De quina manera els volums centralitzats d’intercanvi il·lustren el cicle de boom i estalvi de DeFi

Amb les dades subministrades per Kaiko, OKEx Insights examina el cicle “boom and bust” de DeFi el 2020.

Quan el 2020 s’acosta a la seva conclusió, el sector de les finances descentralitzades està demostrant ser un dels segments més calents de la indústria blockchain i criptomoneda de l’any..

L’agricultura de rendiments DeFi, un procés de bloqueig d’actius criptogràfics a canvi de recompenses simbòliques, va explotar durant l’estiu a mesura que milions de dòlars fluïen cap a tot tipus de protocols, però el mercat es va refredar ràpidament quan els rendiments ultra-alts van desaparèixer al setembre. Després de l’esclat de la bombolla, molts dels millors preus dels tokens DeFi van registrar fortes pèrdues el mes següent.

Tanmateix, en part a causa de l’augment del preu de BTC i de l’anticipació per al llançament de la fase 0 d’Ethereum 2.0 l’1 de desembre, l’optimisme al voltant de DeFi s’ha anat recuperant, i també ho han fet els preus de les fitxes DeFi..

Mentrestant, els intercanvis centralitzats com OKEx també han jugat un paper important en la millora de la popularitat dels projectes DeFi, ja que molts intercanvis han estat ràpids a la llista de nous tokens DeFi. Segons l’Informe de microestructures d’agost d’OKEx, els tokens DeFi representaven només el 19% del volum total de negociació puntual d’OKEx. Aquesta xifra va saltar al 25% al ​​setembre.

Amb les dades proporcionades per empresa d’anàlisi de blockchain Kaiko, OKEx Insights va analitzar diverses fitxes DeFi negociades en borses centralitzades en un esforç per proporcionar als participants del mercat una perspectiva diferent sobre el canvi de gana d’aquestes fitxes al llarg del temps. Les 10 fitxes examinades van ser:

 • Equilibrador (BAL)
 • Compost (COMP)
 • Corba (CRV)
 • Xarxa Kyber (KNC)
 • Chainlink (ENLLAÇ)
 • SOL
 • SushiSwap (SUSHI)
 • Uniswap (UNI)
 • yearn.finance (YFI)
 • DFI.money (YFII)

El cicle DeFi, d’un cop d’ull

Alguns dels esdeveniments més importants que han transcendit al sector DeFi aquest any són:

 • El llançament de la fitxa de governança de yearn.finance, YFI, a mitjans de juliol
 • El llançament de Curve i el seu testimoni de governança, CRV, el 13 d’agost
 • L’atac vampir de SushiSwap contra el protocol d’intercanvi descentralitzat Uniswap afegint el seu testimoni SUSHI com a incentiu per als proveïdors de liquiditat el 28 d’agost
 • El llançament d’Uniswap del seu testimoni de govern, UNI, a la seva comunitat el 17 de setembre

El valor total bloquejat en la descentralització (que simplement indica la quantitat agregada de capital emmagatzemat en els contractes intel·ligents de DeFi) va augmentar de 1.000 milions de dòlars a principis de juliol a 9.7500 milions de dòlars a principis de setembre, que va ser el pic de l’explosió del mercat naixent. El 2 de setembre, les tarifes de transaccions d’Ethereum es van elevar fins al màxim històric de, de mitjana, 0,032 ETH per transacció (per valor d’uns 15 dòlars, aleshores). El TVL de DeFi va veure llavors el seu retrocés més gran, que va caure des dels màxims de 9.755 milions de dòlars a 7.7900 milions de dòlars en només quatre dies a principis de setembre.

La TVL dels productes DeFi ha anat augmentant contínuament, tot i els diversos girs argumentals. Font: Pols DeFi

La migració fora dels protocols DeFi al setembre es va produir en un moment en què tant els mercats tradicionals com els de criptomonedes van ser molt afectats. Això es va traduir en una venda de tokens DeFi, que va empènyer encara més els seus preus. Tanmateix, el valor total bloquejat ha reprès l’augment des de llavors, amb diversos canvis. De la mateixa manera, la suma de la capitalització borsària de tots els projectes DeFi ha augmentat generalment al novembre, tot i que aquesta xifra encara no s’ha recuperat del màxim històric del 2 de setembre, de 19.55 milions de dòlars..

Amb el preu de la BTC caient gairebé un 10%, d’11.500 a 10.000 dòlars, el 3 de setembre, no va sorprendre que la bombolla DeFi finalment esclatés. Els rendiments ultra alts es van extingir després de l’enfonsament dels preus simbòlics, i els rendiments de la producció agrícola van anar retrocedint gradualment a un rang més acord amb els seus nivells d’alt risc. BTC va recuperar 11.500 dòlars després de 40 dies, però les fitxes DeFi generalment van experimentar un llarg descens i no van recuperar fins a principis de novembre.

La capitalització borsària DeFi encara no s’ha recuperat del seu punt àlgid el 2 de setembre. Font: CoinGecko

Els volums de negociació revelen les preferències canviants dels usuaris d’intercanvi


El boom de DeFi durant l’estiu i principis de tardor va fer que els usuaris de borses centralitzades tinguessin ganes de construir o cobrir les seves exposicions a DeFi. A finals de setembre, OKEx havia llistat 50 fitxes DeFi a la plataforma, oferint swaps amb marge de moneda per a vuit d’aquests tokens DeFi i swaps amb marge USDT per a 27 d’ells, tot i que alguns swaps no es van llançar a temps per agafar el pic a finals d’agost i principis de setembre.

OKEx Insights va examinar 10 permutes de token DeFi de gran volum mitjançant dades de Kaiko. El volum de permutes demostra que l’afició dels usuaris d’intercanviar per negociar fitxes DeFi de nova creació i fitxes de producció agrícola ha estat entusiasta, com a mínim.

Abans de setembre, el líder de llarga data de DeFi per capitalització borsària, LINK, dominava fins al 80% del volum de negociació dels 10 tokens seleccionats. L’arribada d’un permutament perpetu SUSHI a OKEx va començar a menjar una part del domini de LINK. El 6 de setembre, el volum de negociació de swap perpetu de SUSHI havia augmentat fins als 10 milions de dòlars, allunyant el 10% del domini de LINK. El nou creixement del volum de negociació de DeFi va continuar la setmana següent, amb els volums de negociació de swap de YFII i YFI que van arribar als 51 i 28 milions de dòlars, respectivament, el 12 de setembre. Com a resultat, el volum de negociació de LINK va caure ràpidament, amb un domini inferior 25%.

La llista d’un permutament perpetu UNI a OKEx va ser el següent moment destacat de setembre, que va impulsar un augment significatiu del volum de negociació a la borsa. UNI va veure un volum massiu de swap perpetuos de 183 milions de dòlars el segon dia de negociació, que representava el 70% del volum intradia dels 10 tokens seleccionats, una gran diferència respecte a l’entusiasme del mercat per SUSHI. La popularitat d’UNI es va mantenir fins a mitjans d’octubre, quan LINK va tornar a canviar el volum de negociació i, posteriorment, l’entusiasme dels comerciants per UNI va disminuir ràpidament.

A més, hem observat que els volums de swap de DeFi en general van caure precipitadament a la segona quinzena d’octubre a causa del persistent descens dels preus de token de DeFi, YFI i YFII van guanyar una part més gran del volum global, a causa de la seva tremenda volatilitat. YFI, per exemple, va caure d’un màxim de 40.000 a 8.000 dòlars en aproximadament 50 dies. Durant aquesta recessió, els participants del mercat es van allunyar del comerç de tokens DeFi.

La reducció dels preus d’aquestes noves fitxes DeFi va començar el 5 de novembre, quan el preu de BTC va augmentar de 14.000 a gairebé 16.000 dòlars. El preu de la UNI es va recuperar un 14% en aquesta data, després de baixar fins als 1,80 dòlars. Des de llavors, els preus de les fitxes DeFi han seguit l’augment espectacular de BTC i molts d’ells van superar BTC al novembre.

El volum de negociació de swaps de tokens DeFi va augmentar dràsticament a mitjan setembre amb el llançament d’UNI i va tornar a repuntar a principis de novembre. Font: Kaiko, OKEx

Pel que fa al volum de negociació de swap, el percentatge de LINK sobre el volum total de DeFi va tornar a disminuir: YFI, per exemple, va tornar de 15 milions de dòlars l’1 de novembre a 97 milions de dòlars el 18 de novembre. en volum de negociació de swap.

El canvi en la quota de volum de negociació de LINK reflecteix en gran mesura l’interès del mercat per als nous tokens DeFi. Font: Kaiko, OKEx

Quan examinem els volums il·lustrats més amunt, es veu que el 7 de novembre, que va ser un dia de negociació extremadament intens, amb els volums YFI, YFII i LINK en els seus nivells més alts en dos mesos i mig. Això va coincidir amb el dia en què Joe Biden es va convertir en president electe, segons un consens generalitzat, als Estats Units. Aquest esdeveniment va desencadenar un boom de negociació en borses centralitzades que no es va veure en borses descentralitzades com Uniswap. YFI va fer un moviment particularment volàtil aquell dia, passant d’11.800 dòlars a 17.500 dòlars abans de tancar uns 14.000 dòlars. Al mateix temps, però, BTC va caure gairebé un 5% intradia, amb una oscil·lació del preu del 9%.

Una altra observació interessant és que una setmana abans que Uniswap acabés la seva primera fase de mineria de liquiditat el 17 de novembre, el volum de SUSHI creixia ràpidament. El volum mitjà diari de SUSHI després del 12 de novembre va passar de menys de 10 milions de dòlars a més de 20 milions de dòlars, mostrant que els participants del mercat van veure el final de les recompenses UNI com un esdeveniment positiu per a SUSHI. Quan es tracta d’intercanvis descentralitzats, aquest sentiment es reflecteix més clarament en els canvis de TVL a DeFi, és a dir, els proveïdors de liquiditat van transferir els seus fons d’Uniswap a SushiSwap o altres projectes de producció agrícola..

Els intercanvis centralitzats es van beneficiar del llançament aeri de Uniswap

El llançament de 400 UNI d’Uniswap (per valor de 1.200 dòlars en aquell moment) va crear una onada de sentiment FOMO el 17 de setembre, ja que tothom volia obtenir les seves recompenses UNI. Immediatament després, diversos intercanvis centralitzats van incloure immediatament la llista UNI. OKEx fins i tot va oferir un conjunt complet d’eines per al comerç d’UNI, incloses les operacions aleatòries, les operacions de marge, les operacions de swap i les permutes perpetues amb marge de moneda. El volum de negociació d’UNI va assolir un nivell sorprenentment elevat en les borses centralitzades.

El frenesí minorista del segon dia del llançament va triplicar el preu de la UNI i va impulsar el seu volum de negociació al comptat a 284 milions d’UNI, o uns 2.000 milions de dòlars, en set borses seleccionades, per dades de Kaiko. Aquell dia, el volum puntual d’UNI a OKEx era 1,2 vegades superior al volum de negociació puntual de BTC. A Binance, aquest nombre era de 2,11x. Aquest és un volum molt impressionant per a un altcoin i parla de la demanda del testimoni de governança de l’intercanvi descentralitzat al mercat..

Tot i que la cotització d’UNI va contribuir a un volum de negociació extremadament alt per a les borses centralitzades, el frenètic volum va durar només una setmana. Des del 26 de setembre, el volum de negociació al comptat d’UNI va caure bruscament. Després del 5 de novembre es va produir un repunt del volum de negociació, però encara queda molt lluny de la seva primera setmana de negociació.

Tot i que UNI ha cotitzat durant el període de temps més curt en els intercanvis centralitzats entre les 10 monedes examinades, les seves tendències de preus i volum mostren el cicle típic d’un testimoni DeFi, és a dir, un ràpid augment fins a un refredament gradual, seguit d’una recuperació raonable . En només dos mesos, UNI ha passat per aquest cicle.

CEX es va beneficiar del gran volum d’UNI a mitjans de setembre. Font: Kaiko, OKEx

Les borses centralitzades proporcionen a DeFi eines de cobertura i llocs de cobrament

En comparar el canvi del volum de negociació entre el comerç al comptat de swaps al comptat i perpetu d’UNI a OKEx, vam observar que el seu volum estava fortament influït per l’aigua que va sacsejar el mercat el 17 de setembre i el posterior procés de mineria de liquiditat.

El volum de negociació al comptat de UNI va superar el dels swaps perpetus durant els primers tres dies de negociació, no poca cosa, ja que els swaps poden assolir volums més elevats mitjançant un elevat apalancament. Això implica que una gran quantitat de recompenses UNI es van traslladar d’Uniswap als intercanvis centralitzats amb finalitats de lucre.

L’elevat volum d’intercanvis perpetus va durar més temps i va arribar al seu màxim molt més tard. El volum d’intercanvi va assolir el màxim històric de 56 milions d’UNI el 7 d’octubre (valorat en uns 150 milions de dòlars en aquell moment) i va mantenir un volum diari superior als 20 milions d’UNI fins al 10 d’octubre. , va caure per sota dels 20 milions d’UNI a la setmana de la seva cotització, i no ha recuperat aquest nivell des de llavors. L’augment del volum de swap al voltant del 7 d’octubre podria ser un reflex de la protecció dels miners de liquiditat contra la desavantatge dels seus rendiments miners quan el preu al comptat repuntava.

El volum puntual d’UNI va disminuir ràpidament després d’una primera setmana excepcional, mentre que els volums d’intercanvi perpetus elevats van durar molt més temps. Font: Kaiko, OKEx

Tot i que el volum global de negociació de UNI ha disminuït significativament des que es va cotitzar, el percentatge de negociació al comptat va augmentar gradualment a la segona quinzena d’octubre. Això és en part una indicació que els participants del mercat van reconèixer el valor d’Uniswap i van intentar mantenir la seva exposició a DeFi mitjançant la posició de tokens UNI en previsió de rendibilitats elevades en el futur. A més, es tancaven moltes posicions de cobertura a mesura que s’acostava el final de la mineria de liquiditat d’UNI.

A mesura que s’acostava el final de la mineria de liquiditat d’UNI, la demanda d’intercanvi perpetu va disminuir, mentre que el volum puntual va augmentar gradualment. Font: Kaiko, OKEx

A partir del 29 de novembre, la forta pujada d’UNI la va convertir en l’única de les 10 fitxes DeFi seleccionades que va publicar un nombre positiu des de l’1 de setembre, basat en el seu preu de cotització després de OKEx de prop de 3,00 dòlars. En el mateix període de temps, moltes fitxes DeFi han perdut més de la meitat del seu valor, mentre que BTC ha guanyat un 56%.

De l’1 de setembre al 29 de novembre, tots els tokens DeFi seleccionats, excepte UNI, no van obtenir rendiments positius, mentre que Bitcoin va augmentar el 56% en el mateix període. Font: TradingView

DeFi pot ser que estigui aquí per quedar-se

Després d’un examen de les dades de negociació de DeFi durant els darrers tres mesos, vam veure que els tokens DeFi i de cultiu de rendiments de nova creació van experimentar el cicle de creixement i creixement comú entre les noves classes d’actius. La percepció dels participants del mercat sobre aquestes fitxes ha anat passant de irracional a racional a mesura que intentaven identificar fitxes amb valor a llarg termini. Com a resultat, les millors fitxes DeFi van baixar al novembre. El 24 de novembre, però, la capitalització borsària total de DeFi va augmentar fins a arribar a un màxim recent de 19.200 milions de dòlars, encara per sota, però molt a prop del nivell de principis de setembre. El valor total bloquejat a DeFi també va assolir un màxim històric de 14.300 milions de dòlars en aquella època.

Des del boom de la mineria de liquiditat a l’estiu fins al ràpid descens a principis de tardor i després el ressorgiment més suau del darrer mes, podem veure que la història de les finances descentralitzades està lluny d’haver-se acabat. Amb un cicle complet d’esclat de bombolles sota el cinturó, DeFi podria veure un creixement i una activitat renovats en els propers mesos.

OKEx Insights presenta anàlisis de mercat, característiques detallades, investigacions originals & notícies de professionals de criptografia.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map