Examen d’un futur sense efectiu: monedes digitals del banc central i Bitcoin

El 8 de novembre de 2019, Visa va presentar una patent amb l’Oficina de marques i patents dels Estats Units (USPTO), que es va fer pública la setmana passada, per crear moneda digital digital. La solució proposa utilitzar un llibre major centralitzat que implementi la tecnologia blockchain. El sistema es podria aplicar a qualsevol moneda digital del banc central (CBDC), com ara dòlars, lliures, iens i euros, i digitalitzar eficaçment les monedes físiques alhora que empeny el món cap a un sistema sense efectiu..

En concret, la patent de Visa descriu com un ordinador centralitzat podria verificar, mitjançant un sistema blockchain, l’eliminació de la moneda física de la circulació. El resum de la patent diu:

“Es revelen tècniques que inclouen la recepció, per un ordinador de l’entitat central, d’una sol·licitud de moneda digital. La sol·licitud inclou un número de sèrie i una denominació d’una moneda física. L’ordinador de l’entitat central genera la moneda digital per a la denominació i s’enllaça amb el número de sèrie. La generació inclou enregistrar la moneda digital en una cadena de blocs. L’ordinador de l’entitat central transmet una notificació de la generació de la moneda digital. L’ordinador de l’entitat central provoca l’eliminació de la moneda física de la circulació en un sistema de moneda fiduciària “.

La sol·licitud de patent de Visa també descriu una cartera digital que inclou un parell de claus públiques i privades: conceptes que no són aliens a Bitcoin (BTC) i als entusiastes de la criptomoneda..

Tot i que la solució proposada per Visa assenyala un canvi de les marees quan es tracta de com les persones poden interactuar amb els seus diners en un futur no tan llunyà, tant els bancs centrals com les poblacions que utilitzen les seves monedes poden no estar preparats per a una societat sense efectiu. L’enfocament en fer diners digitals en general i en l’ús de blockchain en particular també demana una comparació amb Bitcoin i planteja la qüestió d’on cabria la criptomoneda líder en un futur totalment digital..

Monedes digitals del banc central als EUA, la Xina i Europa

Els bancs centrals de tot el món han estat avançant des de fa temps cap a una digitalització més àmplia de les societats monetàries i sense efectiu. Darrerament, aquesta tendència s’ha accelerat. Aquest any, el Banc per a Assentaments Internacionals ho va trobar recentment 80 per cent dels 66 bancs centrals que va enquestar treballen actualment en monedes digitals del banc central.

Tot i que les societats sense efectiu han estat a l’agenda dels governs de tot el món des de fa anys, l’empenta per limitar la moneda física s’ha accelerat el 2020, després del temor que els bitllets de paper en circulació tinguin un paper en la propagació de la pandèmia mundial COVID-19.

Als Estats Units, recentment el Congrés discutit la creació d’un dòlar digital a relació a la distribució de paquets d’alleujament del coronavirus. El projecte de llei en discussió permetria a la Reserva Federal dels Estats Units crear dòlars digitals i al Tresor dels Estats Units crear carteres digitals.

L’interès dels Estats Units pels dòlars digitals també es va accelerar després de l’anunci de l’any passat de la criptomoneda centralitzada de Facebook, Libra, un projecte al qual es van apropar els funcionaris del govern dels Estats Units. tant amb crítica com amb escepticisme. Els reguladors es van preocupar especialment del desinterès de l’empresa tant per sol·licitar una carta bancària com per complir les regulacions de coneixement del client (KYC) contra el blanqueig de diners i el frau financer, així com els seus fracassos passats en protegir adequadament la privadesa dels usuaris. A més, com han fet els analistes assenyalat, els intents de soscavar el domini del dòlar americà amb una moneda privada probablement mai no seran ben rebuts pels del Congrés.

Mentrestant, l’interès de la Xina per dominar l’espai regulat de la cadena de blocs ha estat ben documentat – especialment després que el president xinès Xi Jinping anunciés oficialment la priorització de les iniciatives blockchain.

Sobretot, la Xina pretén establir una nova infraestructura de pagament anomenada Digital Currency Electronic Payment (DCEP), una moneda digital del banc central liderada pel Banc Popular de la Xina (PBoC) i les grans empreses, en un esforç per “protegir la sobirania monetària [xinesa] i estatut legal de la moneda ”, que molts veuen com un intent de soscavar el USD com a moneda dominant en el comerç mundial. Tal com va explicar el subdirector de PBoC del seu departament de pagaments, Mu Changchun, “cal planificar un dia de pluja”.

DCEP és essencialment un llibre principal distribuït o centralitzat, com va dir HashKey Hub, “Una cadena de blocs” degradada “amb només un node” i les carteres mòbils que la suporten es troben en les seves fases avançades de proves a Shenzhen, Xiong’an, Chengu i Suzhou. A més, ho són Starbucks i McDonald’s segons se suposa ja a bord del projecte.

A Europa, el Banc Central Europeu (BCE) va confirmar que treballa en una moneda digital del banc central un discurs publicat l’11 de maig de 2020.

Segons el BCE, el desenvolupament d’un CBDC ha estat impulsat per possibles canvis en els comportaments de pagament dels europeus. “Voldríem preservar el seu vincle directe amb l’últim propietari de la nostra moneda mantenint el seu accés als passius dels bancs centrals en euros”, va explicar el banc central.

Tanmateix, el BCE també assenyala que no veu senyals que el públic europeu, en general, està disposat a abandonar l’efectiu, cosa que significa que la demanda d’una societat sense efectiu no prové de la població.

Hi ha una demanda d’anar sense efectiu?

Un executiu de Visa ha fet ressò de la creença del Banc Central Europeu que les poblacions actualment no estan interessades en les monedes digitals dels bancs centrals. Només uns dies després de publicar-se oficialment la sol·licitud de patent blockchain de la multinacional de serveis financers, Cuy Sheffield, cap de criptografia de Visa, va twittear la seva creença que els consumidors probablement es confondrien sobre com funcionarien els CBDC en una societat sense efectiu..

En general, l’enfocament dels CBDC es divideix en dos models diferents. En un cas, els usuaris podrien interactuar de manera factible amb els bancs centrals directament mitjançant algun tipus d’aplicació similar a la vostra aplicació estàndard de banca web per a un banc comercial o entre bancs, com Venmo. Aquest model probablement limitaria els problemes inherents a la banca fraccionada de reserves, tot i que també limitaria la privadesa financera.

En el segon escenari, els bancs centrals només interactuarien amb els bancs comercials, que és com funciona actualment el sistema bancari actual. Segons això, els consumidors continuarien interactuant només amb el seu banc comercial, sense efectiu.

La idea que la majoria de la gent no tingui una comprensió fonamental de com interactuen actualment els bancs comercials i els bancs centrals fa que sigui més difícil la implementació dels CBDC, especialment si es vol que els ciutadans interaccionin directament amb ells. Visa ’Sheffield va explicar a un tuit:

“Esperaria que la majoria dels consumidors sabessin que l’efectiu prové del” banc “sense entendre la diferència entre un banc central i un banc comercial i que, quan van a un caixer automàtic per retirar efectiu, estan convertint una promesa del seu banc en una del banc central […] Per tant, si un banc central emet “efectiu digital”, com expliquen als consumidors habituals en què el CBDC és diferent dels dipòsits digitals que tenen als bancs comercials actualment? “

Aquesta manca general d’entesa sobre el funcionament real de les monedes fiduciàries, creu Sheffield, és el que impedeix als bancs centrals oferir CBDC orientats al consumidor. Els bancs centrals haurien de crear essencialment una “aplicació anti-mortal” amb la qual els consumidors interactuessin fàcilment i còmodament, cosa que aparentment no és una cosa que vulguin desenvolupar en aquesta fase. Sheffield explicat més lluny:

“Si un banc central decideix oferir una cartera digital directament als consumidors, per defecte el CBDC i el banc central haurien de convertir-se en una marca domèstica, però aquest enfocament sembla poc probable que sigui pres seriosament per la majoria dels principals bancs centrals a causa dels reptes operatius [.] ”

OKEx Insights va contactar amb Sheffield per fer comentaris, però no va rebre cap resposta per temps de premsa.

Es fa una còpia de seguretat del fil de Twitter de Sheffield un informe recent de l’empresa R3 de blockchain empresarial que afirma que cap banc central està desenvolupant actualment un CBDC orientat al consumidor. Més aviat, les monedes digitals en què s’està treballant són totalment a l’engròs, és a dir, són per als bancs comercials. L’informe afirma que “a diferència del CBDC a l’engròs, el CBDC al detall no existeix actualment a la producció”.

Tot això, però, no significa necessàriament que les societats sense efectiu no s’incorporin gradualment en els propers anys o dècades. Si i quan ho són, com serà Bitcoin, la criptomoneda que ha impulsat les finances tradicionals repensar els seus models – encaixar en un món sense efectiu?

Bitcoin en un futur sense efectiu

El valor intrínsec de Bitcoin al món actual encara és una qüestió de debat. Encara més a debatre és el valor que proporcionaria la criptomoneda líder en un futur sense efectiu.

L’efectiu, en primer lloc, és senzill i reeixit, malgrat els inconvenients discutibles relacionats amb la seva naturalesa física. En aquest moment de la història, les persones de tot el món entenen que els bitllets i monedes físics tenen alguna forma de valor avalat pel govern i que els pagaments en persona es poden fer de manera ràpida i senzilla..

En segon lloc, l’efectiu és relativament privat, cosa que moltes persones que hi fan transaccions donen per fet. Els bitllets i monedes físics es poden transaccionar entre iguals simplement mitjançant el fet de lliurar-los d’una persona a una altra. L’efectiu té la possibilitat de no tenir permís (és a dir, dues persones, en teoria, poden participar en una transacció en efectiu): és resistent a la censura (una transacció en efectiu no es pot congelar ni revertir de la mateixa manera que ho pot fer una digital) i privada (en el sentit que les transaccions en efectiu no es poden rastrejar fàcilment i no deixen un registre digital immutable).

Bitcoin també no té permisos i és resistent a la censura. No obstant això, només és pseudoprivada, en el millor dels casos. Els bitcoins s’intercanvien en un llibre major distribuït en un moda semiprivada – és a dir, que tothom i tothom pot verificar independentment que s’hagi produït una transacció.

El registre públic distribuït de Bitcoin mostra immutablement les adreces de cartera pública utilitzades i les quantitats tramitades, però la identitat dels participants no és tan fàcil de determinar, cosa que fa que molts creguin erròniament que la transacció a Bitcoin és totalment privada i anònima.

Tanmateix, les capacitats de privadesa reals de Bitcoin depenen de molts factors, incloses les carteres de Bitcoin que utilitzeu (i la informació d’identitat que li heu proporcionat) i la manera com esteu connectat a Internet. En analitzar les dades dins i al voltant de les transaccions, els governs, les empreses d’anàlisi de la cadena de blocs o fins i tot les persones capaces poden, en teoria, identificar i rastrejar un registre de les transaccions BTC amb una precisió immutable. Això ha conduït a la creació de diverses monedes centrades en la privadesa, com Monero (XMR) i Zcash (ZEC), que ofusquen els detalls identificatius d’una transacció.

Els problemes amb l’anonimat real quan s’utilitza Bitcoin han estat en gran mesura desacreditat la idea que BTC és la moneda preferida pels delinqüents, encara que aquesta opinió encara persisteix en la imaginació pública i mitjans de comunicació convencionals.

Més aviat, l’efectiu –amb les seves inherents qualitats de privadesa– continua sent l’opció preferent per a transaccions il·lícites. Per aquesta i altres raons, diversos governs de tot el món tenen interès a eliminar efectius de la societat. Fer-ho, objectivament, augmentaria la quantitat de vigilància i control financers possibles per part dels governs.

Com que Bitcoin no proporciona un major nivell de privadesa, el seu valor en un futur sense efectiu pot derivar-se completament del seu caràcter sense permisos i resistent a la censura. Si sempre és legal fer transaccions amb BTC en aquest hipotètic futur, els individus encara poden transferir de manera verificable valor transfronterer sense la necessitat d’un intermediari, i ningú no podria censurar aquesta transacció.

A més, és lògic que Bitcoin continuï sent considerat com un dipòsit creixent de valor i protecció contra les polítiques monetàries inflacionistes – un sentiment que recentment es va fer ressò del famós macroinversor Paul Tudor Jones – i de molts com una inversió especulativa.

Bitcoin beneficia els que no són Bitcoiners

No obstant això, altres veuen el paper de Bitcoin en una futura societat sense efectiu des d’un angle diferent.

Segons un investigador criptogràfic independent Hasu, la qüestió no és sobre on s’adapta BTC en aquest escenari, sinó com afecta a altres diners, i viceversa. En una conversa amb OKEx Insights, Hasu va assenyalar que hi ha “un bucle de retroalimentació entre bitcoin i altres sistemes monetaris al mercat”, assenyalant:

“El Bitcoin existeix en un mercat i l’existència de competidors pot conduir el desenvolupament cap a una direcció o altra. Depèn del que la gent valori dels seus diners. Altres diners existeixen en un mercat amb Bitcoin, cosa que influeix en la seva direcció “.

Segons Hasu, pot ser que no siguin Bitcoiners els que més es beneficien de l’existència de la criptomoneda. Més aviat, aquells que ni tan sols interactuen amb BTC poden ser els que guanyin de la seva presència. Hasu va explicar:

“Una tesi que tinc és que el màxim benefici de Bitcoin en aquest món no serà per als titulars de Bitcoin, sinó per als que no són Bitcoin, ja que, només existint, Bitcoin obliga a altres sistemes a millorar. El mateix passa amb els CBDC. Un CBDC desenvolupat en un món on la gent pugui utilitzar Bitcoin com a alternativa haurà de ser més competitiu. Per exemple, hauria d’oferir millors garanties de privadesa als usuaris “.

Hasu va dir a OKEx Insights que Bitcoin ha fet que la gent, en termes generals, sigui més conscient dels marcs en què pot operar una moneda. Abans de les criptomonedes, la gent no pensava tant en coses com la privadesa, la previsibilitat, el cost i la velocitat de les transaccions en relació amb la moneda fiduciària que utilitzaven. “Bitcoin actua com una comprovació del disseny i la gestió dels CBDC”, ha explicat Hasu, abans de concloure:

“Es podria dir que Bitcoin ha fet que la gent tingui una mentalitat més oberta sobre els diners”.

OKEx Insights presenta anàlisis de mercat, funcions en profunditat i notícies seleccionades de professionals de criptografia.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner