Направи го да се случи: Бъдещето на CeFi и DeFi – OKExDeFi кръгла маса

В OKEx ние постоянно гледаме към бъдещето – и вярваме, че това означава децентрализирано финансиране.

За да разпространи посланието, нашият главен изпълнителен директор, Джей Хао, провежда нова виртуална поредица от кръгли маси #OKExDeFi с лидери от различни индустрии, за да обсъди техния напредък, прозрения и бъдещи планове в DeFi.

В тази кръгла маса Джей интервюира Грегъри Ди Приско, ръководител на развитието на бизнеса във фондация Maker. MakerDAO управлява Maker Protocol и Dai, първата в света децентрализирана, обезпечена с обезпечение стабилна монета на блокчейн Ethereum.

Ето основните акценти от кръглата маса.

Общността MakerDAO даде зелена светлина за приемането на жетоните PaperChain и ConsolFreight като крипто обезпечение миналия месец. Нека виждаме все повече и повече активи от реалния свят, добавени към екосистемата на MakerDAO в бъдеще?

И така, първо нека само да се отдръпна за секунда и да поговоря малко за нашия процес на включване на обезпечения, тъй като към днешна дата все още не можете да генерирате Dai срещу тези два актива. Това, което се случи, беше, че са преминали през анкета със зелена светлина.

Начинът, по който нашият борд за активи работи сега, е, че той е изцяло управляван от общността. Фондацията Maker няма информация по отношение на това кои активи влизат в протокола и кои не. Начинът, по който нашата общност взаимодейства с протокола, е чрез тази социална рамка, наречена Maker Improvement Proposals. 

Сега предложенията за подобряване на Maker очертават много неща. Един от тях е процесът, чрез който обезпечението действително влиза в протокола и генерира Dai. И така, първата стъпка в този процес е това, което наричаме анкета със зелена светлина – тук притежателите на Maker ще гласуват и ще определят приоритетите кои активи биха искали да видят, за да влязат в протокола. След това това ще стартира вътрешните и външните процеси за действително вграждане на тези активи. 

Това, което видяхте, беше, че ConsolFreight и PaperChain бяха поставени много високо в списъка със зелена светлина, така че притежателите на Maker много искат тези активи – но сега има още много работа, която трябва да се направи, за да бъдат включени в протокола. 

В тази бележка мисля, че това ще бъде основна тенденция. Единственият начин, по който DeFi става полезен за всеки извън пространството на блокчейн, е ако можем да го направим полезен за тези наследници. Ако не можем да обслужваме ConsolFreights и PaperChains по света, тогава не можем да обслужваме дори малки банки – ако те искат кредитиране чрез MakerDAO и ние не можем да обслужваме това, значи всъщност не сме постигнали нищо, защото Dai доставката винаги ще бъде подкрепена от блокчейн екосистемата. 

Така че, по мое мнение, активите от реалния свят ще бъдат следващата основна тенденция за DeFi през следващите 12 месеца.

Ходът за добавяне на активи от реалния свят наистина ни кара да мислим, че MakerDAO предпочита да третира традиционните финансови системи повече като спътници, отколкото като конкуренти. Можете ли да ни кажете как MakerDAO разглежда ролята на централизираното финансиране или CeFi в развитието на DeFi. Допълват ли се или се отблъскват?

Те правят и двете, защото в някои случаи ще имаме конкуренти. Но в повечето случаи ще имаме допълнения и компоненти. Мисля, че чудесен начин да подчертаем това – дори в микромащаба, в който се намираме днес – е фактът, че USDC и истинският USD са обезпечени активи в Maker Protocol. Така че, докато на някои фронтове ние се конкурираме с тези две субекти, защото те произвеждат стабилни монети, които се конкурират за търсенето с Dai, те също са много полезни за нас, защото други долари, особено тези с високо качество, които са регулирани в САЩ, могат да бъдат наистина добри източници на обезпечение за генериране на Dai на първо място. 

И така, да нарисуваме DeFi и CeFi като два различни свята е почти грешка, защото в края на деня говорим за една и съща стойност и тя се връща към концепцията как първоначално произхождат парите . Парите възникват като кредит срещу активи. Така че активите са имплицитно реални и едва съвсем наскоро имаме активи, които са родни за блокчейн. Така че, ако изобщо искаме да внесем стойност в света, трябва да имаме достъп до възможно най-много активи. 


OKEx и MakerDAO работят много добре заедно тази година – Dai Savings Rate беше интегриран в OKEx Pool преди няколко месеца. И така, очаквате ли централизираните играчи като нас да направят повече, за да улеснят пространството на DeFi?

Мисля, че това, което сте направили досега, е невероятно. Знаете, че ни предоставяте този много важен мост към търговците, които се нуждаят от нашите продукти. Така че, тъй като Dai има по-висок процент на спестявания, това е страхотно – но ако няма каналите за дистрибуция, като OKEx, които да позволят това да достигне до крайните потребители, то съществува във вакуум. 

Така че, за да постигнете промяна в света, не се нуждаете просто от страхотен продукт, а от страхотен партньор за дистрибуция и мисля, че OKEx е страхотен партньор. 

Бихте ли предложили една дума, за да опишете бъдещето на DeFi и защо?

Едната ми дума е невидима, защото мисля, че DeFi ще бъде широко разпространена и ще бъде навсякъде. Няма да знаете, че използвате DeFi, но бавно ще започне да завладява глобалната финансова система до точката, в която всички ще използват DeFi. Той почти ще бъде невидим зад кулисите. 

Присъединете се към нашите канали, за да научите повече за блокчейн, криптовалута и DeFi:

Джей Хао – главен изпълнителен директор на OKEx 

https://twitter.com/JayHao8

https://www.linkedin.com/in/jayhaookex/

OKEx Official

Кредит на нашия гост на кръгла маса #OKExDeFi:

Григорий Ди Приско – ръководител на бизнес развитието @MakerDAO

https://twitter.com/g_dip

https://www.linkedin.com/in/gregory-di-prisco-0672a9125/

MakerDAO

https://twitter.com/MakerDAO

https://www.linkedin.com/company/makerdao/

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map