Задаване на главен изпълнителен директор на OKEx: 10 въпроса за китайския DCEP

Екранни снимки на тестовия интерфейс на дългоочакваното от Китай DCEP (Електронно плащане с цифрова валута) е бомба за финансите, блокчейн и крипто пространствата. Разкритието на интерфейса загатва, че DCEP е вероятно на последния етап от развитието и се говори, че Китайската народна банка (PBOC) се готви да пусне пилоти на цифровия юан в четири града, включително Xiong’An, Suzhou, Chengdu, и Шенжен.

С голям шум и интерес разговаряхме с изпълнителния директор на OKEx Джей Хао и му зададохме десет често задавани въпроса за DCEP.

Тестов интерфейс на DCEP

Q1. Какво е DCEP и по какво се различава от съществуващия китайски юан?

Джей: Най-просто казано, DCEP са банкнотите и монетите от китайския юан, които използваме всеки ден дигитализиран.

Q2. DCEP и Bitcoin са подобни неща?

Джей: Не, те са съвсем различни неща с две отличителни разлики:

Първо, DCEP е 100% държавно обезпечен от държавния резервен фонд. С други думи, това са дълговете на централната банка, гарантирани от PBOC. И така, това е национална суверенна валута. От друга страна, Биткойн не е подкрепен от нито една централна банка. Ето защо има огромни колебания в цената на неговата стойност.

По отношение на дизайна, DCEP приема двуслойна операционна система – PBOC първо преобразува DCEP в банки или други финансови институции, а след това тези институции допълнително разпространяват цифровата валута сред обществеността. Биткойнът се издава по децентрализиран начин, наречен майнинг, който не включва централни банки или търговски банки и се разпространява директно сред обществеността.

Q3. Дали DCEP е поредната стабилна монета като Везни и USDT?

Джей: Не, DCEP е подкрепена и издадена от китайското правителство, докато Везните и USDT се издават от частни институции и се обезпечават от щатския долар или други фиатни валути.

От правна гледна точка DCEP е законно платежно средство, което означава, че когато използваме DCEP за плащане, търговците не могат да откажат. Напротив, Везните и USDT не са законно платежно средство и търговците имат пълното право да откажат, ако искаме да платим с тях.

Q4. Прилага ли се блокчейн технологията за DCEP?

Джей: Трудно е за PBOC да приложи напълно блокчейн технологията към DCEP, тъй като съществуващата технология не може да се справи с високата паралелност, която ще се случи. Доколкото ми е известно, DCEP е заимствал някои от концепциите в блокчейн технологията, тъй като самият блокчейн всъщност е интелигентна комбинация от много съществуващи зрели технологии, като асиметрична криптография, доказателство за работа и клеймо за време. Както се вижда от последния разкрит патент, DCEP е интегриран с асиметрична криптография, неизразходвани транзакции (UTXO) и технологии за интелигентни договори. Малко вероятно е обаче да бъде приет механизъм за консенсус, който е ключът на публичните блокчейни.


Q5. Каква е разликата между DCEP и салдата в Alipay / WeChat Pay?

Джей: Alipay и WeChat Pay са най-популярните приложения за мобилни разплащания в Китай. DCEP обаче е нещо повече от още един баланс на виртуален портфейл.

По отношение на паричното предлагане, DCEP е предназначен да замени настоящите резервни пари (М0), което е в брой, докато средства, съхранявани в Alipay и WeChat Pay принадлежи на М2, депозитите на недепозитарни финансови институции. Това означава, че DCEP са новите пари.

Освен това правният статут и нивото на сигурност на дигиталната валута на централната банка са много по-високи от салдата на Alipay и WeChat Pay. Подобно на търговските банки, когато тези трети страни разплащателни компании един ден фалират, хората трябва да се изправят пред рисковете да загубят средствата си. Но притежателите на DCEP никога няма да се справят с този проблем.

Q6. Какви са предимствата на DCEP?

Джей: DCEP идва с множество предимства.

Първо, предлага решение за високите разходи за издаване, теглене и съхранение на банкноти, както и за неудобството при носене и използване на пари в брой.

На второ място, проблемът с настоящата политика на паричната политика на централната банка е, че е невъзможно да се следи циркулацията и използването на валутата, след като тя бъде пусната в употреба. С DCEP събирането на данни за транзакции и информация за обращението е много по-лесно, предоставяйки отлична справка за формулиране и прилагане на бъдещи парични политики.

Трето, DCEP улеснява работата по изпирането на пари, укриването на данъци, борбата с корупцията и финансирането на тероризма. Въз основа на информацията, публикувана от PBOC, въпреки че цифровата валута приема контролируема анонимност, PBOC все още може да използва големи данни и други технологии за идентифициране на подозрителни транзакции и извършване на надзор срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Нещо повече, DCEP може да стимулира развитието на цифровата икономика на Китай. Например, DCEP може да генерира масивни големи данни, които могат да насърчат развитието на китайската кредитна индустрия, което води до намален процент на лош дълг и рискове, пред които са изправени финансовите институции.

Не на последно място, подобрява качеството на финансовите услуги в слабо развити и отдалечени райони. Понастоящем хората в тези райони все още не могат да се ползват от удобни финансови услуги като парични преводи, депозити и заеми. DCEP обаче може да промени играта.

Q7. Въвеждането на PBOC на DCEP означава ли, че Китай се движи към безкасово общество?

Джей: Най-общо казано, безкасовото общество може да функционира без никаква физическа валута. САЩ започнаха да използват кредитни карти от 20-ти век. Бързо напред към преди десетилетие, в Китай се появиха приложения за мобилни разплащания на трети страни. Всъщност те са системи за безкасови транзакции. Светът започна да се придвижва към безкасово общество по-рано, отколкото си мислехме.

Говорейки за паричното предлагане, паричните средства се класифицират в M0, а кредитните карти и Yuebao принадлежат съответно на M1 и M2. И както споменах по-горе, DCEP се класифицира като M0. Следователно Китай наистина върви без пари. Излизането в безкасово състояние обаче отнема време – може да отнеме десетилетия или дори век, за да го постигнете.

Q8. Как може DCEP да се възползва от интернационализацията на китайския юан?

Джей: Дигитализацията на китайския юан го прави. опростяване на трансграничните плащания и транзакции и подобряване на задграничното обращение на валутата. Това обаче не е единственият фактор, допринасящ за интернационализацията на юана.

Улесняването на офшорното обращение е само част от плана за интернационализация. Крайната цел на юана е да се превърне в водещата световна резервна валута и валута за търговски сетълмент. По-специално, деноминираните в юани активи трябва да се превърнат в основен валутен резерв на централните банки, а транзакциите, уредени в юан, трябва да представляват определен дял в международните сделки. Дигитализацията на юана далеч не е постигане на някое от тях.

В9. Как DCEP ще промени навиците за плащане на китайското население?

Джей: Всъщност DCEP работи по същия начин като Alipay, WeChat Pay или други платежни услуги на трети страни. Но DCEP може до известна степен да премахне бариерите в платежната индустрия. Например, докато не можем да прехвърляме пари от Alipay директно към WeChat и обратно, DCEP може да бъде депозиран както в банкови сметки, така и в портфейли на Alipay и WeChat.

Q10. Ще замени ли изцяло DCEP пари в брой?

Джей: Рано е да се каже. И все пак, без сянка на съмнение, DCEP ще улесни изготвянето на паричната политика на китайското правителство. Парите в джоба ви все още са ваши, но тяхното обращение ще бъде много по-ефективно в цялата страна и дори по света.

PBOC разработва технология за „двойно офлайн плащане“, която позволява транзакциите да бъдат завършени, дори когато двете страни на транзакцията са офлайн. Подобна технология несъмнено ще направи DCEP изключително използваема в повечето случаи и ще привлече хората да я възприемат заради лекотата на използване.

Следвайте OKEx на:

https://twitter.com/OKEx

https://www.facebook.com/okexofficial/

https://www.linkedin.com/company/okex/

https://t.me/OKExOfficial_English

https://www.reddit.com/r/OKEx/

https://www.instagram.com/okex_exchange

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map