Blockchain Push de la Xina: una mirada en profunditat sobre la política, les empreses i les inversions governamentals

El mes passat, durant la reunió anual de la Xina sobre política nacional, el blockchain va ser un tema molt discutit. La reunió de la Xina “Two Sessions”, també coneguda com a “Lianghui”, va començar el 22 de maig, després de ser posposada a partir del març a causa de la pandèmia COVID-19.

Lianghui és, per qualsevol mesura, un esdeveniment polític important, que determina en quins àmbits se centrarà la política oficial de la Xina l’any vinent. La reunió reuneix més de 2.000 membres de la Conferència Consultiva Política del Poble Xinès (CPPCC) i del Congrés Nacional del Poble (NPC). Els membres presenten propostes durant la reunió, que després són resumides pel primer ministre Li Keqiang al Informe de treball, que posa en relleu les prioritats polítiques i els objectius econòmics de la Xina per a l’any següent.

Durant la sessió d’aquest any, el 23 de maig, Jieqing Tan, diputat del PNJ, instat Xina per accelerar el desenvolupament de la cadena de blocs proposant l’establiment d’un fons de desenvolupament de la cadena de blocs liderat pel govern. El fons proposat té com a objectiu donar suport a empreses prometedores de blockchain, fomentar la innovació que impliqui la tecnologia i cultivar unicorns blockchain a la llarga.

Tan va suggerir a més que la Xina aprofités el període de planificació del pla “Catorzè quinquennal” per establir una estratègia nacional de blockchain per al país. A partir de la configuració d’estàndards de tecnologia blockchain al nivell inferior, seguit d’un nivell mitjà d’aplicacions de la indústria, l’estratègia consistirà en un sistema tridimensional de tecnologia, indústria i regulació.

Des del president de Xi Jinping empènyer el desenvolupament de blockchain va començar la tardor passada, blockchain ha guanyat força a la Xina. OKEx Insights analitza de prop l’estat actual de la tecnologia i l’ecosistema que es desenvolupa al seu voltant a la Xina.

Augment de la política de blockchain

A l’abril de 2020, a informe del gegant consultor xinès CCID indica que la Xina s’ha convertit en líder mundial en la implementació de la política de blockchain. Amb 267 polítiques relacionades amb blockchain a finals de 2019, tant a nivell estatal com local, CCID informa que la Xina comptes per al 45 per cent de totes les polítiques governamentals relacionades amb la tecnologia. Entre el 2016 i el 2019, hi va haver un total de 29 polítiques relacionades amb el blockchain anunciades per les autoritats nacionals a la Xina, de les quals només 17 es van revelar el 2019.

Amb 13 polítiques de blockchain a l’abast de l’any passat, el Ministeri d’Indústria i Tecnologies de la Informació (MIIT) de la Xina és el jugador del govern més actiu en aquest espai, seguit del Comissió Nacional de Desenvolupament i Reforma (NDRC) amb 4 polítiques.

Com són les polítiques de blockchain de la Xina?

El promulgació d’una llei nacional sobre criptografia l’1 de gener de 2020 és àmpliament considerat com una de les polítiques reguladores de blockchain més importants a la Xina fins ara. D’acord amb la Comitè de Constitució i Dret de l’NPC, la llei normalitza l’aplicació i la gestió de la criptografia i fomenta les millors pràctiques en el desenvolupament d’empreses relacionades amb la criptografia.

La llei també inclou un conjunt de normes sobre conductes incorrectes que impliquen criptografia. Per exemple, establir la forma en què el sistema legal respon a les persones que roben informació encriptada d’altres i es dediquen a pirateries il·legals.

El govern xinès també ha intentat establir estàndards nacionals de blockchain. A l’abril d’aquest any, el MIIT emès un “Avís públic sobre la formació d’un comitè tècnic nacional de normalització de la tecnologia blockchain i del llibre major distribuït”. Liderat pel viceministre del MIIT, Chen Zhaoxiong, el comitè tècnic estarà format per 71 professionals d’organitzacions polítiques, industrials, acadèmiques i de recerca..

Pel que fa al nombre de polítiques de blockchain va anunciar per part dels governs provincials i municipals, la capital de la Xina, potser sorprenentment, no és la líder. Més aviat, la província costanera de Guangdong compta amb les polítiques de blockchain més elevades entre totes les altres regions del país, amb Pequín al cinquè lloc, fins ara anunciant 15 polítiques oficials.

Polítiques de blockchain anunciades a la Xina pels governs municipals i provincials. Font: CCID, OKEx Insights

Blockchain als negocis


A partir del 2019, n’hi havia 1.006 empreses blockchain a la Xina, 338 dels quals (un 33,6 per cent) es basen a Pequín, segons l’informe del CCID. Pequín és seguit per 254 a Guangdong i 122 a Xangai. Entre les empreses blockchain, la majoria són aplicacions de finançament, seguides de la cadena de subministrament, els serveis governamentals i el seguiment de factures.

Aprofundint en les aplicacions financeres de la cadena de blocs a la Xina, les empreses se centren principalment en el finançament de la cadena de subministrament (36%), les remeses transfrontereres (16%) i el finançament comercial (14%).

Aplicacions financeres de blockchain a la Xina, 2012-2019. Font: CCID, OKEx Insights Aplicacions financeres de blockchain a la Xina, 2012-2019. Font: CCID, OKEx Insights Les aplicacions financeres de blockchain a la Xina, inclouen casos d’ús. Font: CCID, Centre d’Innovació Dinamarca Xangai, OKEx Insights

Aly Madhavji, soci director del Blockchain Founders Fund, va dir aquesta setmana a OKEx Insights que considera que la Xina ha guanyat un avantatge respecte als Estats Units en la cursa de desenvolupament de blockchain. Culpa les regulacions dels Estats Units de la tecnologia emergent del desfasament:

“La Xina ha experimentat un augment substancial de la inversió en tecnologies de blockchain després de nombrosos pilots d’èxit en diversos sectors, inclosos la cadena de subministrament, les assegurances i les finances. En canvi, hem vist que la regulació als Estats Units continua inhibint les innovacions que proporciona blockchain.

Simultàniament, la defensa del president Xi Jinping perquè la Xina sigui líder en blockchain ha alimentat un gran interès per la tecnologia, inclosa la creació de la Xina Blockchain Service Network (BSN) “.

Xarxa de serveis de blockchain: una cadena de blocs nacional?

El Xarxa de serveis basada en blockchain (BSN) es va llançar a l’octubre de 2019 i està destinat a servir de base per a la infraestructura blockchain a l’estratègia nacional de blockchain de la Xina. BSN és un iniciativa conjunta del State Information Center (SIC) i empreses estatals com China Mobile i China UnionPay.

Prova beta de la infraestructura va començar entre octubre de 2019 i març de 2020. Es va pilotar per primera vegada a Hangzhou, reunint més de 2.000 desenvolupadors per crear aplicacions relacionades amb la caritat pública, la logística de productes i el seguiment electrònic de factures. Després de la fase de proves beta, el 25 d’abril, els desenvolupadors de BSN va anunciar llançament oficial de la xarxa per a ús comercial global.

Shan Zhiguang, president de la BSN Development Alliance, va afirmar en l’anunci que la xarxa té actualment 128 nodes públics de ciutat, amb vuit d’ells repartits per sis continents. L’Aliança prediu que els nodes públics de la ciutat de BSN arribin a 200 com a mínim a finals del 2020.

Els desenvolupadors de BSN també van assenyalar que la tecnologia ha estat dissenyada per donar suport a marcs de blockchain populars, com ara Hyperledger Fabric i XuperChain de Baidu..

Els creadors de BSN van expressar la seva confiança en que la xarxa atrauria desenvolupadors d’aplicacions descentralitzades (DApp), atès que els costos operatius que suposen són molt més baixos (fins al 20 per cent) que els “serveis tradicionals de cloud blockchain”.

Les ofertes de blockchain passen dels EUA a la Xina

En els darrers quatre anys, hi ha hagut un canvi dràstic en la proporció d’ofertes de blockchain que es traslladen a la Xina, segons l’informe de 2020 de CB Insights sobre el panorama global de blockchain. Tot i que les empreses amb seu a la Xina van reclamar només el 2 per cent de les ofertes relacionades amb el blockchain el 2015, el 2019, aquest nombre havia crescut fins al 22 per cent. D’altra banda, les empreses amb seu als Estats Units van experimentar una caiguda del 20 per cent en el mateix període, passant de reclamar el 51 per cent de totes les ofertes de blockchain mundials al 31 per cent..

L’augment de la Xina en termes d’ofertes de blockchain també és coherent amb els resultats de 2n Global Crypto M de PwC&A i Informe de recaptació de fons, publicat a l’abril del 2020. PwC va informar que el 2019, la recaptació de fons de criptografia i les fusions i adquisicions (M&A) els acords es van desplaçar de les Amèriques cap a Àsia i EMEA.

Percentatge de l’activitat global de l’oferta relacionada amb blockchain, 2015-2019. Font: CB Insights, OKEx Insights

Finançament i inversions

La Xina s’ha convertit en una regió dominant en termes de desenvolupament de blockchain i tracta sobre el teló de fons de la caiguda de les inversions mundials en blockchain el 2019.

Finançament global del desenvolupament de blockchain per empreses de capital risc suma fins als 2.7900 milions de dòlars el 2019, una caiguda del 34,5% respecte al 2018, segons informa CB Insights. La Xina també va patir el sentiment inversor baixista el 2019, amb les seves inversions nacionals en cadena de blocs (de tot tipus) que van caure poc més del 40 per cent: de 41,25 milions de iuans (uns 5.800 milions de dòlars) el 2018 a 24.43 milions de iuans (uns 3.400 milions de dòlars) el 2019 – segons un informe de Rhino Data.

Evidentment, els inversors institucionals van ser més cautelosos a l’hora d’invertir blockchain a la Xina, com es reflecteix en la forta caiguda del nombre d’ofertes de finançament blockchain, que mostra una caiguda del 59% el 2019.

Inversions en blockchain d’empreses xineses a la Xina (2014-2019), font: Rhino Data

Una possible explicació del descens de les inversions nacionals en blockchain a la Xina està relacionada amb el fet que les empreses xineses han continuat invertint en blockchain fora del país. L’informe de Rhino Data mostra que el nombre d’empreses xineses que inverteixen en projectes de blockchain estrangers només va experimentar un lleuger descens el 2019.

Tot i la recent disminució de les inversions relacionades amb blockchain a la Xina, la firma d’investigació de mercat IDC va predir en un informe de novembre de 2019 que la despesa de la Xina en tecnologia blockchain augmentarà superar 2.000 milions de dòlars el 2023, amb una taxa de creixement anual composta del 65,7% des del 2018-2023.

Inversions en blockchain d’empreses xineses fora de la Xina (2014-2019), font: Rhino Data

Guanyar un avantatge amb blockchain

Durant la tercera sessió del 13è Comitè Nacional de la CPPCC, en el marc de la reunió anual de dues sessions celebrada a finals del mes passat, Charles Li, el cap executiu de la Borsa de Valors de Hong Kong, es va dirigir als reguladors sobre la cadena de blocs. Li estressat que la Xina pot aprofitar la tecnologia blockchain, la intel·ligència artificial (IA) i les grans dades per superar altres economies importants:

“Xina té l’oportunitat d’utilitzar el big data per liderar altres economies. D’una banda, la Xina és més digital, més basada en Internet i més capaç d’utilitzar noves tecnologies com la intel·ligència artificial, la cadena de blocs i el big data que cap altre país “.

En el seu discurs, Li va fer referència a una “Opinions” declaració que el Comitè Central del Partit Comunista de la Xina i el Consell d’Estat havien publicat a finals de març. Li va afirmar que la declaració “per primera vegada va incorporar explícitament dades als factors de producció”. De fet, el text governamental es va centrar en “compartir obertament les dades governamentals”, estandarditzar la gestió de dades i millorar la seguretat de les dades.

Pagaments digitals i DCEP

El lideratge de la Xina en pagaments digitals ha establert una base sòlida per fomentar una economia digital, en la qual el blockchain podria incorporar-se més. A partir de maig de 2020, Xina rematat valor global de les transaccions en pagaments digitals, amb 1,9 bilions de dòlars en transaccions, gairebé el doble que els Estats Units, amb 895.000 milions de dòlars. Segons Statista, la Xina també classificat primer en la penetració d’usuaris en el segment de punt de venda mòbil el 2019, mostrant que el 35,2 per cent de totes les transaccions en el punt de venda es processen mitjançant aplicacions de telèfons intel·ligents a la Xina.

Penetració d’usuaris al segment de punt de venda mòbil el 2019. Font: Statista

Pel que fa a la incorporació de blockchain al sector dels pagaments digitals, l’economia mundial ha seguit de prop la moneda digital del banc central (CBDC) proposada per la Xina, Digital Currency Electronic Payment (DCEP). DCEP va ser presentat per primera vegada al públic el març de 2018 per Zhou Xiaochuan, ex governador del Banc Popular de la Xina, el banc central de la Xina..

DCEP és un sistema per distribuir un iuan digital i està dissenyat per ser de dos nivells, on el primer nivell l’utilitzen PBoC i els bancs comercials i el segon nivell l’utilitzen els bancs comercials i el públic en general. L’abril de 2020, el PBoC va iniciar el seu assaig pilot de DCEP a Xiong’an, amb les cadenes de menjar ràpid dels Estats Units McDonald’s, Subway i Starbucks nomenat a la llista de participants del pilot.

Cronologia del DCEP de la Xina. Font: lloc web de PBoC, Agència de Notícies Xinhua, CICC Research, KWM.com, OKEx Insights

Val a dir que, segons alguns experts, DCEP no necessàriament utilitza tecnologia blockchain, o no en la forma en què s’entén la tecnologia. El professor de la Universitat de Tecnologia i Negocis de Chongqing, Changyong Liu, va dir prèviament a OKEx Insights que “DCEP no s’adapta a la moda global de la cadena de blocs”. A més, va afirmar:

“El DCEP és principalment una transformació tècnica, no canvia la naturalesa del RMB i dels sistemes reguladors relacionats, per tant, DCEP no aportarà molta comoditat a la indústria actual de blockchain ni a la indústria de les criptomonedes”.

Un aprofundiment anàlisi de DCEP per l’economista en cap del grup HashKey va assenyalar que el seu llibre major seria necessàriament centralitzat, com tots els projectes proposats de CBDC, cosa que el converteix en “una cadena de blocs” degradada “amb només un node”.

Pel que fa a la competència mundial, els Estats Units també persegueixen evidentment el seu propi CBDC, tot i que un dòlar digital encara només està en fase de planificació i disseny. La setmana passada, un grup dirigit per antics reguladors nord-americans va publicar un llibre blanc sobre la pròpia proposta de CBDC dels Estats Units: un sistema centralitzat similar de dos nivells, fiat amb diners, que faria ús d’alguns elements de la tecnologia blockchain.

Blockchain exclòs del resum anual del govern de la Xina

Tot i l’empenta activa dels òrgans governamentals xinesos (per no parlar d’empreses i inversors) per desenvolupar i implementar una política relacionada amb blockchain, la tecnologia en si mateixa no és encara una prioritat estatal. La tecnologia Blockchain no va entrar a l’agenda d’aquest any Informe de treball – el resum de la reunió de dues sessions que estableix les prioritats per a l’any vinent.

Això indica que, com a tecnologia emergent, la cadena de blocs encara no pertany a les iniciatives bàsiques del govern xinès, almenys no enguany. En lloc de ser una indústria autònoma en si mateixa, el govern de la Xina considera evidentment que la cadena de blocs és una eina o una tecnologia per millorar l’eficiència en àrees, com la cadena de subministrament, que poden considerar-se una prioritat nacional..

OKEx Insights presenta anàlisis de mercat, funcions en profunditat i notícies seleccionades de professionals de criptografia. Seguiu OKEx Insights a i Telegrama.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map