Джей Хао: Сравняване на ликвидационни двигатели на крипто борси

През последните две години насочихме усилията си за усъвършенстване на механизма за управление на риска за фючърсния пазар и все още регистрирахме никакви BTC отстъпки за около година и половина. Тази система е създадена, за да запази малко количество потребителски средства в нашия осигурителен фонд, така че да можем да оцелеем >30% спад на пазара по време на волатилност. Ясно съм, че сляпото повишаване на маржа на поддръжка е в ущърб на нашите потребители.

През последните 6 месеца OKEx беше публично признаван от лидери от нашите партньорски борси, като FTX и Deribit, на няколко пъти. До 13 март никога не сме имали възможност наистина да видим как всичко ще се събере, нито да позволим на пазара да изпробва нашата система за управление на риска. Не искаме да наричаме този петък 13-ата катастрофа събитие на черен лебед, защото вече предвиждахме подобен ден, когато проектирахме нашите системи. Бяхме добре подготвени за това.

Източник: https://twitter.com/SBF_Alameda/status/1237569751460671491 Източник: https://blog.deribit.com/insights/crypto-derivatives-exchanges-liquidation-pioneers/

Като главен изпълнителен директор на OKEx, един от най-гордите ми моменти беше, когато Huobi (нашият двойник) копира и пусна същата рамка на системата за управление на риска като нашата само няколко дни преди разпадането на пазара. Те казаха, че имитацията е най-искрената форма на ласкателство – бих искал да мисля, че Huobi успя да устои на тази волатилност на пазара, следвайки нашите стъпки, което е един от нашите „специални“ приноси към криптосистемата. Няма да спрем да правим иновации. Стремим се да станем Никола Тесла в индустрията на блокчейн, изграждайки основната блокчейн инфраструктура и проправяйки почвата за успеха на всички. Очаквам нашите най-близки приятели, които са се възползвали от нашите иновации, да продължат да се радват на нашите плодове, като подобрят дизайна на своите суапове и линейни производни, базирани на нашите скоро.

Източник: https://huobiglobal.zendesk.com/hc/en-us/articles/900000297826-Huobi-DM-Huobi-Futures-Releases-Partial-Liquidation

Подобно на повечето борси за деривати, ние имахме собствени хълцания на 12–13 март, когато суап продуктите ни паднаха за няколко минути в четвъртък вечерта преди основния спад. Нашият технически екип успя да разшири операциите и да върне системата онлайн за кратък период от време. Тогава екипът на OKEx беше нащрек до края на нощта в повишена готовност и на борсата не се случи друга голяма катастрофа. Оттогава беше сравнително гладко плаване за нашите деривативни пазари и не претърпяхме никакви недостатъци.

В сравнение с други лидери в индустрията, Deribit претърпя застрахователно изчерпване, но те действаха бързо и инжектираха 500 BTC от собствения си капитал, за да защитят търговците. В най-мрачните часове на петък сутринта, подобно на S&Прекъсвачът на P500 се задейства, когато пазарът спадне много, BitMEX спря за поддръжка и спря ликвидацията в цялата индустрия да продължи.

Говореше се, че поддръжката е ръчен ход за спиране на механизма за ликвидация на BitMEX от каскадна ликвидация на всички потребители, докато ликвидността им е слаба. Ако BitMEX не беше спаднал, ликвидациите лесно биха могли да продължат да понижават цените на Bitcoin до трицифрени нива поради обратния характер на техните фючърси.

Не вярвам обаче да е било умишлено и индустрията трябва да е благодарна за това как се разви. Ако пазарът не си поеме дъх, наистина щеше да влезе в събитие на ниво черен лебед. Последващата мисъл беше, че е много вероятно BitMEX да претърпи DDoS атака от своите конкуренти, точно като това, което се случи с OKEx.

Източник: https://blog.bitmex.com/site_announcement/system-status-update-13-march-2020/ Източник: https://twitter.com/DeribitExchange/status/1238426708895830018

Изглежда, че най-лошата ситуация се е случила с Binance, който е претърпял около 50% изчерпване на техния осигурителен фонд. Техният осигурителен фонд работи по доста интересен начин. За повечето борси, освен ако застрахователният фонд не е напълно изчерпан, борсата няма да въведе никакви неустойки или автоматично намаляване на задлъжнялостта; но при изтичането Binance загуби около $ 6,5 милиона от техния фонд. Дори с оставащите 6 млн. Долара, те размотават позициите на печелившите търговци чрез автоматично намаляване на задлъжнялостта (ADL), което предизвиква възмущение в Twitter, както се очаква. Не беше ясно дали системата е била справедлива или дали са участвали привилегировани маркетмейкъри, които не са задължени да извършват това автоматично намаляване на задлъжнялостта. ADL е опустошително за търговците при тези обстоятелства, ако потребителят използва фючърси, за да хеджира друга позиция, той би загубил значителна сума на другия си крак. Да вземем например, когато пазарът се срина от 6000 на 5000 в петък сутринта и ако сте били обезценени, почти сигурно сте претърпели 20% загуба. Докато в OKEx, всички играят по едни и същи правила, обратното плащане се прилага само когато застрахователният фонд е изчерпан.

Източник: https://www.binance.com/en/futures/funding-history/1 Източник: https://twitter.com/cz_binance/status/1238070877289353217 Източник: https://twitter.com/Fat_macedonian/status/1238080834982346753 Източник: https://twitter.com/lionel_tlse/status/1238074058664804352 Източник: https://twitter.com/skewdotcom/status/1238428787865460736

Когато целият прах се уталожи, системата на OKEx устоя на нестабилността и оборотът и ликвидността ни бяха водещи през критичните 24 часа. Може да не сме перфектни и все още има място за подобрение, но обещаваме, че ще продължим да работим неуморно зад сцената, за да защитим активите на потребителите.

Следвайте OKEx на:

Steemit: https://steemit.com/@okex-official

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner