El pla de moneda digital asiatic de la Xina i l’empenta per trencar la dominància en USD

Imatge de moneda digital panasiàtica

Durant una reunió recent de legisladors xinesos, un grup proposat la creació d’una moneda digital local i regional. A la proposta, denominada “moneda digital estable” i en els mitjans de comunicació com a moneda digital “Àsia Oriental” o “panasiàtica”, la moneda proposada té com a objectiu facilitar les transaccions transfrontereres a la regió.

Segons la proposta, estaria recolzat per una cistella de quatre divises locals: el iuan xinès, el dòlar de Hong Kong, el ien japonès i el sud-coreà van guanyar. La proposta, però, no es referia explícitament a la cadena de blocs com la tecnologia subjacent del sistema.

El context de l’aparició d’aquesta moneda digital regional té dos aspectes principals: el pas global al digital i la situació econòmica actual impulsada per la pandèmia COVID-19, així com el domini del dòlar nord-americà en el comerç mundial. La proposta d’una moneda digital panasiàtica, que exclou expressament els EUA i els USD, garanteix un examen més detallat del seu disseny i del seu impacte potencial.

Per què proposar una moneda digital panasiàtica??

El concepte d’una moneda estable per a la regió d’Àsia oriental es va proposar el mes passat en una sessió de la Conferència Consultiva Política del Poble Xinès, que formava part de la reunió anual més gran de “dues sessions” sobre la política nacional de la Xina. Segons Neil Shen, soci director de Sequoia Capital China, que va presentar el projecte a la reunió, la moneda digital panasiàtica complirà tres objectius:

  1. Menor risc de tipus de canvi en les transaccions transfrontereres (facilitant el comerç a la regió)
  2. Millorar l’eficiència de la liquidació
  3. Proporcioneu un entorn de proves per al pagament electrònic de moneda digital de la Xina o DCEP

La proposta suggerit que el desenvolupament d’aquesta moneda digital regional estaria supervisat pel PBoC, el banc central de la Xina. No obstant això, seria dissenyat i desenvolupat per empreses del sector privat.

Pel que fa als problemes que els creadors de la moneda volen resoldre, la proposta es va centrar en el comerç i l’eficiència de la liquidació transfronterera. La proposta posava de manifest la necessitat de la recuperació econòmica a Àsia després dels efectes del COVID-19.

La moneda proposada no es va presentar com a substitució de les quatre monedes fiduciàries que la recolzarien com a moneda regional oficial (com l’euro a la zona euro). Més aviat, es va proposar com una eina per fer les transaccions entre aquestes quatre monedes i països més barates i eficients, amb la noció que això ajudaria a estimular el comerç entre ells..

Si es té en compte el risc de tipus de canvi, com s’ha esmentat anteriorment, una de les monedes fiduciàries que avala la proposta de moneda és el dòlar de Hong Kong, el valor del qual està vinculat al dòlar nord-americà sistema de tipus de canvi vinculat. Atès que Hong Kong és el principal centre de negocis offshore mundial per al iuan xinès, representant el 70% del total de pagaments RMB offshore realitzats en relació amb la Xina continental i dins del mercat offshore mundial, la inclusió de HKD pot ajudar a estabilitzar la moneda proposada i afavorir l’adopció de les empreses.

Segons Shen, es pot aconseguir una major estabilització del valor fent referència al pes de les monedes fiduciàries a partir del dret especial de tracte del Fons Monetari Internacional.

L’eficiència de la liquidació és el segon objectiu de la moneda digital panasiàtica proposada. Dades del Banc Mundial indica que el cost d’enviar diners a la Xina és del 9,04%, molt superior a la mitjana mundial del 6,84%. Es descriu la moneda digital proposada que permet a les empreses utilitzar carteres digitals dedicades per realitzar pagaments transfronterers entre iguals.

Finalment, la moneda digital panasiàtica també proporciona un entorn de proves per al DCEP de la Xina, el sistema de iuans digitals del país en fase de desenvolupament. La proposta de Shen indica que la moneda digital panasiàtica facilitaria una integració perfecta amb el DCEP, servint de primera plataforma per a la seva adopció. La proposta també suggereix una col·laboració investigadora entre el PBoC i l’Autoritat Monetària de Hong Kong en àmbits com la transferència transfronterera de fons, el registre de transaccions i la política contra el blanqueig de diners..

Un nou competidor de Balança

L’aparició d’una moneda digital panasiàtica ho faria, i de fet ja – Feu inevitablement comparacions amb Libra de Facebook, especialment quan es tracta de pagaments transfronterers. El propi disseny proposat per a la moneda panasiàtica (una moneda estable amb el suport d’una cistella de monedes fiduciàries) s’assembla molt al disseny més recent proposat per a la moneda Libra.


