Универсален достъп до пазара: Силата на децентрализираните финансови договори

Обобщение на 10-ата кръгла маса OKExDeFi, с участието на съоснователя на UMA Харт Ламбур

В OKEx ние постоянно гледаме към бъдещето – и вярваме, че това означава децентрализирано финансиране. За да разпространи посланието, нашият главен изпълнителен директор, Джей Хао, провежда нова виртуална поредица от кръгли маси #OKExDeFi с лидери от различни индустрии, за да обсъди техния напредък в DeFi, прозрения и бъдещи планове.

В тази кръгла маса Джей интервюира Харт Ламбър, съосновател на UMA. През 2013 г. Ламбур е съосновател на Openfolio, платформа за проследяване на лични финанси, придобита през 2017 г. от фирма за финансово планиране. Сега той ръководи екип от изследователи по финансови договори и оракул-дизайн в UMA.

Ето основните акценти от кръгла маса.

Джей: За мен UMA изглежда като инфраструктура за изграждане на финансови договори за Ethereum. Как работят шаблоните за финансови договори за персонализиране на различни финансови продукти във верига?

Харт: Така че, ако мислите за финансовите продукти като цяло – аз гледам на почти всеки финансов договор там като на договор – днес, във фиатния свят, бих казал, че почти всички са като законни договори. Почти всеки продукт изглежда по този начин. Така че, ако това е застраховка, очевидно е, че това е договорът между вас и вашия доставчик на застраховка, където получавате изплащане в случай на някакво събитие. Ако сте хедж фонд и извършвате някакъв тип суап или деривативна търговия, очевидно това е договор между вас и контрагента ви за някакво финансово изплащане. Дори за физическо лице с брокерска сметка бих твърдял, че брокерската сметка е сметката, която държи акции от името на потребителя си и има юридическо споразумение между това лице и тази брокерска сметка, в която се казва, че те имат правата върху собствеността на тези запаси.

И така, това, което наистина се опитваме да направим в DeFi, е да пренапишем тези договори, така че те да бъдат приложени в блокчейн и да не бъдат приложени в законната инфраструктура. Друг начин да мислим за това е, че те се прилагат анонимно – и затова не мога да съдя лицето от другата страна на договора ми, за да го накарам да направи това, което искам от тях. Те се налагат от програмата за икономически стимули зад тези договори, така че хората да правят това, което искат. Така че, наистина, ние разглеждаме това, което UMA се опитва да направи, просто като това – т.е., като се опитваме да го направим инфраструктура, която да улесни изграждането на тези финансови договори, с подходящи стимулиращи структури, които ще принудят участниците в договора да изпълнят условията на договорите им, защото това е в техен най-добър икономически интерес.

Джей: Всички говорят за въвеждане на активи от реалния свят в недоверимо токенизиране на блокчейн. Прави ли UMA същото – и можете ли просто да обясните механизма зад него?

Харт: Хората говорят за токенизация на активи в реалния свят от известно време. Ще отговоря на вашите въпроси и по двата начина – как можете да използвате UMA за създаване на реален актив, а също и поотделно какъв интерес смятаме, че хората имат към тези видове активи.

За да започнем с това как правим това, нека вземем примера със злато. Да кажем, че искате да създадете знак, който проследява златото. Синтетичният жетон всъщност не е злато. Това е финансов договор, който е предназначен да отразява цената на златото. Начинът, по който можете да използвате системата UMA, за да направите това, е да създадете договор, който в много структури изглежда подобен на начина, по който работят договорите на MakerDAO. Ако искам да създам синтетичен златен жетон, мога да продължа и да заключа куп обезпечения в договор. Да предположим, че в момента златото струва 1000 долара. Мога да вложа 120% – така че, 1200 долара – или повече. Слагам USDT, например, в интелигентен договор и съм в състояние да отпечатам един договор за синтетично злато и, като спонсор на символа, моите изисквания са да поддържам съотношението на обезпечение на 120% или повече. След това този златен токен мога да продавам и търгувам като ERC-20, който представлява една унция злато – и тъй като съм спонсор на токена, създателят на този токен винаги ще поддържа това излишно обезпечение. Ако трябваше да купите този златен жетон, знаете, че той винаги ще бъде подкрепен с поне подходящата сума долари, колкото струва златото. Бум! Имаме нашия жетон от синтетично злато – и вие можете да го направите с всичко и можете да го направите много ефективно, използвайки тази безценна рамка, която имаме, която има минимални обаждания на оракул и минимални режийни разходи, за да създаде действително тези видове активи.

Вторият въпрос – по отношение на „искат ли потребителите това? – Всъщност съм по-малко убеден, че потребителите искат реални активи на блокчейн. Нашата инфраструктура работи чудесно за създаването им, но трябва да кажа, че повечето потребители на крипто днес искат крипто или свързани с крипто неща. Не съм сигурен, че пазарът все още се е развил достатъчно, за да може потребителите да се интересуват от реални активи. Бих се радвал да се докажа, че греша тук, но просто си мисля, че като се видят нещата, от които хората изглежда се интересуват, те са много по-заинтересовани от създаването на свързани с крипто продукти или стабилни монети, отколкото от синтетично злато.

Джей: CeFi и DeFi – каква трябва да бъде най-добрата им връзка в твоите очи? Какво бихте предложили OKEx да направи повече, за да улесни пространството DeFi?

Харт: Моето лично мнение е, че DeFi трябва да бъде инфраструктура. DeFi трябва да бъде като водопровода и инструментите, използвани за създаване на финансови продукти и финансови договори за новия тип иновации.

Борсите като OKEx иновации и взаимодействие с тези аспекти. Доверявате се на марката и опита на OKEx и на потребителската му база. Вие имате разпределение. Имате потребители. Иновациите на платформата всъщност са клиентите. Те искат да могат да отидат на място, на което имат доверие и да имат достъп до всички тези естествени продукти и услуги.


Джей: Да, точно така. Мисля, че е по-скоро мост между две измерения. Едното измерение е DeFi, а другото е реалният свят. Това е пропуск и OKEx идва като CeFi, за да преодолее пропастта.

Харт: Да. Аналогията има смисъл, защото в традиционните финанси имате инфраструктура. Помислете за ETF или взаимните фондове и за инфраструктурите, които съществуват в подкрепа на тези фондове. Вие сте мениджъри на активи, които всъщност са производителите на тези финансови продукти. Blackrock създава всички тези приложения, но всъщност не можете да купувате ETF директно от Blackrock. Вместо това купувате тези ETF от суапове, Fidelity, брокери или Robinhood. Тези посреднически услуги са предният край. Мисля, че този модел работи много добре и също така виждам, че този тип модел наистина мащабира DeFi.

Знаете ли, някои хора в DeFi може наистина да не са съгласни с мен по този въпрос, но мисля, че използването на борси като шлюз за преодоляване на тази празнина, за която говорите, и използването на DeFi като инфраструктура за създаване на всички тези продукти, за мен изглежда като логичен път напред в пространството.

Това интервю е редактирано и съкратено за по-голяма яснота.

Присъединете се към нашите канали, за да научите повече за блокчейн, криптовалута и DeFi:

Джей Хао, главен изпълнителен директор на OKEx

OKEx Official

Кредит на нашия гост на кръгла маса #OKExDeFi:

Харт Ламбур, съосновател @UMA

https://twitter.com/hal2001

https://www.linkedin.com/in/hartlambur/

UMA

https://twitter.com/umaprotocol

https://www.linkedin.com/company/umaproject/

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map