La criptografia DCEP és? Els experts del sector debaten sobre la naixent moneda digital de la Xina

Durant les darreres setmanes, l’esperat iuan digital de la Xina – Digital Currency Electronic Payment (DCEP) – va recuperar la popularitat als mitjans de comunicació criptogràfics i convencionals a mesura que apareixien més notícies sobre el seu desenvolupament. Des del gener, el tema ha estat tractat pels principals mitjans de comunicació, inclosos CNBC, Forbes i Amb cable.

El projecte, liderat pel Banc Central de la Xina, PBoC, va tornar a aparèixer al radar de la indústria el 14 d’abril, quan captura de pantalla es va publicar mostrant que s’estava provant DCEP a Suzhou, Chengdu, Xiongan i altres regions. Encara més recent Notícies, a partir del 23 d’abril, es va revelar que Starbucks i Mcdonalds es troben entre els gegants minoristes convidats a participar en la prova de la moneda digital en una regió.

Quan els mitjans de comunicació cobreixen DCEP (o qualsevol moneda digital del Banc Central (CBDC)), tendeix a suposar-se que a) la moneda es basa en blockchain i b) la seva existència és, per tant, rellevant per a la indústria criptogràfica i blockchain.

Vam demanar als experts en blockchain, tecnologia i economia que analitzessin de prop DCEP, la tecnologia que hi ha darrere i el que significa la seva existència per a la indústria.

Història de DCEP

DCEP va ser el primer introduït al públic per Zhou Xiaochuan, l’exgovernador de PBoC, en una conferència de premsa al 13è Congrés Nacional Popular el 9 de març de 2018. El gener d’aquest any, el banc central de la Xina va anunciar que el disseny “de primer nivell” de la seva moneda digital s’havia completat, afegint "Seguirem avançant constantment en el desenvolupament de monedes digitals legals “. Aquest mes, ho va ser revelat una vegada més, la moneda digital de la Xina procedia tal com estava previst.

No obstant això, el professor de la Universitat de Tecnologia i Negocis de Chongqing, Changyong Liu, doctor en història de la teoria econòmica per la Universitat de Pequín, va dir a OKEx que el banc central de la Xina fa molts anys que treballa en una moneda digital. Va explicar els orígens del desenvolupament de DCEP:

“A finals del 2013, Bitcoin va fer la seva primera incursió a la Xina. El 2014, el Banc Central de la Xina va crear un institut de recerca dedicat a les monedes digitals i va començar a estudiar com afrontar l’impacte de les criptomonedes i millorar el sistema de Yuan xinès amb tecnologia blockchain..

Però del 2014 al 2018, el progrés del DCEP ha estat lent, potser perquè l’arquitectura descentralitzada de bitcoin o blockchain és incompatible amb la naturalesa mateixa de la moneda nacional legal com el renminbi (RMB).

L’acceleració sobtada de DCEP a finals del 2019 és directament atribuïble als preparatius de […] llançament de Facebook Balança. Malgrat la seva pretensió de ser ultra-sobirà i un servei a les finances mundials, els fundadors de Libra, els membres de l’associació i les monedes ancores han rebutjat conscientment la Xina.

Això ha deixat al banc central xinès la pressió de la competència internacional urgent en matèria de moneda digital “.

Quina rellevància té el DCEP de la Xina per a la indústria de blockchain / criptografia??

“DCEP no necessàriament utilitza blockchain”

El professor Liu també va assenyalar que l ‘”experiment” del DCEP ha estat fins ara prudent i va afegir:

“Per tant, és difícil jutjar si el seu objectiu és promoure activament una reforma monetària adaptada a l’economia d’Internet o protegir passivament el sistema bancari tradicional. Com que DCEP continua essencialment una moneda fiduciària dominada pel banc central, no es pot descentralitzar.

Mu Changchun, director del projecte DCEP, ja ho ha fet esmentat que DCEP no necessàriament utilitza tecnologia blockchain.

Actualment, DCEP és principalment una transformació tècnica del mecanisme d’emissió i circulació de RMB. DCEP no s’adapta a la moda global de la cadena de blocs ”.

Quan va parlar de si DCEP és bo per a la indústria de la cadena de blocs, el professor Liu va afirmar:

“Es tracta principalment d’una transformació tècnica, no canvia la naturalesa de l’RMB i dels sistemes reguladors relacionats, per tant, DCEP no aportarà molta comoditat a la indústria actual de blockchain ni a la criptomoneda..

En resum, en aquest moment no tenim una porta d’entrada RMB a bitcoin i no tindrem DCEP a una porta d’entrada bitcoin en un futur proper. Tot i que DCEP no necessàriament utilitza tecnologia blockchain, sí que utilitza criptografia asimètrica, que és la raó fonamental de l’eficiència i la seguretat dels pagaments electrònics que proporciona DCEP i és probablement la connexió més important entre DCEP i la indústria blockchain / criptografia ”.

DCEP és una criptografia centralitzada

El professor Liu va insistir que el DCEP no tindrà un impacte substancial en la criptomoneda descentralitzada, argumentant:

“El DCEP en si és una criptomoneda, però no és una criptomoneda descentralitzada: és una criptomoneda centralitzada.

Tanmateix, DCEP té un gran impacte en les criptomonedes centralitzades, perquè per a una criptomoneda centralitzada, com més fort sigui el centre, major serà l’avantatge competitiu.

Ara hi ha una sèrie de fitxes emeses de manera privada en circulació. Aquestes fitxes estan centralitzades i tenen una credibilitat molt inferior a DCEP. En el passat, aquests tenien alguns avantatges respecte al RMB, principalment a través de la criptografia. Aquest avantatge es va perdre quan RMB també es va transformar mitjançant criptografia “.

La naturalesa programable de DCEP farà que sigui important a llarg termini

Yan Meng, vicepresident de la Xina Xarxa de Desenvolupadors de Programari (CSDN), que se centra en la investigació econòmica simbòlica per a la comunitat de desenvolupadors més gran del país, també creu que DCEP no tindrà un gran impacte a la criptografia a curt termini. Va afirmar:

“DCEP només té un impacte imaginari en el món de les criptografies a curt termini, ja que el banc central probablement regularà estrictament els fluxos del DCEP els primers dies. Algunes persones del món criptogràfic poden aprofitar aquesta oportunitat per crear publicitat, però, atès que el banc central té una actitud antipàtica al cripto, no veig cap possibilitat que DCEP ajudi de cap manera a la criptografia “.

Meng també creu, però, que DCEP canviarà el món criptogràfic a la llarga:

“El disseny de DCEP conserva una funcionalitat de programació, que s’anomena” script “, i els dissenyadors tenen previst fer que la moneda digital sigui programable en el futur. Si algun dia els reguladors obren la funcionalitat de programació al públic, la comunitat criptogràfica podria aprofitar-la fàcilment i integrar DCEP en una gran quantitat de DApps, especialment les aplicacions DeFi. Aleshores, una gamma molt més àmplia de persones participarà en l’economia criptogràfica “.

Com Meng, Ken Huang, cofundador de Metaverse DNA, també creu que l’impacte de DCEP serà important perquè es pot programar:

“Gràcies a la naturalesa programable de DCEP, aprofitant contractes intel·ligents, es poden crear aplicacions a sobre de DCEP per a diversos casos d’ús del món real, com ara subvencions governamentals, seguiment de donacions benèfiques, finançament comercial, impostos i pagaments transversals. Veig que hi haurà adopció gradual durant uns quants anys i una sobtada onada de casos d’ús i adopcions més àmplies en uns cinc o deu anys."

Huang creu que el DCEP és rellevant per a la cadena de blocs des d’una perspectiva tecnològica i afirma: “La versió de prova de DCEP actualment utilitza tecnologies clau de blocs com la criptografia de clau pública, UTXO, Smart Contract i Digital Wallet”.

“L’impacte immediat és compartir la ment”

Parlant de la rellevància de DCEP per al món criptogràfic, Shuyao Kong, a columnista centrant-se en el mercat xinès a Crypto Media Decrypt, va dir a OKEx que “el llançament de DCEP, independentment del seu arquitecte, ús o fins i tot el propòsit, està enviant un senyal al món que blockchain pot ser utilitzat per una gran entitat, encara que centralitzada." Ella va continuar:

"Crec que es fa la pregunta de què pot fer una xarxa blockchain estenent la nostra imaginació de com seria una moneda fluid a nivell nacional; Només cal veure com el DCEP pren els titulars. L’impacte immediat és la compartició mental ”.

La importància general de DCEP

La significació serà visible mitjançant la iteració

Sobre l’impacte potencial de la moneda digital emesa pel govern, Decrypt’s Kong va afirmar:

“Tracte DCEP com una solució de programari més, cosa que significa que la importància només es pot veure a través de rondes d’iteració. Des d’una perspectiva a curt termini, la importància podria ser retòrica, però podria millorar marginalment la forma en què funciona la societat xinesa i com es governa la gent “.

Igual que Balança, l’impacte a curt termini està sobreestimat

Sobre la importància del projecte, el professor Liu va afirmar que “la importància de DCEP és exagerada actualment, perquè DCEP és només una transformació tècnica de l’emissió i circulació de diners dins del sistema bancari tradicional." Va continuar:

"La seva prova i aplicació actuals no s’orienten directament a les empreses de pagament per Internet més importants (WeChat Pay / Alipay).

Les actuals sobreestimacions de la importància del DCEP són molt similars al cas Libra de l’any passat: ambdues subestimen la dificultat del canvi dins de l’economia tradicional i sobrevaloren el poder de la tecnologia blockchain i les institucions centralitzades..

A la llarga, crec que, de la mateixa manera que el major impacte de Libra és conscienciar sobre les criptomonedes entre els bancs centrals i el públic, el major impacte de DCEP és provocar la competència entre els bancs centrals de tot el món, el sistema monetari tradicional s’ha de canviar passivament a competició.”

Impacte en la compensació internacional

Yin Cao, director general de la Digital Renaissance Foundation, que recentment va participar en una xerrada sobre DCEP moderada pel director de mercats financers d’OKEx, Lennix Lai, va dir a OKEx que DCEP és de fet ja significatiu, argumentant:

“DCEP s’ha convertit en la política financera nacional de la Xina. Des del centre del Partit Comunista i el Banc Central de la Xina fins als governs locals i els bancs comercials de propietat estatal, s’està preparant el DCEP.

Suposo que DCEP es pot utilitzar externament com a infraestructura de compensació per substituir la compensació del dòlar dels Estats Units a la zona dels països de One Belt One Road, establint així un cercle econòmic de RMB.

Internament, pot implementar millor diverses polítiques monetàries o fins i tot implementar polítiques de tipus d’interès negatives no convencionals, i això proporcionaria un valuós espai de política monetària per fer front a una turbulència econòmica i financera internacional més intensa en el futur ”.

Cao va afegir:

“A diferència de les estratègies financeres nacionals anteriors, el DCEP de la Xina convida per primera vegada a empreses privades com Alibaba i Tencent a unir-s’hi i participar-hi profundament, cosa que indica que el govern xinès vol integrar l’enorme base d’usuaris de les grans empreses d’Internet de la Xina. La tecnologia d’aquestes empreses d’Internet i la capacitat d’implementació estratègica eficaç poden servir al panorama nacional. “

Sobre aquest tema, Huang de Metaverse DNA creu que el DCEP no és l’enfocament adequat per a la internacionalització de RMB i per reduir el domini de la base de dòlars RÀPID sistema. Va assenyalar que “el sistema de pagaments interbancaris transfronterers RMB (CIPS) es va llançar el 8 d’octubre de 2015, però RMB només representa el 3% de la moneda de reserva mundial (dòlars americans superiors al 67%). El DCEP com a moneda de reserva s’enfronta als mateixos reptes que el CIPS ”.

Les opinions i opinions expressades en aquest article són exclusivament les dels ponents citats i no representen necessàriament les opinions d’OKEx.

Els comentaris de Changyong Liu i Yin Cao van ser traduïts del xinès per l’autor de l’article, analista de OKEx, Yansong Liu.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner