El paisatge global de les monedes digitals del banc central

Punts clau

  • El 80% dels bancs centrals mundials enquestats participaven en un cert nivell de desenvolupament de CBDC, i el 10% posarà en marxa CBDC en els propers tres anys, segons BIS.
  • El banc central dels Països Baixos va publicar una pàgina de 45 pàgines informe dient que volen “un paper principal” amb l’euro digital.
  • Els EUA Alimentat ha adoptat un enfocament més proactiu amb l’estudi del potencial del llançament de la seva moneda digital.

Més aviat del que penses

L’era de gastar moneda digital en lloc de paper pot arribar abans del que pensàvem. A estudiar del Bank for International Settlements mostra que el 80% dels bancs centrals mundials estaven mirant activament la CBDC el 2019, és a dir, un 10% més de YoY. El 30% dels 66 països enquestats va dir que ja té previst emetre algun tipus de moneda digital. A més, el 20% d’ells va dir que possiblement llançaria el seu CBDC al públic en general el 2026.

Tot i que el percentatge pot no semblar significatiu, això ja cobreix una cinquena part de la població mundial i és possible que tinguin accés a CBDC en un futur previsible..

El BIS creia que, tot i que el CBDC està centralitzat, encara té un potencial més important de propagació a nivell mundial en comparació amb la criptomoneda i la moneda estable.

La cursa mundial de CBDC

Els països de tot el món han accelerat el seu ritme de desenvolupament de CBDC aquest any. El 23 de gener, Fòrum Econòmic Mundial va debutar el seu ampli marc de CBDC per al món, que abasta minoristes, majoristes, CBDC transfronterers i alternatives en diners privats com "CBDC híbrid." El pla té com a objectiu actuar com un far i proporciona informació “completa i conscient dels riscos” als responsables polítics per ajudar-los a decidir si emeten CBDC.

Aquesta mateixa setmana, el banc central dels Països Baixos revelat la seva postura positiva en el llançament de CBDC. Creuen que els ciutadans holandesos obtindran enormes beneficis d’aquest projecte. DNB també va dir que estan preparats per jugar un paper principal a l’hora d’emetre CBDC.

També val la pena esmentar que alguns països s’han unit per desenvolupar CBDC. El 21 de gener de 2020, el BIS, al costat dels bancs centrals, inclosos el BoC, el BoE, el BoJ, el BCE, el Riksbank i el SNB, van publicar un anunci conjunt, dient que formaran un grup del banc central per explorar els escenaris d’aplicació de CBDC. El bloc té com a objectiu dissenyar un CBDC que s’adapti a les seves necessitats econòmiques, si bé és funcional i tècnic avançat, també disponible per a ús transfronterer. El grup treballarà amb la Junta d’Estabilitat Financera i el Comitè de Pagaments i Infraestructures del Mercat per començar a promoure un CBDC per nivells.

El Riksbank també revelat el seu projecte e-Krona està en marxa i ja està en fase de proves. Es preveu que l’avaluació finalitzi el febrer de 2021. Segons els informes, la prova inclou una cartera mòbil e-krona, amb funcions com fer pagaments, ingressos i retirades. Com a país amb 80% De la seva gent utilitza una targeta per pagar compres, Suècia es dedica des de fa temps a la carrera per convertir-se en la primera societat gairebé sense diners del món.

Per descomptat, la Xina ha estat un actor líder en l’espai CBDC. A la nostra publicació anterior <Cinc fets que heu de saber sobre DCEP>, vam assenyalar que aviat Xina es podria convertir en el primer país del món a llançar el seu CBDC. La pandèmia COVID pot haver estat una de les raons per les quals la Xina va intensificar el seu esforç a l’àrea de la moneda digital.

A la llum del moviment de la Xina, els EUA semblen començar a adoptar un enfocament més proactiu en aquesta àrea. Tot i que la Fed ha estat ben coneguda per la contra de Balança recolzada per Facebook, Brainard de la Fed recentment dit, que la Fed ha estat “realitzant investigacions i experimentacions relacionades amb les tecnologies de llibres distribuïts i el seu cas d’ús potencial per a monedes digitals, inclòs el potencial d’un CBDC”.

Aquest canvi de postura es considera la resposta dels Estats Units a les crítiques dels darrers mesos per actuar massa lent sobre el desenvolupament del CBDC.

El Japó també s’ha posat al dia ràpid. El país va anunciar que llançaria el seu ien digital a "de dos a tres" anys. Els organismes reguladors del Japó, inclosos el Ministeri d’Hisenda, l’Agència de Serveis Financers i BoJ, han començat a treballar junts en la investigació de la promoció de la CBDC.

……


Tot i que la cursa de les monedes digitals mai no s’havia escalfat abans, alguns països segueixen dient que no a una moneda digital amb suport estatal. Tanmateix, atesa la creixent quantitat de països que han adoptat la noció, una era del CBDC podria arribar abans del que esperàvem..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map