Bitcoin a Ethereum: val la pena assenyalar la vostra BTC?

OKEx Insights s’endinsa profundament en la gana emergent per BTC simbolitzada, així com en els riscos inherents.

Un dels nínxols de més ràpid creixement de la indústria de les criptomonedes aquest any és el dels BTC tokenitzats. Els inversors troben cada vegada més valor en utilitzar milers de milions de dòlars en liquiditat sense igual de BTC en diferents cadenes de blocs. Solucions com Wrapped Bitcoin (WBTC), renBTC, sBTC, tBTC i altres permeten als titulars mantenir l’exposició al preu de l’actiu digital dominant alhora que es beneficien de temps de transacció més ràpids i del potencial de generació d’ingressos passius de les finances descentralitzades.

Lloc de l’ecosistema DeFi més desenvolupat, Ethereum s’ha convertit en la cadena de blocs escollida tant pels projectes BTC simbolitzats com pels seus usuaris. A principis de 2020, hi havia al voltant de 1.110 BTC tokenitzats a la xarxa. Avui Ethereum és l’amfitrió prop de 153.000 Fitxes ERC-20 que representen BTC. El seu valor combinat, als preus actuals de BTC, supera els 2.300 milions de dòlars.   

Impulsar gran part d’aquest creixement és l’explosió d’interès per DeFi. Aquest any s’ha vist que el valor total bloquejat en els protocols de finançament descentralitzats s’ha expandit dràsticament. Després de recuperar-se del xoc a la indústria aquest març, TVL a DeFi va superar la marca de 1.000 milions de dòlars per segona vegada a finals de maig. El 26 d’octubre, la xifra es va mantenir gairebé 12.500 milions de dòlars.

Distribució de Tokenized BitcoinLa distribució de Bitcoin tokenitzat es va incloure en els principals projectes DeFi. Font: Catallact

En aquest article, OKEx Insights considera el creixement de BTC a la cadena de blocs d’Ethereum explicant exactament què és el BTC simbolitzat i explora les raons per les quals un usuari pot voler aportar el valor del seu BTC a una altra cadena de blocs. A continuació, analitzem alguns dels projectes més importants que simbolitzen BTC i els compromisos entre ells. Finalment, concloguem amb una discussió sobre el risc general associat a la tokenització de BTC i la seva integració amb aplicacions de finançament descentralitzades.

Què és Bitcoin tokenitzat?

En el llenguatge de la indústria de les criptomonedes, a "moneda" fa referència a una moneda digital que és nativa d’una cadena de blocs. BTC és originari de la xarxa Bitcoin. Ether (ETH) és originari de la xarxa Ethereum.

Mentrestant, a "fitxa" és una criptomoneda que no és nativa de la xarxa blockchain en què opera. La xarxa Ethereum, per exemple, allotja molts tokens. Aquests inclouen el testimoni COMP de Compound, el testimoni UNI d’Uniswap i fins i tot el testimoni OKB d’OKEx.

"Tokenització" es refereix al procés de representació d’un actiu que no és propi d’una cadena de blocs determinada en aquesta cadena de blocs com a testimoni. Actius com monedes fiduciàries, metalls preciosos i fins i tot obres d’art han estat simbolitzats en diferents xarxes de cadenes de blocs. També ho ha fet BTC.

En general, el procés de tokenització implica un tipus de custòdia que detingui l’actiu no natiu i encunyi el nombre requerit de fitxes a la cadena de blocs corresponent. Se suposa que cada testimoni que representa un recurs té el respatller, com a mínim, del mateix valor d’aquest recurs. Per tant, els usuaris poden bescanviar el recurs simbolitzat pel recurs real que representa cremant-lo. Amb un suport amb una proporció d’almenys 1: 1, el valor de cada testimoni es manté com a mínim igual al valor de mercat actual de l’actiu real.

Els protocols que proporcionen serveis de tokenització BTC solen contenir BTC o altres garanties amb un custodi centralitzat, una màquina virtual o un contracte intel·ligent. La naturalesa del propi custodiat dicta el procés mitjançant el qual s’encunyen noves fitxes recolzades per BTC. Diferents solucions també presenten als usuaris el seu propi conjunt de riscos, així com avantatges i desavantatges.

Un cop encunyats, els titulars poden utilitzar el seu BTC tokenitzat per interactuar amb diversos protocols DeFi. També poden negociar-los en mercats secundaris, proporcionant una manera addicional d’exposar-se al preu del BTC per a aquells que no ho tinguin. 

Per què simbolitzar Bitcoin?

BTC és, amb diferència, la moneda digital més establerta. Gairebé 12 anys després del seu inici, lidera la indústria gairebé totes les mesures. La seva capitalització borsària supera els 240.000 milions de dòlars més del 60% de tot el mercat de criptomonedes. Mentrestant, la erupció hash de la xarxa, una mesura de la seva seguretat general, continua fent nan les de totes les altres monedes digitals combinades.

El registre històric de Bitcoin, el seu robust model de seguretat i la seva capitalització de mercat relativament gran converteixen BTC en una inversió relativament estable per a molts inversors. A més, la senzilla funcionalitat de la xarxa redueix els riscos tècnics als quals s’enfronta. Aquests factors, juntament amb el seu límit de subministrament defensat amb vehemència de 21 milions de BTC, el converteixen en el candidat més fort per a un magatzem de valor a la indústria de les criptomonedes avui en dia. La recent inclusió de BTC en els balanços d’empreses cotitzades en borsa com MicroStrategy, Square i altres n’és un testimoni..

Tot i això, la xarxa té les seves limitacions. Les transaccions són lentes en comparació amb altres xarxes de blockchain. Tot i que el temps de bloqueig de 10 minuts de Bitcoin i la relativa manca de complexitat tècnica realment reforcen la seguretat general de la xarxa, aquests factors limiten l’atractiu d’utilitzar BTC per a alguns tipus d’aplicacions, com ara les aplicacions DeFi, que atrauen els usuaris a altres xarxes de cadenes de blocs..

Per combatre-ho, alguns desenvolupadors es comprometen a fer-ho aportant funcionalitats de contractes intel·ligents a la xarxa Bitcoin. No obstant això, la majoria de projectes que depenen de contractes intel·ligents afavoreixen altres cadenes de blocs. Amb els seus temps de transacció més ràpids, opcions de programació més diverses i el comunitat de desenvolupadors més gran, Ethereum s’ha convertit en la xarxa de referència per a aquells que construeixen aplicacions descentralitzades. Com a tal, la xarxa compta amb el sector DeFi més expansiu i vibrant. Per tant, no és una sorpresa veure Ethereum liderar també en termes de nombre de BTC tokenitzats que admet.

Ilya Abugov, líder d’OpenData a DappRadar, un agregador de dades d’aplicacions descentralitzades, va dir a OKEx Insights:

"L’ecosistema Ethereum DeFi permet als usuaris treballar el seu capital i no hi ha tantes opcions per als titulars de BTC que rivalitzin amb els rendiments disponibles a DeFi."

Els desenvolupadors de projectes BTC simbolitzats consideren la liquiditat massiva de la criptomoneda com una oportunitat per afavorir l’expansió del finançament descentralitzat, sense necessitat necessària de capital nou per entrar a la indústria de les criptomonedes. Sense aprofitar la liquiditat de BTC, el creixement del sector està limitat per la mida de les capitalitzacions de mercat de les xarxes molt més petites en què es basen les aplicacions DeFi..

Amb aproximadament 11.500 milions de dòlars en valor total bloquejat avui en dia, les finances descentralitzades encara representen una petita fracció de la indústria tradicional dels serveis financers, que és es preveu superar els 26,5 bilions de dòlars el 2022. Tenint en compte la mida i l’edat del nínxol DeFi, l’absorció de liquiditat BTC sens dubte donaria al sector una major legitimitat per a aquells en finances que encara no presten atenció a la indústria de les criptomonedes..

El nombre de BTC tokenitzats a Ethereum mostra que ja hi ha una demanda significativa per portar la liquiditat de BTC a altres cadenes de blocs. Les 2.700 monedes tokenitzades de la xarxa fa sis mesos han augmentat fins a superar les 150.000.

Atribuint el ràpid creixement simbòlic de BTC a la pròpia expansió de DeFi, el cap d’operacions de Ren Project, Michael Burgess, va dir a OKEx Insights:

"És la primera vegada que els individus poden mantenir exposició a BTC alhora que obtenen un rendiment atractiu de l’actiu de manera sense permisos. Aquesta combinació d’atributs, juntament amb el frenesí agrícola de rendiments durant l’estiu, ha conduït al creixement que hem vist."

De la mateixa manera, Carolyn Reckhow, cap de desenvolupament i estratègia empresarial de Keep Network, considera natural la utilització de BTC a la xarxa Ethereum, particularment donada la proliferació d’oportunitats de generació d’ingressos passius a DeFi:

"Bitcoin sempre serà el “finançament descentralitzat” original. Al mateix temps, el 2020 ha presentat noves oportunitats per guanyar a Ethereum DeFi, a mesura que aquest ecosistema creixi. És lògic que els titulars de BTC vulguin participar d’una manera coherent amb els seus valors i prioritats."

Bitcoin a Ethereum: els projectes més grans

Bitcoin embolicat (WBTC)

Llançat a principis del 2019 pels projectes existents Kyber, Ren i BitGo, Wrapped Bitcoin (WBTC) és, amb diferència, el projecte més establert que simbolitza BTC avui en dia. Actualment hi ha més de 123.000 WBTC a Ethereum. En termes fiduciaris, el valor total s’acosta als 1.900 milions de dòlars, en el moment de la redacció.

WBTC confia en un guardià centralitzat per supervisar l’emmagatzematge de les monedes BTC, així com la posterior encunyació i cremada de WBTC. Quan els usuaris volen encunyar WBTC, ho fan mitjançant un dels comerciants del projecte. El comerciant transmet la sol·licitud al guardià, que enceta el WBTC d’acord amb el nombre de BTC detinguts. Els comerciants i custòdies individuals són aprovats per l’organització autònoma descentralitzada del projecte, coneguda habitualment com a DAO.

Tot i que és clarament una implementació centralitzada, el WBTC s’esforça per mantenir la màxima transparència possible. Els usuaris poden veure el fitxer adreces de custòdia en què es mantenen els fons i compareu-los amb el nombre de WBTC encunyat a la xarxa Ethereum. Gràcies a la naturalesa pública de les cadenes de blocs de Bitcoin i Ethereum, demostrar les reserves completes de WBTC en circulació és molt fàcil..

Segons el lloc web del WBTC, actualment hi ha 26 comerciants. Aquests inclouen grans projectes DeFi com Maker, Ren, Set Protocol i Aave. Mentrestant, hi ha 17 membres del DAO de la plataforma. Els que estiguin familiaritzats amb les finances descentralitzades reconeixeran noms com Gnosis, OmiseGO, bZx i Kyber, que es troben entre els membres de DAO..

BitGo protegeix el BTC dels usuaris com a únic responsable del projecte. Tot i que la confiança en un sol guardià pot fer sonar alarmes a alguns lectors, la companyia és un dels guardians més destacats de la indústria. Està regulat per la divisió de banca a Dakota del Sud i compta amb un Assegurança de 100 milions de dòlars política de Lloyd’s de Londres.

Tot i les seves credencials, BitGo encara representa un tercer de confiança. Per a molts de la indústria, això està en desacord amb el propi ethos de la criptomoneda. També ho fa l’obligació de complir les normatives contra el blanqueig de diners, com ara els controls de Know Your Customer, que requereixen revelar la pròpia identitat abans d’encunyar WBTC. Per aquests motius, altres projectes han intentat portar BTC a la xarxa Ethereum d’una manera més reduïda a la confiança.

RenBTC

El segon projecte més gran que simbolitza BTC a Ethereum és impulsat per la màquina virtual Ren (RenVM). Les fitxes amb còpia de seguretat BTC que crea es coneixen com a fitxes renBTC. Actualment hi ha més de 25.000 renBTC, o un valor d’uns 320 milions de dòlars, a Ethereum.

El RenVM és una xarxa de màquines coneguda com Darknodes. La màquina virtual actua com a custòdia dels usuaris creant una adreça de dipòsit BTC única a la qual els usuaris han d’enviar BTC. La clau privada d’aquesta adreça es manté completament secreta, fins i tot des dels nodes. Un cop confirmada la transacció, RenVM imprimeix el nombre adequat de renBTC per utilitzar-lo amb aplicacions DeFi compatibles.

Com a xarxa sense permisos, qualsevol persona pot executar un RenVM Darknode. No obstant això, el registre requereix que els operadors participin en 100.000 fitxes REN. Això garanteix que un usuari no pugui superar la xarxa amb Darknodes que controli per tal de fer funcionar la màquina virtual al seu favor. Els operadors de Darknode estan incentivats a participar honestament mitjançant una quota de les comissions de transacció que cobren aquells que utilitzen RenVM.

A diferència de WBTC, que requereix que els usuaris compleixin els requisits regulatoris AML i KYC, renBTC i la màquina virtual que l’alimenta se centren en la privadesa. Utilitza diverses tècniques criptogràfiques per assegurar que tots els processos (entrades, sortides i estat) es mantenen en secret per a tots els participants, inclosos els operadors de Darknode. Tal com es descriu a documentació del projecte, RenVM incorpora l’ús compartit secret de Shamir, zkSNARKs i un protocol de càlcul multipartit segur per aconseguir aquesta funcionalitat centrada en la privadesa.

A més d’haver estat una manera més reduïda de confiança i privada d’aportar liquiditat BTC a altres cadenes de blocs, RenVM ofereix avantatges addicionals. En primer lloc, la seva composibilitat permet als projectes DeFi afegir operabilitat inter-blockchain a les seves pròpies aplicacions, cosa que proporciona una experiència d’usuari més fluida. El cap d’operacions de Ren, Michael Burgess, va dir a OKEx Insights com això podria afectar el creixement més ampli de la indústria de les criptomonedes:

"A mesura que RenVM s’amplia a altres cadenes de blocs, els usuaris podran interactuar amb actius natius (com ara BTC) i no sabran en quina L1 subjacent es troben les dApps, cosa que, segons el nostre parer, traslladarà la interoperabilitat al corrent principal i tindrà un impacte profund l’experiència d’usuari de l’ecosistema i posterior adopció."

A més, en ser totalment basats en protocols, encunyar actius mitjançant RenVM requereix poc més temps del que es necessita per confirmar les transaccions a les cadenes de blocs que connecta. Això fa que sigui molt més ràpid que els sistemes que requereixen autorització central.

Burgess va comentar:

"Cap altre mecanisme d’actius empaquetats no pot desplaçar-se cap i cap a Ethereum amb la mateixa rapidesa i eficiència en el capital. La resta de variants tenen obstacles UX que impedeixen aquest nivell de fluïdesa i eficiència de capital."

Actualment hi ha més de 6 vegades el nombre de fitxes WBTC que les fitxes renBTCActualment hi ha més de 6 vegades el nombre de fitxes WBTC que les fitxes renBTC. Font: Catallact

Mantingueu el tBTC de la xarxa

WBTC i renBTC no són els únics esforços per portar la liquiditat de BTC al sector financer descentralitzat en expansió. Tot i que l’HBTC de Huobi i l’imBTC de Tokenlon depenen de serveis de custòdia centralitzada, similars al de WBTC, altres s’esforcen per representar BTC a Ethereum d’una manera que s’adapta més a l’ethos de la indústria de les criptomonedes més àmplia..

Entre ells es troba el tBTC de Keep Network. Aquesta simbolització de BTC utilitza nodes de signatura seleccionats de manera aleatòria i sobrecolateralitzats per fer-se càrrec de la BTC dels usuaris. Aquests signants reben una part de les quotes que paguen els usuaris de la plataforma i es mantenen honestos mitjançant una fiança d’ETH per valor del 150% del BTC sota la seva custòdia. Actualment, hi ha al voltant de 1.000 tBTC (~ 15 milions de dòlars) en circulació, cosa que la converteix en una de les implementacions més petites de BTC tokenitzat..

Tot i representar una part menor de la BTC tokenitzada a Ethereum, els que estan darrere de tBTC creuen que actualment representa la implementació més alineada ideològicament amb Bitcoin. En paraules de Reckhow:

"tBTC està construït per ser coherent amb els valors i les prioritats dels titulars de Bitcoin. Això vol dir prioritzar la descentralització i la seguretat. tBTC és completament desconfiat, cosa que significa que cap intermediari ha de tancar la sessió per bescanviar tBTC per BTC en cap moment."

sBTC

Els desenvolupadors darrere de la plataforma de comerç de derivats descentralitzats Synthetix han plantejat un altre enfocament per representar el valor de Bitcoin a la xarxa Ethereum. El seu testimoni sBTC és en realitat una representació sintètica del valor de BTC. A diferència de WBTC, renBTC i tBTC, sBTC no està recolzat per BTC. En el seu lloc, el testimoni SNX de Synthetix proporciona la garantia necessària per encunyar els tokens sBTC. Els usuaris que vulguin crear sBTC han de bloquejar SNX per valor del 700% aproximat del valor del BTC. Aquesta col·lateralització excessiva és necessària per protegir el sistema contra una caiguda sobtada del preu de SNX enfront del de BTC.

Tenint en compte que tant SNX com sBTC operen a la cadena de blocs d’Ethereum, els actius representats per Synthetix no realitzen un pont de cadenes de blocs de la mateixa manera que ho fan altres solucions. El sistema no implica cap BTC real. Per tant, sBTC no es pot bescanviar per BTC. Per tant, sBTC permet als comerciants exposar-se únicament al preu de BTC i no aporta cap de la gran liquiditat del mercat BTC a la xarxa Ethereum.

Problemes plantejats per diferents implementacions de Bitcoin tokenitzades

Actualment, cap dels esforços per portar Bitcoin a Ethereum no té inconvenients. El principal (almenys ara com ara) és el requisit de confiar en una entitat central. En última instància, la pressió externa sobre aquells que exerceixen el control central d’aquests sistemes podria provocar la censura de transaccions i fins i tot la confiscació de BTC sota custòdia.

Amb WBTC, HBTC i imBTC, aquest control central es fa bastant explícit. El BTC sota custòdia es manté en carteres controlades per una entitat central. Els usuaris confien que aquesta entitat central realment tingui una moneda per cada BTC tokenitzada en circulació i que no desapareixerà sobtadament amb el contingut de la seva cartera de custòdia. El que no és tan clar, però, és el nivell de control central que manen els que hi ha darrere de les solucions que afirmen oferir la tokenització de BTC d’una manera més reduïda a la confiança..

Tant tBTC com renBTC anteriorment han atret crítiques sobre les seves pròpies reivindicacions de descentralització. El 26 d’agost de 2020, la Fundació Wanchain va publicar un document Publicació mitjana en què identificava discrepàncies entre les reclamacions de renBTC i la seva implementació real. Va afirmar que tots els BTC sota custòdia de RenVM restaven en una única adreça BTC. El control d’aquesta clau privada permetria a un atacant transferir tots els BTC que el projecte té sota custòdia a qualsevol adreça de la xarxa.

El Projecte Ren va respondre amb un publicació pròpia, raonant que la descentralització total des del principi convida als seus propis problemes. Els errors de programari, sobretot quan es tracta de programes complexos i d’avantguarda, són habituals. Per tant, el Projecte Ren segueix un full de ruta cap al que descriu com una descentralització completa.

El missatge revelava que els que estaven darrere del projecte podrien, de fet, col·lusionar internament per accedir a aquests fons sota custòdia de RenVM. No obstant això, va afirmar que n’hi ha "forts incentius per no fer-ho." Això inclou "llençant anys de treball i reputació," així com possibles ramificacions legals i la llista negra d’actius robats, limitant l’eficàcia d’aquesta estafa de sortida. En última instància, els usuaris han de confiar que no hi haurà connivència.

Un número anterior, aquesta vegada, amb tBTC, va posar de manifest les preocupacions de centralització i com la descentralització completa des del principi pot presentar els seus propis riscos. Només un parell de dies després del llançament de maig de 2020 de tBTC, l’equip de Keep Network es va veure obligat a fer-ho activar una pausa de dipòsit funció escrita al codi del projecte. Desencadenant el que anomenava "palanca vermella," l’equip va ser capaç d’evitar la pèrdua de fons dels usuaris mentre abordava problemes amb el seu sistema de fiança de signants. Sense aquest control central, és possible que s’hagin aprofitat les vulnerabilitats identificades.

Igual que el Projecte Ren, la xarxa Keep avança cap a una descentralització total de tBTC. Esbossa un procés esglaonat per eliminar els punts centrals de confiança. Això pretén permetre la resolució de problemes de dentició, mantenint el control sobre certs aspectes del sistema per protegir els participants de la xarxa de vulnerabilitats imprevistes. Evidentment, però, encara hi ha algun requisit de confiança dels usuaris en aquestes solucions aparentment reduïdes a la confiança.

Els esforços per reemplaçar els custodis centralitzats quan s’aconsegueixin diferents cadenes de blocs poden adaptar-se millor a la naturalesa descentralitzada de la criptomoneda, però la seva relativa complexitat també convida a nous vectors d’atac potencials. Com passa amb molts protocols de criptomoneda, els defectes del seu codi, si s’exploten, poden provocar la pèrdua de fons dels usuaris. Aquesta és una consideració important per a qualsevol persona que consideri fitxar les seves pròpies participacions BTC.

Parlant amb OKEx Insights, Abugov va comentar la compensació entre els serveis de custòdia centralitzada i aquells que intenten proporcionar tokenització BTC de manera minimitzada de confiança:

"Alguns poden dir que els usuaris minoristes no entenen la tecnologia que hi ha darrere dels seus productes financers centralitzats; només els cal que funcionin. Pot ser cert, però, amb els productes centralitzats, hi ha un responsable responsable identificat. Hi ha procediments per al que passa si les coses van malament. A DeFi, n’hi ha molt menys."

Riscos generals i deficiències de BTC tokenitzada a Ethereum

Risc intel·ligent del contracte

Tenint en compte el creixement de BTC a Ethereum aquest any, és evident que hi ha molta demanda dels titulars de BTC perquè el valor de les seves inversions funcioni al creixent sector DeFi d’Ethereum. No obstant això, és important tenir en compte els riscos inherents de DeFi abans d’intentar interactuar amb aplicacions financeres descentralitzades.

Com OKEx Insights ha explorat anteriorment, la composibilitat de les aplicacions DeFi crea una superfície d’atac potencialment extensa per a aquells que vulguin explotar les vulnerabilitats del codi. En nombroses ocasions durant el 2020, els contractes intel·ligents han estat esgotats tant per oportunistes com per agents maliciosos. Naturalment, molts atacs s’han dirigit a projectes completament no auditats, que també poden oferir oportunitats de generació d’ingressos passius mitjançant BTC simbolitzat..

Concedit, creixent nombre de projectes DeFi opten ara pels serveis d’auditoria de contractes intel·ligents. Tot i això, fins i tot els projectes auditats poden presentar riscos. La naturalesa oberta i sense permisos del sector i la interoperabilitat de diferents protocols poden crear vulnerabilitats que són difícils de percebre fins que els sistemes siguin actius i amb capital real en joc. En un nínxol tan nou i complex com el DeFi, que implica quantitats de diners cada vegada més grans, és molt probable creure que els auditors puguin tenir en compte totes les explotacions imaginables..

Burgess va dir a OKEx Insights sobre el risc de complicació que comporta la tokenització de Bitcoin:

"En portar un actiu a Ethereum (mitjançant tokenització) i dipositar-lo en una aplicació DeFi, agraveu el risc de cadena de blocs Bitcoin, el risc de cadena de blocs d’Ethereum, el model model tokenitzat i el risc (contracte intel·ligent) de l’aplicació DeFi. Per als actius simbolitzats a DeFi, això és inevitable i s’hauria de transmetre als usuaris, de manera que puguin prendre decisions informades sobre quin model i perfil de risc s’ajusten millor a les seves necessitats.."

De la mateixa manera, els projectes poden canviar el seu codi després de rebre una avaluació positiva d’una empresa d’auditoria. Aquests canvis poden introduir nous vectors d’atac. Aquells que interactuen amb aquests protocols amb BTC tokenitzat (o qualsevol altre recurs digital, per exemple) poden estar en risc, malgrat les auditories prèvies del projecte..

Abugov va comentar els riscos associats tant als protocols Bitcoin tokenitzats com al sector DeFi de manera més general:

"Crec que hi ha un risc afegit. Hem vist en els darrers mesos que diversos projectes patien diversos atacs. Els tokens BTC creen un nivell afegit de, almenys, risc tecnològic. Abans s’ha dit que, de moment, l’espai s’assembla a una gran «prova beta». Per tant, seria útil si aquells que utilitzen les aplicacions entenen de què utilitzen."

Els preus del gas condueixen Bitcoin a altres xarxes

Una deficiència addicional en la interacció amb Ethereum DeFi mitjançant BTC tokenitzada es relaciona amb l’escalabilitat. La quantitat de BTC i TVL de les aplicacions DeFi a la xarxa no només ha crescut ràpidament aquest any, també ho tenen les comissions de transacció.

Cada interacció amb aplicacions basades en Ethereum requereix actualitzar el blockchain. Amb la demanda de DeFi d’espai en bloc, els preus del gas s’han incrementat fins a nivells que valoren els més rics, fins i tot fins i tot utilitzant aquests serveis financers suposadament oberts i accessibles..

Les deficiències de la cadena de blocs d’Ethereum, en la seva implementació actual, animen els defensors d’altres plataformes compatibles amb contractes intel·ligents a perseguir el desenvolupament de DeFi amb més serietat. La xarxa TRON, per exemple, ho ha estat intentant posicionar-se com una plataforma de finançament descentralitzada molt més barata. Esforços com el Justswap DEX, pearl.finance, salmon.finance i altres presten préstecs no només de la funcionalitat dels seus homòlegs basats en Ethereum, sinó també de la seva marca irreverent. Altres competidors d’Ethereum que experimenten un desenvolupament creixent de DeFi són Polkadot, EOS i Cosmos.

Amb les opcions per als usuaris de DeFi creixent, no és sorprenent veure solucions BTC tokenitzades que ara proporcionen ponts entre la cadena de blocs de Bitcoin i les xarxes que no pertanyen a Ethereum. BitGo va anunciar a finals de setembre que treballava amb TRON to porteu WBTC a la xarxa. Mentrestant, la pròpia solució de TRON per a la cuina casolana és NOMÉS BTC. De la mateixa manera, Interlay està treballant El primer BTC simbolitzat de Polkadot implementació, PolkaBTC, que s’espera que es posi en funcionament a principis del 2021.

En cas de simbolitzar el vostre BTC?

Si la seguretat és la vostra principal preocupació, la resposta a això pot ser "no." Tots els mètodes existents de simbolització de BTC a Ethereum presenten algun risc de seguretat addicional. Burgess ho resumeix ordenadament:

"El lloc més segur per a BTC i altres actius és a la seva cadena natal. Sense excepcions. Tots els models tokenitzats (renBTC, WBTC, tBTC, etc.) comparteixen el risc i afirmar el contrari és absurd. Els usuaris n’han de ser conscients."

Tot i això, els titulars de BTC per valor de prop de 2.000 milions de dòlars han assumit aquest risc. La majoria d’ells afavoreixen el model centralitzat de custòdia de WBTC en lloc de sistemes més complexos com els que estan avançant el Projecte Ren i Keep Network..

Comentant que preveu una demanda contínua d’aquestes solucions centralitzades en el mercat institucional, Reckhow va parlar amb OKEx Insights sobre els compromisos entre projectes de tokenització BTC centralitzats i minimitzats per la confiança, en termes de risc:

"Els usuaris haurien d’entendre i qualificar-se per si mateixos les tecnologies que seleccionen i utilitzar-les si accepten els riscos. Hi ha molta variació entre els projectes i protocols de DeFi i de criptografia. Amb els projectes centralitzats, els riscos radiquen en la necessitat de confiar en un tercer pel que fa al risc de seguretat o de hipotecació (és a dir, el risc de Bitfinex) i, amb projectes més descentralitzats, esteu mirant els riscos de contractes tècnics / intel·ligents."

El fet que WBTC, amb la seva custòdia assegurada però centralitzada líder en la indústria, segueixi representant més de tres quartes parts de tot el BTC d’Ethereum, és una aposta pel risc del mercat. Tot i que els usuaris assumeixen el risc del contracte intel·ligent per obtenir la recompensa potencial d’interactuar amb els protocols DeFi, hi ha poc a guanyar i molt a perdre en optar per utilitzar una de les solucions minimitzades per la confiança. Al cap i a la fi, parlem de confiar en sistemes nous, complexos i poc provats amb l’actiu més valuós del món criptogràfic.

OKEx Insights presenta anàlisis de mercat, funcions en profunditat i notícies seleccionades de professionals de criptografia.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner