Първа година като OKEx CSO – Alysa Xu: Три тенденции ще променят икономиката

Писмо от главния стратегически директор на OKEx Алиса Сю в чест на първата й годишнина с OKEx

Уважаеми потребители на OKEx,

Преди една година, на 1 април 2019 г., това беше денят, в който се присъединих към OKEx и началото на моето пътешествие на пълен работен ден. Потенциалът на криптовалутите си заслужава да бъде проучен. Въпреки много неочаквани предизвикателства всеки ден сред непрекъснати състезания, моята решителност за крипто е непокътната, тъй като имам силна вяра в цялата индустрия и OKEx.

Миналата година се случи много в крипто пространството. Пазарът отскочи от дъното на мечия пазар. Повече борси се опитаха да използват крипто деривати. Децентрализираните финанси (DeFi) започнаха да се появяват. OKEx се превърна и в по-интегрирана борса за криптовалута, като оптимизира своите продукти, бизнес, стратегии за брандиране и развитие на таланти. Инвестирахме за надграждане на нашите технологии и продукти, като същевременно стимулирахме растежа на общността, вертикалната интеграция и глобализацията. В допълнение към развитието на нашата ликвидност на пазара, ние също разнообразихме нашите предложения чрез четири ключови бизнес линии, а именно fiat gateway, търговия с криптовалути, управление на крипто активи и Академия OKEx, обслужващи различни нужди на нашите потребители на различни етапи от техните търговски пътувания. Често казвам, че имаме много карти в ръкава си и се движим напред със собствено темпо. От четвъртото тримесечие на 2019 г. ускоряваме нашите продуктови иновации и развитието на нов бизнес. През първите няколко месеца на 2020 г. продуктите и мерките, които обявихме, наистина са водещи в бранша.

2020 г. обаче е необичайно време. Пандемията COVID-19 нанесе тежък удар на световната икономика. И двете страни на търсенето и предлагането по света са намалени на фона на блокирането на коронавируса. Претеглени от световна ликвидна криза, глобалните акции, облигации и стоки са дори под средните стойности по време на финансовите сътресения през 2008 г. Криптовалутите също са изправени пред заплахи от ударния ефект на икономиката. Биткойн видя светкавичен срив на 12 март, който почти принуди миньорите на Antminer S9 да спрат. Също така, криптовалутната пазарна капитализация веднъж достигна ниската стойност от 120 милиарда щатски долара, близо до тази в края на 2018 г. Такъв черен лебед компенсира оптимизма за биткойн, наполовина намален през май. Следователно мнозина може да се чудят къде ще отиде крипто пазара.

Очаква се широко разпространеният вирус да забави растежа си поне до Q3 2020 и глобалната рецесия изглежда неизбежна. Възстановяването ще дойде заедно с планове за стимулиране, въведени от глобалните правителства, но това отнема известно време. Американският фондов пазар, подкрепен от обратно изкупуване на акции и разпределение на дивиденти в продължение на 10 години, вече няма да остане възходящ. За десетки хиляди компании там оцеляването от кризата и правилните промени са от първостепенно значение.

Три ключови тенденции ще оформят икономиката след коронавируса

Вярвам, че когато има предизвикателства, има и възможности. Когато старото стабилно състояние е нарушено, се формира ново стабилно състояние. Докато парадигмата се променя, се очертават определени тенденции въпреки трансформацията на международните пазари.

1. Технологиите ще стимулират икономическия растеж и цифровата икономика ще поеме водещата роля

В тази ера технологичната трансформация се ускорява. Нова вълна от технологични изобретения, включително 5G технология, изкуствен интелект, големи данни, блокчейн и Интернет на нещата, стигна до нас по-рано. По-специално, блокчейн технологията може да бъде в основата на социална кредитна система, която помага да се минимизират икономическите и социалните разходи.

Огнището на вируса променя начина, по който работим, харчим и се забавляваме. По-важното е, че мрежовият трафик и стойност, създадени от допълнителни изисквания, мигрирани от офлайн към онлайн, ще ускорят още повече популяризирането на крипто икономиката.

2. Крипто пазарът ще се радва на по-дълъг биков цикъл и ще се възстанови по-бързо от традиционните пазари

Тъй като крипто пазарът има по-малък размер, неговата ликвидност е сравнително чувствителна към притока на капитал. В допълнение, някои криптовалути, като биткойн и етер, се събират от своите минимуми до разумни нива на оценка след отстъпление от максимумите от 2017 г. Докато средата с почти нулева или нулева ставка вероятно ще остане, инвеститорите ще се обърнат към потенциала за висока възвръщаемост на криптовалутите, които ще се превърнат в популярен инвестиционен инструмент, през следващия цикъл.

Поглеждайки назад към историята на Биткойн, той е създаден в началото на 2009 г., около половин година след финансовата криза през 2008 г., и не започва да се търгува до 2010 г., последван от други крипто активи по-късно. Следователно целият крипто пазар никога досега не е бил тестван от глобална финансова криза. Настоящият спад е най-голямото предизвикателство досега за крипто, но вярвам, че в крайна сметка това ще засили розовите перспективи за цялата крипто икономика.

В началото на 2020 г. очаквах това 1) 20% от глобалните домакинства биха разпределили криптовалути в своите инвестиционни портфейли до края на годината; 2) Обемът на търговията с крипто деривати ще се удвои и 3) Публичните верижни базирани приложения DeFi ще се развият бързо. Въпреки мрачния пазар съм сигурен, че крипто дериватите и DeFi ще продължат да привличат най-голямо внимание. Биткойнът ще се превърне в основен тип активи след тази пандемия. Въпрос на време е крипто криптирането да привлече инвестиции от 20% или повече домакинства по света.

3. Глобалното предизвикателство ще роди нови лидери в индустрията

След всяка криза се появяват нови лидери в индустрията. Очаквам, че пандемичният и икономически спад ще накара ресурсите и капитала да се преместят в безопасно убежище. Бързо приемане на разпределен бизнес модел ще се осъществи поради физически ограничения. Онлайн координацията и споделените служители между фирмите ще бъдат на радара ни. Нова бизнес организация се оформя мълчаливо.

Предприемачите трябва винаги да остават в челните редици на иновациите и да идентифицират ключови тенденции. Те трябва не само да идентифицират рисковете, но и да поставят практически цели, за да се адаптират към промените. Както каза Питър Дракър, почитан като Бащата на модерния мениджмънт, „Най-голямата опасност във времена на турбуленция не е турбуленцията – тя трябва да действа с вчерашната логика.“

По време на избухването на ТОРС през 2003 г. 500 служители на Alibaba бяха принудени да работят от вкъщи, но услугите им останаха незасегнати. В крайна сметка те успяха да преживеят кризата и създадоха Taobao, най-големият онлайн пазар в Китай, водещ голямата вълна на китайската електронна търговия повече от 10 години.

В този критичен момент 1000+ потребители на ОК от много краища на света също успяха да работят заедно онлайн и постигнаха 30% ръст на ефективността. Ние сме много добре подготвени по отношение на стратегии, мерки, технологии и капитал за бизнес и разширяване на талантите. Вярвам, че 2020 г. ще бъде крайъгълен камък за OKEx и цялата индустрия на блокчейн.

Подготвени сме за бъдещето

Поради ограниченията в нашата системна архитектура и производителността на сървъра, в миналото имахме проблеми със забавяне на системата и забавяне на книгите за поръчки. Този опит ни подтикна да инвестираме повече време и бюджет, отколкото нашите връстници, за подобряване на ефективността на нашата ИТ система и продуктовия опит. И съм горд да кажа, че усилията ни дадоха резултат. На 26 октомври 2019 г. бяхме единствената крипто борса, която не страда от забавяне и срив на флаш по време на екстремната волатилност на пазара. По време на черния четвъртък на 12 март 2020 г., нашата система постигна нулев депозит за всички криптовалути, въпреки минималните закъснения във времето. Никой от нашите потребители с нетна печалба не беше принуден да затвори позициите си.

Липсата на публична комуникация ограничаваше разбирането на външни лица за OKEx в миналото. Научихме урок и инициирахме повече комуникация по различни канали. През изминалата година ние с Джей Хао общувахме и се ангажирахме с нашите потребители в Twitter и Weibo всеки ден, заедно с много интервюта и AMA сесии, за да комуникираме за работата си в OKEx, как се стремим към безопасност, стабилност и надеждност в нашите продукти и услуги, както и как напредваме в иновациите.

Благодарение на огромните усилия на нашия продуктов екип за независимото развитие на нашите фючърси и вечен суап с маржовете на USDT, опции, залагане, C2C кредитиране, публична верига и т.н., за да можем да се превърнем на едно гише за криптовалутни продукти с изключително качество.

Благодарение на нашето обслужване на клиенти, международен екип за проверка и институционални клиентски екипи, че винаги отговарят на нуждите на нашите клиенти при първата възможност. Известни с професионализъм и ефективност, екипите винаги се придържат към нашия кодекс за поведение, за да разрешат всеки проблем за нашите потребители.

Благодарение на нашите екипи за маркетинг, операции и развитие на бизнеса, ние достигаме до световните търговци по-далеч от всякога и предлагаме услуги, които са по-локализирани за потребители от различен произход.

Благодарение на нашите функционални екипи за непрекъснато подобряване на нашите вътрешни системи за управление, полагайки солидна основа за нашия по-нататъшен растеж.

Въпросът, на който отговорих най-много през първите няколко месеца от моята услуга, беше „защо избрахте OKEx?“ Отговорих с много увереност, „OKEx е компанията с най-добрите основи в крипто пространството“. Мнозина може да не разберат в началото, но мисля, че все повече хора се съгласяват с мен сега.

Продължете въпреки бурята

От традиционния финансов сектор до криптопространството, от fintech изследвания до стартираща инкубация, всеки ход в кариерата ми предизвиква нови предизвикателства по отношение на продуктови, бизнес и управленски познания. Присъединяването към OKEx е най-важният избор, който съм правил. Моята вяра е твърда и амбицията ми е висока. Твърдо вярвам, че крипто пазарът ще възлиза на трилиони долари. Освен това нашата цел е да трансформираме OKEx в компания за милиарди долари. Всъщност работя с начин на мислене за предприемачи в OKEx. Въпреки всички трудности, никога няма да съжалявам за това, което съм претърпял, стига да са добри дела за компанията и за индустрията.

Голяма благодарност на нашите потребители за вашата подкрепа и мотивация. Ще продължим да се стремим към върхови постижения.

Голяма благодарност на нашите връстници. Ще продължим да се усъвършенстваме и да тласкаме индустрията към нови висоти.

Голяма благодарност на всички участници в криптопространството, включително медии, изследователи, разработчици, доставчици на сигурност и инвестиционни фирми. Надявам се да продължим да извеждаме цялата индустрия на друго ниво.

Благодарен съм, че започнах едно невероятно пътешествие в крипто пространството с OKEx. Въпреки предстоящата буря, ще се преборим и ще станем по-силни.

Искрено Ваш,

Алиса Сю

Главен стратегически директор, OKEx

1 април 2020 г.

Следвайте OKEx на:

https://twitter.com/OKEx

https://www.facebook.com/okexofficial/

https://www.linkedin.com/company/okex/

https://t.me/okexofficial_en

https://www.reddit.com/r/OKEx/

https://www.instagram.com/okex_exchange

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner