Desenvolupadors bàsics i d’infraestructures ETH sobre full de ruta, reptes i expectatives d’ETH 2.0: resum

Imatge ETH 2.0

Amb el llançament d’Ethereum (ETH) 2.0 a l’horitzó, OKEx va acollir el 17 de juny una sessió de preguntar-me (AMA), convidant cinc líders i constructors de la comunitat ETH i un grup de periodistes a debatre els canvis i les expectatives la propera actualització.

Entre els convidats es trobaven el desenvolupador bàsic ETH 2.0 i cofundador de Prysmatic Labs, Raul Jordan, pioner de ETH2 Multi-Client Testnets, Afri Schoedon, Loopring CTO Steve Guo, editor de EthFans.org A Jian i unitimes de la comunitat Jason.

Altres participants van ser periodistes de Jinse, Cointelegraph, Chainnews i O’Daily, al costat de Gattina de OKEx Pool i Esther d’Ethereum.cn (ECN).

Presentacions dels convidats

Raul Jordan: Em dic Raul Jordan, nom xinès 麥 文 龍, i sóc cofundador d’un dels equips que implementen eth2, anomenat Prysmatic Labs. Sóc originari d’Hondures, un país pobre amb una desigualtat massiva i problemes sistèmics. Vaig tenir la sort de deixar la meva petita ciutat per assistir a la Universitat de Harvard, on vaig estudiar ciències de la computació amb l’objectiu de marcar la diferència, però no em vaig mostrar satisfet de l’estatus quo treballar fins que vaig descobrir Ethereum després de rebre la beca Thiel uns anys fa.

Vaig ajudar a crear un equip d’enginyers de programari que buscava marcar la diferència en l’escalabilitat d’Ethereum, i ara operem un gran testnet públic d’eth2 encaminat al llançament de mainnet. Durant el meu temps lliure, dedico molts estudis a l’antiga cal·ligrafia xinesa 書法 i a l’aprenentatge d’idiomes 粵語.

Afri Schoedon: Sóc enginyer de programari amb set anys d’experiència en tecnologia blockchain. Originari de Berlín, m’he especialitzat en gestió de projectes de programari, gestió de versions, organització de dipòsits, triatge de problemes, mapes de carreteres, documentació tècnica, assistència d’usuaris i relacions amb desenvolupadors..

Anteriorment, vaig cofundar la iniciativa Görli Testnet, coneguda pel seu Görli Ethereum Testnet, que es va llançar en directe a GörliCon-0 a Berlín. Actualment, coordina els esforços multi-client Ethereum 2.0 de testnet, inclosos els llançaments de les xarxes de prova multiclient Schlesi i Witti..

Steve Guo: Hola a tothom! Sóc Steve, CTO de Loopring. Llançat com a projecte de blockchain a l’agost de 2017, el protocol Loopring adopta tecnologia basada en zkRollup que permet als desenvolupadors crear intercanvis descentralitzats de baix rendiment, de baix cost, sense custòdia i basats en llibres de comandes. Loopring Exchange (Loopring.io) és el primer DEX construït basat en el protocol Loopring 3.0.

Més enllà d’això, també vam llançar Loopring Pay, també compatible amb zkRollup, aconseguint la transferència instantània de forma gratuïta, de manera que la congestió i les altes tarifes de transacció no estan disponibles. Loopring ara no només és un protocol d’intercanvi descentralitzat d’alt rendiment, sinó un protocol de pagament descentralitzat d’alta eficiència.

Un Jian: Sóc un Jian. Treballo com a editor i traductor a EthFan.org. A partir del 2015, EthFan.org va ser una de les primeres comunitats xineses d’Ethereum establertes, que ha estat publicant articles per promocionar la tecnologia Ethereum i introduir els temes més avançats sobre tecnologia i ecosistema Ethereum..

ETH 2.0 contra ETH 1.0

Pregunta: Podríeu explicar l’aspecte d’Ethereum 2.0 amb paraules simples? En què es diferencia de la cadena principal eth1 actual?

Raul: Per a mi, eth2 és un redisseny total de la cadena de bloc Ethereum per maximitzar la descentralització, la resistència a la censura i l’escalabilitat al mateix temps. Pren tots els guanys que hem tingut durant els darrers anys i els converteix en un enfocament molt més sostenible per assolir el seu objectiu original de convertir-se en un “ordinador mundial”..


Danny Ryan va dir que eth2.0 està construït per Ethereum i, finalment, es convertirà en Ethereum mateix. Ethereum 2.0 consisteix a construir la capa base de l’ecosistema de cadena de blocs Ethereum de nova generació. Eth2 es diferencia de l’Ethereum actual en dos aspectes: 1) utilitza l’algorisme PoS (Proof-of-Stake) per conduir les operacions de blockchain; 2) millora l’escalabilitat "cadena de balises + cadena de diversos fragments" arquitectura.

En paraules simples, els blocs en eth2 no són produïts pels miners de PoW, sinó que són confirmats i finalitzats per les entitats que han dipositat el seu ETH. A més, "cadena de balises + cadena de diversos fragments" l’arquitectura separa l’estat dins PoS i el de les transaccions. En lloc d’executar transaccions, la cadena de balises gestionarà la finalització i es comunicarà amb fragments. Es poden considerar fragments com a cadenes de blocs complicades que s’assemblen a la cadena eth1 actual, que executen transaccions.

Full de ruta ETH 2.0

Pregunta: Han passat anys des que es va iniciar el pla Ethereum 2.0. Hi ha moltes opinions i conjectures salvatges a tota la comunitat sobre la seva hora oficial de llançament. Podríeu compartir amb nosaltres el progrés actual del desenvolupament d’Ethereum 2.0? Quins són els principals reptes a resoldre? I quan voleu que Ethereum 2.0 entri en funcionament??

Afri: Es podria dir que és el 3 de gener o el 30 de juliol. Però la veritat és que no serà cap de les dates. No podem saber quan passarà la gènesi del mainnet. Això es deu al fet que hi ha tantes parts mòbils.

Però puc donar una visió realista dels temes oberts i de les fites. En primer lloc, tots els clients han d’implementar la versió final de l’especificació, v0.12.1. Actualment, només un client té una versió publicada i els altres quatre clients encara estan treballant per aconseguir una versió estable. Veurem que el primer testnet multi-client amb l’especificació final v0.12.1 es llançarà potencialment a finals d’aquest mes.

Si això funciona bé, podrem preparar el llançament públic de testnet multi-client en condicions de mainnet a principis de juliol. Aquesta és la fita esperada, de vegades erròniament anomenada "oficial" testnet multi-client. Però si va bé, podem fer les proves públiques finals al juliol.

Pot haver-hi un parell de xarxes de prova de desenvolupadors més petites al costat, però el focus principal hauria de ser el públic. Si el testnet públic multi-client resulta ser estable durant el període de dos o tres mesos, podem començar a treballar per a un autèntic llançament de mainnet.

En primer lloc, això requereix un contracte de dipòsit. Cal celebrar una cerimònia per determinar el contracte que s’ha d’utilitzar com a pont únic cap als dipòsits ETH2. El seu aspecte encara no està del tot definit. Sé que Carl ho està preparant. Ho hauríem de preguntar aviat. Espero que la data més primerenca possible per a aquesta cerimònia sigui el final d’agost o més aviat a mitjans de setembre.

Un cop feta la cerimònia i el desplegament del contracte, tècnicament s’ha iniciat oficialment l’afany a ETH2. Fins i tot sense una data oficial de llançament, la gent podria començar a fer els primers dipòsits de validadors a la cadena ETH1, ja que es tracta d’un procés totalment sense permís.

Suggeriria programar que el temps mínim de gènesi per a la xarxa principal de la cadena de balises sigui exactament 90 dies després del temps de gènesi del testnet oficial multi-client. Això ens donaria 8 setmanes de proves i 4 setmanes de temps de memòria intermèdia en cas que haguéssim de solucionar alguna cosa.

Independentment del contracte de dipòsit desplegat, sempre podem fer retrocedir el temps de gènesi de la xarxa principal si és necessari. Però tenint en compte els passos esmentats anteriorment, el primer temps de gènesi de mainnet possible seria a algun lloc a l’octubre. Això no té en compte que necessitem almenys 16.000 dipòsits abans de veure un esdeveniment de gènesi de mainnet. Això també pot trigar algunes setmanes a augmentar.

Per tant, en resum … Novembre si tot va bé. Octubre si som molt optimistes i exigents sobre la data. Pessimísticament parlant, seria el 2021 per si cal que hi hagi alguna cosa que s’hagi de corregir a l’especificació i adaptar-la a tots els clients … No crec que la llancem al desembre.

Interoperabilitat ETH 2.0

Pregunta: La interoperabilitat ha estat una de les vores d’Ethereum. Encara recordava el "Bloqueig d’interop" el setembre passat i estic encantat de veure com els clients eth2 es comuniquen i se sincronitzen entre ells. La pregunta de Raul és que hi ha alguna cosa més que passa al voltant de la interoperabilitat del client? I per què la interoperabilitat del client és tan important per eth2?

Raul: La interoperabilitat del client importa tant perquè és la manera com podem detectar errors crítics en una sola implementació. Per exemple, si tot eth2 funcionés utilitzant la nostra implementació Prysm, mai no trobaríem cap problema crític pel que fa a les recompenses i sancions del validador que hem trobat gràcies a la interoperabilitat del client.

Objectius de testnet multiclient

Pregunta: El testnet multi-client es considera l’obstacle final abans de veure eth2 real. Com a iniciador de les xarxes de prova eth2 multi-client Schlesi i Witti, Afri podria compartir amb nosaltres els objectius principals dels multi-clients i l’estat actual de Witti?

Afri: La primera fase d’Ethereum 2.0, la fase 0, és la cadena de fars. Els antics clients ETH1 no podran executar una cadena de balises. Per primera vegada, una varietat de clients recentment implementats treballaran junts en una nova cadena de blocs amb un nou enfocament únic de treball en xarxa i consens.

Abans que es pugui llançar aquesta xarxa principal, necessitem xarxes de prova que imitin les condicions de la xarxa principal tan bé com sigui possible. Això requereix que tinguem instal·lades i executades xarxes de prova estables, a llarg termini i persistents, que siguin compatibles no només amb un client sinó amb diversos clients, idealment amb tots els clients. El testnet Schlesi va ser un dels molts passos en aquesta direcció, el testet Witti és un altre, i aviat llançarem Altona.

Witti funciona bastant estable. Actualment ha vist al voltant de 150.000 ranures i una bona animació. La taxa de participació dels validadors se situa en el 71%.

Tots els clients encara experimenten errors i introdueixen noves optimitzacions. Sospito que encara necessitem molt més proves multic client.

Pregunta: Es diu que el testnet multi-client final ha de romandre estable almenys 2 mesos abans del llançament de la cadena de balises, per tant, quins són els indicadors per mesurar l’estabilitat? Quan s’espera que es publiqui el testnet públic multi-client?

Afri: Els indicadors d’estabilitat són "no hi ha problemes de consens" i "sense forquilles permanents" òbviament, tots els clients haurien d’acordar la cadena correcta. A més, hem de finalitzar les xarxes adequades, hi ha molts problemes i problemes entre els diferents clients. Espero que puguem prohibir l’ENR al backend dels clients abans de llançar-lo i tenir un format de múltiples adreces adequat per als nodes de cablejat.

Altres indicadors són les certificacions i l’activitat del validador. Si mantenim per sobre del 80-90% d’activitat i la cadena es manté en perfecta vivacitat amb una alta finalitat, hauríem d’estar bé.

Com he esbossat anteriorment, la data de llançament més ràpida possible per a una xarxa de proves pública multiclient seria a mitjans de juliol.

Solucions d’escalabilitat de la capa 1 i la capa 2

Pregunta: Amb el desenvolupament eth2 en ple desenvolupament, veiem que les solucions Layer2 aconsegueixen el "bàsic" l’èxit també. Després del llançament oficial de eth2, amb el suport de solucions de Layer1 com PoS i sharding, Ethereum es dirigeix ​​cap a una nova època d’escalabilitat. Les adopcions de tècniques acumulatives alimenten la velocitat de les transaccions alhora que redueixen significativament les comissions de transacció, aportant una experiència molt millor als usuaris.

Com a CTO de Loopring, el primer i mai descentralitzat protocol amb ZK-Rollup en funcionament, podeu descriure com ZK-Rollup està dissenyat per optimitzar la nostra experiència d’usuari?

Steve: ZK a ZK-Rollup significa coneixement nul; El paquet acumulatiu es pot considerar com un processament de transaccions agrupat. Loopring va escollir zkSnark com a marc de prova de zk (provat per ZCash durant anys), amb la mida de dades de verificació més petita fins ara, el que significa un cost a la cadena més baix. I zkSnark no requereix molts recursos informàtics fora de la cadena per generar proves.

Hi ha un sistema de retransmissió a ZK-Rollup. En primer lloc, el retransmissor organitzarà tota la informació del compte fora de cadena en un arbre de Merkle on es calcularan els hashs per parelles fins que obtinguem el hash de l’arrel de Merkle. Atès que qualsevol canvi en el valor de la fulla arbitrària té com a resultat un hash de l’arrel diferent, el hash de l’arrel serà l’única visualització de l’estat actual de tot l’arbre..

A continuació, el retransmissor recollirà un conjunt de transaccions (transferència o compra) & vendre) fora de la cadena i generar proves zk per a aquestes transaccions.

El procés de generació de proves: l’últim hash arrel emmagatzemat R1; cada transacció està signada pels usuaris; actualitzeu l’arbre de Merkle segons aquestes transaccions i verifiqueu els canvis; obtenir el hash arrel R2 actualitzat;

Finalment, el retransmissor envia dades crítiques (per exemple, saldo), prova zk i hash root actualitzat R2 a la cadena de blocs. El contracte intel·ligent desplegat verificarà si la prova és vàlida basant-se en l’hash R1 registrat registrat i en l’entrada de dades de transaccions. Si és vàlid, es pot actualitzar el hash arrel R2 perquè el relé ha realitzat canvis honestos a l’arbre de Merkle fora de la cadena.

Aquí es troba el punt clau d’aquest esquema: redueix el consum de recursos i millora el rendiment global de la cadena de blocs només mantenint l’emmagatzematge de dades i la verificació de la prova zk a la cadena i movent els càlculs fora de la cadena. I el que és més important, la seguretat i la validesa del processament d’actius fora de la cadena es poden garantir mitjançant la verificació en cadena, de manera que no necessitem comprometre la seguretat per obtenir un millor rendiment. Teòricament, Loopring podria suportar 2025 tx / s a ​​un cost de 150 dòlars per milió de transaccions amb el mateix nivell de seguretat que Ethereum mainnet.

Pregunta: Podrien Steve i Jason compartir la vostra opinió sobre com l’ecosistema d’Ethereum es beneficiarà de la combinació de l’escalabilitat Layer1 + Layer2? I quines són les possibles forces motores de DeFi?

Steve: L’aplicació real de l’escalabilitat de Layer2 és indispensable per a l’ecosistema Ethereum. Recentment, alguns esquemes de frau condueixen a un augment del preu del gas i la xarxa s’ha alentit, cosa que seria perjudicial per a l’adopció massiva d’Ethereum. Per exemple, Reddit ja ha decidit utilitzar Ethereum com a plataforma de distribució de fitxes. Amb l’enorme base d’usuaris de Reddit inundant Ethereum, el trànsit seria excessiu per a la xarxa.

Afortunadament, Loopring ha implementat un sistema de pagament, Loopring Pay, basat en ZkRollup, que es va llançar oficialment el 7 de juny. Ara ja ha donat suport a més de 10 transferències de token a layer2 amb zero comissions, cosa que ajuda a mitigar problemes com la congestió de la xarxa i les taxes costoses. Mentre que per a les aplicacions DeFi, si podem gestionar les transferències a layer2, l’amplada de banda de layer1 es podria facilitar.

Per començar, és una qüestió d’elecció. Les creixents solucions d’escalabilitat de layer2 doten els desenvolupadors i els usuaris de més opcions alhora que eviten el possible fracàs d’una sola capa2. Agafeu, per exemple, els esquemes acumulatius ZK i Optimistic Rollup. Vist des de transaccions simbòliques, ZK-Rollup és una opció millor per a aplicacions i usuaris de DEX amb una velocitat de transacció i liquidació més ràpida. Potser per això Loopring va adoptar ZK-Rollup. Tot i que Optimistic Rollup és més amigable amb la implementació lògica de contractes intel·ligents, que permet als desenvolupadors crear aplicacions DeFi més delicades. Així que vam veure Synthetix amb Optimistic Rollup. Com més opcions apareguin, més pròsper serà l’ecosistema.

En segon lloc, a un nivell superior, la seguretat i l’escalabilitat d’Ethereum milloren. Layer1, la cadena principal d’Ethereum, serveix com a garantia bàsica de seguretat de les dades. D’una banda, la capa escalable 1 millora el processament de dades en cadena i redueix la possibilitat d’atacs de transaccions de correu brossa. D’altra banda, amb més solucions desplegades a layer2, layer1 pot alleujar la seva càrrega d’escalabilitat i centrar-se més en el costat de la seguretat. És a dir, Ethereum esdevindrà més fiable alhora que garantirà l’experiència de l’usuari, cosa que anima a més usuaris a construir-se a Ethereum, incloses les aplicacions DeFi, on la seguretat és una prioritat.

En tercer lloc, voldria parlar de captura de valor i efectes de xarxa. La combinació de layer1 + layer2 permet a Ethereum cobrir les demandes de la majoria d’aplicacions en finances o altres espais. Amb PoS i DeFi en auge, hi haurà més actius de participació a Ethereum, que podrien convertir Ethereum en el lloc "capa d’assentament". Mentrestant, es produiran efectes de xarxa majors junt amb pròspera finançament, que seria un fort feedback positiu impulsant un desenvolupament addicional de l’ecosistema Ethereum, inclòs el DeFi..

Apostar per l’economia en perspectiva

Pregunta: Se sap que quan es produeixi la fase 0 de eth2, Ethereum Proof-of-Work es convertirà en una cadena de blocs Proof-of-Stake, on l’economia en joc serà un dels principals actors. Quines són les seves opinions sobre l’economia en joc? Com podrien participar diversos grups d’interès en la participació en eth2, com ara inversors mitjans, miners, grups de mineria i serveis DeFi, etc..?

Un Jian: La participació Eth2 es distingeix dels models de participació existents a causa dels seus protocols únics. Per descentralitzar, la capa de protocol posa molts límits als mecanismes de participació, i aquí és exactament on podrien entrar els proveïdors de serveis.

Ara, quan es parla d’Eth2, es tracta més de la propera fase 0, que no comportarà canvis disruptius a tot l’ecosistema alhora. Per tant, està molt bé seguir veient. Us suggereixo que si voleu participar en la participació en Eth2, és útil entendre com es dissenyen els seus protocols per a les vostres avaluacions, independentment de si decidiu fer bricolatge o utilitzar serveis de tercers..

Jason: Pel que fa al mercat, el comportament d’aposta provoca una reducció de la circulació del mercat de l’ETH que sens dubte estimularà un augment del preu de l’ETH. Això és el que voldrien veure tots els titulars d’ETH. Com a parts integrants de l’ecosistema Ethereum, la majoria d’inversors, miners i agrupacions mitjanes es basen en els guanys. Al cap i a la fi, els grups d’interès han d’arribar a primera línia i després es poden permetre el luxe de mantenir el creixement d’Ethereum.

Per tant, els jugadors de l’ecosistema Ethereum formaran una comunitat amb interessos compartits. Tothom espera que Ethereum pugui jugar de forma segura, cosa que potencialment potencia i impulsa Ethereum cap endavant.

Una manera més senzilla de participar dels inversors mitjans és comprar ETH o apostar pel seu ETH mitjançant serveis de participació proporcionats per borses o carteres. Si voleu executar el vostre propi node PoS, no és tan difícil.

Això és el que els servidors DeFi voldrien veure, ja que implementar reserves fraccionades és una mica complicat. Una cosa és que la gestió del vostre actiu amb DeFi segueix sent arriscada. A més, altres cadenes públiques tenen un volum relativament més reduït i, de vegades, els ingressos participatius no cobriran la pèrdua quan baixi el preu. Tanmateix, potser els servidors DeFi podrien veure beneficis nets participant amb actius addicionals a les seves agrupacions.

Raul: Per a mi, l’economia en joc definirà la seguretat d’Ethereum. Desitgem facilitar la participació a la majoria de la gent, inclosos els aficionats que vulguin tenir un validador a casa. Si la participació més important només es produeix en alguns intercanvis centralitzats, creiem que la cadena no serà tan segura ni confiada com hauria de ser. La majoria de jugadors poden començar avui a experimentar amb eth2 unint-se a una de les proves públiques. A Prysmatic Labs, fem un testnet públic anomenat Onyx al qual podeu unir-vos aquí: https://prylabs.net i supervisar aquí: https://beaconcha.in

Steve: Personalment, sóc optimista sobre la participació d’Eth2, que dóna un impuls al preu de l’ETH. I és probable que més de 10 milions d’ETH quedin bloquejats en la participació. Per als inversors mitjans, hi ha tres opcions: mantenir ETH; execució de nodes de joc; triar una piscina d’aposta.

Crec que hi ha pocs usuaris que prefereixin executar els seus propis nodes, ja que requereixen una certa informació tècnica i un cost de funcionament. La primera o la tercera opció pot dependre de quantes ETH es participaran fins aleshores.

Loopring també està plantejant proporcionar el nostre fons de participació, ja que els usuaris no obtindran ingressos excessius deixant els seus actius en contractes intel·ligents. Però apostant ho faran. Tanmateix, prometem que els actius dels usuaris continuaran sense custòdia mitjançant contractes intel·ligents, cosa que significa que els usuaris tenen el dret de conèixer i controlar els seus actius..

Reptes per expandir la comunitat Ethereum

Pregunta: Els nostres convidats A Jian i Jason són representants de les comunitats xineses d’Ethereum EthFans i Unitimes, que han contribuït molt a l’educació i promoció d’Ethereum nacionals..

Ens preguntem quins són els reptes per als constructors de comunitats a la vora d’Ethereum 2.0? Quines podrien ser les pràctiques recomanades per involucrar els membres de la comunitat o, fins i tot, la població més tradicional en la propera generació d’Ethereum?

Un Jian: Un gran repte rau en la complexitat i el full de ruta durador del sistema Eth2, que requereix més paciència per explicar el que realment importa en l’etapa actual i el que és valuós a llarg termini. En cas contrari, ens queda temps reservat per popularitzar el complicat sistema Eth2 amb esforços més delicats.

Crec que els constructors de comunitats haurien de tenir una bona idea de tot l’ecosistema canviant per tal d’oferir coses interessants i emocionants. Les tecnologies poden ser seques, però sempre hi ha meravelles i novetats al voltant de l’ecosistema Ethereum. L’ecosistema en general és divers i fascinant.

Jason: El repte més gran a què s’enfronta la comunitat Ethereum és que actualment encara no hi ha molts fans i col·laboradors de la tecnologia de codi obert blockchain.

D’una banda, el llindar tècnic és una mica elevat, cosa que significa que la gent hauria de tenir un bon domini en diverses disciplines per entendre millor el blockchain. D’altra banda, aquesta tecnologia està massa avançada per popularitzar-se i fins i tot alguns encara estan esbiaixats cap a ella. Diguem que Ethereum, amb la comunitat de desenvolupadors més gran i forta, encara té molt per recórrer en la construcció de la comunitat xinesa d’Ethereum.

Una cosa és que en els darrers anys, la majoria d’usuaris han estat caminant pel mercat secundari per obtenir ingressos, mantenint-se fora de la construcció de l’ecosistema Ethereum. A més, per a alguns possibles estudiants d’Ethereum és una mica difícil superar la barrera de l’idioma, sense la maduresa de la comunitat i la iteració ràpida de les tecnologies d’Ethereum. És possible que Eth2 o Eth1.x existeixin abans que algú entengui Eth1. I en aquest cas, encara hem de continuar avançant en educació sobre Ethereum i la creació de comunitats de desenvolupadors.

Ara tenim EthFans, Unitimes, ECN i EthPlanet per treballar com a col·laboradors de la comunitat xinesa. Eth2 és un nou començament que també és una oportunitat per a la prosperitat de la comunitat xinesa Ethereum. Encara ens queda molt per fer, com organitzar seminaris en línia o fora de línia, tallers i desenvolupar recursos educatius.

Seguiu OKEx a:

Twitter: https://twitter.com/OKEx

Facebook: https://www.facebook.com/okexofficial/

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/okex/

Mitjà: https://medium.com/@OKEx

Grup Telegram (anglès): https://t.me/OKExOfficial_English

Grup Telegram (rus): https://t.me/okexofficial_ru

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map