprar 0,5 unitats d’Eter (ETH) o UNI. No obstant això, segons el disseny de l’estàndard ERC-721, els usuaris només poden tenir tota la unitat del testimoni. Aquesta indivisibilitat fa que els tokens ERC-721 siguin coherents amb la naturalesa dels actius no fungibles. Per exemple, els usuaris no poden tenir mig gatet a CryptoKitties ni reclamar el 30% de la propietat d’una targeta col·leccionable digital.

Prova de propietat

Els tokens ERC-721 són diferents dels tokens ERC-20 dels seus registres de propietat. Les fitxes ERC-20 només registren el saldo del compte de l’adreça. Per contra, les fitxes ERC-721 no només registren els saldos del compte, sinó que també mantenen registres de l’identificador de fitxa per a cada transferència. Aquesta característica és crucial per millorar la transparència de les transferències d’actius no fungibles.

Cada testimoni no fungible representa un recurs únic i conté informació essencial, com ara propietats bàsiques i detalls de propietat. El registre de propietat de l’actiu s’emmagatzema a NFT, que es pot rastrejar a la cadena de blocs.

Transferibilitat

Les NFT permeten transferir i negociar fàcilment els seus actius subjacents a diversos ecosistemes. Utilitzant elements del joc com a exemple, les cadenes de blocs eliminen els intermediaris i serveixen de plataformes unificades perquè els usuaris puguin canviar els seus articles. Per als desenvolupadors de jocs, poden incorporar funcions comercials sofisticades, com ara subhastes i ofertes a l’estil eBay, en contractes intel·ligents. Això fa que les cadenes de blocs siguin una plataforma única perquè els usuaris puguin negociar, subhastar i vendre les seves NFT.

A més, la possibilitat de negociació de NFT condueix a una major liquiditat, ja que es poden negociar en mercats oberts. Els mercats de fitxes no fungibles ofereixen una major exposició als actius digitals per a un conjunt més ampli de compradors.

Mitigació de falsificacions

L’ús de NFT ajuda a mitigar el risc de comprar béns falsificats.

L’art és un camp on això és especialment útil. A cada col·leccionable d’art se li assigna la seva identificació única al testimoni no fungible, cosa que permet demostrar l’escassetat de l’obra d’art. La cadena de blocs serveix com a base de dades rastrejable públicament per mostrar tota la vida de l’obra. Això ajuda a demostrar l’autenticitat de l’obra, ja que només la peça d’art original es fa un seguiment a la cadena de blocs.

Història de les NFT, explicat

Tot i que les fitxes no fungibles van cridar l’atenció per primera vegada amb l’augment de CryptoKitties el 2017, Monedes de colors sens dubte va ser el primer projecte relacionat amb NFTs, que es remuntava al 2012. Colored Coins va ser el primer a construir NFT a la xarxa Bitcoin i representaven la propietat de diferents actius, com ara propietats i col·leccionisme digital.

Mentrestant, CryptoPunks va ser el primer testimoni basat en Ethereum a principis del 2017. Va crear 10.000 personatges únics i col·leccionables amb la prova de propietat emmagatzemada a la cadena de blocs d’Ethereum.

2017: l’auge de CryptoKitties

Llançat a finals de 2017 a l’ETH Waterloo Hackathon, CryptoKitties és un joc basat en Ethereum que permet als usuaris recollir i criar els seus propis gats digitals. Les fitxes de CryptoKitties no són fungibles, ja que cada fitxa representa un gat digital únic a la cadena de blocs. L’atribut de cada gat està determinat per un algorisme de reproducció en cadena escrit en un contracte intel·ligent de font tancada. Els gatets es poden vendre a través de subhastes holandeses i mercats secundaris; i com més rares són les característiques del gat, més alt es podria vendre per.

CryptoKitties es va fer viral a causa dels seus mecanismes de cria i comercialització. Els usuaris primer van comprar un parell de gats i els van criar per fer gats més rars, que després podrien vendre amb beneficis. Llavors, més usuaris es van afanyar a criar els seus propis gatets per treure’n profit. La creixent demanda de CryptoKitties va fer que el nombre de transaccions diàries a la xarxa Ethereum arribés a un màxim històric (1,349 milions) el gener del 2018, un rècord que es va superar recentment el setembre del 2020 enmig de la moda de mineria de liquiditat esperonada per Uniswap (1,4 milions).

Les transaccions diàries a la xarxa Ethereum van assolir el seu punt màxim durant la moda de CrypoKitties. Font: Etherscan, OKEx Insights

D’altra banda, la febre CryptoKitties va exposar la manca d’escalabilitat d’Ethereum. El nombre creixent d’usuaris que criaven i comerciaven amb els seus gats va provocar un enorme augment de les transaccions que calia executar a la xarxa Ethereum. Com que Ethereum només pot gestionar aproximadament 15 transaccions per segon, la majoria de les transaccions CryptoKitties van caure al conjunt de transaccions pendents. La mitjana diària de transaccions pendents va passar de 1.500 a 11.000 durant aquest temps. Per tal d’executar ràpidament les seves transaccions, els usuaris estaven disposats a pagar taxes de gasolina més altes. Això va conduir a alts nivells de congestió a la xarxa Ethereum, amb el quota mitjana de transacció aconseguint més de 2 dòlars. 

La congestió de la xarxa Ethereum va fer esclatar la bombolla CryptoKitties a principis del 2018. Malgrat això, CryptoKitties va ser el primer NFT que va atreure l’atenció del públic. També va ser pioner en un contracte de subhasta holandès, que es va convertir en un dels principals mecanismes de descobriment de preus per a NFT.

2018: creix l’interès per la inversió en NFT

Tot i l’interès que es refredin els tokens no fungibles després de CryptoKitties, els fonaments de l’ecosistema NFT han anat creixent des del 2018 de dues maneres principals:

  • Jocs de capa 2 a CryptoKitties
  • Inversió de fons criptogràfics i capitalistes de risc

Els jocs de capa 2 van sorgir a l’ecosistema NFT el 2018 i fan referència a jocs que van ser construïts a sobre de CryptoKitties per desenvolupadors de tercers no afiliats a l’equip del joc original. Per exemple, Kitty Race permet a CryptoKitties competir entre si per guanyar ETH. KittyHats permet als usuaris accessoritzar els seus CryptoKitties, mentre que Wrapped Kitties els permet convertir els seus CryptoKitties en fitxes ERC-20 fungibles per ser intercanviats en borses descentralitzades. Tal com va descriure Dapper Labs, el creador de CryptoKitties, els jocs de capa 2 basats en els contractes intel·ligents de CryptoKitties han ampliat l’ecosistema del joc, també conegut com el KittyVerse..

El 2018 també va ser testimoni d’un interès creixent en la inversió NFT per part de fons criptogràfics i capitalistes de risc. Després del bombo de CryptoKitties, Dapper Labs va rebre dues rondes de finançament, que van aportar 27 milions de dòlars de inversors notables com Andreessen Horowitz i Samsung Next. A més, Mythical Games aixecat 19 milions de dòlars en una ronda de finançament per al seu joc insígnia Blankos Block Party a EOS. També s’estan posant en marxa fons d’inversió per donar suport a aquest naixent espai, com la contribució de Ripple a un fons de 100 milions de dòlars gestionat per la companyia de jocs blockchain Forte.

2019: NFT i propietat intel·lectual

Per protegir la propietat intel·lectual, les empreses tradicionals van començar a utilitzar tokens no fungibles el 2019 per emetre els seus col·leccionables digitals. El gegant de les carreres d’automòbils de Fórmula 1, per exemple, es va associar amb Animoca Brands el maig de 2019 fins a desenvolupar un joc de carreres basat en blockchain anomenat F1 Delta Time. El 24 de maig, el joc va llançar el seu primer cotxe esportiu virtual únic de F1, el "1-1-1." Després d’una subhasta de quatre dies, el col·leccionable digital es va vendre per 415,9 Wrapped Ether (per valor de 113.000 dòlars en aquell moment), cosa que el converteix en la venda de tokens NFT més alta del 2019.

Després de l’èxit de F1 Delta Time, Animoca Brands i Dapper Labs han aconseguit recentment un acord de llicència amb MotoGP i pla publicar un altre joc de carreres basat en blockchain en un futur proper.

A banda dels gegants de les carreres, el gegant de cromos Panini America va entrar al mercat NFT el gener de 2019 amb el llançament de cromos esportius basats en blockchain per a les principals lligues i associacions professionals. Star Trek també va aparèixer a l’escena NFT el juny de 2019, quan el desenvolupador de jocs blockchain Lucid Sight introduït les emblemàtiques naus estel·lars i altres objectes de col·lecció a la cadena de blocs.

2020: quan les NFT compleixen amb DeFi

El 2020 ha estat un any explosiu per a les finances descentralitzades. Tot i que la mineria de liquiditat s’ha refredat després del llançament del símbol de governança d’Uniswap, UNI, els agricultors de rendiment han centrat la seva atenció en els NFT.

La producció agrícola de les NFT ha estat principalment pioner de Rarible, un mercat NFT. Rarable alliberat el seu testimoni de governança, RARI, a mitjans de juliol, que va resultar en un creixement del preu del 814%. El volum de negociació dels mercats NFT superat 7 milions de dòlars al setembre, dels quals Rarible representava el 81%.

A part de Rarible, els NFT van guanyar força entre la comunitat de criptomonedes amb el llançament del testimoni MEME. MEME és un protocol experimental destinat a integrar DeFi amb criptografies col·leccionables. Tot i que l’eslògan del projecte és "No compreu MEME," ha reunit el bombo del mercat i una vegada va assolir la capitalització borsària de 48 milions de dòlars. L’equip MEME també ho ha fet va col·laborar amb artistes digitals per permetre als usuaris apostar pel seu MEME per participar en les subhastes NFT de les seves obres d’art.

Malgrat la popularitat de les NFT de producció agrícola, Ilya Abugov, analista principal de DappRadar, creu que les NFT no han assolit els nivells d’adopció massiva de publicitat. Va dir a OKEx Insights:

"La indústria encara està aprenent com es pot aplicar el concepte NFT. Crec que, atès l’abast actualment limitat, és massa aviat per mesurar el bombo. És més emocionant durant la fase exploratòria. L’art i els jocs semblen els primers a beneficiar-se dels NFT. Tanmateix, ja hem vist casos d’ús, com l’assegurança simbolitzada, que mostren com els NFT tenen una àmplia gamma d’aplicacions."

A la primera meitat del 2020, la quantitat de dòlars transferits a l’ecosistema NFT assolit 233 milions de dòlars: un 52% més que el 2019.

La primera meitat del 2020 ja ha registrat quantitats rècord de fluxos de dòlars nord-americans a les NFT. Font: No fungible

NFT i jocs: posar recursos al joc a la cadena de blocs

Es considera que els NFT tenen un enorme potencial per revolucionar la indústria del joc.

En els jocs en línia tradicionals, els recursos dels jocs dels usuaris són propietat del servidor centralitzat. Els desenvolupadors de jocs permeten als jugadors tenir els seus recursos al joc. Tot i això, els usuaris no en són propietaris.

La tecnologia Blockchain permet una propietat digital real sobre els actius del joc. Els representats per fitxes no fungibles emmagatzemen registres de propietat i detalls d’actius a la cadena de blocs. La transferència de NFT representa la transferència de propietat sobre els actius, que no poden ser detinguts pels desenvolupadors del joc. Tot i que un joc de cadena de blocs completament descentralitzat podria ser lent i molest per als jugadors, les empreses de jocs considerat utilitzant la tecnologia per processar transaccions de joc, mantenint la mecànica de joc real al servidor centralitzat.

Yat Siu, el fundador d’Animoca Brands, creu que les empreses de jocs ara poden oferir veritables avantatges econòmics als jocs mitjançant NFT. Va dir a OKEx Insights:

"Les NFT confereixen una veritable propietat digital i permeten lliurar drets de propietat real als jugadors. Això significa que les empreses de jocs tradicionals ara poden oferir avantatges econòmics reals als jugadors: el concepte de valor ara es pot fer realitat al joc. Això és similar a oferir serveis de negociació i banca virtual per als vostres actius de joc."

Siu també creu que els NFT en els jocs s’integren cada vegada més a l’ecosistema DeFi. Va explicar:

"Com que els NFT són, en essència, actius reals, podeu començar a aplicar principis de la vida real, com ara el préstec o el lloguer dels actius. A F1 Delta Time, permetem l’aposta de cotxes de carreres, que es poden llogar a altres jugadors per utilitzar-los al joc."

Entrant en més detalls, Siu va afegir:

"També proporcionem recompenses a la carrera per als millors jugadors, calculats en funció de la quantitat que participeu, de manera que combinem el cultiu de rendiments amb una mica de diversió. Tothom que participi del nostre testimoni REVV pot obtenir un rendiment, però els millors jugadors obtenen un rendiment millor. Hem vist com els jugadors s’uneixen i formen equips, alguns proporcionen finançament i permeten als que saben jugar el joc millor per competir i compartir beneficis.."

Art digital

Abans de la tecnologia blockchain, la manca d’una autenticació adequada per a les obres d’art ha estat un mal de cap per als artistes. Segons un 2014 informe per l’Institut d’Experts de Belles Arts, més del 50% de l’art es forja o no s’atribueix a l’artista correcte. Això és en gran mesura un resultat de documentació inadequada durant les transaccions artístiques. De vegades, els artistes i col·leccionistes privats no documenten les transferències d’art amb acords legals formals. A més, els compradors poques vegades duen a terme una diligència deguda formal sobre les obres d’art que han comprat.

L’aparició de la tecnologia blockchain aporta el potencial per solucionar la manca de procedència artística. Cada transacció de la vida d’una obra d’art crea un bloc nou i s’afegeix al bloc anterior. Les transaccions no són manipulables a la cadena de blocs i cap part no pot alterar les dades de l’art que s’emmagatzemen a la cadena de blocs. Això millora la transparència de procedència i confiança entre compradors, venedors i col·leccionistes.

CryptoZR, un artista de blockchain, va dir a OKEx Insights que la procedència en línia és la principal diferència entre les obres d’art digitals i les obres d’art tradicionals. Ella va comentar:

"La procedència de les obres d’art tradicionals es realitza fora de línia, cosa que sovint requereix l’assistència de tercers. Per exemple, artistes experimentats, expositors i experts en comentaris poden ajudar a determinar l’autenticitat de l’obra. Per contra, blockchain permet la creació en línia d’obres d’art originals i el procés de procedència es realitza en línia."

CryptoZR va afegir que un nou ecosistema d’art va sorgir a partir de l’arribada de la cadena de blocs, explicant:

"Les obres d’art tradicionals van tenir un ecosistema madur durant segles, que van des dels mecanismes de creació i subhasta de les obres d’art fins a exposicions i galeries d’art. L’aparició de la cadena de blocs va provocar l’aparició d’un mercat d’art simbolitzat, intercanvis d’art descentralitzats i exposició d’art virtual, que aporta un nou ecosistema a la indústria de l’art.."

Les obres d’art es poden representar mitjançant un testimoni no fungible a la cadena de blocs i cada testimoni té característiques úniques, com ara els registres d’origen, propietat i vendes..

A més, si bé la indústria de les vendes d’art es percep com un mercat per a particulars d’alt valor net i inversors àngels, la simbolització de les obres d’art obre el mercat als compradors minoristes. La simbolització de les obres d’art permet la propietat fraccionada dels inversors minoristes que no tenen accés a un capital enorme.

Intercanvis d’art descentralitzats

La simbolització de les obres d’art també ha conduït a l’auge dels intercanvis d’art descentralitzats.

Els intercanvis d’art basats en blockchain permeten estalviar els costos generals de l’explotació de galeries d’art físiques. A més, plataformes com el Blockchain Art Exchange i la plataforma DADA basada en Ethereum permeten les criptomonedes com a forma de pagament. Els intercanvis d’art descentralitzats són un dels motors clau per a creixement de plataformes de venda d’art en línia des dels 5.900 milions de dòlars estimats el 2020 fins als 9.320 milions previstos per al 2024.

A part dels intercanvis d’art descentralitzats, les cases de subhastes d’art tradicionals han començat a racionalitzar les seves operacions amb tecnologia blockchain. Per exemple, la casa de subhastes Christie’s first pilotat l’ús de la tecnologia blockchain amb Artory el novembre del 2018. Ambdues parts van produir certificats digitals per a una venda d’art de 300 milions de dòlars que incloïa les obres de Georgia O’Keeffe i Edward Hopper. El 8 d’octubre, Christie’s llançat la seva primera subhasta en NFT per a les obres d’art inspirades en Bitcoin "Bloc 21," que es va vendre per 131.250 dòlars.

Els NFT es poden convertir en els principals?

Tot i que els NFT han recuperat l’atenció de la comunitat una vegada més des de CryptoKitties a principis del 2018, encara hi ha obstacles per superar abans que passin al mainstream.

Un d’aquests obstacles es refereix a la regulació. Tot i que les NFT atorguen als titulars la propietat de l’actiu subjacent, no hi ha consens legal sobre la naturalesa de les NFT, ja siguin fitxes d’utilitat, fitxes de seguretat, fitxes de divises o pertanyin a una nova classe d’actius. Henri Arslanian, líder mundial en criptografia de PwC, va dir a OKEx Insights que els reguladors no han arribat a un consens sobre si s’han d’aplicar les regulacions de valors a les NFT. Va explicar:

"El jurat encara no sap si els NFT haurien de ser regulats o fins i tot poden estar regulats. Tot i que la majoria coincideix que cal fer un control sobre les plataformes on s’ofereixen i es comercialitzen aquestes NFT, encara no hi ha consens sobre quin tipus de NFT s’han de regular. Alguns creuen que haurien d’ésser competències de la normativa de valors. Altres argumenten que són únicament únics per les seves funcions i funcions i que no seria adequat incloure’ls dins de l’esfera de valors."

L’experiència d’usuari és una altra àrea que actualment manca a l’espai NFT. Tot i el recent bombo del mercat, l’ecosistema roman naixent. Les comunitats criptogràfiques, en general, sovint no entenen la mecànica dels NFT i lluita per encunyar els seus propis NFT. A més, hi ha una manca de mercats NFT consolidats.

Ilya Abugov també va subratllar que l’educació i l’experiència d’usuari, a part de les regulacions, són els obstacles més grans que enfronten els NFT i la seva empenta per fer-se públic. Va explicar a OKEx Insights:

"L’educació i l’experiència / interfície de l’usuari seran els obstacles més importants. Això és especialment cert per als segments de jugadors i col·leccionisme. Per aconseguir una adopció significativa d’un joc que utilitza NFT, els editors hauran de dissenyar i comercialitzar adequadament un joc interessant. No n’hi haurà prou amb afegir una etiqueta NFT i esperar que l’economia es cuidi. A més, caldrà educar el públic en general sobre els usos i la funcionalitat dels NFT."

Arslanian de PwC comparteix una opinió similar amb Abugov. Va afegir en els seus comentaris:

"Encara cal tenir molta educació i sensibilització sobre el tema de les NFT abans de poder veure-les com a principals. Això requereix temps."

Finalment, el comerç de rentats és una preocupació al mercat NFT, on els comerciants poden involucrar-se potencialment en la creació de falsa demanda per a un testimoni en particular o enganyar intencionadament els participants del mercat. En un exemple típic de negociació de rentats, els actius s’intercanvien entre dues adreces de cartera amb freqüència en un termini curt. Quan els inversors realitzin l’ordre de venda, faran una ordre de compra per complir la seva pròpia ordre de venda.

Un exemple típic de negociació de rentats, en què l’actiu s’intercanvia sis vegades en 24 hores. Font: No fungible

Els equips del projecte i les plataformes estadístiques poden ajudar a mitigar el comerç de rentat de NFT. Per als equips de projecte, poden imposar tarifes de mercat més altes en dissenyar estructures de recompensa. Quan la recompensa sigui inferior al cost de l’atac, és menys probable que els comerciants realitzin operacions de rentat. D’altra banda, els agregadors i plataformes d’estadístiques han de desenvolupar mètodes per detectar el comerç de rentats i facilitar el descobriment de preus per a NFT.

Tot i que l’espai NFT encara es troba en el seu primer desenvolupament i s’enfronta a múltiples obstacles en el seu camí cap a l’adopció generalitzada, té el potencial emocionant de revolucionar diverses indústries. Com afirma Arslanian:

"Els NFT permetran als usuaris una millor propietat, traçabilitat, interoperabilitat i negociació d’actius “digitals”, des d’elements que porten els videojocs fins a nous col·leccionables digitals. Tot i que no és del tot una nova classe d’actius, les possibilitats que desbloqueixen les NFT són noves i molt emocionants."

OKEx Insights presenta anàlisis de mercat, característiques detallades, investigacions originals & notícies de professionals de criptografia.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner