Ride the Wave: настоящето и бъдещето на децентрализираната ликвидност – OKExDeFi кръгла маса

В OKEx ние постоянно гледаме към бъдещето – и вярваме, че това означава DeFi. 

За да разпространи посланието, нашият главен изпълнителен директор, Джей Хао, провежда нова виртуална поредица от кръгли маси #OKExDeFi с лидери от различни индустрии, за да обсъди техния напредък, прозрения и бъдещи планове в Дефи.

В тази кръгла маса Джей интервюира Нейт Хиндман, ръководител на растежа в Bancor, и Джей Джоу, главен изпълнителен директор в Loopring. Bancor е верижен протокол за ликвидност, който позволява автоматизиран, децентрализиран обмен на токени в Ethereum и между блокчейн. Loopring е протокол за обмен и плащане на Ethereum ZK-Rollup.

Ето основните акценти от кръглата маса.

Джей Хао: Проблемите със сигурността все още остават пречка за широкото възприемане на децентрализирани борси, както се вижда от неотдавнашния експлойт на Balancer за 500 000 долара. 

Подобно на централизирания обмен, как DEX могат да дадат на потребителите повече увереност в предотвратяването на хакове – от техническа гледна точка?

Нейт: И така, бих искал да мисля, че съществува концепцията за нестабилност – идеята, че колкото повече стресирате нещо и го атакувате, толкова по-силно става. Той лекува от тези атаки и колкото по-силен става. Така че, мисля, че все още сме много в нестабилно пространство с DeFi. Ще забележите, че винаги, когато има уязвимост на интелигентен договор – за разлика от централизираните институции или традиционните финансови институции – има някаква ограничена прозрачност в това, което наистина е причинило проблема и как можем да го предотвратим в бъдеще. 

В пространството на DeFi, тъй като повечето от тези продукти стартират с отворен код, в основата на индустрията е, че когато има уязвимост, всеки знае какво точно се е случило. Можете да го проследите в реално време и има много анализи. Мисля, че това е част от процеса на ставане на нестабилна. По принцип виждам тези неща да се случват в реално време, знам как точно да ги предотвратя или да намаля риска в бъдеще. И изведнъж всеки тип проекти на DeFi могат да се адаптират и променят своите системи, за да гарантират, че ще бъдат защитени срещу тези рискове в бъдеще. 

В същото време нито един одит или никакво количество грешки не са 100% устойчиви на куршуми. Мисля, че нестопанският характер на много от тези проекти за търговците е наистина решаващ – че не се отказвате от собствеността върху вашите токени. И ако действате като доставчик на ликвидност, знаете, че го правите по начин, че да знаете напълно рисковете и да можете да ги измервате като потребител. Мисля, че прозрачността и природата с отворен код позволяват на потребителите, които осигуряват ликвидност и заключват своите токени в тези интелигентни договори, наистина да ги измерват по-добре. 

Джей Джоу: Говорейки от гледна точка на даден проект, нашето извеждане е, че похарчихме много пари за одит на сигурността, за да подобрим нашата интелигентна защита на контактите. Ние каним външни одитори да дойдат да прегледат нашите интелигентни договори, а също така даваме много програми за награди на общностите и каним всички тези талантливи хора да дойдат да прегледат нашите интелигентни договори. Това е нашата храна за вкъщи. Мисля, че в момента няма много неща, които можем да направим в това пространство. 

Джей Хао: Понастоящем повечето приложения на DeFi са изградени на Ethereum. Много любители на DeFi очакват Ethereum 2.0 да подобри своята мащабируемост и сигурност. 

По какъв начин стартирането на Eth2 ще помогне за развитието на децентрализиран обмен?

Джей Джоу: Честно казано, Ethereum 2.0 все още трябва да извърви дълъг път. Дори ако следвате Twitter на Vitalik, можете да видите, че той постоянно насърчава хората да използват ZK-Rollup точно сега, защото Eth2 няма да дойде скоро – може да отнеме още три до пет години за вкуса на практичните потребители. В момента има само решението за мащабиране на Rollup, което хората могат да използват. В момента ZK-Rollup е един от най-добрите начини да изберете да увеличите мащаба, защото няма да се откаже от никаква сигурност за вашия проект. Решението с нулево знание е двуслойно двуслойно решение за Ethereum, което позволява по-висока производителност и транзакции в секунда и много по-ниски разходи, без да се жертват ценни книжа. Loopring и Metlab вече имат ZK-Rollup, който позволява на потребителите да обработват транзакциите незабавно. И докато съществува Ethereum, всичките ви активи са изцяло под ваш контрол. В момента това е вече хиляда пъти по-бързо и по-евтино от нормалното децентрализирано приложение от един слой. 

Нейт: Мисля, че се чувстваме донякъде по подобен начин – много се вълнуваме от Eth2 да намали драстично разходите и да увеличи драстично производителността, но не чакаме това да се случи. Ние активно разглеждаме интегрирането на тези решения от два слоя, за да намалим тези разходи преди Eth2 и сме много развълнувани, че Eth2 най-накрая ще бъде доставен – но знаете ли, както казахме през целия този разговор през последните няколко седмици, газ разходите наистина застрашиха DEX и DeFi приложения, както от гледна точка на търговеца, така и от гледна точка на фермера за добив. Като доставчик на ликвидност, когато се опитвате да оптимизирате и, знаете ли, отскачате доходност между различни протоколи, трябва да се уверите, че възвръщаемостта ви не се нарязва наполовина от цената на газа. Така че, развълнувани сме от Eth2, но не спираме дъха си – и активно интегрираме различни решения и оптимизираме нашите собствени интелигентни договори, за да намалим наистина потреблението на газ. 


Джей Хао: Готино. Някои хора могат да мислят, че централизираните борси са само преките конкуренти на DEX. Не мисля така и нашите отношения по-скоро приличат на партньорства в момента. 

Какво се надяват проектите на DeFi, за да направи OKEx, за да направи пространството на DeFi по-привлекателно за централизираните играчи?

Нейт: Мисля, че централизираните борси са естествени играчи, които да интегрират много от тези протоколи DeFi. Мисля, че вече започваме да виждаме централизирани борси, изграждащи интерфейси, които позволяват на потребителите да залагат своя токен – знаете ли, когато купувам моите токени на централизирана борса, защо да не ги заложим и тях? Ако купя токен DeFi и искам да го пусна да работи и да генерира доходност, изглежда, че централизираните интерфейси за обмен са наистина естествени места за това. Така че, ако искам да залагам своя жетон в автоматизирани маркет мейкъри, за да генерирам доходност и ако мога да го направя в таблото за управление на OKEx, мисля, че това би било наистина вълнуващо. Потребителят не трябва да напуска платформата OKEx, за да направи това. Така че, това е моята надежда – че с всички тези различни активи на DeFi, нивото на иновации наистина е извън класациите по отношение на отглеждане на добив и привличане на добив. 

Мисля, че потенциално някои от протоколите DeFi са наистина по-малко фокусирани и имат по-малък капацитет за изграждане на тези изключително гладки потребителски преживявания и се чувства, че в рамките на централизираните интерфейси за обмен има естествена годност за тези потребителски преживявания. И така, надявам се, че тези видове партньорства ще се появяват все повече. 

Джей Джоу: Освен тази част, по мое мнение, аз също се надявам, че OKEx може да продължи да привлича повече потребители от реалния свят и така да може да донесе достъп от реалния свят до криптовалутите. Това ще увеличи цялата криптосистема и ще ги научи за криптовалутата – защото, всички знаем, хората не преминават веднага от нула към DeFi. Повечето хора са от нула до криптовалута до DeFi. DeFi е по-скоро за напреднали потребители. Ако OKEx може да привлече повече хора в криптовалута, това означава, че имаме повече начини за обучение на хора и надграждане до потребители на DeFi. 

Джей Хао: Един последен въпрос: Предложете една дума, за да опишете бъдещето на DeFi. И защо?

Нейт: Едната ми дума е "достъп" – и това не е само "достъп" към самите услуги. Така че, имам предвид не само по-лесното търгуване например, но "достъп" по отношение на собствеността. Изведнъж много потребители – несвързани потребители – могат да притежават малка част или голяма част от протокол DeFi и да участват в управлението и да генерират дял от приходите на този протокол, които са били напълно включени в прозрачен мениджър. И този вид дистрибуция – приходи от протокол – изисква да бъдете изцяло верижен, прозрачен и децентрализиран протокол. Така че, достъпът до собственост, сред неограничен брой несвързани потребители, мисля, че е изключително мощна концепция и нещо, което ще видим само през следващите месеци и години. 

Джей Джоу: Може би мога да кажа "лост" защото DeFi вече може да ни помогне да създадем лостове по много по-лесен начин. 

Забележка на редактора: Този текст е леко съкратен и редактиран за по-голяма яснота.

Присъединете се към нашите канали, за да научите повече за блокчейн, криптовалута и DeFi:

Джей Хао, главен изпълнителен директор на OKEx 

https://twitter.com/JayHao8

https://www.linkedin.com/in/jayhaookex/

OKEx Official

https://twitter.com/OKEx

https://www.linkedin.com/company/okex/

https://www.facebook.com/okexofficial/

Кредит за нашите гости на кръгла маса #OKExDeFi:

Нейт Хиндман, ръководител на растежа @Bancor

https://twitter.com/natehindman

https://www.linkedin.com/in/nathanielhindman/

Банкор

https://twitter.com/Bancor

https://www.linkedin.com/company/bancor-foundation/

Джей Джоу, CMO @Loopring

https://twitter.com/jay_loopring

https://www.linkedin.com/in/thatjayzhou/

Циклиране

https://twitter.com/loopringorg

https://www.linkedin.com/company/loopring/

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map