Какво е Stellar (XLM)? Всичко, което трябва да знаете за това

Въведение

В това ръководство ще анализираме какво е Звезден (XLM), как работи, кои са неговите характеристики и кой стои зад този интересен проект на криптовалутния пазар. За тези, които не знаят, Stellar е сред топ 10 на криптовалутните мрежи на пазара и работи от около три години от август 2019 г.. 

Какво е звездно?

Stellar е блокчейн за криптовалута, създаден от Джед Маккалеб и Джойс Ким през 2014 г. Проектът е роден, след като Маккалеб е съосновател на Ripple и криптовалутната борса Mt. Gox. 

Stellar е платформа, която свързва банки, платежни системи и хора. Основното намерение е да можем да предложим евтини и бързи трансфери както за отделни потребители, така и за компании, които използват блокчейн технология

Технологиите позволяват информацията да се споделя по целия свят по бърз и лесен начин, като помага на компаниите да подобрят резултатите си и прави обществото много по-ефективно. Но средствата станаха трудни за преместване от една държава в друга, наистина са скъпи и бавни. 

McCaleb работи за подобряване на достъпа на потребителите до света на криптовалутите и как могат да се справят с цифровите активи. Той създаде Mt. Gox, първата масивна крипто борса в света, той е съосновател на Ripple, основният конкурент на Stellar, и съосновател на Stellar. 

Stellar е проект, който има децентрализирана и отворена база данни, която позволява на страните да изпращат и получават средства с време за потвърждение от 3 до 5 секунди. Мрежата също така е в състояние да поддържа хиляди транзакции в секунда, много повече от други крипто мрежи като Bitcoin (BTC) или Ethereum (ETH). 

За преместване на средства през границите мрежата Stellar се захранва от Lumens, 10-тата най-голяма криптовалута на пазара, която е представена като XLM. Банките се свързват чрез тази мрежа, което позволява на потребителите да изпращат средства по бърз и лесен начин, интегрирайки криптовалути и блокчейн технология в традиционната банкова система. 

Ако банка иска да изпрати средства от една държава в друга, възможно е да го направи с местна фиатна валута и получавайки местна валута в другата държава. Всичко може да се извърши с помощта на XLM дигитален актив или всяка друга монета, базирана на мрежата Stellar. 

Както споменахме по-горе, Stellar е децентрализирана система, което означава, че няма централен орган, контролиращ транзакциите. Използвайки блокчейн технологията, цялата информация за изпратените и получените XLM може да се съхранява безопасно. Тези транзакции в мрежата се проверяват с помощта на Протокол за звезден консенсус.

Котвата в мрежата Stellar позволяват на участниците да имат кредити веднага щом имат нужда от тях. Тези анкери държат депозита, който фирмата или физическото лице прави и издава кредит за тях. С тези анкери също е възможно да се изпрати транзакция с използване на една валута и друга страна, която получава средствата в различна фиатна валута. 

Мрежата има механизъм, наречен верига за преобразуване което прави възможно сделката между две неликвидни валути. Например транзакция между MXN и INR. Средствата MXN могат да се обменят за щатски долари, след което щатските долари могат да се обменят за BTC, BTC за XLM и XLM за INR. 

Алгоритъм на звездния консенсус

Stellar работи с консенсус алгоритъм, известен като Византийска грешка толерантна (PBFT). С него е възможно да се помогне на мрежата да работи дори когато актьорите действат злонамерено. Независимо от това, този консенсусен алгоритъм е заменен с друг. 


В мрежата Stellar имаше предварително определен набор от валидатори, които бяха избрани от централен орган. Това е напълно различно от това как PoW (Proof-of-Work), където валидаторите са миньори, които осигуряват необходимата обработваща мощност и не са избрани от нито един централен орган. 

Валидаторите, които работеха в мрежата Stellar, се споразумяха за различни неща, включително проверка на транзакциите. За да работят системите PBFT, е необходимо 66% от валидаторите да постигнат консенсус. Това означава, че злонамерените участници не трябва да постигат повече от 33% от консенсуса, за да може мрежата да продължи да работи. 