Atesa la gran quantitat d’usuaris de Facebook, la moneda Libra té el potencial d’arribar a milers de milions de persones si es llança i s’integra amb els productes de Facebook. Per ser exactes, Facebook té actualment 2.300 milions d ‘usuaris actius mensuals, amb 1.100 milions d’aquests usuaris a la regió d’Àsia Pacífic i 200 milions d’usuaris de WhatsApp només a l’Índia.

D’altra banda, la moneda digital panasiàtica proposada podria coincidir amb aquestes xifres, si no les superaria, si es fes corrent només a la Xina, impulsada pels reguladors locals.

De fet, en termes d’adopció, un avantatge clar que té la moneda digital panasiàtica proposada respecte a la moneda Libra és el suport normatiu. Tot i que Balança encara no ha rebut llum verda dels reguladors nord-americans i està molt dirigida pel sector privat, s’espera que la moneda panaasiàtica proposada compleixi les autoritats reguladores xineses mitjançant el disseny i la integració amb el DCEP..

En comentaris a OKEx Insights, la doctora Alicia Garcia-Herrero, economista en cap d’Àsia-Pacífic del banc d’inversions Natixis, va assenyalar que aquest suport regulador augmenta significativament les possibilitats d’èxit de la moneda panasiàtica:

“En comparació amb Libra, que és una moneda privada, la moneda digital Pan-Àsia està impulsada pels bancs centrals i, per tant, és molt més probable que tingui èxit. La qüestió és si pot desafiar el USD “.

Desafiant el domini del mercat dels USD

Donada la dinàmica actual de l’economia mundial, es pot argumentar que aquesta moneda digital panasiàtica podria ser una eina per a la Xina per contrarestar el domini econòmic del dòlar i dels Estats Units..

Mentre que només als EUA representa un 10% del comerç mundial i el 15% del PIB mundial, la meitat de les factures comercials mundials i dos terços de l’emissió de valors mundials es liquiden en dòlars americans.

A la regió d’Àsia-Pacífic, és possible que la Xina estigui intentant contrarestar aquest patró amb la seva iniciativa “Cinturó i carretera”: l’estratègia global del govern xinès per desenvolupar infraestructures per al comerç i el comerç, introduïda el 2013.

Segons un Informe Morgan Stanley a partir del març de 2018, els països que formen part de la iniciativa presenten a la Xina una enorme oportunitat per ampliar la seva influència econòmica, ja que “representen el 30% del PIB nominal mundial, el 40% del creixement del PIB mundial i el 44% de la població mundial”.

Una de les inversions clau en la iniciativa Belt and Road és el corredor econòmic Xina-Pakistan de 68.000 milions de dòlars, que s’acompanya de diversos altres projectes (per valor de més de 200.000 milions de dòlars) que connecten la Xina amb el port de Gwadar, al Pakistan..

Tot i que aquestes xifres reflecteixen l’enfocament de la Xina en la iniciativa, l’informe de Morgan Stanley calcula que la inversió total del país en projectes de Belt and Road podria arribar als 1,2- 1,3 bilions de dòlars el 2027.

Tot i això, malgrat aquests esforços, el dòlar nord-americà continua sent dominant als mercats financers, comptabilitat per al 61,63% de les reserves de divises assignades a nivell mundial a partir del 2T 2019, seguit de l’euro i el ien. A partir del 2T 2019, la Xina només representava l’1,97% de les reserves de divises assignades a tot el món.

Composició monetària de les reserves de divises a partir del 2019. Font: Reuters, Refinitiv Datastream

Si s’adoptés a la regió com a moneda de liquidació d’operacions i inversions als països de Belt and Road, la moneda digital panasiàtica proposada podria ajudar a augmentar la quota del iuan de les reserves de divises assignades..

A més, amb la moneda digital panasiàtica que facilita transaccions transfrontereres de baix cost, pot atraure els països de la regió africana, que històricament han va lluitar amb elevats costos de pagament.

Per a les transaccions transfrontereres a l’Àfrica, els bancs locals ho necessiten complir regulacions excessives i, per tant, elles càrrec comissions de remeses més altes. Tot i això, amb 39 països africans enumerat a la iniciativa Belt and Road de la Xina, la moneda digital panasiàtica pot resultar beneficiosa en termes de costos de pagament reduïts i, al seu torn, ampliar la influència de la RMB, desafiant el domini dels USD a la regió.

El creixent mercat de les remeses exigeix ​​solucions digitals

El mercat actual de remeses digitals a Àsia, en particular, presenta un enorme potencial de disrupció a causa dels alts costos implicats. Les remeses digitals, referides a les transferències de diners mitjançant xarxes i aplicacions digitals, són creixent exponencialment i s’espera que arribin als 269.78 milions de dòlars el 2026.

A més, en el cas de la Xina, s’espera que la població urbana de classe mitjana alta quàdruple entre el 2012 i el 2022, cosa que va provocar un augment sostingut dels pagaments transfronterers de remeses d’educació i costos personals.

El creixent mercat de les remeses requereix solucions digitals, cosa que reforça el cas d’una moneda digital panasiàtica. Tanmateix, segons el Dr. Garcia-Herrero, el llançament d’aquesta solució pot requerir que s’adhereixi a una moneda d’ancoratge:

“L’única manera que puc pensar que aquesta (moneda digital basada en blockchain) sigui factible en un període de temps raonable és utilitzar una moneda ancorada, que sens dubte serà l’E-RMB i tindrà altres monedes (possiblement digitals però no estic segur) si cal immediatament) fixar-se a la moneda d’ancoratge. Per descomptat, es pot pensar en una banda com era el cas del mecanisme de tipus de canvi abans de la creació de l’euro ”.

Tot i que hi ha incentius regionals pel que fa als pagaments amb una moneda digital panasiàtica, la demanda de solucions de pagament rendibles s’estén molt més enllà d’Àsia i, de nou, és particularment evident a l’Àfrica.. Estadístiques del Banc Mundial indiquen que l’Àfrica subsahariana va tenir els costos mitjans de remesa mundials més elevats en el primer trimestre del 2020, amb un 9%, molt per sobre del objectiu de desenvolupament sostenible del 3%.

Una oportunitat per a la Xina i Àsia

Al desembre de 2019, el Banc Central Europeu va assenyalar que si el sector privat no pogués desenvolupar una solució de pagament paneuropea eficient, ho faria considerar creant una moneda digital del banc central.

Tenint en compte aquest panorama canviant i el pas cap a les monedes digitals entre els bancs centrals en general, la proposta d’una moneda digital panasiàtica sembla oportuna i rellevant..

El desenvolupament d’una moneda digital regional podria permetre a Àsia i, particularment, a la Xina, competir amb el domini del USD en la propera onada d’economies cada vegada més digitalitzades..

En comentar aquest escenari, Aly Madhavji, de Blockchain Founders Fund, va dir a OKEx Insights que el domini dels dòlars americans es podria “reduir lentament” amb l’aparició d’un yuan digital i una moneda digital panasiàtica:

“L’hegemonia del dòlar nord-americà podria començar a gravar-se lentament. Ja hem vist un contracte de petroli denominat en iuans que representa més del 14% del comerç de petroli a les principals borses. Les iniciatives de moneda digital digital Yuan, Libra i panasiàtiques poden tenir un impacte important en el domini dels USD si continuen obviant els obstacles regulatoris i generen suport per part d’institucions i governs ”.

Destacant la importància d’aquest desenvolupament com a presagi potencial de les economies digitals de la regió, Henri Arslanian, líder i soci de criptografia mundial de PwC, va dir a OKEx Insights:

“Aquest anunci és un exemple més del paper principal que pot tenir Àsia no només pel que fa al futur dels actius digitals, sinó també pel que fa al futur dels diners..

Tot i que hi ha molta atenció a la Xina amb el seu DCEP, alguns dels altres països més petits d’Àsia, com Corea del Sud, Tailàndia o Cambodja, també estan treballant en les seves pròpies i interessants iniciatives de CBDC. I ara les notícies d’una possible moneda digital pan-Àsia simplement reforcen la importància d’Àsia en la conversa mundial sobre el tema. ”

En qualsevol cas, tal com va assenyalar el Dr. Garcia-Herrero, la Xina es beneficiarà d’una moneda digital regional liderada pel seu banc central:

“Sona molt com impulsar l’e-RMB, ja que cap moneda pot començar des de zero (ni tan sols l’euro). El model que ha escollit PBoC, un llibre major distribuït, els pot ajudar a rastrejar els fluxos i, per tant, permetre el control del capital encara intentarà impulsar l’ús internacional de la RMB ”.

Tanmateix, és poc probable que els Estats Units perdin el seu domini del mercat sense lluitar, cosa que fa que l’espai monetari digital sigui encara més interessant de veure com els bancs centrals i les organitzacions privades participen en la cursa per la influència econòmica mundial..

________________________________________________________________________

OKEx Insights presenta anàlisis de mercat, funcions en profunditat i notícies seleccionades de professionals de criptografia.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map