Stellar продължи напред и прие нова версия на консенсус алгоритъм, който се основава Федерално византийско споразумение (FBA) и това е известно още като „Протокол за звезден консенсус“. 

Според London Blockchain Labs протоколът за звездния консенсус е първото изпълнение на FBA, създадено през 2015 г. от професор Дейвид Мазиер от Станфорд. Тази система описва начин за възли в мрежата да постигнат споразумение, което може да се използва за блокчейн. 

Системата има три основни характеристики:

  • Децентрализиран контрол: всеки може да бъде валидатор в мрежата.
  • Ниска латентност: Консенсусът може да бъде постигнат само за няколко секунди. 
  • Гъвкаво доверие: Участниците са свободни да решават на какви други възли имат доверие, без ограничения.
  • Асимптотична сигурност: Цифровите подписи и семействата хеш се използват по начин, който защитава мрежата.

Системата работи чрез кворуми, разрези на кворума, а също и пресичания. Кворумът е набор от възли, който е достатъчен за постигане на споразумение. Кворумният фрагмент е набор от възли, достатъчен да убеди друг възел в валидността на изявлението, който се нарича „срезове“. 

Пресичането на кворума се извършва, когато два кворума споделят възел, който е важен за споразумението. Намесват се и се намесват във вътрешното споразумение. London Blockchain Labs обяснява, че това е важно за силен консенсусен протокол, тъй като в противен случай мрежата може да постигне отделни споразумения. Ето защо всеки отделен кворум се нуждае от поне едно пресичане с друго, за да работи консенсусът. 

Слотовете са актуализации на регистъра, с които трябва да се съгласят всички възли. 

London Blockchain Lab пише за слотовете:

„Слотовете всъщност са блокове. Всички участници в блокчейн мрежа трябва да се споразумеят за валидността на даден блок и да актуализират своите лични книги, за да го включат, след като бъде публикуван. Щом това стане, се постига консенсус. “

Възлите могат да се държат лошо и добре. Възлените възли са тези, които не следват правилата на протокола и не действат в най-добрия интерес на мрежата. Те не избират разумни резени на кворума и може да са катастрофирали. Това са просто неуспешни възли, на които не може да се вярва в този консенсус. 

Добре възпитаните възли следват протокола и най-добрите практики. Те също са добронамерени и осигуряват безопасността на мрежата чрез различни мерки. 

Чрез федеративно гласуване е възможно да се гарантира, че консенсусът в мрежата остава невредим въпреки повредата на възела, SCP въвежда Федерално гласуване, което също се използва с кворуми и срезове, което позволява на мрежата да постигне консенсус, без да са необходими всички възли в мрежата. 

Тази система има някои ограничения. Той не предоставя система за сечене на дигитални монети или стимулна схема за насърчаване на добро поведение от възли. В много случаи възлите също могат да избират лоши кворумни срезове и да навредят на консенсуса. 

Въпреки че протоколът е много полезен за мрежата Stellar, той може да се използва за приложения, които надхвърлят технологията на блокчейн. 

Какво е лумен?

Lumens или XLM е цифровата валута, която захранва блокчейн мрежата Stellar. Според Официален сайт Stellar, лумените са вградени в мрежата и тя може да се счита за единица цифрова валута, като биткойн. 

Виртуалната валута стартира през 2014 г. с мрежата Stellar и бяха издадени 100 милиарда лумена. По това време XLM е бил известен като звезди но името се промени на лумени през 2015г. 

Лумените имат две различни цели. Първият е, че те могат да играят малка антиспам роля, тъй като лумените се използват за плащане на такси за транзакции и задържане на минимално салдо по сметки в мрежата Stellar. Това ще попречи на хората да затрупат мрежата и ще помогне за определяне на приоритетите. 

Таксите за транзакции в мрежата Stellar са равни на 0,00001 лумена. С тази такса е възможно да се намалят злонамерените намерения на потребителите да наводнят мрежата, нещо, което е известно като DoS атака, известен също като атака отказ на услуга. 

Втората цел е лумените да улеснят транзакциите в различни валути. Lumens улеснява търговията между двойки валути, тъй като няма голям пряк пазар, който да действа като мост. Струва си да се отбележи, че трябва да има ликвиден пазар между лумена и всяка от съответните валути. 

Както споменахме по-рано, при пускането на мрежата бяха създадени 100 милиарда лумена. Както информира Stellar, всяка година има 1% инфлация и нови лумени не могат да се генерират произволно от никого. 

Възлите, които работят по децентрализиран начин, е малко вероятно да приемат и ратифицират промяна в правилата около създаването на лумен. В същото време, ако решат да променят тази функция, хората със сигурност ще загубят доверие в Stellar.org и целият проект ще бъде сериозно засегнат. 

За да се разбере схемата за такси, трябва да се вземат предвид две специални стойности: основната такса, която е 0,00001 XLM и основният резерв близо до 0,5 XLM. 

Таксата за транзакция се изчислява, както следва:

  • Такса за транзакция = (# операции x основна такса)

В крайна сметка това е много достъпно за извършване на транзакции по целия свят. Само с 1 долар би било възможно да се покрият около 400 000 транзакции. Данните, предоставени от Stellar, са от април 2018 г., което означава, че нещата са могли да се променят през това време. 

Различните борси за криптовалута биха позволили на инвеститорите да закупят XLM монети. Много различни двойки за търговия биха помогнали на потребителите да придобият тази цифрова валута. Ако искате да научите повече, можете да прочетете нашето ръководство за това как да закупите Stellar Lumens (XLM) от Binance. 

Официалният сайт на Stellar съветва потребителите да се консултират с Краткото консултиране на потребителите от Съвет за финансиране на защитата на потребителите (CPFB) относно потенциалните рискове, свързани с цифровите валути. 

Lumens преживя много нестабилно ценово действие, както много други цифрови активи в света. Виртуалната валута имаше цена под $ 0,002 в началото на 2017 г. и тя скочи до 0.93 долара за монета през януари 2019 г. с огромния алткойн. От този момент виртуалната валута се държеше много подобно на Биткойн по време на мечия тренд и достигна най-ниската точка от повече от година само преди няколко часа, когато се търгува под $ 0,069 на монета, според данни, предоставени от CoinMarketCap

Както вече споменахме, мрежата Stellar има 1% инфлация всяка година. Таксите, плащани от потребителите, се преразпределят в процеса на инфлация. Мрежата също така събира основна такса за всяка операция в транзакция. След това средствата от базовите такси се добавят към инфлационния пул. Тези, които държат лумени, могат да гласуват къде отиват средствата. Лумените отиват в акаунти, които получават 0,05% от гласовете от други акаунти в мрежата. 

100-те милиарда лумена ще бъдат разпределени по следния начин:

  • 50% за физически лица
  • 25% за партньори
  • 20% за притежателите на биткойн и XRP
  • 5% запазени за оперативни разходи на Stellar.org

Решението да се раздадат тези лумени се дължи на целта, която те имат за постигане на „по-приобщаваща цифрова икономика“. Мисията им е да предложат на потребителите възможността да свързват хората с евтини финансови услуги в сравнение със скъпите традиционни финансови услуги. 

Състезатели на звездни лумени

В момента различни криптовалути на пазара се конкурират със Stellar. Например, един от тях е XRP и компанията Ripple, която McCaleb е съосновател в миналото. 

Основните разлики между Stellar и Ripple са свързани с целите им, размера на всяка от тези организации, инфлационните (и дефлационни) мрежи, които имат, консенсусните протоколи и начина, по който работят на пазара на криптовалути. 

XRP и XLM могат да се използват както от компании, така и от потребители, за да изпращат транзакции по целия свят по бърз и лесен начин. Въпреки това, XRP е много по-ценна виртуална валута в сравнение с XLM и броят на фирмите, работещи с Ripple, е много по-голям от фирмите, използващи мрежата Stellar. 

Тъй като тези две имат различни консенсусни алгоритми, фирмите на пазара ще намерят във всяка от тези криптовалути и мрежи различни решения, които да отговарят на техните нужди. 

Ripple вече си партнира с над 200 финансови компании по целия свят, които вече използват продуктите и услугите, които са създали. Те са компания, която има офиси по целия свят и които продават XRP на пазара, за да финансират своите операции. Вместо това Stellar има по-малка организация и те притежават само 5% от XLM монетите, създавани някога. Ripple притежава около 60% от общото предлагане на XRP. 

По отношение на инфлацията, малко количество XRP се изгаря при всяка транзакция. Въпреки че тези изгорени XRP не са значителни за увеличаване на цената на XRP в дългосрочен план, те помагат за предотвратяване на спам атаки в мрежата. XLM има 1% инфлация годишно, а не изгаряне на монети. Тази инфлация замества загубения XLM и помага за преразпределение на средствата в мрежата. 

Можете да прочетете пълното ни сравнение между Ripple и Stellar. 

Ethereum (ETH) също е призната криптовалута на пазара, която в крайна сметка може да бъде считана за звезден конкурент. Защо? Тъй като предлага и възможност за изпращане и получаване на бързи преводи, по-евтини от Bitcoin, но с по-висока ликвидност също. 

Ethereum е втората по големина криптовалута на пазара след Биткойн, докато Stellar в момента е на десета позиция. Независимо от това, Stellar е по-бърз и по-евтин за използване от Ethereum, който се фокусира върху това да позволи на фирми, първоначални предложения за монети (ICO) и компании да пускат своите цифрови валути на върха на своята блокчейн мрежа. 

Протоколът за консенсус, който захранва Ethereum, е напълно различен от този, който в момента се използва от Stellar. Всъщност Ethereum използва алгоритъм за консенсус Proof-of-Work и иска да премине към Proof-of-Stake, който да му позволи да мащабира. 

Въпреки че много ентусиасти биха помислили, че тези цифрови валути не могат да съществуват едновременно на пазара, те работят на пазара от дълго време. 

Партньорства Stellar Lumens

Stellar също се разраства на пазара с много важни партньорства, които подписа с други компании в света. 

Един от най-важните проекти, по който Stellar работи в момента, е свързан с технологичния гигант IBM. Технологичната компания си партнира с голям брой банки и други финансови образувания по света, по-специално в Азиатско-Тихоокеанския регион. С това партньорство целта е да се преместят хартиени пари в блокчейн мрежата на Stellar. 

Друго партньорство, което Stellar подписа, е с Veridium, което също работи с IBM. Veridium е глобален пазар на въглеродни кредити. Целта е да се работи за включване на маркера VERDE в платформите за търговия, които се занимават с нефт и газ. 

Има и други партньорства, в които Stellar участва, включително Stellar X, Open Garden, TillBilly, Slice, Sure Remit и SmartLands. Ако искате да научите повече за него, можете да прочетете кои около 8 вълнуващи проекта на звездната (XLM) платформа. 

Други партньори на Stellar включват Deloitte, Stripe и Le.com, наред с други. 

Заключение

Stellar е една от най-популярните цифрови валути на пазара. Въпреки че има много конкуренти, той предлага много различни характеристики, които му позволяват да бъде сред първите 10 проекта за виртуална валута в пространството. 

Тази мрежа позволява както на фирми, така и на физически лица да изпращат и получават средства по бърз и евтин начин. Чрез мрежата Stellar също е възможно да се помогне на фирмите да подобрят своите услуги и продукти. 

Що се отнася до консенсус алгоритъма, Stellar внедри успешно решение, което помага на виртуалната валута и блокчейн мрежата да останат едни от най-конкурентните в пространството. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map